En vanlig myt bland personer som har en tveksam människosyn är att det blir någon form av anarki och alla-mot-alla när det blir en kris, akut eller långvarig. Men tvärt om pekar all erfarenhet på att människor hjälper varandra utifrån den information och de förmågor de besitter. Däremot finns kriminella och psykopater kvar även i kris, och kommer som rovdjur förstås precis som vanligt försöka utnyttja situationen, vilket får en del att tro att det gäller allmänheten. Så är ej fallet. Allmänheten hjälper varandra vid kris, men projicerande folk vill gärna sprida desinformation om detta.
2003 drabbades hela det folktäta nordöstra USA av ett totalt strömavbrott. Allt förblev lugnt. |
När det blir en akut kris hjälper folk varandra, utifrån den information man har och de förutsättningar och förmågor man själv besitter – kunskap, utrustning, fysik, tid mm. Grunden i all krishantering är just information, och det är utifrån denna man agerar.
Personer som antagligen själva har en mycket tveksam människosyn sprider projiceringen (dvs att man lägger de egna egenskaperna på andra för att för sig själv framstå som bättre) att vid kris kommer alla ge sig på varandra, och ingen kommer hjälpa någon.
Detta är fel, vilket jag brukar ta upp på mina föreläsningar.
All erfarenhet visar att folk hjälper varandra. Det inkluderar tsunamikatastrofer, eller jordbävningar där man omgående riskerar det egna livet för att rädda folk ur rasmassor. Det inkluderar bilolyckor, där folk stannar, hjälper till, larmar, räddar. Det inkluderar svenska stormar och tillhörande infrastrukturavbrott där grannar hjälper varandra, samhället ställer upp. Det inkluderar sommarens skogsbränder, där folk var så villiga att hjälp att Röda Korset som fick ansvaret för de frivilliga fick tacka nej till folk, och var tvungen att upprätta mellanlager av allt folk donerade. Det samma såg man i skogsbranden i Västmanland 2015, där t ex gåvor av förnödenheter mm var så stora att man var tvungen att donera vidare dessa efteråt.
Det inkluderar t ex det enorma strömavbrottet i USA 2003. Drog folk i världens mest beväpnade land ut på gatorna och lät någon form av post-apokalyptis undergång och våldsspiral utspela sig? Nej. Man drog fram sina grillar och hade spontan grillfest på gatan, där folk kunde grilla det som annars skulle bli förstört. Började butikerna sätta ockerpriser, eller plundras? Nej. Butikerna gav bort batterier och stearinljus till sina kunder. Utan att kräva betalt alls. Om inte annat vet man att när krisen är över, så är kunderna kvar och kommer komma ihåg vilken butik som chockhöjde priserna för att profitera på en krissituation.
Inte ens under stormarna Rita och Katrina blev det anarki. Det finns förvisso filmer som visar vad som vid första anblick ser ut som en plundring av ett varuhus, inklusive närvarande poliser som inte gör något åt det hela. Men verkligheten var att varuhusägaren såg att folk var strandsatta och i nöd, och vände sig till polisen så dessa kunde övervaka när varuhuset öppnade dörrarna och gav bort allt folk ville ta. Även polisen försåg sig med förnödenheter. Varuhusägaren hjälpte helt osjälviskt antagligen tusentals människor i kris.
Exemplen kan göras hur långa och många som helst.
Även under inbördeskrigen i ex-Jugoslavien hjälpte människor (till skillnad mot folk) varandra, men det var en konflikt, vilket betyder att man hjälpte varandra inom respektive sida i konflikten.
Sedan är det så att det finns alltid en liten klick mänskliga rovdjur. Psykopater och kriminella, som tar varje tillfälle till att gynna sig själva. Under sommarens skogsbränder förekom att tjuvar bröt sig in i evakuerade hem, men det handlar alltså om kriminella, inte om allmänheten. Det förekommer personer som ger sig på andra vid kris, men det är inte normalt folk. Däremot kan det vara de här projicerande personerna som hävdar att detta är vad som ska hända vid kris. De känner sig själva.
Sedan hjälper folk varandra i varierande grad, utifrån den information och de förmågor man har. Den som är väl förberedd för kris, kommer alltså vara mer hjälpsam än den som inte förberett sig, men i princip alla (utom kriminella och psykopater) kommer hjälpa efter egen förmåga.
En annan fråga är dock vad som händer om krisen blir väldigt långvarig. Mänskliga samhällen är självorganiserande. Över tiden kan nya grupperingar skapas, vilket kan leda till konfliktytor när olika grupperingars intressen hamnar i kollisionskurs. Existerar det redan grupperingar med konfliktytor kan dessa ta tillfället i akt vid kris. Man kan inte heller vid kris räkna med att myndigheterna kan ge samma skydd mot de mänskliga rovdjuren som till vardags, men du behöver alltså inte skydd mot vanliga människor.
