Att köpa färdiga MRE:er (meal ready to eat) för att ha vid friluftsliv eller för den delen som evakueringsransoner (eng bug out) kostar en slant. Om lagringstiden inte spelar så stor roll, eftersom du vet när du ska sticka iväg, så kan du rätt enkelt sätta ihop dagsransoner själv.
Tio stycken egna M(N)RE:er och en generell påse för vitaminer, kaffe, extra snacks mm. |
Givet att man har tillgång till varmt vatten är det rätt enkelt att slänga ihop sina egna dagsransoner.
Exemplet ovan består av en frukost på Start-flingor och (torr)mjölk, i en zip-påse, samt en kopp varm choklad. Lunchen är potatismos(pulver), piffat med extra salt, vitpeppar och (torr)mjölk, samt tillhörande torkat kött för – Ridderheims korvar eller beef jerky. Man kan också torka (och krydda) kött själv om man så vill. Utöver detta finns en chokladkaka eller motsvarande, samt en hel förpackning Dextrosol. Det som tillkommer utöver detta för dagsbehovet är en kommersiellt inköpt frystorkad turmat från Real. Realmaten kan förstås substitueras för något eget baserat på ris, pasta eller potatismos, med lämplig kryddning och lämplig protein.
Real-maten och lite andra grejer. |
Vad blir då kaloriinnehållet i detta fall?
Frukost
Torrmjölk 225
Flingor 440
Varm choklad 110
Lunch
Kött/korv 308
Potatismos 195
Torrmjölk 150
Middag
Real turmat ca 500
Övrigt
Dextrosol 172
Choklad ca 241
Summa: Ca 2341 kcal
Exakt kalorinnehåll varierar lite med vilken Real-mat och vilken choklad. Till detta kommer även kaffe och lite extra snacks, som hittas i en gemensam påse.
Allt egenmixat är i ziplockpåsar, inklusive kaffet. Vikten per påse landade på ca 450 gram, ytterligare cirka 145 gram tillkommer för Real-maten.
Räcker då 2341 kcal om man ska anstränga sig fysiskt? När jag första gången promenerade i backar på Keb tog jag med mig på tok för mycket mat. Detta reducerades därför avsevärt för Mont Blanc, men även där lyckades jag inte göra av med runt 2500 kcal per dygn, utan fick med mig en hel del mat ner – gram som burits ett antal kilometer vertikalt helt i onödan. Kalorierna reducerades ytterligare för Galdhöpiggen, men likt förbannat gick de inte åt.
Kanske har man helt enkelt inte matlust när man anstränger sig mycket fysiskt, trots 20-25 kg packning plus 4-6 kg utrustning på kroppen. Det finns säkert någon mekanism kring detta. Kanske blir man mätt och nöjd på 500 kcal, och får därmed svårt att äta mer? Sedan kan åtminstone på Mont Blanc den höga höjden strula till det med matlusten.
De MRE:er som Försvarsmakten använder innehåller betydligt mer kalorier, 3600 kcal, om man äter allt. Med det sagt så rör sig antagligen våra soldater och officerare betydligt mer på ett övningsdygn än när man promenerar i berg. Trots allt går man bara kanske några kilometer på längden och 500-1500 m på höjden på en dag, vilket tar några timmar. Man springer ingalunda runt och är aktiv ens 16 timmar på ett dygn. Toppdagen på Mont Blanc tror jag handlade om runt nio timmar, inklusive pauser, och då var den vertikala rörelsen 1982 meter på de timmarna.
Oavsett, experimentera gärna med vad för frilufts- eller evakueringsmat ni kan sätta ihop själva. Gärna från sådant ni ändå har hemma i ert preppingförråd, t ex potatismos och torrmjölk.
55 kommentarer
Återförsluter man allt med vakuumpåse bör det hålla länge. Dessa påsar brukar ju vara lite styvar med så det borde gå bra att äta direkt ur med.
Går att äta direkt ur bra zip.
Det går utmärkt att ta den mjuka zippåsen på morgonen, fylla med varmt vatten (jag brukar ta varmt även till flingorna), och ställa ner i skon medans det blir klart (byta sko efter halva tiden). Så blir skon behagligt varm inuti istället för stelfrusen, och påsen får ett ställ så den inte välter.
Lena!tack för tipset med kängorna! Att man inte har kommit på det där själv… Alla jäkla marscher under decennier… Aaaaah.. :))
Vad har du fejkcrocsen till? Är det för nattkisspromenaderna?
