Nordea skriver i en rapport att de tror på ännu svagare svensk krona och på sikt en euro i 12:- SEK per krona. Riksbankens process att döda svenska kronan dras igång i augusti när Riksbanken börjar köpa statsobligationer igen. Nordea sågar Riksbanken vid fotknölarna.
Miljondollars chokladkaka. |
Nordea tror på fortsatt försvagning för den svenska kronan och totalsågar Riksbanken i inte så milda ordalag i sitt veckoliga valutabrev (PDF).
Den svenska centralbanken kallas svekets mästare och Nordea citerar bibeln om hycklare och att Riksbanken först bör ta ut bjälken ur sitt eget öga innan man skyller på marknaden.
“The intraday move in EUR/SEK on the day was among the 20 largest ones over the past decade, and the Riksbank clearly blames the market for the volatility. However, the fault lies clearly with the Riksbank.
[…]
As a result, it has been rational to doubt the Riksbank’s reaction function, even though in retrospect it was just a truckload of “fake news”. The Riksbank remains worst in class when it comes to its communication “strategies”.”
Nordea tror på 3% försvagning för svenska kronan om året och en växelkurs EURSEK på över 12 år 2024, i kontrast mot Riksbankens prognos om 9:60. I år förväntas kronan falla till 10:80 EURSEK, eller nästan 2% från dagens nivå. Ska man tro Nordea så tar det fart efter sommaren i samband med att Riksbanken återigen börjar köpa svenska statsobligationer.
Riksbankens agerande kallas vidare galenskap, då en försvagad krona dämpar hushållens syn på ekonomin, får hushållen att spara mer, sänker lönsamheten för den redan hårt pressade detaljhandeln, den globala ekonomin gör inte heller att det blir några lokala investeringar och finansialiseringen av ekonomin i nollräntans spår ökar, istället för att bygga en produktiv ekonomi.
Hela Sveriges ekonomi döms därmed ut som zombiefierad.
Nordea menar också att norska NOK dras med i fallet som en följdeffekt. Man ska således inte flytta sina likvider till NOK.
Läs totalsågningen själva här (PDF).
57 kommentarer
Håller allt sparande i USD och CAD, förutom lönekontot.
Riksbankens agerande upphör aldrig att förvåna.
Hmmm…köp av statsobligationer betyder väl att staten skickar ut pengar på marknaden. En stimulansåtgärd. Den som äger en statsobligation kan sälja den och få pengar….OK. Så funkar det väl. Säljer staten dran man in likviditet. Tänker jag rätt?
Sverige ekonomi jätte konstigt
Riksbanken, inte staten.
När RB köper statsobligationer så minskar mängden obligationer på marknaden vilket driver upp priset för en obligation vilket i sin tur driver ned räntenivån på statsobligationer.
Effekten man vill uppnå är självklart att gynna investeringar i sådant som driver inflation och tillväxt.
Den andra och egentligen huvudsakliga effekten av köpen är att RB gör detta med nya pengar och därmed ökar mängden likvida medel i ekonomin. Detta är nationalekonomi och det kanske inte alltid är så enkelt att tänka sig att alla likvida medel egentligen är en skuld i balansräkningen hos RB eller de Svenska bankerna som uppstår när dessa ger ut likvider till lån eller obligationsköp osv.
Tanken är att när vinden vänder så säljer de dessa obligationer och får motsatt effekt i ekonomin. Dvs stigande ränta och en minskning av likvida medel i omlopp och då hamnar RB balansräkning åter i balans.
Precis som med all belåning så krävs det en tillväxt i ekonomin för att kunna täcka de gamla skulderna och inte hamna i en ekonomisk kris.
Tack för förklaringar!
@Chris: Håller med i stort, men här kan man läsa varför det inte behövs tillväxt för att täcka de gamla skulderna. Ingen behöver tillväxt
Låter som jag ligger rimligt till enl detta, lite irriterande att ha delar av tjänste pensions sparande låst till i princip svenska räntor, eller iofs aktier som går bort av andra skäl
I sverige finns högt inflation pga varor priser går upp hela tiden och mycket svag krona. Var för Riks bank ljuger?
Sverige med stark tillväxt i offentlig sektor och i en bostadsmarknad som har drivits av hushållens ökade utrymme att skuldsätta sig i takt med dom fallande räntorna, har slutet kommit för den möjligheten att bedriva tillväxt, inte osannolikt och inte första gången Sverige går den vägen.
Inte bara en lågkonjunktur utan även en ett försök att parera en begynnande strukturkris i svensk ekonomi avspeglas i Riksbankens handlande och i kronkurs och ränta.
Hoppet står troligen till att det privata näringslivet ska växa med Riksbankens åtgärder.
