Teknofilernas sajt Ars Technica har publicerat sin årliga likvaka över teknikbolag. I år listar man Snapchat, Yahoo/AOL, Essential och … Facebooks ledning.
Facebook. |
För att komma in på Ars Technicas likvaka behöver en aktie fallit en längre tid på börsen, visat förluster en längre tid eller årligen eller ha allvarliga problem med ledning, lagstiftning och regleringar.
Nu verkar många av bolagen som sajten inlett likvaka på ha överlevt, trots allt finns det modern medicin som nyemissioner och medicinteknik som kuvöser, och hjärtstartare. