Sedan den sjunde mars har nästan 32 miljoner boende i Venezuela saknat ström sedan ett centralt ställverk havererat, utan tidplan och reservdelar för reparationer i den socialistiska diktaturen. Venezuelas aluminiumindustri har nu slagits ut permanent sedan smältverken förstörts av strömavbrottet, när det smälta aluminiumet stelnat i anläggningen. Och ännu fler blir utan jobb och inkomsten i denna failed state.
Lenin – kommunism! |
Samtliga 59 celler i ett smältverk för aluminium i Venezuela är nu förstörda som en konsekvens av det landsomfattande strömavbrottet.
Strömavbrottet började den sjunde mars, sedan ett ställvärk i anslutning till Guri-dammens vattenkraftverk havererade. Alla försök att få upp ställverket igen har misslyckats och enligt rapporter i sociala medier finns det inte ens några arbetare där längre, utan endast militär. Det finns inga reservdelar, och inga tidplaner på ett återställande av strömmen, även om lokala kraftverk har lyckats få tillbaka strömförsörjning i delar av huvudstaden Caracas.
Omfattande plundring rapporteras i sociala medier, när en redan desperat befolkning försöker överleva. I en stad ska åtminstone femton barn på en neonatalavdelning dött, samt minst 15 njurpatienter, på grund av frånvaro av dialys. Gissningsvis är bara detta toppen på isberget.
Diktatorn Maduro vägrar lämna ifrån sig makten, i den mån man längre kan kalla Venezuela för ett land.
Venezuelas oljeexport och oljeutvinning ska också upphört helt, vilken förstås är beroende av fungerande strömförsörjning. Internationella oljepriser stiger marginellt, men om det egentligen beror på detta går förstås inte att avgöra, utan handlar om berättelser.
Socialismen och kommunismen visar hur den fungerar. Den utplånar klyftor mellan folk och gör alla lika fattiga, hungriga och desperata där nere på botten. Utom för en liten maktelit, förstås.
Och aluminiumsmältverken går aldrig att starta upp igen. Enda alternativet är att riva och bygga nytt från början. När och om strömmen kommer tillbaka, och om någon över huvud taget vill investera i ett smältverk i ett land där man inte kan lita på strömförsörjningen. Eller på att äganderätten för investerare ska respekteras. När de byggdes under de demokratiska åren var smältverken och den tillhörande diversifieringen av Venezuelas ekonomi ett föredöme för Sydamerika.
52 kommentarer
Intressant att svensk public service inte skriver mer om detta. Hittade SR och SVT artiklar från första dygnet av strömavbrott men sedan har det varit pinsamt tyst. Verkar som om man får förlita sig på NPR och andra källor.
Finns en hel del på Twitter. Men landet är i princip nedsläckt. Svårt med rapporteringen nu. Utan ström fungerar ju inte heller telekommunikationer, blir en svart fläck på kartan.
Är man varken på twitter eller facebook så får man förlita sig på skattefinansierad public service 😉
Är det så illa månskensbonde så kan man lika gärna ignorera allt som som finns utanför de egna markerna, det mesta men kommer få reda på är ju ändå helt fel!
Nisse, du har helt rätt, varför skall man bry sig om sådant utanför gården?
Nu fyller jag hörlurarna med naturromantik från Spotify och går ut och röjer träd, inget går upp mot att sätta en välslipad Stihl i lite fallna granar.
Ledarsidorna har (eller har haft) en journalist på plats som gjort mycket intressanta rapporter i en artikelserie. Man kan bara hoppas hon lyckades lämna landet innan detta började för det har varit obehagligt tyst från henne sedan dess.
Stihl?
Vad är det för fel på Huskvarna?
Eller Jonsered för den delen?
@Rickard – har två Husqvarna röjsågar och två Stihl motorsågar så det är inget fel på något av märkena.
Kör Stihl både på motorsågarna och röjsågen. Det beror på att det är försäljning, reservdelar och service på Stihl i byn. Inget fel på alternativen.
Hallstavik har två företag som säljer motorsågar m.m. Det ena kör Stihl och det andra Husqvarna. Man måste sprida gracerna så att båda finns kvar.
Högst relevant, och bra jobbat. Avgörande är att stödja lokalt utbud och service som sagt. Man vill inte behöva spendera timmar i bil för att fixa ngt till motorsågen eller röjsågen. Och butikerna har ett bredare utbud än det, generellt.
Min gamla Jonsereds Raket sviker mig aldrig!
Jag håller med om att när det gäller val av märke är det viktigt att man har nära till reservdelar och service, sågen används ofta hårt och kräver kärlek för att leverera många år.