Anekdoter om att någon stal något från någon är just anekdoter. Det sker även i normalläget. Att folk bokstavligen dödar för den egna överlevnadens skull är extremt sällsynt, och handlar då oftast om antingen kriminella/psykopater eller självförsvar mot dessa, alternativt konflikt, vilket är en annan sak. Stalins order om att bränna och våldta i Ostpreussen och Tyskland/Berlin handlar om konflikt, inte om hur vanligt folk agerar vid kris.
Inte ens i min fiktion Stjärnklart ger sig folk på varandra, undantaget vissa psykopater som tar tillfället i akt att skaffa sig makt och möjligheter på andras bekostnad. Tvärt om visar Stjärnklart-serien hur samhället organiseras från smått till stort i en annan form. I samarbete mellan människor. Det betyder inte att det sker smärtfritt och det betyder inte att förutsättningarna inte där var så fiktivt katastrofala att de flesta strök med.
De man ska akta sig för är de som sprider bilden att vid kris blir det någon form av var mans världskrig. Dessa projicerar sannolikt, och är just de som själva kommer bli våldsamma vid kris, och inte hjälpa andra.
Ska man då själv preppa för krisen? Självklart. Ju fler som gör det, desto bättre förmåga har vi att hjälpa varandra. Och att hjälpa varandra är inte samma sak som att ge bort allt det du har, vare sig på eget initiativ eller som någon medmänsklig skyldighet. Är du hel, frisk och mätt, så får du snarare bättre möjligheter att t ex hjälpa grannarna med att röja bort träden från vägen, så man kan få kontakt med omvärlden, samt ligger ingen annan till last. Men bara en rövhatt kör förbi en bilolycka precis när den sker, utan att stanna och ge någon form av assistans om så behövs.
Relaterat, se tidigare inlägg om Mad Max-filmerna, som visar hur samhället organiserar sig igen, inte hur det faller samman i alla-mot-alla. Se även artikeln i Sydsvenskan om SVT:s nya realityserie, och forskaren Misse Westers forskning. Jag har träffat Misse några gånger och hon har kött på benen för sin forskning. Att sedan rövhattar stör sig på hennes rastaflätor och att hon inte är en rövhatt, utan en människa, är deras problem. Kom ihåg att de flesta med tveksam människosyn och människotro projicerar, och egentligen pratar om hur de själva vill eller tänker behandla andra.
88 kommentarer
Lyssnade just färdigt på senaste P3 Dokumentär, om stormen Katrina.
Där var bilden full av mord, våld och kaos.
Om man väljer att bara uppmärksamma de yttterst få som drabbades av mord och våld, så kan man måla den bilden. Vad man nu har för syfte med det. Kasst av P3.
Nja… nu var det ett tag sen jag hörde den, men t ex fokuserade den på en radiopratare som stannade kvar just för att kunna fortsätta sända och hjälpa andra människor med information genom hela krisen, istället för att lämna stan. Det är väl ett typexempel på ett ganska altruistiskt beteende vid en kris.
Men visst, samtidigt togs det ju upp nån annan som ska ha skjutit folk enkom för att de var svarta.
"Nån annan" var alltså en enskild individ. Knappast någon normalbild.
"Nån annan" var i huvudsak poliser med dåligt omdöme:
https://en.wikipedia.org/wiki/Danziger_Bridge_shootings
Inte vanliga människor alltså.
Har ett minne av att det var en av inspirationskällorna för vissa inslag i Stjärnklart ("Liseberg"), men det var många år sedan och jag antecknade inte.
ingen länk?
kopierat aftonbladet…
Rån, mord och våldtäkter
Under dagarna som följde förvandlades New Orleans till ett laglöst land.
Bilrån, mord, stölder och våldtäkter ökade markant i avsaknanden av lag och ordning. Nationalgardet hade till en början närmare 8 000 soldater på plats men insåg snabbt att situationen var ohållbar.
I september fanns det som mest 46 838 soldater, poliser och militärer på plats för att försöka få tillbaka staden på fötter. Man skapade bland annat ett temporärt fängelse genom att använda tågvagnar i stadens centralstation som celler.
Sökte skydd i arena
I stadens jättelika arena, Superdome, samlades tiotusentals hemlösa och sökte skydd.
När Los Angeles Times besökte arenan beskrevs den på följande sätt:
”En tvåårig flicka sover i en pöl urin. Kanyler skräpar på golvet i badrummen. Blod är smetat på väggarna längs med raden av sönderslagna godisautomater.
– Vi kissar på golven. Vi är som djur, säger Taffany Smith, 25, som håller hårt i sin treårige son Terry.
Efter några dagar i arenan är skräcken – och stanken – total.”
Ja, det var ett idiotiskt agerande av myndigheterna att gå ut med informationen att de som inte kunde evakuera sig själva skulle ta sig till den där stadion.
Uppenbarligen kunde man inte ta hand om de människorna.
Sedan … Aftonbladet är inte kända nyanserad och korrekt verklighetsbilderna. Hur många miljoner drabbades? Hur många följde rådet om stadium?
Grejen med den där stadion var ju att det redan var t ex multisjuka, fattiga och på andra sätt utsatta människor som sökte sig dit eftersom de inte kunde lämna stan. Jävla katastrof att koncentrera sådana människor på ett ställe och sen mer eller mindre överge dem.
jaha dålig krisberedskap ? undrar vilket annat land som har det?
T ex Spanien eller Österrike? Österrikarna och åtminstone de katalonier jag träffat var helt oförstående för Sveriges diskurs om krisberedskap. Ser inget behov, ser inga hot, ser inga kriser eller krig på tapeten.
jaha?
staten verkar vara av annan åsikt.
Något som också är vanligt förekommande är att landet kommer kollapsa om maten tar slut, elavbrottet blir permanent eller liknande och vi bara kommer rulla över och dö.
Jag har varit i länder där det inte finns mat och el för de flesta medborgarna (jag har såklart haft mat och el…) och dom fungerar ändå. Medborgarna i dessa länder har anpassat sig och kör på bäst dom kan hungriga och kalla. Det blir lite mindre guldkant på tillvaron när man jagar ett mål majsgröt och killen i kvarteret som har en generator är kung men det fungerar.
Du blev uppenbarligen inte ens rånad på pengar och mat, trots att du hade och resten inte hade (lika mycket).
Det kan inte ha o göra med en blå hjälm på skallen? Eller kanske bössan på bröstet? 😉
Det var lite vi och dom med väldigt mycket säkerhetsarrangemang mot dom..
Nej inte fn, konstruktion i fattigare länder som hittat lite olja och började attrahera internationellt kapital, kinesiskt, oljebolag osv. och kunde bygga tillbaka sin eftersatta infrastruktur, eller där de styrande såg en chans att starta byggprojekt när dom kunde lämna olja som säkerhet så dom kunde svindla kapital från kineser, oljebolag osv.
Lät kanske lite motsägelsefullt, in med första vågen i ett land som precis slutat inbördeskriga när dom hittat något att pantsätta. Eftersom trickle down economy inte fungerar så hade 95% det precis lika dåligt som under inbördeskriget, verkligen ingenting.
Fick också se en post-boom när alla investerare försvann tillsammans med all utländsk valuta när det visade sig att dom sålt oljan för nästkommande 60år och statskassan var tom.
Somalia är ett ganska bra exempel. Det enda vi hör om är Al Shabaab och könsstympning, right?
Fast norra Somalia, som ödelades under 80-talets inbördeskrig, har sakta men säkert lyckats bygga upp sig självt igen som Somaliland. Det är inget paradis och de lever en hel del på omvärldens ekonomiska stöd och välvilja, men det är i alla fall fred och hyfsad ordning.
Ser ut som befolkningen i Somalia har dubblats sedan kollapsen. Verkar inte direkt vara så att eventuellt våld har lett till undergång. Bland annat ska man ju ha haft världens billigaste telefoni ett tag.
Tror inte man ska se befolkningstillväxt som nåt mått på civilisation. I så fall är alla konflikthärdar rena paradiset jfrt med Europa, men flyktingströmmarna går i allmänhet åt andra hållet.
Intressant inlägg Lars, välskrivet som vanligt. Kriser är vi som du beskriver bra på att hantera i Sverige, vi hjälps åt och har alltid gjort. Oavsett om det är Svenskar, Finnar, Balter eller vad det nu kan vara. Vi har alltid haft råd att vara "hjälpsamma svenskar".
Jag håller faktiskt med om nästan allt du skrivit.
En fråga bara. Om det uppstår en konflikt vid en utdragen kris, hur löser man det?
Vi har poliser i samhället för att upprätthålla lag och ordning, korrekt? Om nu människor är så fredliga och hjälpsamma, varför behövs det en insatsstyrka i varje större stad nu för tiden när det förr räckte med en trevlig konstapel på cykel som hälsade glatt på invånarna? Befinner vi oss i en konstant kris eller konflikt? Om människor är så godhjärtade och fredliga i grunden borde vi inte behöva inhemsk polis. Då borde det räcka med en militär som skydd för potentiella konflikter (ej kriser).
