Nyhetsbyrån Bloomberg kallar nu svenska kronan för världens sämsta valuta (bland de mer ekonomiskt betydelsefulla ländernas valutor), och det konstateras också att svensk exportindustri inte längre gynnas särskilt mycket av kronan, eftersom så många underleverantörer numera hittas utomlands.
Volvo S90 må monteras i Sverige (?), men består till stora delar av importerade komponenter. |
Svenska kronan pekas av Bloomberg ut ut som världens sämsta valuta 2019, och Riksbankens oförmåga att prognosticera infaltionen och växelkursen, såväl som de svenska negativa styrräntan uppmärksammas. Riksbanken medger åtminstone att man gör det man är bäst på, nämligen ha fel i sina prognoser – inflation, växelkurs och förstås vad man själv ska göra med räntan framöver.
Historiskt ska en svag svensk krona gynnat svensk exportindustri, men Nordeas chefsekonom Annika Winsth uppger till Bloomberg att så inte längre nödvändigtvis är fallet. Hon exemplifierar med Volvo och att det mesta i en bil från Torslanda idag kommer från utlandet. Den bara monteras ihop här. Således drabbas svenska exportföretag av ökade importkostnader, då man ingalunda bara har svenska underleverantörer. Sedan finans- och skuldkrisen har svensk industris importberoende ökat.
Winsth påtalar också att investerare drar åt sig öronen och vill inte investera i Sverige, på grund av att den svenska kronan faller. Vem vill stoppa in pengar i ett land där man snabbt tappar 10% i valutaförluster?
Sverige har som bekant ett handelsunderskott mot EU, och med svagare valuta mot euron så ökar våra importkostnader ytterligare. Kontra euroländerna är numera en svagare svensk valuta en nackdel för svensk ekonomi.
Kronan har stärkts något de senaste dagarna. I Bloombergs artikel menas det att det enda som långsiktigt kan stärka kronan är om Riksbanken höjer sin styrränta reporäntan.
61 kommentarer
"att så inte längre nödvändigtvis är fallet", uttydes att hon inte vet. Hade varit bättre att fråga någon med koll på läget.
men inflationen då…
Ingen inflation sägs det, men det är bara att gå in i matvaruaffären och jämföra, potatisen är exakt en krona dyrare än för ett år sedan en ökning med c.a 10%, som exempel.
Lingonsylt, smör och avacodo har ökat långt mer än ynka 10%.😁
Selektiva exempel visar mest på oförstånd. Ifall ingen köper den där lingonen eller potatisen på ICA, utan istället köper den på Netto eller LIDL hur stor är då deflationen?
Lidl känns också dyrare än för ett år sedan. Fast fortfarande billigare än ICA, förstås.
Mjölk,bönor,bröd,i princip alla grönsaker. Selektivt?
Är potatis och lingonsylt billigare på Lidl och Netto?
Oförståndet.. 😂
Vi lever i en globaliserad värld, vi handlar över hela världen, grejer skeppas över hela jordklotet, tillverkas i ett land lagerhålles i ett annat, monteras i ett tredje, slutkunden finns i det första. Ungefär så gick det till under den tiden jag var verksam, visst var man glad om dollarn std högt när man sålde i dollar, men verktyg och annat importerades och svenska producenter kunde passa på att höja lite eftersom priserna steg på importerat. Nu är det väl så att många företag "tänker" i dollar eller euro, så kronan får väl allt mindre betydelse i det stora hela.
"vill inte investera i Sverige", ingen risk att billig krona leder till utländska uppköp då, eller? Då kan vi alla lugnt vänta ut att kronan vänder uppåt igen när exportindustrin åter gått på högvarv under en period.
Det handlar inte om att investera utan att svag krona gör det bara billigare för utländska företag att köpa svensk teknologi och flytta ut verksamheten när det passar.
Men fortsätt gärna tro att kronförsvagningen är bra och inte ett tecken på en svag ekonomi med mkt allvarliga strukturproblem..
Och då har vi inte ens sett början på en bristande kredit/bostadsbubbla.
Mmm, det har man ju hört förut att företag undviker att investera i länder där det är billigt att producera. Är det detta som det handlar om? Inte?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ändå pinsamt att Danmark har en positiv handelsbalans med Sverige trots SEKs värdering.
