Nordea prognosticerar att svenska kronan ska fortsätta försvagas mot euron, som ska kosta 10:80 SEK lagom till semestern drar igång på allvar i slutet av juni. Man säger till SvD att “allt är Ingves fel”.
![]() |
Månadschart EURSEK. |
Nordea skräder alltså inte på orden utan pekar ut Riksbanken och dess ordförande Stefan Ingves som ansvarig för fortsatt ras för svenska kronan. Från nuvarande kurs på 10:44 SEK ska kronan falla till 10:80 i slutet av juni, eller 3.4% förstärkning av euron.
Orsaken är den negativa minusräntan som Riksbanken håller kvar vid menar Nordeas chefstrateg som skriver:
“Totalfallet i kronan liknar det man ser i länder där en statskupp ägt rum.”
Har man kapital är det förstås frivilligt att ha kvar det i SEK, men svenska löner är det svårare att göra något åt. Det blir snabbt allt dyrare att semestra utomlands för svensken, som förstås får en god anledning att dra korten klimatångest och flygskam som påhittad anledning till varför de stannar hemma, när det egentligen handlar om hushållsekonomin.
Svenska kronan har bara varit så här svag mot euron i samband med den akuta finanskrisen. Nu föreligger dock ingen kris, men växelkursen är ändå redan på krisnivåer. Vänta bara tills den ekonomiska krisen slår till på allvar, så får vi nog se på kronkurs. Som påtalat tidigare faller alltid svenska kronan vid lågkonjunktur, och den har knappt börjat.
I övrigt är nog diesel- och bensinpriserna på eller nära rekordnivåer nu. Kombinationen av höjd skatt, försvagad krona och stigande oljepris har nu gjort att CircleK har listpris på 16:44 SEK per liter för bensinen och 16:34 för diesel. Produkten 98 milesPLUS kostar 17:34 SEK per liter. Blir intressant med inflationssiffrorna framöver, men Riksbanken kommer väl säga “importerad inflation, räknas inte” och inte höja räntan ändå. För övrigt prissätts även elen hos det nordiska elhandelsområdet Nordpool i EUR, men enligt substitutionsmetoden vid beräkning av inflationen får väl de svenska hushållen byta sin elkonsumtion mot något annat. Exakt vad lämnas som en övning åt SCB.
När når euron elva kronor den här vändan? Återkommer med ett senare inlägg om hur det gått med likviderna som gick in i euro och USD-obligationsfonder.
56 kommentarer
Självklart är det Ingves "fel". Sverige har haft högre inflation än Euro-området, som misslyckats med att komma upp i lika bra inflationsnivåer som Sverige. Då är det en naturlig konsekvens att kronan blir billigare mot Euron.
Att anklaga Riksbanken för att göra fel när de gör rätt är magstarkt, samtidigt som det är banker som blankar kronor, och bidrar till att rörelserna blir större än vad som är motiverat, även om också det är naturligt.
"Roligast" är ändå de ledamöter i direktionen (samt före detta, i debatten högt skränande ledamöter) som går full Bagdad Bob och fortsatt motsäger sig varje antydning till höjning av den negativa räntenivån. Är dessa herrar/damer endast att betrakta som nationalekonomiska fundamentalister som låst in sig i ett hörn vad gäller sina teorier är därför vägrar vika sig och sitt ego, eller är det så enkelt att det är skin-in-the-game, dvs egna personliga ekonomiska intressen såsom tex exponering mot bostadsmarknaden som färgar (medvetet eller omedvetet)?
Nordea har slagit huvudet på spiken denna gång "Totalfallet i kronan liknar det man ser i länder där en statskupp ägt rum." Man skulle faktiskt kunna kategorisera JÖK:en som en form av statskupp, konstitutionellt sett laglig men sett till hur partierna drev valrörelsen är den odemokratisk.
Tröttsamt med tjatet om "odemokratisk", som uteslutande används av den så kallade högern så fort de inte får som de vill. Var det odemokratiskt att en minoritetsbudget M+KD gick igenom?
Problemet är att relativt små verklighetsfrämmande partier har kunnat utnyttja sin vågmästarposition för att tillskansa sig betydligt större makt en vad deras folkliga stöd motiverar.
Felet är dock inte de små partierna utan den stora "statsbärande" partierna som har låtit det ske.
Goddag yxskaft. Partier tillskansar sig den makt de har möjlighet till. Det är liksom det dom jobbar med..