Klart inte PS skriver om det. De hyllar ju Maduro och Chauvinismen.
Det enda som märks är vänstertomtar som hävdar att det är statskupper osv. Vi väntar bara på Aftonbladets kultursidor skall ge sig in i kampen också.
Nu är det iofs ett demokratiskt moras i landet, Guaido ÄR inte folkvald president men huruvida Maduro är det kan ifrågasättas då valet kritiserats med rätta och inte bara på grund av den misslyckade ekonomiska politiken.
Var är du nu, Rosanna Dinamarca?
Enligt ovan nämnda dam och hennes trosfränder är väl allt Trumps fel, eller hans föregångares fel.
Så de erkänner indirekt att utan stöd från kapitalistiska USA fungerar inte socialismen, eller?
Väntar på att Sjöstedt och Dinamarca skall meddela att det verkliga felet är att Maduro inte kunnat leverera den sanna socialismen på grund av USA's trakasserier. Brukar vara standard vänsterbortförklaring.
Men tragiskt att folket behöver lidaså här. Undrar om nästa steg blir att storma vapenförråden som dom gjorde i Albanien och att det sedan blir fullständigt kaos.
SVT brukar nämna detta i varje reportage om Venezuela, oljepriserna och USA:s sanktioner och hur svårt de haft det ekonomiskt efter sanktionerna.
Ett sant socialistiskt land ska inte behöva handelsförbindelser med USA, eller väst öht.
Det är bara usla ursäkter till att de själva inte klarar av att åstadkomma innovation eller skapa nya verksamheter.
Fast lite märkligt att det så mycket lättare verkar bli problem om man har olja. Men ska erkänna att jag inte alls är påläst om Venezuelas ev demokrati/diktator men utgår ifrån att det i vanlig ordning inte riktigt är så enkelt som det låter i media
Olja är en råvara och de tenderar att vara utsatta för kraftiga prissvängningar. Landet hade liknande problrm tidigare under 80-talet men då med politiker som respektersde demokratin. Till skillnad från nuvarande regim som passade på att medan de hade folkligt stöd att knyta makten till sig så att de inte förlorade makten när stödet försvann.
Processen från demokrati till diktatur har ju varit en gradvis process och det är svårt att säga exakt datum för förändringen.
Råvaror är ett enkelt och kortsiktigt sätt att tjäna pengar.
Ett lands rikedom bestäms av dess totala produktion, och inget annat. Även om råvaror ofta behövs i produktion, är det inget som man måste ha själv. Se bara på japan, de har nästan inga råvaror alls, men är ändå långt rikare än de flesta andra, och deras affärsmodell bygger på att stimulera förädling.
Till skillnad från sverige, där våra politiker, med MP i spetsen, gör allt för att slå ut svensk industri.
Maduro nationaliserade och ersatte alla kunniga ingenjörer med politruker som anställde sina kompisar och avskedade kunniga varpå raffinaderierna snabbt föll ihop och plundrades politikerna. Beror ej på att det just var olja. Samma i alla socialistländer.
Läste ett intressant blogginlägg hos Mattias Lundbäck om att Bitcoinbrytning blivit väldigt populärt i Venezuela då priset på el är extremt lågt och att detta är en av orsakerna till att elen inte räcker:
https://www.ekonomism.us/bitcoinbrytning-orsaken-till-stroemavbrottet-i-caracas
Känner vi inte igen de där affärsidéerna att nyttja billig el från närmare håll?
Ja, det är/var Venezuela och Kina som dominerade Bitcoinmarknaden, ett av få sätt att få ut valuta ut ur landet.
Revolutionära kommunister bryr sig numera inte om fattiga småstater i mellan- och sydamerika, från dessa satsar de ju på att fly direkt till USA upp via Mexico istället.
Det är även bara rika länder som Venezuela som det finns något att roffa ifrån som Ryssland går in och stöttar kvarklängande kommunistkleptokrater i.
Ovanstående var svar till Nisse Hult.
på en fråga jag inte ställt?
Till Dan skulle det vara.
Händer när man loggar in samtidigt som man svarar på ett inlägg.
Google har blivit en fet katt!
Men kan ni inte sluta med era dumheter om att “socialism inte fungerar”? Ni förstör hela argumentationen för oss som vill ha tydligare kapitalism – motståndarna tror att vi alla är utvecklingsstörda och nivån blir därefter. Studera åtminstone lite emperi ffs.
Samtliga attraktiva och välmående länder, inklusive USA både nu och historiskt, använder sig av socialism.
Jag ger dig rätt i sak. Problemet är väl också att det inte går att definiera kapitalism eftersom det är ett naturligt normaltillstånd för en fri mänsklighet.
