Enligt konjunkturbarometern är det krisläge i pappersindustrin, företagsinköp av IT-utrustning och för bemanningsföretagen.
Konjunkturläget per enskild sektor mars 2019. |
Pappersindustrin har alltså rasat ner till ett riktigt krisläge, med kraftigt negativa framtidsutsikter enligt enkätsvaren till Konjunkturinsitutets barometerindikator (“konjunkturbarometern”).
Läget för pappersindustrin med -11.5 är inte lika illa som för partihandel med IT-utrustning, dvs till företag och organisationer. Här är läget -21.6. Uppenbarligen drar företag och organisationer kraftigt ner på inköpen av IT-utrustning just nu. Exakt varför kan man diskutera – håller man i plånboken duger ofta gammal utrustning, och om man inte längre anställer behöver man inte heller utöka utrustningen för att omfatta fler anställda.
Annars är bemanningsindustrin i botten. Arbetsförmedling är trots att den statliga arbetsförmedlingen kraftigt ska dras ner på -15.5, personaluthyrning på -16.2 och andra företagstjänster på -10.2.
Innan man börjar säga upp folk avstår man från att förlänga inhyrningskontrakt, och slutar även ta in ny hyrpersonal. Detta bör ses som en tidig konjunkturindikator och att uppsägningar av egen personal är att vänta framöver.
Det finns förstås även en uppsida. Men det är inte den vanliga exporterande tillverkningsindustrin som håller uppe konjunkturläget. Istället är det konsumtionsvaror, livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin och övriga transportmedel (=ej motorfordon) som upplever överhettning.
Internethandeln är förstås också överhettad, inget nytt där.
Fastighetsmäklare är nu positiva igen. Om det beror på att bostadsmarknaden återhämtar sig eller på att man drömmer om fornstora vårrusningar efter bostäder är en annan fråga.
IT-konsultbranschen håller sig på nåder kvar i högkonjunktur med +1.4. Kan vara intressant för de 50%+ av läsarna som är IT-konsulter (nåja, “jobbar med data” som det hette på 90-talet).
20 kommentarer
Frågan är väl också vilken primär sektor som driver fallet? Byggindustrin?
Bygg ligger på plus, precis som det mesta av industrin.
Av industrin är det trä och pappersindustri, gummi, metall och stenindustri som visar röda staplar. Resten av industrin går bra vad jag kan se i diagrammet. Inte så förvånande.
Som helhet verkar det vara strukturomvandling i handel just nu, pga e-handel. Inte konstigt att vissa handelsbranscher får det svårt i förändringen. Och i grunden något positivt om personalen kan hitta mer meningsfulla arbetsuppgifter.
Läste en rätt intressant artikel om Volvo och ålderssammansättningen.
"Medelåldern hos Volvoanställda har passerat 51 år. I dag är det tre gånger fler anställda som är över 60 år än det är anställda mellan 18 och 40 år."
Om det gäller rakt över för svensk industri eller näringsliv så tyder det på rätt intressanta demografiska problem.
Inom en väldigt kort tidsperiod så kommer dessa personer att gå i pension, det är ett faktum. Har man då tänkt på återväxten?
Så länge exportföretagen rullar på så borde arbetsmarknaden och de företag som kan erbjuda personal med rätt kompetens ha väldigt bra framtidsutsikter, tvärtemot det som sägs här.
Finns ju en uppenbar risk att det sammanfaller med nästa högkonjunktur, pensions avgångar samtidigt med brist på lämplig kompetens och fullt upp att göra
Enligt en vän inom pappersproduktionen så är de stora pensionsavgångarna på deras industri avklarade och dom söker utbildad personal åtminstone just nu.
En viss produktionsnedgång är löser det problemet, men den svenska pappersindustrin brukar ju inte bara ha en "viss" nedgång när de väl börjar gå utför.
Och som Dan säger, när nästa våg av pensionsavgångar kommer så kanske det är på väg mot nästa högkonjunktur. En stor ström av knappt utbildade unga människor 2015 gör ju inte kalkylen lättare att få ihop.
Verkar det logiskt att fast anställda 18:åringiga tjänstemän på Volvo jobbar med kvalitetsuppföljning, inköp och produktionsberedning och att man hyr in 60-åringar i produktionen?
Nästa person jag hör säga ordet "kompetensbrist" kommer jag personligen att rundsparka i ansiktet. Det finns ingen "kompetensbrist" i Sverige. Framförallt finns det ingen "kompetensbrist" inom IT. Det enda som finns är självgoda chefer som tror att de ska kunna få en junior med erfarenhet som en senior, med löneanspråk som en prakikant om de bara väntar lite till. Ett paradexempel på detta är företag ute i små bruksorter i mellansverige som på allvar skriver annonser i stil med "Sökes, junior med 3-7 års arbetslivserfarenhet av C# och mssql, samt civilingenjörsexamen". Jag kan själv berätta många historier om hur det är att söka jobb hos de här företagen som hela tiden skriker om sin kompetensbrist, viljan att göra något åt kompetensbristen är totalt obefintlig.