Mitt syfte är inte att sprida rädsla som den galna psykopat jag är (läs på lite om psykopater, finns flera olika varianter. Dom du tänker på lider av malignt psykopati) utan faktiskt få igång en diskussion om hur vi kan upprätthålla en fungerande struktur även vid långvariga kriser/konflikter. Någon form av obligatoriska hemvärnsdagar för samtliga kommuninvånare och bättre organiserade "byalag" tror jag är framtiden. Även om jag gärna vill känna samhörighet med en Göteborgare så är chansen betydligt större att jag vill hjälpa någon från grannbyn och därför behöver vi organisera oss bättre lokalt och få ett bättre civilförsvar där varje hushåll är delaktigt på ett eller annat sätt.
Men men, enklare att bara medvetet missförstå och avfärda.
Inget hindrar någon från att som del av civilsamhället sätta upp en lokal privat krisorganisation i förväg. Väldigt få ser behovet dock, eftersom alla ändå hjälper alla i den där byn om det skiter sig.
Frivilliga resursgrupper finns i väldigt många kommuner. Att göra det obligatoriskt att delta är nog ett väldigt stort steg. Inte ens under kalla krigets allra hetaste dagar tvingade vi in alla medborgare i nåt sånt även om en del så klart övades i sin krigsplacering.
Polistätheten är ungefär samma idag som vid mitten av 80-talet — kanske lite ökande kommande år — men är fortfarande en bra bit under många andra länder i Europa. Det är ett gott tecken på att säkerhetsläget fortfarande inte är så kaotiskt.
Att polisen har en "insatsstyrka" är väl egentligen inte konstigare än att man har en IT-brottsgrup, ekobrottsgrupp, etc etc, man specialiserar sig för att kunna göra ett bättre jobb. Samma resonemang om sjukvården skulle vara bizarrt – samhället har blivit sjukligare eftersom vi har mer expertvård inom onkologi, hjärtkirugi osv.
Det är nog främst ett problem i storstadsregionerna. På landsbygden upplever jag också att alla hjälper varandra. Så länge man inte säger att man är från Stockholm, då blev vägen plötsligt privat och vid den där sjön där du tänkte campa inatt ska vi jaga i ikväll så det är nog bäst du åker hem. Inget fel med det, jag hade gjort samma sak om det kom nån Stockholmare på "min" väg. Poängen är bara den att det finns en hel del motsättningar mellan folk överlag och jag är orolig för hur dessa kommer hanteras vid en längre kris.
För egen del bor jag i en kranskommun till Stockholm som var växt från 10.000 invånare 1990 till 40.000 invånare 2015. Det finns en del samhörighet i kommunen i form av dom sedvanliga "eldsjälarna" som lever för att hjälpa andra. Men historierna man hör mest är folk som står med punktering längs med vägkanten utan att någon ens saktar ner för att visa hänsyn. Om vi har brist på hänsyn nu, hur kommer vi då behandla våra medmänniskor vid allvarlig kris/konflikt? Jag tänker och hoppas att om man hamnar i en situation där man själv behöver hjälp så blir man per automatik mer hjälpsam. Så fungerar jag och många andra jag känner. Samtidigt så känner jag en nervositet att behöva köra bil genom antingen flaskhalsen i Södertälje eller Järva om jag måste bege mig till en BOL inåt landet. Är min oro ogrundad, borde jag kanske vara mer orolig när jag passerar Saltsjö-Duvnäs? Man kan ju bara spekulera, upplevd rädsla och oro är svår att bota utan konkret fakta. Att bara säga att problemen/motsättningarna inte finns har jag svårt för.
Jag tror dock jag förstår ditt syfte Lars. I en dystopisk framtid vill man inte tro att varje människa är ett hot. För då blir man själv ett hot mot den personen. Och helt plötsligt lever vi i vilda östern där man skjuter först och frågar sen. Jag vill inte leva i den världen heller..
Eller hur.
Vad gäller psykopater, Daniel, så avser jag den bredare definitionen och inte bara öppet labila våldsamma maligna psykopater, utan icke-personligheten som kan sammanfattas som en kombination av grov empatistörning, grandios självbild, narcissism, impulsivitet och självbelöning, kryddat med expertis i manipulation. De flesta psykopater är inte våldsamma, även om de är rena rovdjur som förtär sin omgivning.
Intuitiv expertis i manipulation. Det finns två sorters psykopater – de som lärt sig manipulera och komma undan med det, respektive de som sitter i fängelse.
Att folk inte stannar på vägarna vid punktering beror på att det finns kriminella rovdjur som satt detta i system för att försörja sig på bytesdjuren. Folk vill stanna, men vågar inte. Inte pga rädsla för vanligt folk, utan av rädsla för den kriminella promillen.
