Tidigare bloggenkät visar att 57% av svarande bloggläsare fått sänkt real pension sedan 2017. Höjningarna av den allmänna pensionen har ätits upp av KPI-inflationen och trots att läsarna generellt är högutbildade och högavlönade har de alltså fått sänkt allmän pension de senaste två åren.
Bloggläsarnas reala allmänna pensionsutveckling 2017 – 2019. |
Pensionsmyndigheten rapporterar pensionsprognosen i reala siffror, dvs utifrån dagens penningsvärde och köpkraft. För egen del var denna prognos 15 200:- SEK per månad för min del 2017, men nu 2019 är den uppe på 15 400:- enligt prognosen på myndighetens Mina sidor.
Problemet är att vi sedan slutet 2017 haft en KPI-inflation på 3.8%, så den senare siffran ska divideras med 1.038 för att kunna jämföras med 2017. I mitt fall innebär detta en minskad real pension på 2.3%, eller ca 350:- SEK i månaden.
För bloggläsarna ser det likartat ut. Över hälften, eller 57%, har fått sänkt real pension sedan 2017. Flera har förstås fått höjd pension, vilket kan bero på var i livet man befinner sig – har man precis börjat jobba heltid kommer den allmänna pensionen stiga fort. Dessa feta svansar drar upp medlet till +137:- SEK per månad, men medianen är en sänkt allmän pension på 79:- SEK per månad sedan 2017.
Fortsätter den mediantakten är real köpkraft för pensionen om 20 år sänkt med 1 580:- SEK per månad.
Bloggläsarna är generellt högutbildade och högavlönade, men detta hjälper alltså inte. Den allmänna pensionen blir justerat för inflationen allt lägre för majoriteten.
Vi som jobbar får alltså allt lägre köpkraft i vår allmänna pension, trots de så kallade pensionspoäng vi betalar in. Helt avgörande för en dräglig pension blir alltså tjänstepensionen, i den mån den inte kommer konfiskeras via olika konstruktioner i framtiden.
Politiker är inte så intresserade av att diskutera den reala köpkraften hos pensionen, då den inte direkt sätter pensionssystemet i ljus dager.
78 kommentarer
Alla vet att elefanten i rummet skall matas.
Den stora rosa som Löfven pratade om `?
😀
Samtidigt i DN: Såhär gör du för att maximera din pension, experter tipsar! Jomenvisstmantackar.. :/
Inga problem.
Skaffa elbil lagom till pensionen, gärna solceller också.
Sen kan man ha några djur och odla till självhushåll.
Tar inte så många timmar från Tv-soffan per dag.
Har man några större planerade utgifter kan man alltid hugga ner lite av sin skog.
Vad är problemet?
Allt du nämnde går att beskatta mer.
Även om man sätter in fantasisummor som lön varje månad får man en närmst icke-existerande ökning av den allmänna pensionen. Jag är runt ~35 och ökade min månadsinkomst till 1 000 000kr/mån, då ökade min allmänna pension till 16 400. Ganska intressant med tanke på att taket för den allmänna pensionen är 21 000, undra hur man når upp till det. Ökningen mellan ~100k/mån till 1000k/mån var i princip icke existerande.
Ja, men du vet vart pengarna går?
Nej, Mongo. Berätta du som vet?
Elefanten.
Inkomster över 7,5 basbelopp är inte pensionsgrundande. Skatteverket går igenom detta på sin site under ämnet pensionsgrundande inkomst (PGI). Jag citerar:
"Det finns en övre gräns för hur hög PGI du kan få per år (inkomsttak). PGI beräknas alltså inte på inkomster som överstiger inkomsttaket. Inkomsttaket är 7,5 inkomstbasbelopp. Eftersom PGI ska beräknas på inkomsten efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften innebär det i praktiken att inkomsttaket uppgår till 8,07 inkomstbasbelopp.
När Skatteverket beräknar din PGI görs ett avdrag för den allmänna pensionsavgiften som är 7 procent av inkomsten. Det innebär att du får PGI på 93 procent av din inkomst upp till inkomsttaket."
