Nästan 20 000 kundinkopplingar hos Vattenfall, varav majoriteten i Norrtälje, är fortfarande utan ström. Vattenfall anger att dessa successivt kommer kopplas in igen, men kan få vänta tills på torsdag nästa vecka. Många riktar ilsket kritik mot Vattenfall, plockat ut vinster och delat ut till staten istället för att vädersäkrat sitt elnät.
Läsarfoto från en läsares egen skogsfastighet. |
Norrtälje kommun har nästan 62 000 invånare, till stor del boende i villor och nu med 17 182 elnätkunder utan ström. Det fanns 2017 ca 29 000 hushåll i Norrtälje kommun. Om det enbart vore hushåll som saknar ström är fortfarande ungefär över hälften av kommunens invånare strömlösa. Totalt har 19 236 kunder till Vattenfall i Stockholms län ingen ström just nu.
Många är genuint upprörda över Vattenfall, som inte stormsäkrat sitt elnät i Norrtälje.
Först bör man vara tydlig med att Vattenfalls personal och linjemontörer med risk för sina egna liv sliter allt vad de kan i den livsfara som stormfälld skog innebär, för att snabbast möjligt återställa strömförsörjningen. Bjud dem på kaffe och bullar, samt glada tillrop, de behöver uppmuntran inte glåpord. Även civilsamhället ställer upp med resurser och egen arbetskraft i möjligaste mån.
Däremot ska Vattenfalls ledning (till skillnad mot anställda som faktiskt gör något) ha berättigad kritik för den kassako svenska staten använt bolaget till under den avgående socialistregeringen. 2017 föreslogs två miljarder i utdelning, pengar som alltså berikade statskassan istället för att investeras i elnätet. Den avgående regeringen har gjort än värre med en lång rad andra statliga bolag, där man specifikt belånade bolagen för att kunna dela ut extra pengar, så Magdalena Andersson (S) kunde hävda att staten inte behövde låna pengar. Det gjorde istället de statliga bolagen, t ex SJ, Akademiska Hus, LKAB, Specialfastigheter. Ja, Miljöpartiet plundrade SJ på två miljarder kronor, om nu någon vill klaga på tågen.
Samtidigt är det mycket svårt att vädersäkra ordentligt. Som alltid är bolag sällan proaktiva, utan man vädersäkrar bara på förekommen anledning. Det var antagligen länge sedan det var en så pass allvarlig storm i Roslagen, och skogen har växt sig stormkänslig, samtidigt som man struntat i de vädersäkrande investeringar som Väst- och Sydsverige fått sedan stormarna Gudrun och Per.
Stockholms Hamnar i Kappellskär håller sin terminal öppen för allmänheten 07 – 19, och där går det att hämta vatten, gå på toaletten eller duscha.
Visserligen är detta ett kommunalt bolag ägt av Stockholms kommun, men initiativet bör tas som ett exempel på civilsamhällets insatser. Det är trots allt inte Norrtälje kommun som äger bolaget.
I höstas delade MSB ut broschyren Om krisen eller kriget kommer. Det är lätt att ironisera kring att hushållen i Norrtälje inte kan säga att de inte hade en aning om att de behövde säkerställa sin egen krisberedskap. Istället kan man se det positivt att med stormen Alfrida, så kommer några hushåll ta sin krisberedskap på lite mer allvar och under mer än en vecka utan ström både skaffat sig viss nödvändig utrustning (fotogenvärmare och fotogen ska nu vara slut i Stockholmsområdet sägs det), och ännu viktigare erfarenheter och kunskaper. Så Sverige blir lite bättre förberedda på det kommande kriget.
Så får vi hoppas att Vattenfall nu gräver ner ledningarna i Norrtälje.
36 kommentarer
Tyvärr kommer nog inte vattenfall att gräva ner något i Norrtälje. Det kostar för mycket och pengarna kommer användas för vädersäkring närmare Stockholm vilket kommer leda till enorma klagomål att man endast investerar i Stockholm så det blir nog inget investerat alls.
Ja, dessa aningslösa politiker, vad de kostar oss i misslyckade ideologiska projekt.
Elbolagen kan ju förlägga sina ledningar på egen mark eller där det inte finns några riskträd. Att dra sitt skit intill andras träd och på annans mark innebär inte bara svårigheter att nyttja sin mark utan även att själv förebyggande ta bort riskträd som riskerar skada hus och annan egendom utan en massa extrakostnader och risker att nudda deras ledningar.
