Tillägg: Visade sig att det bara blev avgift om man använde ett kort med kredit. Använder man ett kort utan kredit blev det inga avgifter och man kan sekundsnabbt fylla på Revolutkortet avgiftsfritt. Revolut tar en kortavgift vid insättningar via annat betalkort kreditkort, om man nu vill ha räntelösa likvider att snabbt växla mellan olika valutor. Billigaste sättet att överföra pengar har jag noterat är en vanligt SWIFT-överföring, för vilket min lokala sparbank tar 1:50 SEK oavsett storleken på beloppet. Och Erik Penser Fondkommission ska såga kronan på samtliga 17 analyspunkter.
Ett urval av växelkurser hos Revolut just nu. Växlingsavgift om 0.5% på helger ser ut att vara inräknad ovan, på grund av valutarisken Revolut tar när marknaderna är stängda, så bäst växla vardagar. |
För åtminstone mitt testade kort anger Revolut en avgift om 1.2869% vid insättning via kort. Detta blir bara det billigaste sättet att sätta in pengar på för belopp från 116:- SEK eller lägre. Det är betydligt billigare att göra en SWIFT-överföring via Internetbank, för vilket min sparbank tar 1:50 SEK, oavsett storleken på beloppet.
Insättning gör man till sitt SEK-konto hos Revolut, vilket innebär att det inte blir några växlingsavgifter från den svenska banken. Därefter växlar man över pengarna till önskat valutakonto hos Revolut utan växlingspåslag, undantaget när marknaden är stängd på helgerna när 0.5% i växlingskostnad utgår. Jag har verifierat hela kedjan, och enda kostnaden blev just 1:50. Antagligen kommer den svenska banken ta ut en växlingsavgift om man sätter in pengarna direkt på ett annat valutakonto än SEK hos Revolut. Detta har jag inte testat.
Till saken hör att banken i februari höjde växlingsavgiften på sitt bankkort från 1.50% till 1.65%, vilket alltså är en kostnad vid köp från utlandet över Internet, eller om man använder sitt kort utomlands. Någon sådan avgift utgår alltså inte hos Revolut. Dock får man ta smällen på 1:50 SEK när man väl gör överföringar. Finns några kronor att spara utomlands alltså. Planerar man en semester och vill låsa in kronkursen kan man iaf flytta över pengar till den utländska valutan i förväg. Eller om man nu är skåning och vill låsa in valutan för alkoholkontot i DKK eller EUR…
Möjligt att det finns banker som tar ut mindre än 1:50 för SWIFT-överföring?
Som jag skrev igår har jag väldigt svårt att se någon långsiktig stärkning av svenska kronan just nu. Enligt läsaruppgift ska Erik Penser Fondkommission analysera valutor utifrån 17 olika kritierier. Svenska kronan ska just nu vara världsunik i att samtliga 17 kriterier talar för fortsatt kronfall. Naturligtvis är enskilda dagar inte ett facit på detta. I exempelvis fredags stärktes svenska kronan.
Tillägg: Att fylla på Revolutkontot är tydligen gratis om man har ett betalkort och inte ett kreditkort, så det går att göra direkt. Dock anger Revolut fortfarande en avgift i appen, men den kanske ska tolkas som en möjlig avgift.
39 kommentarer
Om man nu inte vill sätta sina pengar hos några ryssar i London så kan man öppna ett eller flera valutakonton på sin egen bank och koppla på deras valutaväxlings tjänst så man hyfsat enkelt kan skicka pengar mellan sina konton.
Kursen du får vid en vanlig utlandsbetalning är rätt usel FX tjänsten är betydligt bättre.
Det slog mig med. Har tidigare sagt att bloggägaren har Ryssar på loftet, men det verkar ju även som de har hand om madrassen med.
I övrigt kommer nog SEK bli styckad något helt fantastiskt framöver, finns ju guldläge för soros och gänget och göra en push för andra gången här. Bara att låna i SEK och flytta ut, Sverige betalar ju om man tar lån. Helt vansinnigt.
Läste någonstans att bankerna behövde garanter när de lånar av riskbanken. Det borde ju vara en ganska bra garant om de har dem i dollar 😀
Kan inte någon som verkligen är kunnig inom banksektorn förklara vilka regler som gäller för banker när de lånar pengar av riskbanken? Har de minusränta? Frågar riksbanken vart pengarna skall gå? Hur mycket kan de låna?
Riksbanken lånar ut till sin utlåningsränta och lånar in till sin inlåningsränta. Dessa är reporäntan +0.75 procentenheter respektive minus 0.75 procentenheter. Det kostar alltså bankerna 0.5 procent att låna från Riksbanken just nu, och var som billigast 0.25 procent. Det var aldrig nollränta eller minusränta på utlåningen från RB. Däremot kostade det 1.25% som mest för bankerna att deponera likviderna över natten hos Riksbanken, vilket inte var så populärt.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tack för svar. Men med 0,5% ränta på en så svag valuta som SEK, så måste ju det klia i fingrarna att låna från riksbanken och stoppa in dessa i tex Tjeckien på 2,5%? Speciellt med en droppande SEK valuta.