Faktiskt riktiga Crocs. Lägerskor, närhelst man kan klara sig utan kängorna och lufta fötterna. Givet torrt underlag, ej snö, ej halt.
Kan även tipsa er som är sugna på att köpa er en "mattork" eller "torkugn". Går att göra helt okej egen "frystorkad" mat som bara späds med kokande vatten, om man väljer saker som går lätt att göra i en enda gryta och som inte innehåller för mycket fett. Fett blir inte så bra frystorkat – lättare då att ta med tex olivolja och blanda i, vilket blir gott! Finns massa how-to's på tuben med många bra recepttips. Att dessutom ha lagat maten själv ger extra boost i naturen. Tyvärr är Real Turmat ganska dyrt – tror att man, om man gör många portioner, kan få ner priset en del med en egen ugn.
Jag skriver "frystorkad" eftersom det inte är det… att värmetorka ändrar egenskaperna för maten på ett sätt som riktig frystorkning. Riktig frystorkning är oftast lite krångligare eller dyrare att göra hemma och mina tester visar att det går att göra helt okej värme-torkad/dehydrerad mat med en "torkugn" som använder värme. Det finns att köpa frystorkar för hemmabruk, men de kostar rätt så saftiga pengar… vacuumpacka en dehydrerad mat och frys den så håller den minst 2 år.
Man kan sätta ugnen på 50 grader och lämna luckan på glänt. Så kan man utmärkt torka t.ex. kött, fisk och grönsaker.
Apropås tidigare diskussion om förarlöst.
https://embarktrucks.com/
Kan du argumentera för att använda *mjölk* i dessa syften? Låter helt bissart.
Torrmjölk. Tillsätt bara kallt vatten till flingorna på frukost. Klart. T lunch höjs smaken av pulvermoset.
Lars: Vilken sort torrmjölk köper du? Hört lite olika om olika sorter och hur de smakar. Vissa säger Semper andra säger Nido etc. Smakråd? 🙂
Och för oss laktosintoleranta, finns det alternativ för oss? Eller får vi substituera med vodka som vanligt.
Enligt nya rön kan det vara klokt att undvika allt för stort intag av spraytorkad mjölk (som jag fått för mig är den gängse använda metoden) då det kan vara en stor källa till AGE (Advanced glycation end products) vilket inte är så nyttigt för kroppen. Speciellt torrmjölk som lagrats en tid lite för varmt innehåller på tok för höga halter.
Spekuleras att detta är en bidragande orsak till ökningen av diabetes tex.
Som med allt här i världen ska man helt enkelt inte överdriva intag av specifika livsmedel. Lite AGE har ingen dött av men du ska nog inte sprinkla mjölkpulver på allt du äter, vilket verkar vara fallet att döma av ovanstående blogginlägg 🙂
Använder i princip bara torrmjölk på promenader eller i nödfall (söndag, färskmjölken är slut).
I övrigt, Semper.
Paddlar man kanot kan man lägga ner några frysta paket starkmjölk längst ner i den medhavda kylboxen som kylelement. Man kan dessutom ta med sig färskvaror och slipper torrfodret då vikten inte är av så stor betydelse
En liten kanot eller kajak är det perfekta sättet att tillbringa några dagar eller fler ute i naturen.
Jag brukar satsa på andra märken, köper ofta utomlands. Semper håller nämligen fetthalten <0,1% vilket har effekt på smaken och hur pulvret beter sig i olika blandningar – blir ofta kornigt i kaffe tex. Utanför SE går det med lätthet hitta torrmjölk som har ordentligt med fett. Mycket godare, och ger bättre resultat i bakning/matlagning.
Mjölkfettet separeras och görs smör av..
MYCKET mera lönsamt
Restprodukten , skummjölken / minimjölken torkas
Japps, paddlar man kajak är det nästan inga restriktioner på vad man kan ta med sig för färskvaror. Tex fryst köttfärs går att använda till tacobuffen dag 2. Vi brukar vara ett gäng och hyr 3-4 k1 och en k2 för det extra packutrymmet i mittenluckan. Där går det utmärkt att ställa iaf 2 flak öl i botten så har man alltid en kall öl när man paddlat klart för dagen.
Vinkar till tidigare inlägg om båtar också !
En rejäl skonare är det..
https://www.youtube.com/watch?v=8Xe_Pgyvrd8
De amerikanska är vanligen strålsteriliserade och därmed förbjudna att saluhålla.