Sedan finns kategorin halvknackiga börsbolag på o-listan eller de som ska verka lite större och bättre än vad de är och därför alltid har en rad platsannonser ute fast de egentligen funderar på hur kassan ska räcka till nästa löneutbetalning.
Då blir det enklare att flytta tillverkningen till Kina.
Att papperstillverkning för tidningar går ner är naturligt. Blir därmed strax mer el över till annat. Metro i Sverige är senaste exemplet på minskad efterfrågan av tidningar. Dvs inte ens gratistidningar plockas längre upp av pendlarna.
Var till kretsloppscentralen nyss. 20 minuter kö innan vi kunde börja lasta av kärran. Förutom en del rivningsvirke (med svart takpapp annars blir det ved till nästa vinter) mm dumpade jag en äldre tjockskärm för PC, modem och en stor nummertagare på åtskilliga kilo som jag sparade (varför?) när mobiler med nummerlistor kom. Det IT-relaterade har stått och bara tagit plats i en lillstuga på tomten. Väldigt tryck på återvinningen. Tydligen helt fel att besöka under högkonjunktur.
Sonen sitter på ett plan till USA för att hålla ett föredrag på 5 minuter, så tjänstesektorn verkar vara i full fart.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Är pappersindustrin så beroende av tidningar? Övergången från papper till digitalt borde inte komma som en överraskning för industrin i sånt omfång att man ser en krisperiod framöver för branschen, utan borde bero på helt andra orsaker.
Det är inte fjolårets torka som spökar så att återväxten av råvaran varit usel?
Nej det är ingen överaskning för tidningspapperstilverkarna. Vi får se om de lyckas bygga om sina maskiner till något annat.
Däremot finns det kunder till många andra segment. Det som varit problem över ett år är vedtillgången. Man har av olika anledningar inte fått ut veden ur skogen. När torkan kom så vågade man inte köra i skogen pga brandrisken. Ovanpå detta så finns det kunder som inte vill betala mer än tillverkningskostnaden.
Avverkningskostnaden.
Det var tillverkningskostnaden för färdig produkt som menades. Det finns en dominant som inte gärna betalar så mycket. Massapriset har dragit i väg medan pris till kund ligger still på vissa produkter.
Men för veden började det med att tjälen inte gått ner i backen ordentligt. Sedan blev det brist på timmerbilschauförer då många sådana egentligen var pensionärer. Tyvärr infördes ett körkort för timmerkran och då la många av. Sedan kom värmen.
Redan innan värmen sades det att vedbristen kommer hålla i sig i 1 år. Nu har det börjat ordna upp sig.
Arbetslösheten är dock stabil, tom. svagt sjunkande.
Jag undrar om det inte är en konsekvens av lågräntepolitiken. Samma sak i Japan. Ekonomin stannar in men arbetslösheten hålls i schack. Man får en zombieekonomi som visserligen håller folk anställda, men den bidrar inte till ökad tillväxt. Italien är i recession, men arbetslösheten har inte ökat där heller.
Kan också vara så att det är en effekt av en tredjef aktor, så som ökad konkurrens från låglöneländer i asien. Japan kände av det tidigt. Det har nu nått europa. Vi kan köpa billigare TV-apparster och de pengar vi får över spenderas på annat i ekonomin, som t.ex. restaurantbesök, men det sker ingen produktivitetsökning.
Amerikanerna har hittils klarat sig undan asiensjukan, men det är snart dags även för dem.
Vart fan är landet påväg när mer än 50 % av läsarna utav Sverigest bästa blogg jobbar med datatjaffs. Datornördarna vann altså tillslut?
Hoppas en framtida lågkonjuktur återställer balansen. Länge leve riktigt arbete.
Vanligaste jobbet i Stockholm är idag programmerare.
Är dom verkligen programmerare? Jag har träffat många som jobbar i databranschen men väldigt sällan kan dom programmera.
De flesta som arbetar som IT konsulter, är mer att betrakta som bemanning/rekryteringsmaterial. Att de som vill arbeta med IT bemanning är svåra att anställa förstår jag med tanke på den ev. mediokra löneökning det skulle innebära. Sen finns det förstås undantag, men flerfalet blir bara en i gänget.
Att förutse bostadsprisutvecklingen har jag gått bet på de senaste 15 åren. Men jag står fast vid att det borde gå ner, kanske följer de bara vår svalpvaluta ned. Låga räntor verkar ju stanna, så det måste nog till lite svensk politik (höjd fastighetsskatt främst) eller en global kris. Avfolkningen av glesbygden lär fortsätta. Kan förstå att de/mäklarna ser lite ljus.