Kapitalism är bara ett negativt namn som socialisterna använder för att berättiga sitt eget kapitaliserande på människor
Ungefär som religiösa använder ordet ateist på icke hjärntvättade för att få religion att framstå som något sant.
Javisst, lite som “marknadshyra”. Gärna ska man prata om att “införa” det också.
Vore bostadsmarknaden helt fri skulle marknadshyror inte vara ett problem. Men man får inte bygga hur, var och när man vill, vilket leder till ett konstant och konstgjort bostadsunderskott, med priser/hyror därefter.
Nu är väl ingen intresserad av en helt fri marknad, men man kan inte ha hur mycket regleringar, och hur betungande skatter som helst heller, för det ger konsekvenser som ingen heller vill ha. Nånstans blir det inte längre värt besväret och man får inte den byggnation man vill ha. Att i det läget släppa loss marknadshyror är ju samma sak som att ge bort ett monopol…
Bengt skriver om kapitalism ovan som ett normaltillstånd, och svårdefinierat. Problemet är att Karl Marx myntade uttrycket och har redan definierat det i socialisternas ögon som nåt ont. Så det är inget ord jag gillar, eller ens förknippar med en fri marknadsekonomi, där efterfrågan styr mer än politiska nycker, eller frihet att leva som man själv vill trumfar moralpolisers nycker.
Problemet med socialism är inte bara att man stryper efterfrågan genom höga skatter, det är också att man stryper möjligheterna att möta denna eftefrågan när man gör allt för att förhindra kapitalackumulation. Skillnaden mellan kommunism och socialism är egentligen bara hur de gör det. Kommunisten snor allt rakt av och ger var och en en liten slant var att överleva på, eftersom ingen har kapital att egentligen göra nåt, behövs då i princip inga lagar och regler. Socialisten gör samma sak, fast från andra hållet, och försöker dessutom styra saker med lagar och regleringar.
Kommunismen är väl egentligen motsatt så att ingen tar något alls av någon – ingen ens äger något. Att staten roffar åt sig rubbet är väl bara någon slags “väg till målet”. Detta ger ju en poäng till dem som hävdar att det inte går att titta på historiska kommunistiska misslyckanden, eftersom det inte var riktig kommunism. Bara det att vi inte har några exempel på att riktig kommunism kan existera, och oavsett tunnt med argument kring varför det skulle vara synd.
Jag brukar provocerande hävda att Sverige är närmare den utopiska kommunismen än de flesta länder i historien, av den enkla anledningen att de kommunistiska tendenserna här är så att säga autonoma – befolkningen (aggregerat) är jävligt speciell, och behöver inte en statlig pistol mot tinningen för att nå riktigt perversa slutsatser kring begrepp som frihet.
Men nu för tiden känner jag mig inte så ensam i irriationen, så det är väl övergående.
Och de styrande jobbar ju stenhårt på att Sveriges befolkning inte skall vara så speciell de, vill ju att den mer skall likna valfritt fattigt land i 3:e världen.
Hur de har tänkt sig att få det att funka är det ingen som vet.
enligt Maduro så beror alla problem på fientlig konspiration från USA och andra kapitalistiska stater
Venezuela har ingen systemkollaps bara utmaningar som måste hanteras och jag väntar nu på att även Aftonbladet och SVT kablar ut detta budskap
Yipppi vilka goda nyheter! Vi är så glada att människor lider!! Alla som inte valde Demokrati förtjänar lidande!
Jag känner att nyhetsredaktionerna tunnas ut allt mer både hos Public Service och övriga media. Jag tänker på att det händer saker hos CDU i Tyskland där partiet nu vrids i konservativ riktning under A-M Kramp-Karrenbauer som kritiserar EUs linje inför EU-valet med mera. Men inget i etablerade medier om det.
Det är väl billigare att köpa in artikelar från nyhetsbyråer än att betala någon för att bo och göra egna reportage. Sen så spelar det nog in att många inte är så bra på andra språk än engelska nuförtiden.
Ja, angliseringen fortsätter i Svärje fastän världen går åt motsatt håll.
Jag tycker det är märkligt att aluminiumverket klarat sig ända fram tills då USA beslutat sig för ett regeringsbyte.
Står 100% bakom transparenta och kontrollerade nyval i Venezuela, vilket Maduro inte gjorde vilket man kan förstå för han skulle förlora, men är inte helt imponerade av USAs försök till att tillsätta "sin man" som landets ledare genom en sminkad statskupp ledd av dom själva.
Det är väl en riktig lågoddsare att det handlar om oljan när Venezuela sitter på störst reserver i världen (eller nåt) och det ser inte bra ut.