Men då håller de både hitom och ditom en rejäl zombieapokalyps.
De flesta har lite att ta på som sitter runt buken eller låren så mycket större mängder kalorier än till vardags tror jag inte behövs under ett par dagars tur.
"Start" är groteskt mycket socker
"REAL" är pissedyrt.. :-O
Ja.
Fick dock i det närmaste en chock av REAL första gången jag testade det på en fjälltur, i positiv bemärkelse. Det är nämligen riktigt gott. Kostar som en lunch på stan, men smakar också lika bra som en lunch på stan.
Brukar köra REAL som lunch på fjällturerna för att slippa stöka för mycket med matlagning. Sen lagar vi "riktig" mat till middag (och så klart havregrynsgröt med nötter o torkade bär till frukost).
Ja, REAL är riktigt bra. Finns betydligt sämre.
Socker kan vara välbehövt på lite tuffare turer. Jag har testat granola utan socker och spannmål – absolut något jag skulle äta hemma, men på en krävande tur känns det som ett hån för kroppen.
Håller med om att REAL är en av de godaste. Finns många olika märken för alla smaker och turer, vissa lite bättre än andra. Men som jag brukar säga: tycker du att frystorkade maten är äcklig så är du inte tillräckligt hungrig. (C)
Är Real det som FM använder?
OJ! 99kr för ett paket!
Hur är Real jämfört med tex BlåBand eller MountainHouse?
Använder inte FM blå band?
REAL har varit bäst av de jag smakat. 99 kr, se där ja. Ännu lite inflation, sist jag köpte ett gäng på xxl gav jag strax under 80 kr / påse.
Jag tycker det låter lite märkligt att du inte har aptit att äta mer när du bestiger berg. Vandra 9h med packning och stora höjdskillnader bränner en hel del energi, oavsett aptit eller ej. Det kan inte vara hållbart i längden att inte äta mer då.
Höjden påverkar absolut. Personligen påverkades jag inte av de höjderna som alperna har att erbjuda. Det kan säkert variera med dagsform. Under turen upp på Aconcagua (rekommenderas varmt!) fick jag anstränga mig mer för att äta mer än vad apititen egentligen visade. Men det är ju just det som är bra med ransoner! Du vet när du äter för lite. Småät inte precis innan det är dags för varm mat för att försäkra dig om att äta upp den. Snacks kan man alltid dra ut på och småäta lite under resten av dagen.
Än viktigare är det att hålla koll på vätskeåtgången. Där kan man torska betydligt snabbare än med maten. Jag har missat ett par gånger där jag inte känt mig törstig alls, men väl en märkligt utmattad. När man väl känner det är man redan för sent på det och behöver både dricka och ta det lugnt.
Nu blev man allt sugen på att ge sig ut igen. Tack för inspirationen!
Jag känner också igen det där med att inte behöva äta överdrivet mycket på vandring. Är varken sugen på att äta mer än vanligt eller blir hungrig/energilös av det. Jag tappar en del i vikt iofs så det är ju inget man borde göra för länge eller ofta.
Men kan till och med tycka det är skönt med en utrensing av gammalt hull lite då och då. Tänker mig att det är ett naturligt tillstånd med ett energiunderskott ibland.
Vätska är det enda jag tvingar i mig. Den bristen knäcker en plötsligt och utan att man hunnnit bli törstig som sagt.
Grovt förenklat så kan man väl säga att rör du dig aerobt så bränner du i första hand fett (som du redan har på kroppen och bär med dig i vilket fall), rör du dig anaerobt så bränner du kolhydrater. Såvida du inte ser det som ett psykologiskt nödvändighetsbehov att höja andningen till flåsnivå kan du alltså klara dig i rätt så många dagar i rad på de påsar Lars rekommenderar.
Du har fel Peter. Äter du mycket kolhydrater så kommer kroppen att använda det i första hand även vid aerob aktivitet. Det kostar kroppen mindre syre att använda glykogen(kolhydrater) som bränsle och kommer att väljas om det finns ordentligt lagrat i kroppen eller i blodet. Har du låga glykogendepåer kommer den att övergå till mer fettoxidation.
Det är riktigt, kolhydraterna bränns först om de finns tillgängliga. Finns dock inget som säger att du måste börja med dem direkt, du kan köra ganska många timmar utan "frukost" om det kniper. Var ju lite bug out stuk på artikeln, därav grovt förenklat, för akut krisläge up-and-go. Förmodar för övrigt att läsarna till större del är bekanta med dietmemes som 16/8 och 5/2 med mera.