Men kan de stora partierna (M och S) inte göra blocköverstigande överenskommelser i viktiga frågor där de små marginalpartierna är helt uppe i det blå?
Jo, och det gör de ju. Se pensioner, energi, försvar.
Migrationsfrågan är inte en viktig fråga? Där har aktivistiska småpartier länge haft ett oproportionerligt stort inflytande. Det finns många som önskar en tydlig väg bortom främlingsfientlighet och rasism på ena sidan och aningslös idealism på andra.
Nu avslutar jag för min del denna diskussion som lite har lämnat ämnet för tråden.
@Carl-Fredrik: Om man gillar att de stora partierna ska styra föreslår jag att man röstar på sossarna eller moderaterna. Nu var det inte tillräckligt många som gjorde det. Det är demokrati.
Ja för vänstern har aldrig kallat saker för odemokratiska 😂. Skrik om mörka odemokratiska krafter och odemokratiska Trump går det ingen nöd på.
@Marcus: Du måste vara väldigt imponerad av denna "vänstern" eftersom du ser dem som ett ideal för hur man ska uttrycka sig.
Nordea drar nästan rätt slutsats. Det har defacto inträffat en statskupp. Statskuppen inträffade 2006. JÖK var en manöver för kuppmakarna att behålla makten. Höger/vänster är idag 2 sidor av samma mynt. KD:s sensationella uppgång tyder på att delar av befolkning anar ugglor i mossen.
Vad jag fattat så ingår inte saker som sophämtning, försäkringar, sotning när man beräknar inflationen. Alla dessa avgifter har höjts med runt 10% sedan 2018 och kan bara tänka mig hur det kommer se ut på sikt när kommunernas dåliga ekonomier skall kompenseras.
Kommunala vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje redovisar 22 miljoner i förlust redan första kvartalet 2019 som skall täckas på något sätt (kommunen har ju ansvaret). Hur det ser ut i Filipstad och Vilhelmina som man läst om i veckan vågar man inte ens tänka på.
Ang norrtälje, liknande i andra kommuner väster ut…höjnimg av typ allt
Man har väl nått vägs ände när det gäller kommunalskatten så då får man ge sig på skattade pengar också via kommunala avgifter.
Du har fattat fel. Kommunernas taxor för tex V/A och sotning ingår i undergrupp 4.4 i KPI.
Tack Joakim, ser att det är HIKP som inte tar med vissa saker.
HIKP kan å andra sidan vara trevligt om man inte tycker om KPI eftersom varuvikterna ändrar sig under åren. Så vill man få en lite mer heltäckande bild på tio års inflation kan man roa sig med att jämföra KPI, KPIF och HIKP. För det mesta följer de varandra åt rätt bra dock.
De kommer införa fler kommunala skatter, eller "avgifter" som de kallar det. Här har man infört en "dagvattenavgift" där man ska betala för det regnvatten som regnar på ens fastighet.
Jag är säker på att det är en tidsfråga innan det även kommer införas "gatubelysningsavgift", "gatusopningsavgift", dvs. sånt som egentligen ska kunna betalas genom den betydligt mer lättadministrerade fastighetsskatten.
En avgift får bara täcka kostnaden för en tjänst. Det är inte enligt lagstiftningen att använda avgifter som skatt.
Det enda rätta sättet att mäta inflationen är peningmängdsökningen. Alltså med hur mycket sek drygas ut med bankernas luftpengar som bildas varje gång ett lån utges. Det har vad jag sett legat på ca 7-10% i Sverige de senaste decennierna. Ett problem med det är bara att pengarna når olika grupper i samhället vid olika tidpunkter så vissa prisökningar släpar efter. Någon som har något att invända ?
Dagvattenavgift införs eftersom VA-kollektivet inte sponsras via skatt och att kostnader för hantering av dagvatten ökad markant efter en dom i EU.