Frivilliggrupper tenderar att bestå av dom människor som behöver minst hjälp och i större kommuner räcker det inte till, där borde det finnas en person i varje hushåll som har någon form av ansvar vid en kris. Man har ansvar för sitt barn som förälder, man borde ha ansvar för sitt hushåll som husägare. Vi har tidigare haft värnplikt, att en person från varje hushåll ska deltaga på en heldagsutbildning på närmaste fotbollsplan en gång om året för någon sorts civilförsvarsutbildning tycker jag inte är för mycket begärt. Dom hushåll utan representanter får teckna försäkringar eller helt enkelt klara sig själva. Det här är bara ett exempel utan direkt eftertanke.
Att som nu, bara vänta o se vad som händer, känns inte tryggt.
Daniel, så är svensk krishantering. Alla personer i alla hushåll har ansvar för sin krishantering. Distribuerat och bra. Enda problemet är att de flesta inte vet om att de har detta ansvar och i andra hand inte tror att det kan komma en kris.
Enligt den bredare definitionen av psykopati så är det drag som förekommer hos så pass många människor att man inte kan säga att det är en form av personlighetstyp. Envis? Psykopat. Vinnarskalle? Psykopat. Missunnsam? Psykopat. Lögnare? Psykopat. Dom flesta med bokstavskombinationer blir klassade som psykopater på dessa grunder. Men men, inom psykologin finns inga hårda fakta, mer filosofisk vetenskap får man leta efter.
Oväntat att du var påläst dock, och om du nu inte var det innan så är du det nu 😉
Nja, när man ska summera ihop om någon är en psykopat så behöver man få höga poäng på flera fält. Räcker inte med att vara enbart lögnare. Psykopater är väl snarare sällan envisa, kräver snarare omedelbara belöningar, tvärt emot envis.
Ja, jag har läst lite populärpsykologi https://cornucopia.cornubot.se/2018/01/ga-darifran-omgiven-av-psykopater.html
@Lars Äntligen konsensus på ett plan, allmänheten tar inte sitt ansvar utan förväntar sig att någon annan gör det åt en. Där visar sig även våra skillnader, jag oroar mig för vad som händer när jag sitter och äter konserver och grannen som bränt alla sina pengar på en leasad MB AMG bankar på dörren och vill ha mat. Jag kanske delar min första konserv med honom. Men sen då? Jag har svårt att tro att grannen inte kommer tillbaka nästa gång han är hungrig. Och om jag bara har en konservburk kvar och inte vill dela, vad händer då?
Dessa frågor har ingen svar på men jag skulle känna mig dum om jag bara förutsatte att han accepterade mitt nej och gick hem till sig och käkade på tapeterna istället.
Om din granne inte är psykopat eller kriminell, kommer ni skrika lite på varandra, och sedan kommer han lunka hem med svansen mellan benen. Det enda du om du är normal behöver vara rädd för är att du ska må dåligt över att säga nej till en medmänniska, och ha dåligt samvete för detta, samt att det är socialt pinsamt och jobbigt att skrika åt varandra. Och du bör se till att ordna en försoningsgåva när saker lugnat ner sig, och tills dess vara behjälplig i allmänhet.
Envis eller målmedveten, två sidor på samma mynt. Många "psykopater" genom historien har visat på en otrolig målmedvetenhet med att genomföra sina idéer. Diktatorer som Stalin och Hitler har väl vad jag vet aldrig blivit ordentligt utredda men dom besitter många av dom egenskaper man förknippar med psykopati. Och dom var onekligen målmedvetna. Men jag vill inte vara vrång när vi äntligen verkar förstå varandra, du vet uppenbarligen vad du pratar om även om vi kanske använder olika formuleringar.
Både Stalin och Hitler var impulsiva. Knappast envisa. Så länge de kunde få täta självkickar fungerade det att fortsätta rakt fram. Hitler knarkade ju, så han behövde bara fortsätta rakt fram.
Du är inte psykopat iaf för envisare människa får man leta efter! Sagt med kärlek. Trevlig kväll Lars, nu ger jag mig för denna gång.
Kram.
Ni glömde Mao, ingen trevlig kille.
Carl Bildt
jag tror situationen är dynamisk. beror nog på var du bor/lever.
det finns områden redan idag där svensk lag inte fungerar fullt ut. om statens makt monopol försvagas ytterligare finns det självklart krafter som utnyttjar det,krafter som redan sitter på ett våldskapital.
självklart hoppas man på det bästa i "människan" men det är dumt att vara naiv.
Du ska veta att människor i våra förorter är oerhört hjälpsamma. De gillar inte promillen med våldskapital mer än någon annan, och jag vet personer som hamnat i incidenter i t ex Tensta, som omedelbart fått en tillströmning av hjälp från vanligt folk.
