Valueguard rapporterar att de kvalitetsjusterade bostadspriserna föll i hela riket i december, undantaget lägenheter i mellanstora svenska städer. Värst var det i Göteborg, där lägenheterna föll 1.1% och villorna föll 2.1% på en månad.
Lägenhetsprisindex Göteborg. Data: Valueguard. |
I mellanstora svenska städer steg lägenhetspriserna med 0.2%, men i övrigt var det nedåt i hela landet.
Sverigeindex föll 0.8%, bostadsrättsindex gick -0.3%, villaindex -1.1%. På tolv månader är dock priserna upp.
Stockholms lägenhetsprisindex gick -0.4%, Göteborg -1.1%, Malmö -0.7% och mellanstora svenska städer steg alltså med +0.2%.
Villaprisindex i Stockholm gick -0.3%, Göteborg hela -2.1% och är faktiskt ner även på 12 månader, Malmö gick -0.2% och mellanstora svenska städer gick hela -1.4% på en månad.
I stort inget överraskande alltså, utan tjurfällan ser ut att fortsätta slå igen. Dock är detta inte helt ovanligt för säsongen, utan utvecklingen nu under våren är mer intressant.
Den som hade en villa i Göteborg värderad till 4 MSEK fick alltså betala 84 000:- SEK för att bo den senaste månaden, enligt den logik som användes när priserna steg och man påstods få betalt för att bo.
Priserna för de tre Sverigeindexen är tillbaka på nivåer man såg först tidigt under 2016, och bostadspriserna har således stått stilla i snart tre år, vilket inte riktigt är den bild som förmedlats generellt om evigt stigande bostadspriser. Generellt skulle detta innebär att den som köpt sedan 2016 inte sitter med en vinst på bostaden.
31 kommentarer
Däremot har många som köpt stressat och köpt i början av 2016 då amorteringskravet infördes 1 juni dvs ganska många som aldrig har för syfte att amortera
Jag vågar säga även de som löper större risk för att belånat sig ytterligare ( bostadsautomaten) eller andra konsumentkrediter
Man kan ganska snabbt räkna ut att många som köpt där kommer ha svårt att flytta och varje månad som det sjunker flyttas den historiska uppgången längre och längre tillbaka.
"Det går alltid upp"
"Busslaster med människor till Stockholm"
"Bostadsbrist"
"Människor måste alltid bo"
Låt mig skratta
Riksbanken kommer höja igen senast innan sommaren
Och jag bedömer det ganska dött även på stora visningshelgen i norrort ( där jag bevakat)
Inget talar för uppgång men känns som det behöver gå några ytterligare månader innan nästa våg av "ok jag går med på ett längre pris" som säljare ytterligare
Cash is king
"Inget talar för uppgång"
Inget talar för nedgång heller. Nu kommer ju sänkt inkomstskatt (jobbskatteavdrag) och FED signalerar att dom är redo att sänka räntan ifall USA får problem med ekonomin. Gissa hur snabbt Ingvez kommer hänga på? Det kommer gå fortare än en Topol-M.
Det ÄR bostadsbrist. Inflyttningen ÄR stor till Sthlm län.
Sen har man missat att det är få människor som har en miljon att lägga i insats på sitt första boende. Ej heller har de flesta en inkomst över snittet. /säger sig själv)
Cash är inte king. Sverige är det samhälle i världen som går snabbast mot att vara kontantlöst. Hur king kommer dina svarta pengar vara när de inte går använda att handla för? 😉
@Seb Seb: Tror han menar likvid på ett sparkonto när man säger "cash is king"
Weimarrepubliken, Venezuela, Zimbabwe, Österrike efter första världskriget, Ungern efter första världskriget, Turkiet (idag). Finns många exempel när förtroendet för valutan försvinner och räntan stiger samtidigt som ekonomin går åt skogen.
Vi har lika många bostäder i Sverige per person som vi hade 1992. Så bostäder finns det gott om. Beståndet utnyttjas däremot inte effektivt. Bland annat på grund av att hyresmarknad är helt dysfunktionell
Stämmer med min bild. Trycket på hyresrätter är enormt (även de i avlägsna förorter). Det tar ca 6-8år i kö för att få en hyresrätt (ofta i dåligt skick) inom tunnelbane/buss/pendeltågsavstånd. Bostadsrätter går snabbt att få under förutsättning att man har insats och är en av sveriges bäst betalda. Bankerna är tuffa och det är fasta heltidsanställningar som gäller.
