Mäklarstatistik säger att 2018 avslutades med små prisrörelser på bostadsmarknaden. Små rörelser innebär t ex -2% i pris för villor i Stor-Stockholm och -1% för lägenheter, eller en årstakt på -24% respektive -12% vid en förenklad beräkning och 12 månader till med “små rörelser”.
Villor i Nacka. |
Enligt Mäklarstatistik avslutades alltså året med så kallat små prisrörelser. Mäklarstatistiks glidande medelvärden gav alltså negativa siffror för Stor-Stockholm och Stor-Göteborg med -1% för lägenheter under december. Detta sänkte även hela rikets priser.
För villor var siffrorna -2% för Stor-Stockholm och -1% för Stor-Göteborg, samt -1% för riket.
Min uppfattning är att rörelser på 1-2% på en månad (även om det nu dessutom handlar om glidande medelvärden, där senaste månadens utveckling bara är en av sex faktorer) inte är små rörelser. Skulle dessa små rörelser fortsätta i ett år skulle alltså en villa förenklat falla 24% i pris och en lägenhet 12% i pris. För snittvillan i Stor-Stockholm skulle det innebära en prisnedgång på 1 335 000:- SEK. Eller små rörelser. (Faktiskt nedgång blir förstås 0.98^12, dvs 21.6% och inte 24%, men ni förstår nog vad jag menar)
Så vi får väl se hur länge dessa små rörelser fortsätter.
Mer relevant blir förstås Valueguards siffror som kommer den 18:e januari.
28 kommentarer
Gjorde en bevakning på villor och bostadsrätter med visning igår ca 100 st i norrort som även har visning idag. En hel del "nya" objekt Dvs återpublicerade för att ta temperaturen om det kommer in några bud mm
Många har även visning idag så får vell avvakta och se tempen tills efter det men än så länge skulle jag säga att det är väldigt avvaktande typ inget "budgivning pågår"
Kan varmt tipsa om detta trick då man med
God spridning av lägenheter,villor och radhus snabbt kan se och följa magkänslan med vilket drag som
Nu tex det är under "stora visningshelgen"
Oscar propertys som tidigare prissänkte i Nacka med 10% och hyresfritt dessa objekt är fortfarande kvar och "återpublicerade"
Hemnet har även tagit bort den tydliga räknaren "dagar på hemnet" De verkar även tagit bort markeringen för "återpublicerad" där de tidigare spårade om ett objekt publicerades om inom 90 dagar.
Jag har koll på villor i Norrort med och Det jag ser i mina bevakningar är att de objekt som säljs (Vilket man ser genom lagfarterna på Booli då många mäklare slutat publicera slutpris) är ner 20% från toppen.
Sen är det ju som vanligt att i en nedåtgående marknad så är det de fina objekten som tappar minst i pris. Villorna i Täby med "trädgårdstomt" på 600 kvm och tråkig planlösning samt blåbetong kommer nog få det jobbigt att motivera priset på 8 miljoner.
Mycket intressant notis SEB SEB, har även sett samma själv, undrar om döljandet av återpublicering kommit efter påtryckningar från branschen ?
En annan notis jag sett är att det i stort sätt försvunnit överstrukna priset " tidigare" och nu pris dvs när man sänkt priset,
Också ett sätt och en förhoppning att visa skenet av att objektet är helt nytt och att priset inte är ändrat,
Jag har respekt att mäklarna och spekulanterna gör allt för att få marknaden och objekten att se ut som att " allt är frid och fröjd"
Men tiden kommer ta ut sin rätt och sanningen kommer fram till slut ändå och när proppen går ut och trots 17 visningar, 3 återpubliceringar, 30 kg bakade kanelbullar, och homestyling, samt 3 byten av mäklare pga att man inte är " Nöjd"
Skapar mycket arbete för mäklarna vars omsättning och arbete mångdubblats,
Jag vet vad jag tror när proppen går ur och objekt säljs billigare = mer sjunkande statistik i priserna och spiralen fortsätter
Kolla in Twitterkontot Bobubbla. Där skannar en algoritm Booli och jämför med tidigare cachad info om samma objekt. Väldigt bra för att få en känsla av hur sänkningarna egentligen ser ut. Personen bakom kontot kan behöva lite mer kredd för att ha lagt ner rätt mkt jobb på detta.