(Min anm: Ovanför den nivån är den delen av arbetsgivaravgifterna alltså vad jag förstår en ren skatt.)
Thomas Lindgren: Din anm. är ett korrekt påpekande. Tilläggas då att det tycks råda totl enighet inom Riksdagens Pensionsgrupp om att så skall vara fallet och att därför inget enstaka politiskt parti eller grupp av partier kan specifikt lastas därför…
Kvittar hur mycket lön du har över 43 308:- det ger inte en krona mer i pension, men pensionsavgiften dras naturligtvis ändå. Solklart bedrägeri, borde polisanmälas och de ansvariga borde dingla i lyktstolparna.
"The state is that great fiction by which everyone tries to live at the expense of everyone else".
Några frågor på det?
Och som vanligt så lägger buggler kommentaren på fel ställe om man loggar in samtidigt…
Även retroaktivt? Det innebär för att nå 21 000 månaden ska man ha nått pensionstaket från arbetsför ålder (15?). Ifall man säg gör ett år i kronans tjänst sen pluggar 5 år med lite ströjobb, sen tar det 2-3 år innan man når pensionstaket, då kan man aldrig nå maximal pension?
Oooh, har vi fått i en äkta sverjekompis på bloggen genom Greger?
"Avslöjas" genom lyktstolpe-argumentet.
Tim: I stort sett korrekt uppfattat! För egen del då gymnasium till 19 därefter några år med "sturm und drang" och lönenivåer i paritet därmed, sedan 3 års högskola och seriös yrkeskarriär från 28 års ålder som höginkomsttagare över skattebrytpunkt tills pension vid 65 ger i runda slängar 85-90% av maximalt.
Ok, jag landar på ungefär 80% av max som mest. Då började min seriösa yrkeskarriär när jag var 26. Aja, det kan man väl äta upp i och med att samtliga mina strö- och extrajobb varit skattefria. Sedan är det nog inte korrekt för mig att välja 65 år som pensionsålder utan det anses väl vara förtidspension för min generation. Men intressant ändå att man aldrig kan hämta ikapp tappad allmän pension med högre lön i framtiden, det hade jag ingen aning om.
Tim: Tack för replik! Till saken hör naturligtvis att vi fortfarande är ett antal som har andelar kvar i tidigare ATP-systemet vilket påverkar nivån.
@least Först skall de naturligtvis dömas av grodan PePe vid rättegångarna som lämpligen hålls i Finspång, obligatorisk mötesdryck för samtliga inblandande blir mjölk. De som inte sitter med benen riktigt brett isär under hela rättegången blir automatiskt fällda!
Haha.. herregud Tim vad har du för intresse för pensionen med den lönen. Du är väl inte här för att gnälla över detta!?
Runt ~45 30tkr/m /blivande burksamlare
Röstar man på socialistiska lösingar, så får man leva med konsekevenserna. Gäller här och i Venezuela.
Det bästa vore att fasa ut det statliga pensionsystemet och låta alla som är under 65 år betala mindre i skatt. Pengar som de sen kan använda till sparande eller privata pensionsförsäkringar.
Vill man ha ett statligt skyddsnät så finns alltid socialbidraget i botten.
" Bloggläsarna är generellt högutbildade och högavlönade,"
vad innebär det i praktiken? vore kul att höra, för en som tjänstgör i det offentligas tjänst.
Folkskola och över 15000 kr i månaden.
sweet då är man en av vinnarna 😉
Grattis! 😉
Han glömde gamla. Det innebär antagligen att de flesta under 50/månad ligger där av egen vilja (tex lägre arbetstid än 40h/vecka).
Våra politiker skiter i våra pensioner eftersom det alltid finns en väldig massa mer eller mindre utsatta icke-medborgare som de hellre ger alla våra ekonomiska resurser åt.