Vi får hoppas att övriga länder i sydamerika får tummen ur och kan ta tag i detta innan Venezuela blir nästa proxykrig.
Tydligen så har de första rebellgrupperna nu fått uppladdningskapacitet till yooutube och har släppt krav för att inte gå all out rebbelliska.
Usa och Cia's historia i Sydamerika är ju ingen direkt rolig historia. —– > https://sv.wikipedia.org/wiki/Operation_Condor Kommentarerna hittills visar på bristande allmänbildning, läs mer böcker 🙂
Samtliga aluminium-verk jag har besökt har drivits av gas. Ström har endast använts till styrsystem och relativt enkelt att driva med reservkraft. Därutöver om man inte kan hålla smältan så tömmer man ugnen genom att gjuta ut det i en större sandform eller liknande. Aluminiumets fördel är att man har ganska lång tid på sig att utföra detta moment då temperaturen sjunker ganska långsamt från 760 grader ner till under 600 grader då man påbörjar evakuering av smältan.
Det låter märkligt att man låtit det ske, då det finns så många metoder att undvika att skada ugnarna i händelse av strömbortfall.
Du har besökt smältverk som smälter redan producerat aluminium, inte aluminiumverk som sliter loss syret från aluminiumoxid med hjälp av el för att få aluminiummetall.
Aluminiumverk byggs där elen är billig (nu Island och Kina) och körs på dittransporterad aluminiumoxid. Venezuela har inhemsk aloxid som exporteras och hade ett tag förr billig el.
Magnus, det har du rätt i. Tänkte med lite tunnelseende. Hursomhelst, borde inte primära verk hantera strömavbrott utan förstörd utrustning på likartade sätt?
Jag sökte lite på ägandet runt industrin och fann en kul historia. Inslaget av privat ägande i den Venezuelansk gruv- och process-industrin har tydligen alltid varit svagt. Staten har alltså ägt todo typ. Under början av nittiotalet var inflationen hög och Venezuelas ekonomi dålig. Märkligt nog anses inte den omfattande gruvnäringen bidra till GDP fastän man tillhör världsproduceterna. Problemet ansågs vara staten och skulle lösas med, tada privatiseringar. Tokigt blir det då vissa transfereringar av statlig egendom till nya ägare bedöms som olagliga. Ägandet av industri som privatiserats har också mestadels gått till utländska ägare. Dokumentet från USA's myndighet för geologisk utvärdering slutar där 1996 alltså tre år innan Hugo Chaves kommer till makten. Man kan gissa på en våg av missnöje med privatiseringarna. Lite som Putin kom till makten i Ryssland också när man tänker på det. Ja, ja nu blir det ju svårt att privatisera det trasiga smältverket. Tråkigt det där när politisk instabilitet som är så praktiskt för att göra lite lönsamma affärer eskalerar så där bortom all kontroll.
Läs och begrunda:
https://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/country/1995/9523095.pdf
Tröttsamt med borgarnas Venezuela-tics och socialistfeberdrömmar. Venezuela är inget socialistiskt land, det är bara en sketen diktatur. Lustigt (?) nog vet ingen av dem vad kapitalism är, men svamlar om mantrat om det som "naturtillstånd". Vilka duktiga nickedockor.
Venezuela är utsatt för blockad av väst och andra länder. Inte många som vet eftersom media inte brukar informera om det. Och förhppningsvis orkar ni tänka ut själva varför.
"Sedan två år tillbaka är Venezuela utsatt för blockad, som hårdnat successivt. Alla transaktioner som landet försöker göra genom amerikanska eller europeiska banksystem stoppas." Osv..
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/yvAL32/sa-tvingas-venezuela-kapitulera
"Vem fan är Juan Guaidó?.. För en månad sedan hade folk aldrig hört talas om honom, än mindre röstat på honom. Det enda val han ställt upp i är som parlamentsledamot för landets näst minsta delstat Vargas. Han kom då tvåa med 90 000 röster"
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/VRAO2l/grasrotterna-tar-strid
Tack vare Kajsa Ekman får vi reda på hur det egentligen ligger till. Tack Kajsa!
Och vad handlar allt om då? Olja. Venezuela har världens största oljereserv. Enligt vissa 500% mer än SaudiArabien.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_proven_oil_reserves
Ja, så kan det gå när media stryper information och skyller allt på en part.
Då vet vi att du anser att Kajsa Ekman är en auktoritet i allt hon säger.
Vad du säger är att inga länders ekonomi överlever att inte handla med kapitalistiska USA, och förutsättningen för att ett land ska överleva är globalisering och handel med USA?