Hela den rapporten är skriven på exakt samma sätt som artiklarna på Zero Hedge var för några år sedan.
Ett tag var jag tvungen att dubbelkolla så rapporten verkligen kom från Nordeas valuta-gossar och inte Tyler Durden. 🙂
Det låter rätt oroväckande.
Var för kan vi inte leva på normalt ekonomi system som andra rika länder trots vi jobbar och betalar mycket skatt
Har börjat spana radhus/villa (pga tillskott i familjen). Det är absolut inte lönt att sitta likvid i dessa tider utan det är bara att kasta in allt man har i hus så man får ta del av pengabålet på riktigt. RB överträffar sig själva gång på gång. Budskapet är enormt tydligt, en lydig medborgare skuldsätter sig så vi alla kan nå ett nytt kollektivt nirvana byggt på ett fluffigt moln av krediter.
Ja så är det eller så växlar man bort från kronan och blir rikare för varje år 🙂
Det kan visserligen stämma, men man behöver ju spara till den nivån för att kasta in allt i den fluffiga kreditbubblan.
Helt rätt tänkt – pyramidspelet har blivit "too big to fail" nu. Riksbanken eller politikerna kommer inte kunna/våga/vilja kasta in landet i en krasch á la 30-talet. Helt utan ironi kan jag bara säga kör så det ryker. Har vänner som sålde sin 2:a norr om Stockholm (närförort) till bra pris och köpte en trea för 5,2 mille. Tjoho!
@månskensboende oavsett om det är "top big to fail" eller vad politikerna inte skulle våga kasta in samhället i finns det ju en verklighet. Kan ju hända ändå.
Om man har jobbat hela sitt liv i Sverige och har sparat svenska krona. Nu kan man inte investera att köpa bostad eller andra valutor pga priser går upp hela tiden. Man måste vänta och hoppas att kronan ska bli stark. Staten måste agera angående svag krona. Vi betalar mycket skatt till staten
Vi har 1.5milj kontant och siktar på hus/radhus för upp mot ca 5.5 i Täby med omnejd.
Mellan-bor (efter att vi sålde en mindre borätt innanför tullarna) i dagsläget i 3rok nybyggd hyresrätt och kommer få lägre månadskostnad, inräknat amortering och före ränteavdrag. Det är bra skevt men så är det.
Har varit enormt osugen på det bolånet men jag hittar egentligen inga anledningar i vår nutida ekonomi att inte götta ner sig totalt i lån. Hushållsinkomst på strax under 80k brutto när båda jobbar så vi har fina marginaler, kommer amortera det vi måste och utöver det kunna spara runt 10k / månad för olika behov som husrenoveringar, byta bil vid behov etc. Letar hus vi kommer bo i de kommande 15 åren minst.
Det bästa med vår nuvarande situation är att vi inte har bråttom att hitta passande objekt. Det är alltid nåt.
Kan ju hända att lönehöjningarna drar igång också i och med att många jobbar i privat tjänstesektor. Då kan man betala av skulderna. Det sker ju givetvis på bekostnad av dom i offentlig sektor och spararna men vem bryr sig om dessa.
@Teheimar: visst finns det en verklighet där ute. Jag tror dock inte att den har sipprat in i Rosenbad. Kommunerna är väl medvetna om åt vilket håll den förda politiken barkar men så länge allt eldas på uppifrån kommer vi fortsätta på samma sätt.
Teheimar: Felet är att man måste spara när politiken säger "bränn på".
Vi ska inte diskutera det sunda här utan demokratifrågan, och kanske, varfö ska x och y ske nu när vi har den nya ekonomin?
Så länge "alla" hushåll känner sig rika så är det bara att fortsätta på inslagen väg. Såsom tidigare diskuterats kring flygskam, skatter och inflation så kommer högt belånade svenssons i storstadsregionerna fortsätta som tidigare, rösta på C, V och MP och se till att marschen mot avgrunden fortsätter.
Nu vill Liberalerna med Jan Björklund i spetsen att vi ansluter oss till Euron.
https://www.di.se/debatt/sverige-ska-med-i-euron/
Sverige måste ansluta till Euron annars ska bli värre och värre tack vare okunnig personal på Riks banken.
Politiker brukar passa på och framföra liknande förslag när man har misskött ekonomin, Sveriges väg till EU anslutning började med en valutakris som anledning till snabb anslutning.
Av alla länder som har anslutit sig till Euron så är det ENDAST Frankrike och Tyskland som har tjänat på Euron. Alla andra länder har gått back.
Det räckte att vi gick med i EU. Vi har fått de låga räntor vi ville ha och är i stort sett nöjda.