Då tillhörande den kategori läsare som inte behöver konsultera prognoserna i det orangea kuvertet utan kan se på det reala utfallet genom mina pensionsutbetalningar så konstaterar jag att bruttoökningen i den allmänna inkomstpensionen i den aktuella perioden varit 2.1% samt att nettoökningen till följd av hittillsvarande skattesänkningar på pensionsinkomster belöper sig till 3.9%.
Med andra ord att som pensionär har jag inte utsatts för någon köpkraftsjusterad realminskning av min allmänna inkomstpension under den aktuella perioden.
Siffrorna blir likartartade när jag även inkluderar tjänstepension och privat pensionssparande.
Jag tillhör den grupp pensionärer som har 3 delar i tidigare ATP-system samt inte är berättigad till bostadsstöd.
Har inte du som gammal sjöman en kista med guld nergrävd någonstans?
gbd crvx: ..spenderades på vin kvinnor oh sång i SanFranSkridsko och Yokohama….
@chief Då har du inte mycket att tillföra om uselheten i det nuvarande systemet eftersom du lever gott på ATP.
Greger Sunkfot: 3/20-delar från ATP och resterande 17/20-delar från almmänpensionssystemet är inte så där speciellt himlastormande … men naturligtvis välkommet.
Globalist! Vad är det för fel på HB och svenska tjejer med dåligt omdöme?
gbd crvx: Dom varianterna avverkades när man lastade malm i Luleå eller pappersmassa på Norrlandskusten!
Och en pensionär vill väl resa lite. Då får vi komma ihåg att sen Löfven tillträdde 2014 har kronan tappat nånstans kring 14 %. Det får vi också se som pensionssänkning,
Och med tanke på rekordlånga o växande vårdköer i Sverige så kan vård utomlands bli mkt dyra för den stackars pensionärens ekonomi, alt hälsa.
14% mot EUR….
Alla har väl skaffat privat sjukförsäkring? Om inte, skyll er själva. Att det vi betalar för inte kommer att levereras är ju uppenbart redan nu.
Hej mongo. Hälften av sveriges vuxna befolkning har inkomster under 25tkr. Median. Vad gör vi med dom??
Tacka planekonom Ingves för kronan är så svag.
Överdrivet? Förslag på bloggämne. Rysslands nya atombomstorped.
https://nordic.businessinsider.com/the-real-purpose-of-russias-poseidon-nuclear-doomsday-device-2019-2?r=US&IR=T&fbclid=IwAR1C-pMaxWPmaT2w9D7CmvBlTzOGyKoBev_S06pqh3SIvpkkwyy-Oy_csow
Man kan ju se till att få ett livstidsstraff i svenskt fängelse i pensionsåldern. Då får man fri kost och logi, gratis läkarbesök, folk som tittar till dig flera gånger om dygnet, gratis träning och gemensamma utrymmen där du inte behöver känna dig ensam på äldre dagar. Men med tanke på att de nordiska länderna snart står under rysk ockupation och att ryssen snart väller in över Tyskland och att vi inom en snar framtid står inför ett snabbt men mycket blodigt kärnvapenkrig så lär pensionen vara det minsta bekymret.
Den bästa pensionen i relation till inbetalat belopp har naturligtvis den som aldrig haft ett jobb. Det är ju tanken bakom hela systemet.
Redstarstillbright: Det där kan ju ur den anställdes perspektiv gå på ett ut eftersom vare sig den anställde eller den som aldrig haft ett jobb i realiteten någonsin betalat in en spänn till allmänpensionssystemet.
Som anställd "betalar" man avgift på upp till en PGI motsvarande 8.07% Inkomstbasbelopp men erhåller hela denna summa tillbaks i skattereducering och har således i realiteten inte belalat någonting till pensionssystemet.
Självklart inkräktar arbetsgivaravgiften på löneutrymmet. Med ditt sätt att resonera skulle alltså pensionen bli lika hög även om ingen arbetade. Vad har du för intresse av att ljuga?
Redstarstillbright: Tack för replik! Jag har ingenstans påstått vad Du vill göra gällande. Vad jag har påstått är att den anställde i realiteten inte betalar någon pensionsavgift eftersom denna refunderas som skattereduktion. Det och ingenting annat!
Men skatten betalas ju sedan på pensionen, som den som aldrig betalt in något också får. Det är då första gången denna person betalar inkomst skatt.
Frågan är ju dock vilken sorts liv de dom aldrig haft ett jobb har haft. Statistik brukar väl visa på att ju högre upp i samhället desto längre liv.
Redstarstillbright: Ja någon gång skall ju vara den första…
Jag säger ingenting om någons liv eller moral. Jag skrev bara om hur pensionssystemet är tänkt.
Redstarstillbright: Pensionssystemet var faktiskt tänkt på ett annat sätt än vad utfallet har visat … Senare debut på arbetsmarknaden, lägre livsarbetstid och förlängd livslängd innebar att ursprungligen kalkylerad avgiftsnivå visade sig otillräcklig för planerat tänkt utfall.
Vad praktiskt att du missar ålderspensionsavgiften på 10.21% som är en del av arbetsgivaravgifterna. Den erläggs för HELA lönen men ger bara något upp till taket på samma sätt som övriga socialförsäkringar.
Sedan så får man gå och betala sin pension en gång till genom att sätta av till tjänstepension som staten dessututom som lök på laxen skall ha 24.26% särskild löneskatt på!
Sunkfoten har rätt pensionsmyndigheten skriver låt oss visa hela din pension.Men tjänstepensionen är ju i princip bara ett sparande. Den är på inget sätt statens förtjänst.
Greger Sunkfot: Tack för replik men jag missar ingenting utan har uttryckligen redogjort för att jag argumenterar utifrån den anställdes perspektiv. I arbetsgivarens totala lönekostnad är PGI som del av bruttolön och pensionsgrundande ersättningar en delmängd och jag har ingenstans i denna tråd diskuterat utifrån arbetsgivarperspektivet. Samt att jag är helt på det klara över att arbetsgivarens avgift på löneutrymme utöver 8.07 Ibb är att beteckna som rent skatteuttag eller alternativt förhöjd allmän löneavgift.
Redstarstillbright: Också här tack för replik men Tjänstepension har ingenting med allmännpensionssystemet att göra eftersom det är en kollektivavtalsreglerad anställningsförmån och således endast en angelägenhet mellan arbetsgivaren och den anställde och dennes fackliga organisation … samt det pensionsinstitut i vilken pensionen ligger.
Hej Chiefen. Du skrev Pensionssystemet var faktiskt tänkt. Och du har rätt i att utgifterna underskattades, allrahelst i det första ATP systemet. Men ingen kan väl mena att någon trodde att de som ej jobbar skulle betala in till pensionen. Så naiva var inte ens sossarna.
Redstarstillbright: Tack för replik! Vi får väl ta och gå back to basics ett ögonblick och konstatera att den som ej jobbar har ingen PGI och ingår således inte i pensionssystemet utan är endast berättigad till Garantipension som ej är egentlig pension utan socialbidrag. Jag borde naturligtvis ha klargjort det allaredan i min tidigare replik där jag yttrade angående beskattningen att någon gång skulle vara den första!
Så svaret blir naturligtvis att Nej … så naiv har ingen varit!
Ja Chiefen. Men socialbidrag betalas av kommunen garanti pensionen betalas från pensionssystemet. Sedan finns ytterligare en pension som utgår för dem som inte bott i Sverige länge nog för att uppfylla kraven för full ålderspension. Kommer inte ihåg vad den heter men de pengarna kommer från statens budget.
Äldreförsörjningsstöd… garantipensionen betalas via staten..
Redstarstillbright: Javisst betalas socialbidrag från Kommunen och Garantipension inte från pensionssystemet men däremot från socialföräkringssystemet liksom fallet är för Äldreförsörningsstödet ÄFS. Med andra ord vare sig Garantipension eller ÄFS utbetalas från pensionssystemet.
Vad jag avser när jag påstår att Garantipenisionen är ett socialbidrag är just det att det inte finansieras inom pensionssystemet.
Stavfel ska man kanske inte kommentera men detta var väl ändå så roligt..
Ja som ålderstigen vore det trevligt med en statlig funktions garanti.
PJ och Redstarstillbright: Har ni aldrig hört talas om "pricken över i"?
Ja, spot on där.
Penision, tack för myntandet av uttrycket!
Picken över It.
För varje år som går ökar väl den förväntade livslängden. Allt annat lika bör väl därmed pensionsprognosen sjunka om man inte även senarelägger pensionsåldern?
Plus att börsen och bnp/capita gått lite knackigt 2018.
Så att bara 57 procent fått realt sänkt pensionsprognos borde väl vara bättre än förväntat?
David: … Den var giftig! …
Jag är jag är nästan 62 år gammal jag funderar så här Det kanske bättre att gå i pension nu och få lite pengar eller jobba till 70 för att bli blåst och inte få något.Jag har sett uträkningar som säjer att om man jobbar till 70 med hög lön så påverkar den pensionen mest om jag blir äldre än 95 år Är någon som tror att sjukvårds systemet kommer överleva en miljon migranter till eller kollapsa så sannolikheten är jag blir så gammal är minimal Man kan förstå Politikernas hopp för den här modellen för det skulle minska deras problem med att försörja massorna som väller in.Och FN organisation talar om att försörjnings kvoten i länder som Sverige kommer att öka Och enligt Centern skall vi nu försörja alla psykisk sjuka i hela värden
Vad jobbar du med? Är det skoj? Finns det ngt annat du vill jobba med? Kanske starta ngt eget eller med vänner i mindre skala, inte så beroende av vinst eller bra lön?
Men du bör nog ta ett beslut grundat på dina nästa 5-10-15 år. Och om du orkar med tillvaron som du kommer ha som panchis.
Ta pengarna och fly landet är grundtipset när man har med socialistiska lösningar att göra.
Man får ju jobba som pensionär så lösningen är väl att börja ta ut pensionen men fortsätta arbeta.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag funderar på att löneväxla 5 000 kr per månad (det är taket vi har tyvärr). Men det finns risker med detta då pengarna går in i en privat tjänstepensionslösning. Du äger inte pengarna. Dessutom är det oklart vad du faktiskt kan få ut om 20 år. Politiska beslut kan göra att delar av ditt kapital konfiskerats när du väl vill ha det.
Ett alternativ är att betala skatten på inkomsten nu och investera i något som är relativt säkrat från politiska beslut.
Tänker jag rätt eller är jag paranoid?
Hur investerar man något som inte kan konfiskeras då?
Paranoid,näh jobbande medborgarna är bara skattehjon.
Ingenting är ju omöjligt att ta, men jag antar att i ett läge då staten blir desperat så tar den det som är enklast att komma åt först. Pensionsfonder är simpla att ösa ur och omöjliga att realisera i förtid. Guld kanske är bra att ha. Kan hållas hemligt och går att transportera om man har tur. Men, det är ju möjligt att förbjuda privatpersoner att handla med metallen, och då står man där ändå.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Erik: Lustigt men Din kommentar fick mig att minnas att i det Sverige jag föddes och växte upp var det faktiskt förbjudet för privatpersoner att handla med och till och med inneha oregistrerat guld. En rest av den lagstiftning som gällde från den tid då vi hade guldmyntfot. Rikets sammanlagda guldinnehav såväl privat som offentligt var en angelägenhet för Riksbanken … och är väl formellt så den dag som idag är vad kan förstås. mvh
Förbjuda..
Du vet att automatvapen och knark nästan är förbjudna med.
PJ: Ja, vissa regleringar kan/bör man strunta i att följa.
chief: Ja, lite som att det är svårt att hantera Riksbankens kontanter idag. Med e-kronan får de i a f total kontroll på allt.
PJ & Erik: Av Era repliker att döma är jag måhända ett och annat år äldre än Ni är och kan således erinra mig ett och annat som ej längre synes vara rykande aktuellt.