/Eric ja jag får den känslan. Jag pratade med Hemnet och de har rätt stora problem enligt dem att få mäklare markera "nyproduktion", byggår och "radhus av bostadsrättstyp".
Det verkar som om mäklare av nån anledning inte vill inse att om jag som köpare/intressent lägger ett filter så kommer jag inte att se på de objekt som inte intresserar mig. Oavsett hur mycket fula knep som körs.
Hittade ett hus nu som var utlagt igen. I somras pratade jag med mäklaren kring det objektet och det var "stort intresse, budgivning som startat". Nu är priset sänkt med 500.000….
Enda effekten hans agerande fick var att jag slutade titta på objekt som hans firma saluförde.
Efter att följt marknaden (I norra Stockholm) väldigt noga sen 2016 skulle jag säga att vi har en nedgång på 20-25% redan. Som döljs av att objekt inte säljs utan istället dras tillbaka.
JJ77: Mycket intressant! Man ser ju verkligen att det rör sig i princip bara om sänkningar.
Tack för tipset. Det ligger som sagt antagligen väldigt mycket arbete bakom detta.
tummar i svenskans rosa del om huspriser.
Längs norrlandskusten är det billigt o en traditionell "sosse" idag tjänar bra på bruket o bor i eget hus, kör nyare bil , åker på både sommar o vintersemester o röstar på M lr SD
De finns en värld utanför stockholm
https://www.svd.se/har-ar-villan-billigast–och-dyrast–i-sverige
Bruket brukar alltid påverkas som mest av lågkonjunkturer. Se bara alla nerläggningar av i princip allt som inte är kraftliner.
Jag tycker mig se att huspriserna i de mindre bruksorterna fortfarande är under vad det kostar att bygga ett nytt hus. Så SÅ märkvärdig är inte marknaden utanför storstäderna.
Vi är så vana vid att priser på bostäder ständigt stiger att vi verkar tro att de faller när de ligger still. Fartblindhet kan drabba den bäste.
Du är. Vi andra begränsar oss inte till en slumpmässigt utvald kort period.
Ser du en ökning, minskning eller stillastående priser? Vilken "slumpmässig" period väljer du att fokusera på.
https://www.valueguard.se/indexes
Om man vänder på steken. När tror folk att det kommer vända? För vi alla håller antagligen med om att det inte kommer fortsätta småkrypa nedåt med 1-2% per månad tills vi når nollan (det är ju matematiskt omöjligt i den takten men ändå).
Realistiska prognoser på när botten är nådd? Har sett någon tidigare länka grafer med realpriser i kommentarsfältet. Det är helt klart psykologiskt betingat men någonstans börjar fundamentan tala för att priserna inte kan gå lägre.
En inte helt orimlig gissning är när den annalkande lågkonjunkturen tar slut och ekonomin börjar ta fart igen. Men det finns exempel på när så inte skett där Japan är det tydligaste exemplet (där har även börsen aldrig återhämtat sig från toppen 1989). Ett problem med det hela är dock att prisfallen i kombination med den generellt höga privata belåningen i Sverige innebär att folk inte vill sälja när priserna väl gått ner. Vilket skulle innebära att marknaden trots att den börjar öka skulle vara väldigt begränsad och nästan handla enkom om människor som är nya in på marknaden alternativt som måste pga relationer.
Däremot har jag väldigt svårt att se var botten skulle landa. En lågkonjunktur kommer troligtvis snabba på fallet och drar folk öronen åt sig pga högre generella prisfall så blir det en självförstärkande effekt.
Nej, denna "fundamenta" är variabel på en massa sätt. Priserna kan fortsätta till nollan, men det skulle innebära att Sverige hade lite mer fundamentala utmaningar än en trasig bostadsmarknad. Tex att ingen bodde här längre.