Det öppnar upp för nästa den andra delfrågan. Kan bankerna låna hur mycket som helst och till vad som helst? För här har alla bankerna ett öppet mål att tjäna pengar(anser jag).
Det enklaste och billigaste är att göra överföring via kort, 0 kr i avgift. Kopplar helt enkelt mitt kreditkort och tydligen blir det ett köp för hade det inte vart det så hade både avgift och ränta tillkommit.
Går säkert koppla ett sketet swedbank-kort och göra samma överföring.
Givetvis blir överföringen SEK -> SEK då. Hört rykten om att det skall gå att göra "EU-överföring" i SEK till SEK. Lagstadgad kostnad är 0 kr på belopp under 500 kSEK/50 kEUR.
Hittade inte hur detta funkade hos Länsförsäkringar så gav upp. Tar dessutom ett antal timmar mot omedelbart via kort.
Insättning med kreditkort har ingen avgift, om man sätter in på kontot i samma valuta kreditkortet använder.
Använder själv den tyska banken N26 som liknar Revolut förutom att man saknar valuta handeln. Det blir som sagt billigast att föra över som vanligt via SWIFT från gammelbanken, skulle man av någon anledning behöva föra över mindre summor än ca 10000 SEK så använder jag Transferwise. Bor i € zonen, anställd i DK och jobbar över hela klotet, så att använda sitt gammelbanks ger en förlust på drygt 1500€ per år i bara avgifter och växelkurs. Har provat Revolut en kort period, men tanken på at Gazproms pojke är chef och det sätt dom verkar driva butiken på fick mig att sluta. Att dom nu ska få en banklicens i Estland gör ju inte saken bättre med tanke på vad Swedbank och DDB har hållit på med där. Slutsatser får man dock dra själv om hur allt hänger samman och jag har heller inte haft något problem med Revolut ska jag ärligt erkänna, det var mest en principsak. N26 har däremot en tysk banklicens med den Europeiska insättningsgarantin, inga eller väldigt låga avgifter på alla köp överallt, gratis obegränsade kontant uttag utanför EU zonen vilket är perfekt när man reser långt och länge till platser där kontanter regerar. All kursväxling är den aktuella utan påslag. Mycket nöjd med det upplägget och allt funkar perfekt som det brukar när Tyskar driver verksamhet, ( Berlins nya flygplats undantaget )..
Öppnar ni konto kan ni om ni vill använda Code: martina1929
Intressant, tack. Ska titta på N26.
En fråga från en icke initierad, vad är Revolut?
https://cornucopia.cornubot.se/search/label/Revolut
Ok
Ett alternativ är PFC kortet. Till det kan man swisha, därifrån skickar man sedan sek till revolut. Kortet kostar inget, signa upp med BankID.
Revolut tar kortavgift om du sätter in med kort, som mottagare får de ju betala procent på transaktionen, så det hjälper inte.
Blev nytt inlägg nedan. Hursomhelst så är PFC debit kort precis som mitt Nordea så borde bli utan kostnad där med. Ska prova. Aldrig toppat upp mer än månadsgränsen så top up charge free precis som anges på revoluts hemsida.
Ok, då får jag kolla igen. För jag för över 100 sek från mitt Nordea (debitkort) så dras det 100sek. Låter det ligga på mitt sek konto på revolut så är där 100 sek. Inte sett någon avgift.
Min bank tar 0kr för SWIFT till Revolut. Å andra sidan har jag aldrig sett Revolut ta betalt för insättning via kort heller, även om det hänt mer sällan.
Edit: min bank ligger inte i Sverige, men kortet jag referrerar till ovan är svenskt.
Större överföringar innan resa kör jag från bank (blir väl sepa?) och inte sett avgift då. Annars för jag över 400 per månad och sprider över usd, euro och gbp.
Revolut brukade ta 1% i avgift för kreditkort, men inte längre. Debitkort har varit gratis och även nu.
Precis, aldrig betalt för banköverföring eller kort top up. Möjligtvis när jag provade med ett kreditkort för typ 2 år sen. Så det är väl isåfall om Cornus kort är någor av nedan.
"Topping up via a debit card issued in your home country is completely free.
If you top up with a card that was not issued domestically, with a credit card, or with a commercial card, we may charge you a small fee to cover our costs. In these cases, it might be cheaper for you to top up by bank transfer."
Var tvungen att kolla. Mina överföringar från mitt nordea konto till revolut konto (sek) så kallad EU-betalning kostade 0 sek med. Större summor inför resa.
Så top up till revolut via kort eller bank har för mig varit kostnadsfritt. Återkommer med PFC när jag fått det kortet men debit kort så kommer inte kosta något vill jag påstå.
Tydligen just mitt kort hos Sparbanken som har denna avgift tyvärr. Och 1:50 för banköverföring, vilket är hanterbart jämfört med växlingsavgiften på utlands kortköp.
Korrigering.Använde fel kort, ett kort med kredit. Valde jag ett rent betalkort blev det avgiftsfritt.