Skönt att se att den avgående partiledaren ser till att gräva ordentliga skyttegravar innan han kastar in handduken. Start är väl L ett enpersonsparti.
Alltså, jag tillhör definitivt de EU-skeptiskas skara och jag röstade nej i euroomröstningen. Men med tanke på hur Riksbanken jobbar övertid med att sänka kronan så undrar jag om det faktiskt inte hade varit bättre om vi varit med i emu de senaste åren.
@Tompa: Just nu har vi väl lägre räntor och högre inflation än Euroområdet. Känns som läget är bättre på den här sidan gränsen. Och det är lätt att glömma att det var Sverige som hade verktygen att ta sig igenom finanskrisen utan att folk fick flytta från hem och gård.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är väl ändå rimligt att Riksbanken faktiskt agerar rationellt och för Sveriges bästa?
Så vad är deras ingångsvärden och syn på detta? Det är väl ändå penningpolitik och finansiell stabilitet och mycket är säkert sådant som de måste förhålla sig till utan att kunna påverka.
Vad händer om man vänder på resonemanget och går på Nordeas linje?
När man lät kronan flyta för 25 år sedan var KPI-ökning 2% inte så mycket att snacka om. Marknaden behövde en garant för att inflationen inte skulle skena, vilket även höll statens räntekostnader i schack.
Med tiden fick målet ett eget liv och nu har det gått så långt att Riksbanken är villig att göra vad som helst för att komma upp till en KPI(f)-ökning om 2%, även fast det skulle gå utmärkt med 0%.
Det är en myt att det skulle vara farligt. Det är bara titta på Schweiz de senaste fem åren eller Sverige i slutet av 90-talet.
Om penningmängden däremot skulle minska, som vid finanskrisen eller på 30-talet, så måste Riksbanken gå in för att vända en negativ spiral. Gör man inte det så kommer företag gå i konkurs. Folk blir arbetslösa och det finns ännu mindre pengar att spendera. I ett sådant skede så skulle även konsumentpriserna pressas neråt, då marknaden försöker anpassa sig efter de reala förhållandena.
Men det är inte där vi är nu. Penninngmängden ökar med 5-10% och de pengar folk skulle få över vid en lågre KPI-ökningen skulle de använda till annat och hjulen snurrar på.
Kort sagt, man har blandat ihop orsak och verkan.
Det är egentligen helt fantastiskt att vi kan ha så låga räntor utan att inflationen sticker iväg över 2%. Väldigt många som inte äger stort eget kapital lever gott när räntorna är låga. De med mycket kapital gnisslar förstås en del tänder när de inte får höga räntor, men så kan det vara ibland.
Ja, det är märkligt. Kan tänka mig flera skäl till varför:
1) Priserna ökar snabbare, men KPI fångar inte det. Att huspriserna stigit snabbare tidigare vet vi
2) Priserna pressas av billig import från Asien.
3) Då folk vet att räntorna är historisktlåga (och de kan stiga i framtiden), så väljer de att spara mer för att ha en buffer. Att Riksbanken (felaktigt) förutspår ökande ränta i framtiden hjälper inte.
Angående gnissla tänderna. Få personer sparar pengar på banken. De flesta med kapital har det investerat i fastigheter eller aktier som de låga räntorna har drivit upp värdet på.
De som förlorat mest är personer utan förmögenhet eller möjlighet att låna. Tänk arbetslösa, sjuka, pensionärer mfl.
En annan aspekt är väl tillgången på krediter för att hålla igång ekonomin och att politikerna inte ska reglera för mycket.
KPI är kanske inte det bästa måttet, tror mer på att man måste dela upp det på flera indikatorer som man tittar på sammanvägt istället för att försöka vikta inom måttet.
Jag gissar att RB har en rätt avancerad datormodell som de använder som del i beslutsunderlagen, typ som väder eller klimatmodeller som de kan provköra olika scenarios med, kanske i ensembleform. Det är i alla fall så jag skulle göra om jag var RB. Och modeller är ju bra så länge man inte misstar dem för verkligheten.
@Sjunkbomben: KPI är garanterat det bästa måttet. Har hört många klaga på det utan att kunna föreslå ett bra alternativ.
@Skatt: Det är skillnad på inflation och ökning av bostadspriser som jag antar att du menar när du säger att folk utan pengar förlorar på inflationen. Just nu är ökningen av bostadspriser lägre än inflationen.
Räntorna har varit historiskt låga i mer än tio år nu. Ingen jag pratat med har kunnat beskriva vad som skulle kunna hända som gör att räntorna sticker uppåt eller varför de skulle göra det.
… och som nämnts så har RB flera modeller som de tittar på.