Ropar du på hjälp i en svensk ghettoförort ställer folk upp.
ok.vi har nog olika erfarenheter.
som sagt läget är nog dynamiskt.
@cornu : "ropar du på hjälp i en svensk ghettoförort…." jag undrar vad du bygger den slutsatsen på? det är tvärtemot vad polis och ortens invånare rapporterat hittills.
Föreslår att bloggägaren tillbringar ett par dygn i Angered/Skäggetorp etc och vandrar omkring såväl dag som natt och dokumenterar med video. Det vore intressant läsning/film – a la "Wallraff".
De klart man vet hur det fungerar i stockholmsförorter när man är priviligierad och bor i en by på västkusten.
Har en del erfarenhet av våra förorter i södra Sverige. Generellt är min upplevelse att man inte vill vara en del av samhället. De som vill det söker sig till andra platser eller till och med länder. Men vad vet jag.
inte mycket till hjälp…
https://www.metro.se/artikel/kvinnan-bad-om-hj%C3%A4lp-efter-gruppv%C3%A5ldt%C3%A4kten-i-fittja-fick-h%C3%B6ra-att-hon-var-%C3%A4cklig
Snökaoset i Gävle -98 var väl ingen katastrof förutom att det var en extraordinär händelse. Aldrig någonsin har man väl träffat så många trevliga och hjälpsamma människor på gatorna. Sen om krisen hade varit i flera veckor kanske trevligheten hade lagt sig…
Strömavbrotten i Roslagen höll på i några veckor. Efter Gudrun några månader. Blev ingen kannibalism och våld på gatorna för det.
Alla visste ju att det var Bocken som lagt sitt omen över Gävle.
Så efter några dar brann bocken och snöovädret upphörde så klart.
Varför tog det ett par dagar innan ni brände bocken? Svårt att hitta en oskuld att bränna med den i Gävle?
Internet var ju så förbannat långsamt på den där tiden.
Så det tog ett par dagar innan stadens detektiver hade hittat fullständiga bevis. Det var (så klart) illuminati och Bilderberg som låg bakom Bockens snövrede.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Precis, det finns inget som för människor samman som en kris. Idag är vi så förbannat självständiga, i stort sett allting klarar vi på egen hand utan våra grannar och andra bybor.
Snöstormen 78-79 i Skåne var underbar. Skolan var inställd i flera dagar. Vänner bodde över hos oss då de inte hade ström eller kamin. Snö i mängder, och vi tolkade efter häst i området. Inga andra fordon förutom en av försvarets bandvagnar som dök upp och frågade om vi behövde hjälp.
Till och med vår "fiende", en sur och småelak bonde kom över och drack kaffe.
Väl skrivet. Men tyvärr så hämtar en stor del av befolkningen sin tankeförmåga från serier som "walking dead" om hur ett postapokalyptiskt samhälle skulle se ut vilket de sen tillämpar på vad som skulle hända vid en långvarig störning av samhället.
Det som skulle hända är som du säger att folk hjälper varandra.
En relaterad sak till det är de som anser att man alltid ska ha massa guld hemma för att "guld alltid är värdefullt" så man kan byta till sig mat från någon bonde när "skiten träffat fläkten".
Jag kan bara tala för mig själv, guld är något jag som "månskensbonde" inte har mycket användning för. Då byter jag hellre arbetskraft mot mat. En yxa/såg och ut i skogen och hugg träd eller vad man nu har för behov vid det tillfället. Men guld? nä… går inte att äta, går inte att göra något vettigt med.
Alkohol/tobak/droger, porrtidningar och batterier tror jag kommer bli hårdvaluta. Och självklart antibiotika. En annan grej som jag personligen tror kommer vara guld värt för kvinnor är preventivmedel och framförallt abortpiller. Anekdoter eller ej men i länder som drabbats av långvariga kriser som svält och torka så är oönskade graviditeter ett stort problem. Och att föda barn under okontrollerade former i en "smutsig" miljö medför stora risker för återhämtningen efter förlossningen.
Sex och droger helt enkelt, det är livets grundstenar.
Tror som dig, det handlar inte om projicering här utan att folk ser för mycket Hollywoodfilmer och tror att det är likadant i verkligheten.
Bravo! Huvud ordet är människor! Låt oss komma fram till vad ordet människa innebär.
De som gör etniska rensningar vid olika konflikter är de människor? Hur kan vi vara säkra att sådana människor inte finns bland oss? Det smutsigaste dyker upp vid konflikter..
Som sagt förut, tala med Jugoslaver som varit med om en del om deras upplevelser. Sedan kan man fundera vad man själv väljer att tro på.