Jag pratade med Revolut chatten idag. Det är skillnad på företagskort och privatkort. De sa jag fick en avgift hos dem för att jag använde företagskort.
Har lagt in en SWIFT överföring nu, verkar som att min bank (Länsförsäkringar) inte tar ut nån avgift men inte bekräftat än.
Hej Lasse
Har också Länsförsäkringar och har läst mig till att en Normal överföring kostar 50kr och en SEPA-överföring är billigare men bara görs i EUR. Vilken valde du och vad kostade det?
Först blev jag väldigt besviken på Revolut när jag läste vad Cornu skrev om avgiften för att sätta in kronor med kort men det stämmer inte när jag dubbelkollat, åtminstone inte för mig.
Jag nyttjade Revolut för alla kontantuttag nu senast på semestern i Afrika. För varje 1 000 kronor jag sätter in genom mitt kopplade Nowo Mastercard får jag in samma belopp hos Revolut. På det betalar jag sedan ytterligare 10 % i tvångssparande genom två-tre klick i kontokopplade Kivra en gång i månaden. På sparbetinget får man sen 2 % extra vilket ger 2 kr per 1 000 kr i inköp.
Därtill användes Klarnas fria Visakort för alla kortköp, valutaväxlingsfritt även på helger. Visa fungerar tydligen klart bättre än Mastercard som enligt uppgift till och från inte fungerade på samma inköpsställen beroende på månens position.
Resten av korten fick ligga på rummet som backup.
Klarna Visa, https://www.klarna.com/se/kort/
Nowo Mastercard, min kod "norge84" ger mig och dig 75/50 kr i sparbeting. Uppskattningsvis 4-500 kr i köpkraft på 40 år, https://www.nowo.se/kort/
Revolut, https://www.revolut.com/en-SE/
Gäller tydligen mitt kort, vilket är skumt, det är ett debit card, issued domestically osv.
Korrigering.Använde fel kort, ett kort med kredit. Valde jag ett rent betalkort blev det avgiftsfritt. Skit bakom tangentbordet helt enkelt.
Vanan trogen kan man ju fråga sig om inte kronan har bottnat nu när det kommer så många inlägg om saken?
Så vi inte råkar föda några nya valuta-traders hajarna får sätta tänderna i vill jag bara påpeka att det faktum att SEK är en skräpvaluta gör att den är naturligt volatil, vilket är en kostnad. D.v.s. att hålla USD kostar såklart inflation, men att hålla SEK kostar inte bara inflation utan är även mycket dyrare än USD/EUR pga volatilitet.
Detta betyder ju inte nödvändigtvis att utfallet alltid är negativt, och valutatrading är svårt.. för att underdriva.
D.v.s. det är helt klart rekommenderat att minska exponering mot SEK, men börjar man köpa/sälja för att man tror att SEK är på väg upp/ned är man på djupt vatten.
Revolut går inte att använda på exempelvis Ebay? På grund av kortet är utgivet i "fel land".
Vad tror du människa! eBay och PayPal är i princip ett! Tror du de försitter tillfället att PayPal tar 4,5% beloppet från säljaren i överföringsavgift? Det måste fan vara planetens dyraste överföringar. Spelar ingen roll om du säljer en vara för € 1 eller € 1.000.000, de snor likt förbannat 4.5%. Lägg sedan till eBays provision på 10%, både på försäljningsbeloppet och fraktkostnaden. Lägg därtill deras dåliga växlingskurs när du köper något. Lägg därtill deras dåliga växlingskurs när du överför pengar till ditt konto i SEK.
Säljaren? Jag menar som köpare.
Fråga: Är det så att om man överför valfritt belopp i någon av de valutor som Revolut stödjer, så går de in som saldo i den valutan? Eller blir det någon form av växlingsavgift eftersom huvudvalutan på Revolut är GBP?
Jag har nämligen en del pengar på mitt PayPal-konto i olika valutor som jag helst vill slippa PayPals växlingsavgift på. PayPal är nämligen de största ockrarna på planeten just för tillfället.
edit: skall stå, …vill slippa PayPals dåliga växlingskurs på. Någon växlingsavgift har de inte formellt även om den dåliga växlingskursen i praktiken blir det.
Är kreditkortet du använt och fått avgifter på i själva verket ditt företagskort? Jag har använt revolut i ett halvår, bara gjort påfyllningar med ett och samma mastercard KREDITKORT, och aldrig drabbats av avgifter varesig på ursprungskortet eller hos Revolut.
Se deras fullständiga terms and conditions på https://www.revolut.com/en-SE/legal/fees
"Top-Up Charges
Standard User Premium User Metal User
Bank Transfer Free Free Free
Top-Up via Stored Card Free (Debit Card)
Free (Credit Card) Free (Debit Card)
Free (Credit Card) Free (Debit Card)
Free (Credit Card)
Please note that if you top up with a card that has not been issued within the EEA (e.g. a US based card) or you top up with a commercial card then we may charge a small fee just to cover our costs."
Jag är supernöjd med mitt metallkort på revolut