Inte är det någon vidare beskärning av andras träd man ägnar sig åt heller för den delen när man är ute och kapar grenar på träden som kan innebära förfulning och en förkortad livslängd för trädet och skador för fastighetsägaren.
Städningsarbetet överlåter man sen på markägaren.
Kaffe bullar och kram till den personal som nu sliter efter ledningsgatorna och en tunna skit skit till deras företagsledning.
Det är inte ett dugg synd om elbolagen där man ofta som privat aktör gratis nyttjar annans mark och dessutom erhåller gratis slavar i form av fastighetsägare som städar upp efter deras sk underhåll.
Märks att du är bitter. Antingen fanns ledningen på din mark när du köpte eller ärvde den och kan inte vara en överraskning för dig, eller så har du fått intrångsersättning när ledningen byggdes efter du skaffat marken. I min erfarenhet rätt bra ersättningar också, sett till per m2. Mer än om man sålt marken.
Servituten har kostat pengar att förvärva, och tidigare markägare har alltså fått ersättning. Marken du köpte ska sedan varit marknadsvärderad lägre tack vare ledningarnas och servitutens närvaro. Så nej, de har inte gratis gjort något alls.
Bra förtydligande Corn. Har för mig att man inte som markägare kan tacka nej till nydragning eller utökad area av kraftledningsgatan. Då detta går under samhällets infrastruktur, likt en vägdragning eller annat som staten vill göra på din mark. Alltså kokar det ner i att allt är en fråga om pengar och eller ork och kompetens hos ledningen.
Man får som sagt betalt, och eventuell ny köpare av marken ska förstås betala mindre för mark med ledningar på än mark utan ledningar.
Du är påläst Lars :), instämmer i vad du skriver. Så här kan det låta när man pratar med besvärliga markägare när man ska gräva ner el-ledningar (trollkungen), stadsbor som äger mark på landsbygden, brukar vara besvärligast att komma överens med. Elen ska grävas ner men inte på på min mark. Dock ska tilläggas att de allra flesta markägare är tillmötesgående, landsbygdsfolk brukar vara mest tillmötesgående.
Jag vill börja med att be om uräkt ifall jag har fel och meningen var inte att låta jättebitter. Tycker bara det känns fel om privatpersoner ska subventionera privata företag.
Vi har ägt fastigheten sedan 50- talet och är privatbostad där man dragit ledningar utefter tomtgränserna. Jag kan inte se att vi erhållit någon ersättning för intrånget, men visst ledningen kan ju ha tillkommit i samband med styckningen och ledningsägaren var vid det tillfället inte privat. Dessutom sköttes det bättre förr än vad det görs idag på fastigheten.
Men när staten tar i anspråk privat mark för infrastruktur så har man att acceptera när sen infrastrukturen överlåts på privat part så känns det inte helt riktigt.
Jag ska försöka undersöka om vi gjort en bra affär på att ha ledningarna på fastigheten men inbillar mig att affären inte är särskilt lukrativ alls.
Du kan väl i protest koppla bort fastigheten från elnätet, telenätet, fibernätet och VA-nätet, samt vägnätet (gräv ett dike mellan så du inte kan köra in bilen) och sedan utvärdera om det var en fördel att ha infrastruktur till privatbostaden.
Jag blev jäkligt glad när jag fick reda på att Vattenfall slopade luftledningen till vårt torp och allt grävdes och skyddades från storm och åska och som ytterligare bonus fick vi betalt när ledningen fortsatte till grannarna.
Bäste cornucopia.
Bra idé, så kan de andra fastighetsägarna som inte hjälper till med röjningen dra sina egna ledningar någon annanstans eller skaffa ett eget elverk. Ledningen kan gärna sluta vid min tomtgräns jag kopplar ju ändå på där.
Jag har en del elledningar över min mark.
Som väl är gräver de ner ledningarna nu.
Luftledningar är ett otyg som ska bort.
Men om jag hade varit helt självförsörjande på el och vägen till huset hade tillhört en vägsamfällighet.
Fiber genom ett byanät.
Då hade man kanske inte varit lika vänligt inställd till om något elbolag vill dra ledning över sina ägor.