Sedan har vi flera olika sätt att definiera vad en kris är.
En före detta kollega var glad över sin granne som allt hade djurhållning, då fanns det mat till henne med familj.
Undrar om grannen visste att hans djur skulle ätas av grannen…
Hennes sambo var iaf svartbältare så det kanske gav pondus nog att få mat.
Precis min vän! Jag känner till andra historier dock inte om Yugoslavien. Man vet ingenting om människan förrän man har sett honom/henne vid enorm hunger.
Dock är det bättre att vara optimist, man lever iaf lyckligare liv tills något händer.
Ex-jugoslavien var konflikt, inte en civil kris. Man hjälptes åt inom respektive sida, men var förstås skoningslösa mot andra sidan, gamla grannar mot varandra. Samma sak med IS. Men det står i blogginlägget, konflikt är något annat.
Och ja, att låta grannen äta av det man producerar är att hjälpas åt.
"Precis min vän! Jag känner till andra historier dock inte om Yugoslavien. Man vet ingenting om människan förrän man har sett honom/henne vid enorm hunger"
Gick ju någon typ av robinsonprogram på tv för ett tag sedan. De satte ut en gäng på en öde ö utan mat och så skulle de klara sig. I ett program fanns det en vegan tjej. Det tog väl 3 veckor i hunger, sedan hackade vegantjejen ihjäl ett vildsvin med kniv n
när hon fick chansen. En 360 på några veckor alltså.
Re: 6Tant
Tack för en underbar exempel!
@Unknown,optimist ja,inte fan ska man oroa sej för detta.
Men ang Jugoslaver, detta med grupperingar mot varandra fattar nog dom flesta.
Men inom grupperna…. Vad tror folk hände där, bullkalas var ovanligt så att säga.
Nassim Taleb driver ju linjen att vanliga människor slash grannfolk själva skulle lösa alla umgängesproblem om bara politiker och prästerskap höll sig borta.
Eller som Scott Adams säger "Mellanöstern är bara en Ayatollah från långvarig fred".
Tydligen är alla inte ärär hjälpsamma i Luleå, iaf inte i trafiken.
En länk: https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/e1QMgy/raddade-berusad-man-ur-snodriva–i-26-minusgrader
Ser man någon som råkar ut för en olycka är väl mobilen/kameran det första som kommer upp…
Det där är ju en negativ variant på survivor bias. Om 99 av 100 förbipasserande hjälper till utan att skryta om det efteråt, och 1 av 100 sliter upp mobilkameran för att lägga ut på nätet, så är det den sistnämnda du och jag kommer att höra talas om när Aftonblasket gör clickbait av fotona.
Med tanke på att övriga bilister INTE stannade och hjälpte till så verkar din beskrivning av verkligheten stämma speciellt bra. Artikeln beskriver ju snarare det omvända.
Det tragiska är att folk dessutom tycks uttrycka missnöje med att någon stannar lite tokigt för att hjälpa till. Men det är ju klart att komma hem 30s snabbare är ju långt mycket viktigare än att hjälpa någon i nöd. Eller?
Det sistnämnda visar ju på att hjälpsamheten i trafiken inte är på topp.
(Påpekandet om mobil/kamera är en annan historia, det är ett fenomen att folk generellt verkar vara mer intresserade av att fota/titta på när någon råkat illa ut än att faktiskt hjälpa till)
Om människor i grund och botten är goda och hjälper varandra vid orostider varför är då brottsstatistiken skyhög i de flesta länder som befinner sig i konstant kris?
Sydafrika, Jamaica och Venezuela är alla länder med statsapparat och polisväsende i nivå med Europa sett till poliser per capita. Vad gäller brottet mord (intentional homicide) är det dock i ovan nämnda länder 35-55 gånger mer förekommande per capita i jämförelse med EU-snittet. Rån är ännu mer förekommande.
+ 1, Cornu generaliserar utifrån ett scenario där ett normalt sett fungerande samhälle tillfälligt drabbas av en enskild katastrof. Sådana lägen brukar inte leda till civil upplösning utan snarare till en kraftsamling och solidaritet med de utsatta. Det finns många exempel på detta skeende i modern nutid.
Det som sker i t.ex. Venezuela är något helt annorlunda och därför leder detta till kaos även om processen är utdragen – eller kanske just därför.
Min teori är att om vitala samhällsfunktioner (polismakt, sjukvård osv) utarmas gradvis under lång tid kommer det att leda till ett osolidariskt, splittrat samhälle där människor kämpar mot varandra och till slut tar lagen i egna händer. Det är risken för Sverige – inte tillfälliga incidenter med skogsbränder eller elavbrott,
Ocke,trenden med rån i hemmet är på stark frammarsch i sverige, detta har man uppmärksammat i Italien där man ska ge folk mer rättigheter att försvara sej i hemmet.