Den vanligaste och naturligaste fundamenta att räkna på är kostnad för att bygga. Men dels är det förhållandet rekursivt – kostnad för att bygga tillsammans med förväntad efterfrågan styr att något *byggs*, inte vad det faktiskt säljs för – och mycket, mycket, mycket viktigare (pga att för många missförstår det): det är inte bara kostnad för att bygga som styr listpriser fundamentalt, det är även så att (förväntat) marknadsmässiga listpriser styr kostnad för att bygga.
Speciellt intressant blir det i en så tyglad marknad som den svenska bostadsmarknaden. Även om vi bortser ifrån den efterfrågan som sipprar fram av att hyresmarknaden är kommunistisk, så är även den isolerade marknaden för villor och bostadsrätter väldigt långt ifrån hur man vill modellera en fri marknad. Vilket gör att det finns hur mycket som helst att skära i för hur många led som helst. Helt utan att peta i saker som billigare materialval (vilket såklart också görs vid någon punkt om marknaden inte betalar för mer).
Historiskt är ju kvoten mellan boendekostnad och disponibel inkomst relativt konstant. Efterfrågan/utbud har inte haft så stor inverkan. Detta har stämt ganska bra fram till början av 2010-talet. De kraftiga prisökningarna fram till dess kan förklaras av ökade disponibla inkomster och minskade räntor. Prisökningarna efter dess överstiger den historiska kvoten. Ett rimligt antagande är att priserna återgår till en nivå som motsvarar 2010-års priser, uppräknade med den faktiska ökningen i disponibel inkomst och nedräknade med amorteringskrav samt ev. ränteökning.
Fast det stämmer ju inte. Boendekostnaderna som andel av disponibel inkomst har varit stillastående sedan 2010 för bostadsrättsinnehavare och villaägare. De har också sjunkit en hel del sedan 2007. Det är enbart för hyresgäster som boendekostnader som andel av inkomster har ökat.
Söder om söder är nog omsättningen ner 20-25%.
Ettor märker ingen större prisnedgång, men större lägenheter är tydligt nedåt.
Folk lägger fortfarande så mycket de kan av lönen, jag menar tillåts lägga av staten, på boendet. Det talar för att detta kommer bli långdraget.
Ja, de gör ju det jämt och hejas på av finansbizen och politiker.
Många ettor blir osålda. 30% av ettorna på Stockholms bostadsmarknad idag inte blir sålda, 30%!
https://www.svtplay.se/video/20491920/lokala-nyheter-stockholm/svt-nyheter-stockholm-21-dec-09-05-1?start=auto&tab=2018
@Unknown, det är intressant om ettorna är svårsålda eftersom det (i sådant fall, din länk funkar inte) visar att problemet inte är *förmåga*, utan *vilja*.
Är väl lite biased när jag menar att det är intressant, då jag bestämt hävdad detta ett tag: att det aldrig var överdrivet attraktivt att äga en lägenhet i Stockholm; det var bara under en period en kraftigt självsvängande trende (hög belåning kontra förmåga / bortkastad frihet -> måste motivera sin höga belåning -> flera i samma sits ryggdunkar i varandra att det är det bästa man kan göra -> blir trygg i att alla andra tycker att det är det bästa man kan göra). Alla pengar som stoppades in under missuppfattningen att det var något utmärkande attraktivt med en lägenhet i Stockholm kommer gå ur marknaden igen.
Och påpekar man sådant som stör folk mitt i den där euforiska trenden är det alltid lite kul att hitta indikationer på att det stämde.
Det är ju mer attraktivt att belåna villan (för kontantinsatsen) och köpa en etta åt sitt studerande barn ifall man kan räkna med att priset har gått upp när de är klara. Om å andra sidan, i en stillastående eller fallande marknad, ettan är en kostnad snarare än en investering så måste man nog tänka en gång till.
