SVT rapporterar att HSB trots tjugoprocentigareapriser på osålda lägenheter tvingats köpa tillbaka 120 lägenheter för att rädda ett antal bostadsrättsföreningar, från potentiell konkurs. Detta är första gången på tio år, dvs sedan finanskrisen, detta inträffat. HSB är inte heller ensamma. Och då har inte sättningen i ekonomin tagit fart än.
Återköp har bland annat skett i Västerås. |
HSB:s förbundsordförande kallar krisen för värre än under finanskrisen och HSB har köpt tillbaka lägenheter i bland annat Uppsala, Västerås och Örebro – tre städer med typisk överbyggnation de senaste åren. Detta trots att priserna sänktes med 20% på de osålda lägenheterna.
HSB är dock inte ensamma. SVT uppger att JM återköpt 181 lägenheter, Riksbyggen 59, PEAB 30 och Veidekke 30. Skanska vill inte redovisa hur många lägenheter man köpt tillbaka.
Alternativet hade varit att föreningarna riskerade konkurs, då man helt enkelt inte har pengar för täcka upp de utblivna medlemsavgifterna. Vid konkurs förlorar alla boende i föreningen sina lägenheter, och förvandlas till hyresgäster hos den nye ägaren av fastigheten, men har kvar sina tidigare bostadslån, som förvandlas till högränte blancolån med oftast 10 års amorteringstid på hela beloppet. Vanligt förvarande är dock att hyresgästerna själva köper tillbaka fastigheten, dvs måste ta ännu större lån.
Men Riksbanken hävdar att konjunkturen är stark …
41 kommentarer
På vilket sätt är detta värre än förra krisen? Då fick man rea ut stora nybyggnadsprojekt med sisådär 20% i rea. Och bjuda på månadsavgiften. Men det var när krisen redan slagit till, nu sker det i den så kallade högkonjunkturen så det kanske bli ännu värre när vi verkligen har en krasch.
Reades det verkligen ut nybyggnadsprojekt under 2008? Hade för mig att bostadsmarknaden påverkades relativt lite i Sverige.
Jodå Eriksberg och Lindholmen i Göteborg blev klara alldeles efter krisen. Har kollegor som köpte 3or nedsatta från 2.5 Millar till bara 2 för att skiten skulle bli såld. Först försökte bostadsbolagen ned gratis möbler och gratismånader men när det inte gick fick dom rea.
Jag minns Nya Kviberg 2012…..Mindre nybyggda 2or för 1 245 000 kr. Byggbolagen bjöd på möbler för 25 000 och 6 månadsavgifter men det gick trögt ändå. 7 år senare kostar 2orna 2,6 miljoner.
Norra Djurgårdsstaden är ytterligare ett område som reades ut vid finanskrisen.
Fast det är väl så att samtliga byggföretag har avtalat att de köper tillbaka de som blir osålt från förening, så att de betalar medlemsavgiften. Nu blir däremot det intressanta, byggbolaget kan nu rea ut bostaden utan att behöva bry sig.
Vad tror ni det kommer resultera i?
Bolagen vill inte bokföra förluster.
Intressant reflektion. Om byggbolagen går in och köper tillbaka lägenheter, vem bestämmer priset? Vad blir priset?
Har byggbolagen sedan någon anledning att bry sig om priset de sedan säljer det för så länge se inte går minus? (vem som nu ska köpa i en fungerande brf-förening)
Har bostadsföreningen tagit lån för att köpa loss huset har byggbolagen fått betalt?
Jag svamlar, har ingen koll på hur detta fungerar. Framförallt då de inte skett på 10 år.
Någon får gärna fylla i med fakta.
Ett sätt att undvika förluster är att hyra ut lägenheterna tills de anses vara möjliga att sälja. Troligtvis bra ekonomi i uthyrningen med tanke på de låga räntorna, men samtidigt bör lägenheten minska i värde då den inte längre kan säljas som ny, och det kan stjälpa kalkylen om lägenheten ska säljas inom en snar framtid.
Jag skulle gissa att de behöver köpa lägenheterna för priset som annonserat ut det för, om det intäkterna skall stämma och att föreningslånet behöver bli större, för att byggherren köper med rabatt.