Tim@ Jo det märkte vi i Jönköping för nått år sedan. Jag äger en mindre hyresfastighet. I informationen från Jkpg Kommun stod det att dom gör justeringarna för att det ska bli mer rättvist för alla. Dom delade upp avloppskostnaden i en förbrukningsdel på vattnet och en på dagvattnet. Dagvattnet är uträknat efter en mall där dom räknar på tomtarean där en viss procent räknas som hårdgjord yta utgör avriningsområde, oavsett hur dom verkliga förhållanden är. I mitt fall har jag en gammal och väldigt stor tomt där det inte finns någon hårdgjord yta allls mer än taket . Desutom lutar min tomt så den tar i mot vatten från gatan. Jag fick en höjd avgift på flera hundra procent!!!! Vid kontakt med kommunen möts man av samma undflyenden som när en jornalist ringer till en politiker som gjort bort sig. Nu e det snart 2 årsedan jag bestred ändringen men inte ens ett svar har man fått och det är bara att betala . Det konstiga är att den hårdgjorda ytan beräknas med olika faktorer beroende på bostadssort
Och lite off-topic så höjdes min hyra med 3,6% tror knappt jag kan påminna mig att den varit lägre än inflation något år… Totalt blir det ca 30% på 10år från ca 6k till 8k.
Hyror i Sverige är rätt lätta att mäta, och stiger ungefär i takt med inflationen.
Jag ritade en liten bild på detta för nåt år sen. Ökningen av hyrorna ligger på ett ungefär på 20% på en tioårsperiod, kanske stiger det så sakteliga nu men ligger ungefär i linje med rapporterad inflation. För egen del har hyreshöjningen per år varit mindre än 2% de senaste tio åren.
Eller matpriserna som stigit mer än inflationen…och…energi…
https://www.svd.se/paskfavorit-40-procent-dyrare–se-skracklistan
Ja är väl egentligen inte förvånad, och antar väl att det beror på att man vill öka differentiering på läge. Och jag bor nog så att med marknadshyror rakt av så går det upp en bit.. Baserat på på vad BR i området kostar borde väl vara en bra indikator på var marknadshyror skulle hamna. Kanske inte i kronor men var på någon sorts fördelning
Martin Flodén har ju sagt att han är förvånad över att kronan är så svag. Tänk då på att han sitter på bättre information, kunskaper, erfarenhet och utbildning inom det området än dom flesta i det här landet. 🙂 Eller så vet han varför det är så men får inte erkänna att valutan är Riksbankens främsta verktyg för att få upp inflationen.
Det komiska är att allt fler PhD och high-performers på mitt jobb har valt att flytta från Sverige p.g.a. bland annat höga bostadspriser, låga nettolöner mätt i EUR/USD och mkt annat.
Det går ju naturligtvis bra att blunda för detta men dessa personer har ju nu köpt hus och flyttat på sina familjer till USA, Tyskland och andra länder.
Men sen är det väl inget att oroa sig för utan tvärtom är det bara bra. High performers passar inte in landet lagom så det bör således bara vara bra för svensk ekonomi om alla är lika smarta eller lika dumma beroende på hur man ser på det.
Så, varför gör du inte själv slag i saken och flyttar till Tyskland?
Klockrent. Ingen får vara smartare än medel, men du får vara precis hur dum som helst. Bara i landet Lagom!
JP: Det finns bara 2 alternativ till varför någon är kvar i Sverige:
(1): Ingen high performer
(2): Nationalistisk svensk med övertro på vår ariska ras
Vad du är vet jag inte. Jag vet varför jag inte får dom där topp jobben i Schweiz.
Tycker dock fortfarande att det är synd att vi inte vill behålla dom smartaste. Men den uppfattningen delas väl inte av alla.
Du saknar alternativet "rätt nöjd med att ha det gött med rimliga arbetstider, semestrar och förmåner".
Annars är Tyskland helt klart ett bra alternativ. Där är alla som bekant high performers…
Nä, tror det är dumt att tro att kapaciteten inte finns i Sverige. Vi är hyggligt produktiva trots allt, och det är det som borde räknas, även om det kan bli mycket bättre på sikt.
Hur många svenska företag kan matcha en lön på $200,000/år i en stad där snittbostäder kostar $250,000? Är du ingenjör, fly!
Om du inte trivs, för all del, byt jobb. Men annars finns det gott om exempel på folk som haft bra arbetsuppgifter som hamnat på meningslösa arbetsplatser för att de ville byta till sig bättre lön. Ibland uppskattar du inte det du har förrän du blir av med det.
Man kan uppskatta barnomsorg för 1000 pund i månaden eller en ett rum för 2000 pund/månaden i London.
Substitution sker väl inte mellan varu/tjänstegrupper i KPI, Lars?