Iblandekonomi, Sverige är inget speciellt billigt land att producera i. Vi lägger ut vår produktion. Vietnam är billigt.
Känns som typiskt socialistregimer. Det är alltid skönare att ta den enkla vägen på kort sikt, men till sist kommer verkligheten i fatt.
Mmm… med den definitionen är väl de flesta länder socialistländer, vilket är sant om man tittar på vilka av systemen i Kommunistiska manifestet som införts i utvecklade länder.
Och även tex USA är ett exempel på länder som använt denna väg ut ur finanskrisen.
Hade varit intressant att få vet vilka valutor som Boomberg utsett till de sämsta valutorna tidigare, och hur utvecklingen för de valutorna sett ut efter det.
Och enligt Maggan så går vi nu mot "tuffaste läget på hundra år". (Di rapporterar idag från SKL, där det meddelades att 43 GSEK saknas i budgeterna fram till 2022, "bara" lite mer än 10 GSEK/år.) Blir spännande att se hur det går.
Jobbskatteavdrag är väl ungefär 10 miljarder per år för kommuner och landsting, så det stämmer ganska bra. Spännande att se om den reformen ska återställas nu för att rätta till obalansen.
Det är inte direkt något nytt att kommuner och landsting behöver (och förväntar sig) högre statsbidrag kommande år. Det kommer helt säkert bli högre statsbidrag, högre kommunalskatter och krav på effektiviseringar under många år framöver.
Man är också överens om att detta kommer ske i januariavtalet. Men ja, man kan knappast förvänta sig särskilt mycket extra reformutrymme i kommande budgetar, utan skattesänkningar får finansieras med skattehöjningar osv.
Effekten av jobbskatteavdraget och som en konsekvens av den, ökad kommunalskatt blir att de som jobbar, totalt sett får en skattesänkning (skatt – jobbskatteavdrag + kommunalskattehöjning), medans pensionärer är de som får en skattehöjning (skatt + kommunalskattehöjning)
@iblandekonomi: Förutom att pensionärer också i princip kompenserats med sänkt skatt som ungefär motsvarar jobbskatteavdraget vid det här laget (upp till 17 000 kr/mån eller vad det är). Innan mandatperioden är slut kan man nog räkna med att den klyftan är helt utraderad.
@Joakim Persson: Inte konstigt att skatten behöver höjas då. Men jag har bara hört om några futtiga hundralappar för pensionärerna. För arbetande är det väl 2500 per månad.
Nej.
Den som tjänar 17 000 kr som arbetande betalar idag 3 340 kr per månad i skatt om man går efter t ex tabell 32.
Den som tjänar 17 000 kr som pensionär betalar idag 3 272 kr per månad i skatt om man går efter t ex tabell 32.
Svenska kronan är noterbart ned, nu över 1:12 mot pundet.
Det "känns" inte heller som det finns någon direkt uppsida, vi har det sämsta framför oss.
Hur många pappersvalutor har varit stabila över tid? Alla har väl tappat 100% av sitt värde till slut?
Vad har du fått det ifrån?
Tror att det var David Morgan som sade det, men jag kan minnas fel. Finns det någon pappersvaluta som är äldre än 50 år och har kvar hela sitt ursprungliga värde?
Stor skillnad på att tappa 100% och att ha tappat en del av sitt värde. Att inflation leder till att en del av värdet tappas över tid är det normala.
Om man sparar med flera decenners tidsperpektiv, så sparar man väl inte (uteslutande) i papperspengar. Pensionsfonder är väl de som sparar med lång/längst tidshorisont, jag är övertygad om att de tar hänsyn till inflation i sina placeringsbeslut.
Dollarn har t.ex. tappat lite mer än 96% av sitt värde sedan 1913 och mer än 83% sedan 1972.
Kan vara kul att se vad du jämför med. En dollar kostade 4,77 SEK det året så mot SEK har dollarn inte tappat något. Om du räknar med att det finns en inflation som påverkar valutan gentemot bytesvarorna i ekonomin så är det något som är eftersträvansvärt. Tänk dig en ekonomi där det bästa sparalternativet varit att sitta med kontanter. Valutan skall aldrig vara ett bra alternativ till riktiga investeringar över tid. Då tappar den sin funktion som bytesmedel.
Maggan sa fulla lador. Av va då?? Ekonomiska flyktingar och pesetas…hahaha. Socialister!