En sak är säker och det kommer garanterat komma andra utvecklare, som inte kan köpa tillbaka lägenheter och därmed kommer en konkurs, vilket i sin tur utlöser många artiklar med boenden som förlorar pengar, mm, undrar om det påverkar inköp av nyproduktion osv,
många kommer sitta i rävsax. och tror inte hsb mfl kommer skrika efter att bygga mer när detta händer.
och det finns måååååååånga projekt som är osålda och närmar sig tillträde för de som köpt
håll i hatten
@Cornu, givet. Men nu hamnar de i en sits där de får en drös med tillgångar på sin balansräkning som istället riskerar att sjunka i värde, år efter år efter år efter år..
Någon kommer garanterat räkna fram hur stor förlust de kan tänkas ta på varje tillgång, och sedan försöka rea ut dessa, just för att slippa undvika förtroendekris eller bära tillgångar som troligtvis kommer behöva omvärderas neråt, om och om igen..
Det stämmer att det ingår i entreprenadavtalen att byggföretagen köper tillbaka de osålda lägenheterna till tidigare annonserat pris. Annars håller inte föreningens ekonomiska plan.
Sedan är det upp till byggföretaget till vilket pris de vill sälja lägenheterna för.
De lär inte ha något intresse av att sitta på en massa lägenheter.
Det ligger inte i bolagens intressen att omedelbart dumpa priserna. Då förlorar man på sina övriga projekt eftersom de kommer följa med marknaden nedåt. Jag tror att de stora bolagen kommer dra i nödbromsen för att starta nya projekt och sen hålla på sina osålda och återlösta lägenheter. Man kommer troligtvis följa marknaden nedåt men inte driva på prisfallet. De små bolagen går i konkurs och köps upp av de stora.
Jag var extremt försiktig, satsade på äganderätt på friköpt tomt. Bostadsrätt är kollektivt äktenskap. Många nybyggda bostadsrättsföreningar gick i konkurs i min kommun i början av 90-talet, många barnfamiljer drabbades och det kändes förjävligt.
De som mest behöver en bostad har tyvärr inte råd med den. Trots ”brist” finns nog efterfrågan just nu bara om någon annan betalar.
Intressant med ännu en spik i kistan.
Det är som du säger, relativt stor risk för ekonomisk tillbakagång nån gång inom de närmaste åren. Vad sker då på Stockholms bostadsrättsmarknad?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Upphovsrättsskyddat material. Publicera max tre meningar, och sedan en länk.
Snopet när snitt-stockholmaren plötsligt tvingas förstå att snitt-stockholmaren inte alls var rik. Men det är verkligen på tiden att det händer – jag har mött mer än en människa med under miljonen nettotillgångar som på riktigt påstått sig vara *ekonomiskt oberoende*.
@Linus: Sant…Kolla in detta:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_OECD_regions_by_GDP_(PPP)_per_capita
Bratislava och Prag jämfört med Sthlm 🙂 ca. 30 år behövde dom för att komma ikapp Sveriges huvudstad.
Den här kommentaren har inte tagits bort av bloggadministratören
Hyrköp har kommit till Kalmar!
Med säkra källor (känner personen som hyrköper) kan jag säga att ett radhus, centralt med 50m till vattnet och nära till cykelbanor, park, förskola etc inte gick att sälja för ca 4milj.
Det gick till hyrköp och när hyresgästerna ska köpa radhuset i framtiden behöver de inte kontantinsatsen.
Detta är egentligen spektakulärt eftersom Kalmar har varit en het stad med stadiga prisökningar.
Radhuset har varit ute på marknaden ett tag genom en mäklarfirma i stan. Oklart om mäklaren fick betalt…
Sverige kommer klara sig rätt OK från en kommande kris p.g.a. egen valuta och penningpolitik. Förra gången körde vi med inhemsk efterfrågan och stark valuta. Nästa gång kommer vi köra med extremt billig arbetskraft p.g.a. att SEK kommer att totalkrascha. En Volvo V90 för 15000 EURO kommer sälja bra även vid finanskris.