"För övrigt prissätts även elen hos det nordiska elhandelsområdet Nordpool i EUR, men enligt substitutionsmetoden vid beräkning av inflationen får väl de svenska hushållen byta sin elkonsumtion mot något annat."
Är det här bara raljerande eller vad menar du? Tänker du på korgeffekten kanske?
Krisen föreligger dock försöker man gömma den under mattan så länge det går. Kronan, BNP per capita, kommuner i konkurs, kommuner som alltid är i konkurs (Malmö) och det man inte får nämna i en demokrati. Ju snabbare man erkänner att vi är på fel väg desto snabbare kan vi ta ut oss därifrån. Problemet är att eliten har aldrig/sällan kris därför försöker de att fylla fickorna fula och när det smäller så byter de förmodligen adress SE -> CH.
Hela västvärlden gick i konkurs redan under den första oljekrisen 1973. Men då uppfann vi (läs: USA) digitala pengar så att man skulle kunna köra på vidare som vanligt.
Exakt hur elektroniska pengar skall kunna utnyttjas för allas bästa har ingen räknat ut ännu – förmodligen måste den i grunden analoga generation som var med om BÅDE WW2 och 1973 dö bort från den översta politiska eliten först.
Undrar hur mkt nersida det egentligen finns för SEK/EUR? Mtp Sveriges situation sannolikt en hel del, vilket borde ökas ytterligare av blankning och carry trades för att profitera på ränteskillnaden.
Globalt handelsindex kraschade just ner till negativt dessutom, så dags för global recession.
Sätter en öl på SEK/EUR >12 inom ett år.
Sa till en kille att sek/euro ligger på 12,5 om två tre år. Detta var förra vintern. Allt går enligt plan.
@Anders Limes: Vilken situation tänker du på?
Iblandekonomi:massiva och hastigt tilltagande nominella underskott inom kommuner och landsting (=välfärd), ännu större reella underskott pga brist på sköterskor, poliser, osv, elbrist, vattenbrist, kriminalitet, sprickande bostadsbubbla med följande bankkris, ofinansierat pensionssystem, osv. Såklart.
Vill minnas att en av SEB´s chefsekonomer gick ut i höstas och prognostiserade en kronförstärkning under våren 2019. SEKEUR runt 9,50 om jag inte minns fel. Kanske dags att byta kristallkula eller kaffesumpar man spår i.
Senaste prognosen var annorlunda.
Det var då de. Nu måste exporten upp igen innan kronan stärks.
Exportera vad? Industrin till stora delar nedmonterad, elen bortskänkt till Facebook..
Även Dagens Industri hade en stor artikel om kommande kronförstärkning i januari i år.
Skog!! Järn!!
Export: skog 10% järn 3,7% vad resten är vet jag ej .
Det är ju inte speciellt svårt att ta reda på å andra sidan. Den senaste nedbrytningen av exportvaror från SCB:
Skogsvaror: 10,5%
Mineralvaror: 10,7%
Kemivaror: 14,5%
Energivaror: 6,7%
Verkstadsprodukter: 45,1%
Övriga varor: 12,6%
… fordon, maskiner, mediciner och papper är klassiska svenska exportprodukter. Värdet på det vi exporterar från Sverige har aldrig varit så stort som det var 2018.
Varuexporten, som andel av BNP, har ännu inte återhämtat sig sen toppåret 2008. Tappet 2018/2008 är nästan 5 procentenheter, även om en liten boost kommit nu på slutet.
Tjänsteexporten har ökat något sen 2008, men det kompenserar inte, totalt sett är tjänste & varuexporten som andel av BNP (nästan 3 procenthenheter) lägre än 2008.
Detta alltså trots en sjukt dopad SEK.
Negativ minusränta, alltså en positiv ränta
Han är väldigt målande i sina uttryck. Bara namnet på deras podd ”Riksbankens cementklump kring kronan och håglös liberalism utmanas av politisk revolt.” 🙂
Den andra i podden kallar honom för Nordeas Ola-Conny…
Lite annorlunda stil än Annika har i podden.
Blev precis ombedd att vara referens åt en mycket duktig ingenjör från Pakistan som arbetat i SE ungefär 6-7 år.Han
söker arbete i Tyskland,England o US, vill inte stanna då hans pension urholkas samt lön SEK.
Han kommer antagligen knappt få någon pension. Svenska pensionssystemet är endast OK för dom som bott o jobbat i Sverige hela sitt liv.