Sitter här ljuset av stearinljusen i djupaste EDGE-land i Roslagen och väntar på att sidan skall ladda. Hittade förr-förr-förra ägarens papper på servitutet för Vattenfalls ledning som går tvärs över vår mark. 1962 ersattes ägaren med 67 kronor i en engångssumma för servitutet som består av kraftledning över tre skogsområden, två åkrar samt två transformatorer med lågspänningsnät (som man tydligen ej specade i servitutet utan det verkar ha dragits när det behövs och är ett virr-varr av olika höjd på stolparna). Åkrarna bedömdes vara av "sekunda klass rörande dränering och utkomst". Skogen bedömdes vara "i utkant av brukningszonen för skiftet".
Eftersom jag inte var med på den tiden kanske detta var en rimlig ersättning? Vi har i alla fall en 400 meter lång bred gata tvärs över vår mark. Stör inte så mycket och det fanns ju med i informationen när vi köpte.
Ingen ledning föll i denna storm men vad hjälper det? Inne på fjärde dygnet utan el nu.
Servitut får man inte alltid så mycket för. Svenska kraftnät vill betala 3000 kr i engångsbelopp för att få köra på några kilometer av våra privata vägar som byggts utan bidrag i vår skog. Tillgången skulle vara för all framtid men inledningsvis nyttjas endast för att undersöka möjlighet att dra högspänningsledning genom vår skog. Att tacka nej till det lär inte vara möjligt även ifall både markägare och kommun är emot planerna.
Är Stockholms Hamnar i Kappellskärs terminal menscertifierad? Om folk med olika kön och olika identifikationsprofiler skall duscha tillsammans där nu så är frågan akut! 😉
Vad är ditt problem? Föreslår att du sätter dig ner och funderar lite över hur du framstår. Kram.
Ironi kanske
Hoppas att Peters inlägg var ett skämt, annars har du helt missat det texten handlar om… 🙂
Såg Aktuellt igår där talesperson för Vattenfall intervjuades, med sånna tafatta och totalt tekniskt okunniga reportrar kommer aldrig rätt fråga ställas så att någon kan ställas mot väggen. Det enda reportern i princip fråga de var -tycker du ni har ni gjort rätt åtgärder för att förebygga stormar? Och svaret var ju givetvis ja från vattenfall, "sånt här går inte å förutse och det hade blivit för dyrt att åtgärda alla oförutsedda händelser. Det är ju massa träd som ramlat på ledningarna. " ( Nåt åt de hållet) den naturiga frågan för en som kan nått mer än sitta i en tv studio och gå på stan kan ju vara – varför röjer ni inte ledningsgatorna bredare än trädens fallradie? Eller – varför gräver ni inte ner ledningar där ni anser det vara fel att ha breda ledningsgator? Så har dom gjort här i norra Småland och vi har inte haft ett avbrott efter stormen Per.
Kanske för att reportern inte ville styra in samtalet till att handla om att röjning skulle leda till ökade kostnader, som i sin tur skulle leda till högre avgifter för kunderna?
Fast med den vinsten vattenfall gör är väll snarare ett sådant svar en bekräftelse på ocker
Hos mig ( i norra Roslagen) har elnätet (vattenfall) renoverats för ca 10 år sen. Innan hade vi strömlöst varje vecka upp till ett dygn. Efter nästan aldrig och nu i sista stormen hade vi strömlöst i ca 5 minuter.
Däremot finns det många träd som hänger på ledningarna, men elen levereras i alla fall.
Jag tycker att det fungerat hyfsat bra efter stormen , alla större vägar rensades på morgonen, dom mindre på förmiddagen. Sen var det några vägsamfälligheter som hade mycket över vägarna som tog fram till torsdag innan det var färdigt.
Men folk gick fram till farbar väg och hämtades av kollegor eller fick låna bilar.
I några fall mötte man upp hemtjänsten med skoter och körde dom dit där dom skulle.
Mobilnäten fungerade så vi kunde samordna oss lite.
Vi hade nog löst allt i allafall men det hade tagit längre tid och blivit lite sämre resultat.
Far som bor i SöderbyKarl (1,6 mil N Norrtälje) har haft ström utan något avbrott. På 70-00 talen var strömavbrott något nästan vardagligt så här års.
Runt om oss är det fortfarande många sträckor med blanktråd som drabbats. De har grävt ned ett antal men det finns mycket kvar här där det är långa sträckor mellan gårdarna. Tittade till ett ställe där de reparerat idag och där var blanktråden ersatt med modern kabel på den nedrivna sträckan. Allt var inte bytt från transformatorn utan enbart där det behövdes.
