Dags för en liten uppdatering kring Brexit. Det senaste beskedet angående Storbritanniens utträde ur den Europeiska Unionen är att brittiska regeringen nu bett om förlängning av utträdesprocessen till den 30:e juni 2019, efter att för tredje gången fått sitt utträdesavtal nedröstat av parlamentet. Bollen ligger nu hos EU, och komplicerande är att Storbritannien vid förlängning alltså ska vara kvar i EU över valet till EU-parlamentet. Annars blir det en så kallade hård Brexit nästa vecka, den 12:e april
Trafalgar Square. Snart ett visum bort? |
Med reservation för att jag missat något i dokusåpan.
Premiärminister Theresa Mays Brexit-avtal röstades alltså ner för tredje gången, men regeringen har fått tillstånd av parlamentet att ansöka om förlängning av den sk artikel 50, dvs Storbritanniens utträde ur EU.
Igår lämnades en sådan begäran in – för andra gången – om att förlänga utträdesprocessen till den 30:e juni.
Problemet är då att Storbritannien är med i EU över valet till EU-parlamentet, och eventuellt alltså måste arrangera ett val. Det är långt ifrån säkert att EU går med på detta. Förra begäran gällde en förlängning till den 22:e maj, dvs dagen innan EU-valet genomförs 23-27:e maj, givet att Storbritanniens parlament skulle acceptera det framförhandlade Brexitavtalet senast den 29:e mars. Detta skedde inte och om inte EU går med på förlängning över valet blir det en hård Brexit nu på fredag när Storbritannien kickas ur EU.
Ungefär så ser läget ut idag. Uttalanden, men inte beslut, från andra EU-regeringar har varit generellt negativa till en förlängning och att en förlängning bara blir aktuell om May kan presentera en trovärdig plan, sannolik att gå igenom.
The Times rapporterar att f örhandlingarna mellan konservativa premiärminister May och arbetarpartiets Corbyn ska ha brutit samman i natt. Det finns alltså inte någon trovärdig plan. Europeiska Rådets ordförande Donald Tusk sägs dock vara positiv till att förlänga artikel 50 rent av hela året ut.
Inte ett monument över vare sig May eller Brexit. |
Fortsättning på dokusåpan Brexit följer.
13 kommentarer
Om inte annat så borde det bli en bra dramaserie på TV, eller vilkrt medie det blir, om en sådär 10-15 år.
Dokusåpa var ordet! Order Order!
Skillnaden är att i en dokusåpa så brukar man ju skicka ut en deltagare varje vecka…
Nja, det finns olika typer av såpor.
Det är fascinerande och förödande att man har så svårt att komma överens där.
Det hade inte varit så förödande om man kommit överens internt först vilken sortsutträde man ville ha först innan man lämnade in utträdesansökan. Labourledaren är trots allt för brexit.
Problemet är att processen är lite bakvänd, dels formellt sett i EU-fördraget (vilket man dock kommit fram till inte gäller), men även hur UK valt att göra det.
Processen borde ju vara att man först förhandlar och sen bestämmer om man vill träda ut under de former som erbjuds, och nej det går inte att träda ut under andra former än de som erbjuds (man har alltså att välja mellan att krascha ut, gå ur enligt avtal eller stanna kvar – något fjärde alternativ finns inte).
Formellt om man läser reglerna skulle man alltså först förbinda sig att lämna EU och sen förhandla om under vilka former detta skall ske (snacka om förhandlingsunderläge ifall man redan har bestämt sig). Som tur är har EU kommit fram till att utträdet inte är bindande (ie man kan ångra sig innan utträdet sker).
Test.
…är ju vad man inom vissa brittiska sporter kallar en landskamp ffa inom cricket. Cricket är ju berömt för för att hålla på länge (4-5 dagar nuförtiden) och före vk2 fanns det egentligen ingen tidsbegränsning, man körde tills msn hade ett resultat, litegrand som brexit.
De nya passen i Storbritannien är tryckta utan texten EU-medlem skriver DN
Bara gå ur! De kommer garanterat vara glada för det om fem år oavsett hur ogina EU-politrukerna är.
Jag har hängt upp mig på Torypolitikerns Nadine Dorries uttalande "This deal gives us no voice, no votes, no MEPs, no commissioner" angående hur dåligt utträdesavtalet är. Det är alltså en pro-brexit politiker och ledamot av Storbritanniens parlament som inte riktigt fattat att om de lämnar EU så släpper de allt deltagande och inflytande i EU-parlamentet. Där någonstans gav jag upp att följa processen, det är alldeles för många i UK som inte fattar vad det är de röstat för eller emot. Hela situationen bottnar nu i att ha kakan och äta den, vilket inte går att genomföra av rent byråkratiska skäl.
Det finns definitivt krafter i UK för hård brexit men de samlar inte tillräckligt stort stöd för att köra på den linjen. Och EU har absolut inte ballarna att kasta ut UK den 12 apr. Alltså fortsätter cirkusen.
V Putin gnuggar händerna över europeisk splittring. Vi har oss själva att skylla, eu borde vara ett europeiskt projekt för samarbete där samarbete behövs, istället för en luddig byråkratisk apparat med federala ambitioner och en enorm medlemsavgift.
År 2088, den 729 omröstningen misslyckades.