Även Ericsson vinstvarnar nu och faller hårt på börsen. I ett pressmeddelande på morgonen meddelades om 6.1 miljarder kronor i avsättningar för omstrukturering av affärsområdet Business Support System. Man kommer även att sparka folk.
Dagschart Ericsson B. |
Ericsson-aktien har gått mot strömmen på Stockholmsbörsen under året som gått, men meddelade nu alltså stora omstruktureringskostnader för affärsområdet BSS. Av avsättningarna är 3.1 miljarder omstrukturering. Kostnaderna ska bokföras under fjärde kvartalet och ytterligare 1.5 miljarder i kostnader “inklusive relaterade personalneddragningar” väntas komma under 2019.
Tanken är att “väsentligt bidra till att minska förlusterna inom BSS redan under 2019”. Affärsområdet kommer alltså fortsätta gå med förlust, och positivt resultat väntas först år 2020.
Nu återstår att se hur många som kommer varslas från Ericsson under året, och i vilken grad det drabbar Sverige.
I skrivande stund går Ericssons B-aktie -4.10%, och detta drar förstås ner storbolagsindex OMXS30 som backar med 0.81%, vilket blir första negativa dagen på en vecka.
21 kommentarer
Faller hårt?
Jag köpte 1000 Ericsson aktier för 1 v sen. Ligger fortfarande över 2000 i vinst på dem.
Bostads(")utvecklaren(") Prime Living sparkar 50% av sin personal för att "sänka kostnader".
Nu för tiden verkar Ericsson hålla med med neddragningar i det tysta alternativt omplaceringar. Man har ju redan vänt nätverkssidan (där man nyanställer), och att "digital services" varit ett sorgebarn länge står klart om man bläddrar i gamla kvartalsrapporter.
Netto (dvs inräknat samtliga verksamheter) har dock företaget gjort en rätt rejäl uppryckning de senaste två åren, vilket märks på kursen. Återstår att se hur hållbar konjunktur och verksamhet verkligen är för telekomunderleverantörer.
Trump försvårar tillvaron för de kinesiska telekomföretagen och det har gett Ericsson chans till återhämtning men på lång sikt lär den kinesiska dominans strategin vinna inom telekom där dom redan var på väg att ta över.
Ericsson kommer att blomstra i och med 5G.
När 5G är på plats kan man skrota den (då omorderna) fiberkabeln.
Kanske även parabolen?
Fiber: Man hackar sönder asfalt och gräver kanaler för EN kabel. En mer intelligent lösning hade varit att förse elskåp nere på gatan med sändare och därefter trådlös överföring till de enskilda hushållen. På landsbyggden kan jag dock förstå att fiberkabeln till enskilda hushåll är enda lösningen på grund av längre avstånd.
Många av mina grannar på Värmdö köpte fiber-anslutningen för 16.000 kr, men den har enligt vissa grannar inte fungerat ofta, medan mobilt bredband har fungerat nästan alltid. Fibern har dragits mestadels som luftledningar mellan befintliga elstolpar och grävts ner längs småvägarna, vilket gör den sårbar för stormar med många träd som har fallit över ledningarna. Hackspettar dras till vibrationerna i fibern och hackar sönder den i stolparna. Vem betalar skadorna på fibern?
Var ute på lantstället på Värmdö efter att strömmen kommit åter. Vattenfall har lovat ersättning för elen men gäller det fibern från Telia också? Vet faktiskt inte hur det ska ses. Internet har nästan alltid fungerat när jag eller gäster varit där. Får fråga någon granne nästa gång om hur ofta bredbandet via fiber är nere.
Jag har inga aktier i /// men räknar med att de kommer att bygga mycket 5G med stark acceleration och blir beroende av de intäkterna. Själv investerar jag istället i mindre bolag som kan växa mycket mer tack vare 5G.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Sluta drömma om 5G. 5G kommer ha sämre räckvidd och täckning än 4G och vara ännu mer störningskänslig. På landet kommer det alltså vara en ännu sämre lösning än 4G.
Här i kullavik kostade det 30.000 vill jag minnas.
Fiber i luften låter otroligt känsligt..
Jag kanske är dum men har aldrig sett nyttan med fiber när trenden är att allt blir trådlöst.
Surfar med 4G och har aldrig upplevt det som trögt när jag streamar film eller dylikt. Idag är desutom sufrmängden på trådlösa alternativ billig jämfört när fibern lanserades. Ett trådlöst system bör ju även vara billigare att underhålla över tid.
Från Ny teknik;
Är 5g mer känsligt för störningar än 4g?
Nej, tvärtom säger alla tre.