Vad händer om det ramlar en massa träd och drar ner elnät i skog som vid ett senare tillfälle förklarats skyddsvärda, dvs belagt med avverkningsförbud osv?
Tjänstemannaansvaret borde införas för folkvalda politiker.
De… är inte tjänstemän?
Vattenfail.
Alltså vem vågar driva en grupptalan mot Vattenfall mfl. De senaste åren med kraftigt höjda nätavgifter som alltid motiverats med att samma bolag har misskött underhållet och dessutom inte lyckats finansieras det. Därför måste man höja avgiften ännu mer.
Nu visar det sig med all tydlighet som Lars påpekar att detta har varit ett rent vinstuttag. Nu är Vattenfall ett bolag men Stockholm stad fick precis en näsbränna att det är olagligt att ta ut parkeringsavgifter som en dold skatt. Låter som staten gör likadant här.
Värmdö har fortfarande 11 områden utan el på fastlandet och 4 i skärgården. De väntas få tillbaka strömmen före den 10.1 respektive den 11.1, dvs senast om en vecka, brrr. Förr i tiden hade vi ständiga strömavbrott på mitt område, ibland tre dygn i sträck. Därför är jag maximalt förberedd för långa elavbrott, med en stor batteribank, invertrar, solpaneler med tillhörande laddningsregulator, 12 V LED-belysning, flera kandelabrar, flera hundra värmeljus, flera campingkök och gasolkök, tomma vattendunkar (orkar inte rotera vattnet), massor av ficklampor, batterier samt ved till braskaminen. Efter hundratals strömavbrott under 30 år här känns det så jäkla trist och inte ett dugg mysigt med strömavbrott. Fast det har blivit bättre, förut gick strömmen samtidigt med den första snöflingan eller vindens prassel i träden och man skyndade sig att duscha, diska, tvätta och städa så fort som möjligt, medans det fanns ström.
17.000 hushåll tydligen. Så det är definitivt ingen ringa del av Norrtälje som är utslaget. Det jag fick höra här i trakten är att man har slutit upp kring varandra och erbjudit dusch och att man kan hämta vatten så folk slipper åka in till kommunens tappställen. I vallentuna har dock strömmen nu kommit tillbaka nästan överallt utom min närmaste mobilmast. Är djupt kräkt (eller lättad då det Kunde varit så mycket värre).
Man får väl se det hela som ett litet test av beredskapen hemma. Klarade mina 3 dygn utan el. Men några erfarenheter blev det:
* Vatten för att dricka var bra att ha lagrat. Dock hade jag inte räknat med att man gärna vill tvätta sig också. Lite oklart hur man skall lösa det smidigt på vintern, då det är is på sjön. Nu blev det ett "uppfriskande" dopp.
* Värme med spritbrännare fungerade, men kaminen som skall installeras i vår kommer göra den biten mycket bättre.
* Körde slut på bensinen till motorsågen under röjningen av vägen. Det är nog bra att ha en extra dunk hemma nästa gång det stormar.
* Ett bilbatteri + 100w inverter räcker gott för att ladda mobiler, lampor, radio mm. i ett par dagar
* …men ett litet elverk så att inte all mat i frysarna blivit förstörd hade varit trevligt. Trodde de skulle klara sig. Det gjorde de inte. 🙁
* Bra att ha mat som är enkel att laga hemma. Energin för avancerad matlagning på spritkök fanns inte riktigt där…
Jag bor ungefär mitt imellan Norrtälje och Uppsala och fick precis tillbaka strömmen.
Jag blir glad av att se hur många i lokala grupper och på sociala medel sim har varit beredda att ställa upp för varandra.
Även intressant att se hur en av de lokal större bönderna har varit förberedd med elverk mm medan en av de andra snabbt springer till media o gnäller.
Själv fick jag vidimerat att min krisberedskap funkad förträffligt. Vedspis, kamin och lagrat vatten i matkällaren. Stor mjölkkanna brevid kaminen att smälta snö, för toaspolning i.
Vad som återstår är att renovera det gamla utedasset samt bygga en bastu för att underlätta för hygienarbetet.
För mig var det bara lantstället som drabbades. Var ute och kollade. Talade med några grannar som lidit av vattenbrist för toa och dusch. Hörde att den handdrivna reservbrunnen inte fungerade. Ska lämna in motion om inköp av reservelverk för den gemensamma bypumpen. Bett ordföranden för vattenföreningen om lite data för motion måste in snart. Kommer att ge lite bättre framtid.
Vänliga hälsningar
Nanotec