1. Bankerna blir mer och mer försiktiga med utlåning både till privatpersoner och till nyproduktion
Det kommer inte ändras på
2. Byggbranschen står inför många neddragningar när produktionen sjunker = minskad konsumtion
3. Håller med om att kontanter inte är framtiden, men du förstod nu att jag menade tillgångar i mitt fall rena och ärliga pengar
Låt tiden gå så får vi se vad som händer
@Seb Seb, nej, vi har inte bostadsbrist. Jävla larviga flummare som sitter och drömmer ihop debatter. Ursäkta, men ni har fått verkligheten presenterad för er tillräckligt många gånger nu. Vi har vidare stor utflyttning FRÅN Stockholm, så det ena flödet är inte jättespännande isolerat.
Sen har vi en bristsituation för vissa _boendeformer_, på samma sätt som Venezuela fick brist på bröd.
Toni: sa du inte likadant för 1-2-3-4-5-6-år sen? inget talar för nedgång. Jo jag tror att det gör det faktiskt. Marknaden säger sitt nu.
@mr.Knowit All: För 6 år sedan trodde ja på nergång och upprepning av 90 talskrisen. Idag tror jag inte på något. Marknaden har bara nått en balans för tillfället. Om inte priset på pengar förändras tror jag inte vi får några större rörelser på bostadsmarknaden.
Vi har hyggligt stor utflyttning från Stockholms kommun till kringliggande kranskommuner. I regel familjer som har skaffat barn som flyttar ut. Däremot flyttar det in fler utanför länder än vad det flyttar ut utanför länder. Vi har också relativt kraftig nettoinflyttning till Stockholms län. Så Stockholmsregionen dränerar fortsättningsvis övriga landet på unga och arbetsföra.
*länet.
Hur går det då med nybyggena i Kungälv… Blir dom färdiga eller stoppas sådant?
Frågan är om det finns exempel historiskt där man haft inflation i en lågkonjunktur och stigande räntor samtidigt ?
Finns ett stort behov av bostäder dock är problemet att befolkningsökningen ej är individer som har så stort kapital….. eller just det man behöver ju inte ha pengar kontant utan bara prata med banken så är man miljonär och kan konkurrera på bostadsmarknaden.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Stagflation
Jag har en känsla av att nuvarande regering är en perfekt mix för att återintroducera Social Housing eller Allmännyttan.
Byggbolagen lobbar sannolikt allt dom orkar just nu och LO är väl oroade för sina medlemmar och det parat med skriande bostadsbrist bland nyanlända och Godheten i att återintroducera social housing tror jag tillsammans kommer verka för ett återinförande.
Man kan ju gissa att det kommer med lite styrningar såsom att man måste tjäna under en viss gräns och att man på så sätt kan styra det till vissa grupper. Lite som med socialbidrag och att man inte kan få det så länge man äger ett boende tex?
Sen när man återintroducerat allmännyttan för skattebetalarnas pengar så kan man tänka sig att det får gå en 20-30 år innan dom kommer på att den skall säljas ut för att alla skall äga sitt boende, bred majoritet i riksdagen, och mer regel än undantag att riksdagsledamöterna säkrar sig en lägenhet till 40% av marknadspriset…
Och efter lagom lång tid, repeat…
Det har redan dryftats som en investering för våra pensioner.
Alla i samma båt, säkert.
Ja det är en naturlig fortsättning. I fastighetsbranschen är nu "samhällsfastigheter" trendigt. Dvs vård/skola/omsorg där kommun/stat/landstig direkt eller indirekt (via privata välfärdsbolag som hyresgäst). Privata välfärdsbolag är ju en annan gren i samma anda. När inte bolag och privatpersoner kan betala så fixar man intäkterna från skattepengar. Många hyresrätter hyrs för övrigt ut till socialen när en vanlig enkel löntagare flyttar, hyran dubblas eller tredubblas, även här kan sociala välfärdsbolag agera mellanhand (och suga ut än mer sattepengar/lgh). Sen undrar PK-människor varför de inte får ngn lgh trots att de minsann stått i bokö 10 år.