De där lämmeltågen som kom 2015, jag har inget minne av att jag såg dem släpa med sig lönsamma exportföretag med tillhörande råvarubas, kärnkraftverk, infrastruktur, sjukhus, bostäder mm… Inget fel i att hjälpa flyktingar, men man bör tala klarspråk om vad det kostar.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Sök hjälp.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Om Ingves slutar med att köra sitt eget race så kan nog kronan stiga i värde.
Han körde sitt race tills någon sa att han skulle bli av med jobbet om han fortsatte. Det var nu flera år sedan.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Låser möjligheten att kommentera pga rysstrollet, rövhatten, nazisten och konspirationsnöten Martin.
Det verkar som om svensk nationalekonomi numera centreras kring två faktorer;
bostadspriser/bostadslån och flyktinginvandring.
Det svenska näringslivet går för övrigt bra, svenskarna (ej flyktinggenerationen) har jobb och betalar höga skatter.
Det som suger ut all kraft ur samhällsekonomin är de stigande bostadskrediterna tillika de stigande sociala kostnader för flyktinginvandringen.
Två problem som ingen politiker vågar angripa, istället diskuteras pseudofrågor som koldioxidskatt o.dyl.
Men flyktingarna tvingas ut i jobb i många kommuner.
Det är ju brist på lokförare, busschaufförer, sjuksköterskor, lärare, assistenter, tandläkare, kriminalvårdare mm i många kommuner.
Att det är brist tror jag på när jag börjar se erbjudanden om betald utbildning. Tills dess ska "brist" precis som när företagen skriker om sin itkompetensbrist tolkas som "hittar ingen som kan det jag vill ha, villig att jobba för den lön jag vill erbjuda".
Ja Magdalena Andersson sa idag att vi har 10 tuffa år framför oss.
Usch, tänker hon sitta kvar så länge!
Svensk krona är ju på topp.
Beställde en VW Passat i juli 2018. 444 tkr före rabatt. Endast 8 mån leveranstid.
Samma bil kostar idag cirka 570 tkr (nya Passat är from modellår 2020).
Exakt samma bil är alltså drygt 120 tkr dyrare, förvisso finns inte samma kampanjer nu, men det motsvarar inte på långa vägar prisskillnaden.
Utifrån offerten 2018 var kampanjrabatten 25 tkr.
Intressant att göra samma jämförelse med Volvo och tesen att alla delar kommer från andra länder. Finn samma skillnad där trots att den är svensk tillverkad(monterad)?
Detaljhandeln hade ett tufft 2018 och det är inte bättre 2019, flera kedjor aviserar neddragningar och man ser fler och fler tomma lokaler i köpcentrum. Men börsen är upp 15 % på 3 månader.
Volvo S90 monteras i Kina och transporteras till Europa med tåg.
Kul med någon som har koll så jag slapp skriva det på Lars näsa.
Nånting luktar långväg tror inte att politikerna och finansminister säger sanningen,hur kan Sverige som högindustriland tappa 30%i valuta värde mot så obetydlig valuta som Kroatisk kuna
Den kroatiska valutan är bunden till euron.
Vilken artikel syftar du på?
Sverige har tack vare en urusel valomgång samt fortsatt brist på handling, totalt förlorat förtroendet på världsmarknaden.
Det finns inflation i Sverige.
Livsmedel 8% energi 7% högre.
S90 monteras i kina och skeppas och tågas till alla marknader därifrån
Jag tror det blir missvisande att titta på en bils exportvärde och delarna som importerats för att bygga just den bilen. Vi får också titta på alla svenska komponent och systemleverantörers exportvärde till t. ex tyska biltillverkare. Vidare sitter det hög andel svenska kompnenter i de Volvo som tillverkas i Ghent. Sammantaget skulle jag bli förvånad om inte svensk fordonsindustri är nettoexportör även inom EU. Någon som har siffror? Aveende inflation och matpriser så tror jag vi definitivt senaste tiden sett ett genomslag av sommarens torka i hela Nordeuropa, på priserna. Särskilt på exemplen lingon och potatis som nämnts.
Konsummenten byter till annan vara tex ris/pasta och kpi förändras inte
Varför byter man inte potatis mot biff? Ris pasta och potatis är bara för träningsdårar.