Du menar att Sverige klarar sig men svenskarna får det förjävligt? Ärligt talat tror jag de flesta är mer intresserade av det sistnämnda än huruvida svenska staten är tjock och glad osv.
Linus helt rätt – goofy menar att för somliga svenskar är det lugnt. Dvs de som har den där billiga arbetskraften att konkurrensutsätta.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Juridiska åtgärder kommer tas mot dig, Bengt Hansves. Sluta kommentera här.
Skaffa dig en försvarsadvokat.
@Linus: Japp det var ungefär så jag menade. Landet Sverige jag refererade till och dess institutioner kommer ju givetvis göra det som är bäst för företagen och inte för gemene man. Däremot kommer man ju få höra från politikers håll att vi fortfarande har jobb och välfärd tack vare vår egna valuta. Svensken är inte smartare än så. Det är som på jobbet när folk kommer tillbaka från semestern och klagar på att medelhavsländerna höjt priserna på allt och att det blivit dyrt. Har aldrig hört att någon nämnt att kronan avsiktligt deprecierats.
Något många inte tänker på är varsel i byggbranschen, eftersom maaaaasor av byggbolag hyrt in utlänsk arbetskraft, så är det också de som går först, dvs inget varsel utan det sker i det tysta.
Har en byggare jag känner i norrtälje som byggt tre villor som ligger tillsalu varit det i snart 7 månader, ingen köpare, och polakerna har fått åka hem för det inte finns mer jobb.
Kan bara inte förstå varför det bara är bostadsrätter som byggs med höga insattser och sen ockerhyra på topp?
Vad är det för fel på ägarlägenheter!!!
Ägarlägenhet saknar förening som kan låna upp en del av finansieringen.
Ägarlägenhet är ju skyddad mot föreningskonkurs, även om man har en andel i en samfällighetsförening för de gemensamma delarna av huset, som dock kan gå i konkurs. Då kan man rimligtvis riskera hamna i ett läge där man måste hyra tillgång till trapphus av en hyresvärd, men själva lägenheten blir man inte av med.
Det vore skumt värre…. då skulle nog händige herrn slänga ut en repstege för att slippa svalehyran. 🙂
Ja tycker att de är smart att köpa tillbaka för det håller så smått tillbaka prisfallet som blir ännu mer dramatiskt när de infallersig och alla insider i branschen kan sälja i lugn och ro innan de stora raset kommer, ja stödjer stödköp.
Artikel i di häromdagen om hyr folk kränger sina ingågna köpeavtal för nybyggen på blocket också.
Lite farligt spel, det är som att rota i en husgrund, råkar man ta bort hörnstenen så rasar allt. Jag tror att man in i det längsta försöker undvika att det händer, men sådant hände väl i början på 90-talet.
Gör det något? Tänker att så stora företag har råd att hyra ut lägenheterna. Tror däremot inte de har råd med tidningsartiklar om att deras bostadsrättsföreningar går i konkurs i samma stund som de startar. I min stad hittar jag ett projekt med HSB i absolut dyrast läge i stan i princip. Om det är liknande lägenheter som kam hyras via HSB står dom nog inte tomma länge även vid dyra hyresnivåer.
Det kommer bli mycket värre den här gången att diverse fastighets bolag och en och finansiell företag går under . Men den här gången tror jag att det är det gemensamma sektorn som krisar Kommuner landsting även staten ligger pyrt till Bara Landstingens Pensions skulder uppgår till 250 miljarder bara 2 landsting har positiv soliditet den ena knappt och det andra mer övertygande. Jag vet minst 2 kommuner som kommer börja sparka lärare nästa år En är Stockholms kommun den andra Örebro.
En allmän kommentar. Kan vi nu bara officiellt säga att "bostadsbristen" är löst?
Varje land med bostadsbubbla-problem har stått med massa tomma fastigheter med tomma lägenheter. Varför jag inte blir förvånad att de börjar se likadant ut här. Skev marknad på utbud efterfrågan. Historien upprepar sig ändå vill vissa hitta någon naturlig förklaring och kanske till o med något positivt i det.