Kört 16/8 i tre år nu.
Eller 18/6. 20/4, eller vad utfallet blir.
Känner också igen det där med att inte ha aptit under ansträngande vandring. När jag fjällvandrade senast orkade jag väl typ äta halva mina ransoner under de 5 dagar vi var ute. Sen när vandringen var slut och vi var på väg hem smällde det till och jag blev vrålhungrig, slukade inom loppet av några timmar en stor portion nudlar med ostsås, en laxwrap, en kanelbulle och en hel subwaymacka. Spännande reaktion.
Riktiga män håller sig till pemmikan.
Jepp, men exporten från USA har upphört nästan helt.
Nomaddieten. Lägg en bit kött mellan sadeln och hästryggen på morgonen så är den färdig på kvällen när du plundrat färdigt.
Går bra att göra egna proteinbars (beef jerky) från kött som är lean/fettfritt, t.ex. ryggbiff/fransyska/kotletter.
Skär köttet i skivor och stek i pannan, dela stekta skivor i lagom stora bitar och låt lufttorka i rumstemperatur eller i ugn tills dom är hårda och all fukt är utdrivet.
Mycket hälsosammare och godare än sådana där köpta proteinbars som innehåller en massa socker, jordnötter och E-ämnen.
Protein är extra viktigt för oss män, annars bryts våra muskler och senor snabby ner om vi ligger på underskott i intag.
Vi från de sydliga provinserna äter inte varken lunch eller middag
Vi äter:
* Frukost
* Middagsmat
* Kvällsmat
Saknar lite hårt bröd i kosthållet ovan
Sedan skall man inte förakta ärtpulver.. Höll hela 6:e armen vid liv de sista veckorna i januari för 76 år sedan
MRE = Meal Rejected by Ethiopians
Att aptiten går ner på höga höjder är ett ofta rapporterat fenomen. Det är möjligt att kroppen vid reducerad syretillgång prioriterar andra behov än matsmältningen.
Upplysningsvis kan nämnas att arméns krigsportionsstat 1 resp 2 åtminstone tidigare låg på 3 800 resp 4 200 kcal. Personer som utför långvarigt, tungt utomhusarbete (typ timmerhuggare utan maskiner) skall behöva ca 6 000 kcal.
Roligt vad likt det är mina egna dagsransoner. Brukar köra mjölk och granola till frukost, hårdlagrad ost med torkade korvar och digestive till lunch (för vår/sommar/höst) samt om man vill ha något varmt så har jag kastat in en varma koppen här också. Middag precis som du med frystorkat.
Nog för att man lika gärna skulle kunna ha nått egenpackat till middag också men det är smidigt att ha en påse som man kan äta ur så man slipper disk och allt när man ändå ligger i tältet och kommer att däcka av matkoman.
Lustigt.
Torkat rökt renkött är en riktig delikatess och FULL med proteiner!
http://www.24hmeal.se/sv/combat-rations
Om man nu som privatperson skulle vilja få tag på dessa. ÄR det helt kört? 🙂
Nog för att egenkomponerat blir betydligt billigare men ha en dygnsranson på ett bra ställe kan ju vara smidigt.
MVH
Latmasken
http://www.utemat.se/24-h-meal-3-ratters-mjukkonserv/
Verkar jobbigt. Knäckebröd, salt sill och en plunta Famous Grouse täcker dagsbehovet. Allt har lång hållbarhet med.
Kör ungefär samma upplägg som bloggaren. Har dock frystorkat som lunch och sådant som kräver mer tid till middag. Start är jag tveksam till. Brukar leta upp en bra müsli till morgonflingorna, någon proteinrik, till det torrmjölk och en kopp pressokaffe.
Ett annat bra tips är att ha med pasta av linser eller gröna ärtor. Snabbt kokat och innehåller mycket proteiner.
Gick en bit på Kungsleden och hade också svårt att få i mig all mat. Bränner runt 3000kcal annars, har för mig att jag siktade på 2500 om dagen men svårt. Känns som att kroppen tar av muskler och fett Om det finns, vid långa vandringar. Åt också mycket protein för att inte tappa för mycket.
Kroppen anpassar sig till det man gör. Går man milvis om dagen har man ju knappast nytta av extra vikt inbyggt i kroppen.
Behagligt att ha med mycket mat, men jag bar på alldeles för mycket 🙂