Jägare och klocksamlare ska inte skylta med sina intressen i onödan.
Nu pratar vi om krisläge. Men hur tror ni det skulle se ut i en nattväktarstat? Skulle folk hjälpa varandra eller roffa åt sig så mycket som möjligt? Finns det någon forskning som visar att det uppstår fler ideella organisationer ju liberalare (mindre välfärdsstat därav mindre skatt) ett samhälle är?
Tja, det sägs ju att på sovjetiska kolchoser så var de få "privata" kvadratmeter det fick odlas för eget bruk på alltid mycket bättre bevuxna än den kollektiva gärden som skulle skördas åt forket. Dra dina egna slutsatser.
Tack för ditt svar. Jag tycker dock att beslutsunderlaget är i tunnaste laget för att dra några slutsatser.
Det är inte alltid mängden rövhuvud som avgör situationen. Dock är det förstås stor skillnad på laglöst land med kringdrivande banditer, och att alla drabbas av masshysteri och förstörelsemani.
Vad skönt, då kan vi tryggt välja en väg mot kris.
Sociologi. I normala samhällen så är strukturerna sånna att man drivs att att umgås med flocken. Att hjälpa flocken ger acceptans och status i flocken. Vilket för normalfungerande människor ger belöningseffekter som ligger i nivå med den egna familjens säkerhet.
Det krävs därför att de normala gruppstrukturerna aktivt ställs åt sidan för att man ska börja plunda och bete sig illa. Många pekar på Rwanda och Tyskland för att visa hur det gick när ett samhälle föll samman. men i själva verket krävdes det ett enormt polanerande och strukturbyggande för att få folk att begå vidrigheter mot andra människor.
Normala människor, oavsett ras, religion och kultur MÅR BRA av att hjälpa gruppen.
Det är de projicerande som vill hävda annat. Vilket gör det så lustigt att vänster och högerextremister plus journalister är de som driver hela tesen om att alla är onda och alla för sig själv. Det gör ju att man inser var hoten kommer ifrån. Inte från de resterande 90 procenten.
Apropå strömavbrotten här ute i Roslagen.
Det har varit helt otroligt hur mycket folk har hjälpts åt.
Och för att anknyta till mitt inlägg ovan. Sammanhållningen har fått en stor boost. De knytpunkter som etablerades är väldigt stärkta. och de företag och föreningar som hjälpte till har fått fler kunder. Jag har styrt om 90% av mina inköp av matvaror till den lokala butiken som ställde upp. De är inte billigast på allt. Men jag vet var deras hjärta är.
Seb Seb, tack för dina inlägg! Resonerande, kunniga och balanserat positiva.
Fantastisk läsning.
Men så som jag känner roslagen så är jag inte förvånad.
Har väl iofs aldrig hänt i historien att ett samhälle med kvinnlig förvärvsarbetsfrekvens på 80 procent eller mer störtat samman. På den fronten är det kanske faktiskt annorlunda den här gången om den långvariga katastrofen kommer. Bondesamhällen och hemmafrusamhällen har/hade en given basförmåga att överleva med hjälp av grannarna. Därmed inte sagt att det kommer att gå åt helvete i Skandinavien när skiten hittar fläkten, men det finns oprövade faktorer i kartongen om något börjar skaka på den.
Jag är nog inte ensam om att känna det som att vi går osäkra tider till mötes, och sannolikheten för kriser av olika typer lär nog öka, i takt med att man försummar att underhålla viktig infrastruktur och staten tar ett steg tillbaka.
Då gäller det att lämna bubblan här på nätet, knyta kontakter i lokalsamhället, se vad det finns för lokala föreningar, och se om man kan hitta sin plats i någon av dessa. Livaktiga informella och formella grupper i lokalsamhället, kan ge stadga i osäkra och kaotiska situationer.
ett annat ämne, värt att diskutera: Flygindustrins, närmare bestämt Norwegians kris, och hur denna kan bli Kastrups och regionens (inkl Skånes) kris.
Det tas inte upp i artikeln men glöm inte att vi är i början på vad som kan bli en lång lågkonjunktur, och det skulle definitivt kunna bli nådastöten för det norska flygbolaget.
Vår bloggare kanske tar upp den kastade handsken och tar upp ämnet och presenterar det för sina överutmanade läsare, kanske med en nudge här, och en nudge där så att de tar steg i rätt riktning, och kanske till och med frivilligt avstår från (en del av ) sina flygresor framöver.
Inte en länk:
8till5.se/2019-01-29/thomas-frostberg-norwegians-kris-kan-hota-kastrups-tillvaxt