I princip i hela södra Sverige från Mälaren och söderöver råder nu mycket hög risk för spridning av skogsbränder (FWI-index). En klass ett-varning är än så länge utfärdad, antagligen tillbakahållen på grund av inte fullt lika hög risk för antänding (HBV-index). Försvarsmakten har redan deltagit med helikoptrar i två skogsbränder.
Kan få en hel del extra att göra även i år. |
Det är alltså fortsatt väldigt torrt i markerna, och anekdotiskt lokalt en månad sedan den senaste nederbörden. Det ska dock komma in regn till helgen, om prognosen håller i sig.
Flödesläget i ytvattnen som bäckar, åar och älvar är också mycket under eller under normalt i princip hela södra Sverige, medan det är mycket över i norra Sverige. Hur jordbruket ska klara den här sommaren om torkan håller i sig blir väldigt intressant att se, då det redan är värre än det var förra året.
Frånvaron av nederbörd behöver inte bestå, men tillväxten har definitivt hämmats av läget som det är nu.
Med sommarvärme utomhus så är det förstås frestande att grilla, men man kanske bör ta det lite lugnt på den fronten just nu.
25 kommentarer
Det ser ut som om det skulle kunna bli åska i Marks kommun nu i helgen. Det var ett åskoväder som drog i gång branden i sveg i sommras.
Hoppas för allt att vi slipper det
Marx kommun, he he.
Kaxa dig inte, ni skåningar har ju Engelsholm.
Södra Sverige får nog vänja sig med att man pga mindre nederbörd i fast form under vinterhalvåret kommer att ha en sämre infiltration i mark på våren när tjälen går ur. Den nederbörd som kommer i flytande form kommer pga tjälen inte kunna infiltrera utan dräneras på ytan bort till vattendrag.
Vårfloden kan därför bli lite större men om man inte har rutiner för att omhänderta delar av det flödet så kommer det enbart dräneras ut till haven och inte tillgodogöras mark och grundvatten.
Risken är även stor att framtidens vårar kommer att ha mindre nederbörd än tidigare och att den nederbörd som ändå sker kommer att möta en torr mark och därmed få en sämre infiltration och större transpiration.
Så södra Sverige kommer med stigande medeltemperaturer att behöva ta tillvara på den flytande nederbörden under sommar och höst och öka markens förmåga att infiltrera. Tyvärr så är stora delar av Södra Sverige Jordbruksmark i stor skala som snarare försämrar markens infiltrationsförmåga än stärker den, vilket kommer märkas mer och mer när sommartemperaturerna ökar.
Finns mycket intressant information hos SMHI och där blir det tydligt att även om våra myndigheter inte öppet pratar så mycket om de här frågorna så vet de och förbereder sig för det i framtiden. Det är lämpligt för alla att förbereda sig så mycket man kan själv för att öka sin resiliens.
Nu har vi ju bestämt och tolkat EU:s vattendirektiv som att alla dammar ska rivas, så …
Rivna dämmen bör sänka grundvattennivåerna.
Det är nog försumbart I förhållande till alla utdikningar I skog och åker.
Tjäle? Gångna vintern hade Skåne i stort sett en tjälperiod om 4 veckor. Fr o m början av februari fanns det i stort sett ingen tjäle.
Förlåt Ben,,, självklart skall vi inkludera norra Danmark med 😉
Men skämt åsido, det är sant att med högre temperaturer så kommer det bli mindre tjäle och det kommer ge möjlighet att infiltrera vinternederbörd direkt. Ser man till den troliga medeltemperaturökningen för Skandinavien så sker större delen vintertid vilket kommer leda till mildare vintrar med mindre fast nederbörd. Det finns dock en del frågetecken till hur nederbördsmönster kommer se ut med minskat snötäcke osv.
Om 30 år finns det en möjlighet att Skåne samt södra kustområdena kommer att ha ett klimat liknade franska atlantkusten och mellersta västra Sverige liknande Västra Storbrittanien och Irland. Östra mellersta Sverige samt Norrlands kustlandskap kan troligtvis få ett klimat liknande det som östra Skåne samt Öland och Gotland har idag.
Upphäv strandskyddet och bygg massor av stora turisthotell runt lämpligt stora sjöar – hundratals miljarder i vinst för svensk turistnäring (och staten) om man bara får tummen ur och tar tillvara på den globala uppvärmningens fördelar.
Fast det skulle ju regna mer iom att avdunstningen till atmosfären kommer att öka.
Att det regnar mer betyder ingenting. Det är nederbörd höst och vinter som skapar våra stora reserver sötvatten. Nederbörd vår och sommar blir biomassa i växter eller evaporerar.
Sverige är ett relativt torrt land sett till nederbörd. Ex norra irak har en årsnederbörd 50% högre än stockholm. Dessa områden tycker de flesta är en öken.
Chris, inte för att vara sådan men hur står det till med gegrafikunskaperna?
Det är en rätt liten del av Danmark som Skåne ligger norr om.
Öst-Danmark möjligen.
Jag tror som du att varmare vintrar i södra Sverige gör att nederbörden i filtreras över en längre tid i ofrusen mark. Men samtidigt ökar riskerna för långa torrperioder, 4-5 veckor sommartid. Förra sommaren var en mycket stor avvikelse som troligen inte vi får uppleva igen.
Att spara nederbörd är svårt, en normal nederbördssommar lagrad i dammar kräver stora arealer.
Jag måste dock säga att jag är förvånad att tjäle finns i Skåne utanför frysdisken på ICA. Man lär sig något varje dag.
För tjäle krävs väl minusgrader? Vi brukar ha snö även i Skåne när det väl blir minusgrader.
Kommer så kallade majbrasor på sista april att förbjudas?
Kanske behöver häxorna inte åka till Blåkulla för att finna värme?
Jag väntade mig ett så kallat foliehattsinlägg angående en mycket stor brand vid en viss slags anläggning, som enligt MSB ska vara orsakad av "mänsklig aktivitet".
Nån svampletare som grillat korv kanske.
En trenchcoatförsedd man i ett buskage som gnidit en pinne tills överhettning pga friktion inträffat?
Då får jag vara foliehatt och uttrycka funderingen som många har, varför brinner det så mycket nu för tiden, sommaren har knappt börjat och redan är bränderna i full gång.
Foliehatten utgör en utmärkt ledare för atmosfäriska elektriska urladdningar.
Vad för anläggning?
Utalande från msb ?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.