Ett av huvudmotiven för 5g är att mobilnätet ska bli stabilare. Tanken är att det ska kunna användas för att styra fabriker och fordonstrafik, påminner 5g-professorn
5g har en mycket högre frekvens och med det en avsevärt sämre räckvidd. Antalet antenner kommer behöva mångdubblas för samma täckning som 4g. Den högre frekvensen för det också betydligt mer känslig för hinder mellan dig och sändaren. Regn kommer också störa mottagningen.
Jag flyttade precis till nytt hus och bytte samtidigt mobilabonnemang till Tele2 Unlimited. 500:-/månad jämfört med 500 eller vad det var Telia skulle ha för maximalt utlovat 8mbit ADSL. 4g räcker gott och väl för 1080p på Apple TV samt lite slösurf i soffan och, allt delat från mobilen.
Dessutom, 5g’s utbyggnad blir inte utöver fortsatt 4g. Det nya ersätter det gamla och betyder inte oundvikligen att Eriksson får högre omsättning.
Ja. De som har dålig täckning idag kommer få sämre täckning med 5G. Särskilt på landet, där man kan glömma att man höjer antalet basstationer med kvadraten. Jag har knappt 4G hemma, 5G kommer aldrig nå hit från befintliga basstationer, och man lär knappast sätta upp en separat bas för att serva enskilt hushåll.
Stämmer verkligen det? 5G kommer i 3 olika spektrum, varav ett är lågbands just för "landet". De negativa sidor ni nämner bör därmed inte finnas. Det bör betyda att ni får lika bra eller bättre täckning fast med mycket bättre latency.
Nä 5g ersätter inte fibern. Är förstås ett komplement i tätbefolkat områden såsom Tokyo etc. Mest för mobila enheter, t ex bilar etc. Men visst snabbt lär det vara, bara du får access.
En liten sakupplysning är att det inte finns något som helst hinder att köra 5G (som jag här tolkar som det nya luftinterfacet NR) på låga frekvenser i de fall då maximal geografisk täckning är målet.
Det finns dessutom inget i standarden som gör att täckningen i sig skulle bli sämre bara för att man delvis byter teknik — tvärtom. Men visst, jämför man med 2G/GSM på 900MHz eller 4G/LTE på 700MHz så kommer 5G/NR på 28GHz inte alls att ha samma räckvidd — det är en självklarhet — men det beror alltså främst på frekvensbandet man kör på.
Så är inte den typen av access aktuell för landsbygden heller, utan de svenska operatörerna kommer använda 700MHz-bandet — antingen för 4G/LTE eller 5G/NR, och det kommer rimligen dröja ett tag innan man går över till 5G/NR.
För folk på landsbygden kommer det att vara den naturliga utvecklingen, i de fall man ens kommer köra 5G/NR — 4G/LTE kommer räcka till under lång tid framöver (flera år). Det är främst i Asiens megastäder som 5G/NR kommer att sätta igång på allvar, plus i USA.
Den mycket högre frekvens det talas om handlar om kapacitetshöjningar på band som idag inte används för telekommunikation, typ 28GHz och 39GHz. Men det är en lösning som bara är relevant i mycket täta urbana miljöer, och räckvidden är förstås väldigt låg på de höga frekvenserna.
Sedan handlar paraplybegreppet 5G om en massa andra saker där man bland annat försöker blanda in extremt låg latency och hög tillförlitlighet som ett annat särskilt användningsfall, men det är en annan historia.
Sen kan man tänka sig en lösning där man sätter upp lokala högfrekvensbasar (28/39GHz) som ren trådlös fibersättare. Men då har du specifikt installerade basstationer som dedikeras bara till den uppgiften, riktade mot din fast monterade accesspunkt på din villa, inte allt för långt från fastigheten. Det funkar rent tekniskt men är ju knappast lönsamt för landsbygden, däremot kanske en lösning för villamattor. Å andra sidan finns det ju fiber där i de flesta fall redan indraget, så i länder som Sverige känns det som en överspelad lösning.
Tack Joakim nu slapp jag förklara en massa. Lars har fel ibland men även jag. Han har rätt med att det nog dröjer innan helt självkörande bilar kör även där få bor. Jag trodde det med radar och lidar skulle gå att köra lite snabbare utan 5G på landet. De stora städerna kommer att bli fyllda av 5G, men först täcks nog alla större vägar.
För övrigt fick vi sannolikt peak fossila personbilar i världen när det gäller nytillverkning 2018.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ja. Självkörande personbilar är rätt långt kvar i tiden. Räcker att börja fundera på självkörande bussar och transporter inom inhägnat område. När man har ett verkligt väldefinierat transportbehov mellan punkt A och B så finns redan en fin lösning — tåg.
Internet dränerar våra själar, avskaffa den förhelvete! Då blir det en rejäll investering i framtiden!
Ja denna fluga har levt länge nu.
Torskade hårt runt år 2000 när mina konvertiblar blev värda 0 kr, toppade på 500000 före skatt. Var inte nöjd med 500k kr ville ha mer.