Även många prissänkningar idag 19 % i Tollare kaj,
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-tollare-nacka-kommun-tollare-kaj-8,-van-4-15187496
fler objekt
så inom några månader kommer fler och fler skriva ut detta, flockbeteendet ökar, däremot är det svårare för många högt belånade.
vi får se.
surt att vara granne och köpt för ordinarie pris 🙂
Vet inte om jag inte fick länka, men idag om man söker på nya objekt Nacka, har tollare kaj många objekt sänkt sitt pris med 19-23 %
något som jag tror kommer bli standard 2019
Hoppas det sprider sig till Göteborg också. Här bygger man knappt något. Göteborg har länge varit restriktivt i sitt byggande och nu lär det ta stopp helt. Räntekostnad som del av disponibel inkomst har inte ökat i år. Folk har fortfarande goda ekonomiska förutsättningar för att köpa men man avvaktar p.g.a. rädsla för prisnedgång.
"Knappt något" är inte riktigt sant. Göteborg har lite eftersläpning gentemot Stockholm och de senaste åren har det färdigställts ca 1500 småhus och 2500 lägenheter per år i Stor-Göteborg. Stor-Stockholm ligger på det tredubbla men är också 2.5 ggr så stort.
http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BO__BO0101__BO0101A/LagenhetNyKv16/table/tableViewLayout1/?rxid=0e5508e8-3105-48d3-8b1a-15e8a76104ff
Det märks inte på priset. Priset på nybyggnation har ökat varje år tills förra året. Det enda du kan få är 12 månadsavgifter på dom kvarvarande osålda lägenheterna och det gäller inte på alla projekt som motsvarar runt 30-50kSEK för en nybyggd lägenhet. Trots rabatten hamnar du ändå på ett högre m2 pris än andrahandsmarknaden. Jag har gått på jättemånga visningar i Göteborg. Har ingen aning om hur det är i Stockholm men det jag är supersäker på med tanke på att jag känner flera mäklare i Göteborg och själv gått på visningar i 10 års tid och är infödd Göteborgare och hemnet knarkare så är det att dom som tror att det är rea på bostadsrätter i Göteborg lever i en egen bubbla. Än så länge är det så. Jag hoppas att den ändrar sig men man märker dock av att det inte släpps så många nya projekt längre. Avstannandet i pristillväxten har gjort att det inte är intressant att bygga längre. En del propagerar för att det går att bygga billigare men utanför. Man har provat det i Bergsjön. Jättebilliga nybyggda fräsha lägenheter mitt i förorten men det går inte så bra på försäljningssidan. När det kommer till kritan betalar svensken så mkt som det krävs för att bo välsegregerat.
Påbörjade nybyggnationer plåtade ut i Stockholm redan 2017 och tokkrashade under 2018. I Göteborg har påbörjad byggnation ökat såväl 2017 och 2018 men det är väl som med allt annat, Sveriges armhåla ligger väl ca 5 år efter…
Det intressanta är ju att nu kommer smällen för nybyggnationerna med dåliga kommunikationer. Nacka kommer få tunnelbana och det blir "bättre" när slussen är klar. Men hur många vill betala för bra kommunikationer om fem år.
Mantrat läge, läge, läge kommer som vanligt att gälla stenhårt vid en vikande konjunktur. Objekten med nära till service och kommunikationer kommer sjunka senare än de som ligger halvisolerat till.
Har vänner som bor ute i Finnboda området. Som iofs inte är så långt från stan och börjar se rätt fint ut nu när det är mindre av byggområde. Men det är inte så trevligt att ta sig till eller från.
Det kommer nog märkas snart. Göteborg laggar som sagt efter lite och det ligger många lägenheter i pipelinen nu. Som du ser i diagrammet nedan så påbörjas nu dubbelt som många lägenheter som färstigställs i Göteborg, medan Stockholm redan har gått förbi den fasen. En bidragande orsak till att Göteborgsregionen laggar efter lite är fordonsindustrin som haft en stor sysselsättningstillväxt de senaste 5 åren och det är först i Q3 2018 vi börjat se lite avmattning.
https://imgur.com/a/qvpAoh9
Det är alltid gulligt när Muteborgare vill hävda att de "inte är så drabbade". När de har en väldigt stor del av sin ekonomi som är beroende av cykliska sektorer.