Se Penningpolitisk rapport april 2019, sidan 7, diagram 1:6 för ett hum om hur olika inflationsmått utvecklar sig. Vi har alltså haft en inflation på ungefär noll till ungefär två procent de senaste nio åren, enligt _alla_ relevanta mått på konsumentpriser.
Är det inte just den underliggande inflationen och relativprisförändringar som gör att oaktat om det är inflationen eller inte, så blir allt väsentligt i praktiken dyrare d.v.s. det finns permanenta orsaker som man bör agera på?
@Sjunkbomben: Vad jag vet slår relativprisförändringar på tex olja igenom i konsumentpriser (KPI) på allt som transporteras. Och ja, den allmänna prisnivån ökar eftersom vi har inflation.
Samtidigt blir tex el billigare när tillgången ökar och produktionsmetoderna blir effektivare med bland annat bättre vindkraftverk.
Just el är intressant då kanske spotpris sjunker men övriga kostnader stiger t.ex. överföring och skatter men skatter är per definition borträknade. Om man nu tycker att kronan ska upp lite för att inte realisera bort våra tillgångar.
Indirekta skatter (t ex skatt på energi/elkraft) ingår i KPI/KPIF, ja.
Det finns också ett index där skatter hålls konstanta ("KPI-KS").
ok, om vi ändå är inne på finliret så hanteras väl kvantitetsskattesatserna och procentuella skatter enligt någon slags viktning och beroende på exakt när avräkning görs så blir det olika utfall. D.v.s. har inte kvantitetskatten räknats upp men kommer att göra det så kommer det se ut som skatteuttaget minskat och därmed visas en lägre indexnivå.
Jag tror riksbank ledamöter misslyckas pga de är okunniga. Nu måste de avgår omedelbart.
Vi har inflation, det räcker att kolla på kassakvittona när man har handlat, importerade varor har blivit dyrare, drivmedel har gått upp likaså elen. Då ställer man sig frågan " vad är det som har blivit billigare ? "
Varför riksbank ljuger att sverige har lågt inflation?
För att det inte är så populärt att gå ut och säga att man kämpar för att du ska få så låg lön som möjligt.
2% som vi har nu är inte speciellt lågt. Ingen som påstår att vi har låg inflation. Låga räntor har vi däremot. Till mångas glädje.
Sitter tjock i fysiskt guld hoppas min chansning går hem.
Kan det vara så att eftersom Nordea inte länge har sin huvudsakliga hemvist och huvudkontor i Sverige längre så vågar de ta bladet från munnen och därför kritiserar RB (och regeringen?)?
Det finns möjlighet att sek bli starkare i framtiden?
Varför svenska krona blev mycket svag efter ny regering?
God eftermiddag mina vänner! Här kommer ett utdrag från hemnet (Malmö m kranskommuner, alla typer, +110 kvm). It´s going up!
Oxietorpsvägen 16
Villa Oxie, Malmö
115 m² 4 rum
974 m² tomt
68 m² biarea
Slutpris 3 300 000 kr
Såld 27 april 2019
-3 %
Gallåkersvägen 9
Bostadsrättslägenhet Skanörs Vångar, Vellinge
111 m² 4 rum
5 012 kr/mån
10 m² biarea
Slutpris 3 550 000 kr
Såld 26 april 2019
31 982 kr/m²
+2 %
Kungsåkersvägen 7
Villa Oxie, Malmö
110 m² 6 rum
421 m² tomt
21 m² biarea
Slutpris 3 155 000 kr
Såld 25 april 2019
+6 %
Kristinebergsvägen 1F
Bostadsrätt Kristineberg, Malmö
121 m² 5 rum
5 843 kr/mån
Slutpris 2 450 000 kr
Såld 25 april 2019
+45 %
Rågåkersvägen 71
Par/Rad/Kedjehus Oxie, Malmö
130 m² 5 rum
7 676 kr/mån
384 m² tomt
Slutpris 2 230 000 kr
Såld 25 april 2019
+24 %
Lyckesholmsgatan 25
Villa Gullvik, Malmö
118 m² 5 rum
685 m² tomt
38 m² biarea
Slutpris 4 430 000 kr
Såld 25 april 2019
+21 %
Bullerbygatan 31
Villa Gyllins Trädgård, Malmö
131 m² 5 rum
245 m² tomt
7 m² biarea
Slutpris 4 335 000 kr
Såld 24 april 2019
+3 %
Riddaregatan 14
Villa Rosenvång, Malmö
163 m² 6 rum
826 m² tomt
85 m² biarea
Slutpris 7 795 000 kr
Såld 24 april 2019
+8 %
De pressar ned kronan i ett försök att få Sverige att ge upp den och gå över till Euro.