Meda tanke på alla som skrivit här senaste tiden om att det inte alls varit nån nedgång i Muteborg så kan det vara kul att få höra deras syn på detta.
En rolig detalj i detta är att SÅ många i media sagt "det här är ingen stor nedgång".
Helt utan att relatera att med höga bopriser blir det rätt stora pengar för den enskilde även om inte förklusten realiseras direkt. Och samma lilla minskning i en lägre period får stora konsekvenser inte bara för den enskilde.
Bostadspriserna söder, sthlm innerstad, gick som en raket i December, nästan +10% med otroligt låg omsättning. Priserna har fallit tillbaka, dryg 5%, med nàgra fler sålda objekt underJanuari. Sthlm innerstad ligger just nu lite under medel för helåret 2018.
Assar Linbeck totalsågar våra rikspolitiker i dagens DN artikel. " Man ska ha klart för sig att det är politikerna som har skapat situationen vi har med bostadsbrist, köer och svartkontrakt. De har förstört en marknad som är helt fundamental för samhället"
Det finns olika sätt att avhjälpa bostadsbristen. De är ungefär samma idag som för 40 år sedan. Att som Lööf, predika "allting fritt" är bara total nonsens. Att införa total fri hyressättning idag kommer inte göra någon skillnad. Den som tror det har ganska stora tankeproblem.
Instämmer, höga hyror innebär höga krav på inkomster. Problemet är att folk tjänar för lite i förhållande till vad det krävs för att hyra t.ex. i stockholm eller få lån för att köpa en BR. Fri hyressättning kan skapa fler hyresrätter men vem har råd? De som har tillräcklig inkomst bor i regel i BR eller hus (bättre standard, högre frihet).
Varför skulle någon vilja "skapa" fler hyresrätter om folk inte har råd?
Du har tvärt om mycket, mycket *lägre* frihet i en BR eller hus.
Marknaden för att hyra vore jättestor, om den tilläts existera. Varken Sverige eller Stockholm är någon attraktiv region att packa ihop familjen och flytta till, eller för den delen låsa sitt kapital till – desto mer lättsmällt om flytten är temporär och *inte* innebär att man måste allokera sitt kapital i en minst sagt oattraktiv region.
Bostadsbristen i Stockholm är ungefär som matbristen i Yemen eller tidigare i Etiopien eller Nordkorea – dvs obefintlig. Det finns gott om bostäder, felet är helt och hållet politisk. Att bygga fler bostäder kommer av samma anledning inte lösa bostadsbristen. Men försök få politiker och allmänhet att förstå det…!
Att säga att nedgången är pga amorteringskrav är
Som att säga att, människor har inte råd pga att de måste spara mer till sig själv
Just nu ligger ett mål i rätten kring när eller om man kan backa ett köp pga för lång inflyttning något som branschen och spekulanter inväntar med spänningen
Bakom ridån fina idag em uppsjö av spekulanter som vill hoppa av, givetvis dölja detta från bostadsbolaget då det ytterligare skulle försvåra försäljningen av de nyproduktioner som inte är sålda, där marknaden redan är seg
Men allt kommer till ytan förr eller senare jag tror förr 😉
Test
Vad som är mer problematisk än förut är den här gången kommer välfärds kärna att kollapsa. Kommuner och Landsting är på väg mot konkurs i en hissnade fart. Landstingen det är 2 som visar på positiv soliditet. Och set ena precis över vatten ytan. Kommuner använder check krediten för att betal löner till sina anställda. Under tiden sitter Annie Lööf och lovar mer utgifter för kommunerna form av anhörig invandring från tredje världen.
Nej, kommuner och landsting är verkligen inte på väg mot konkurs. Det är meningslösa, tomma ord.
Det kommer bli tuffa förutsättningar, men det har mest demografiska skäl (ration arbetande befolkning vs icke arbetande befolkning samt ökande andel äldre). Kommunsektorns resultat är dock fortsatt positivt — de ökade skulderna i kommunsektorn hänger ihop med investeringar (t ex nya skolor och äldreboenden). Det finns viss logik i att låna till dessa istället för att höja skatten.
Google-translate?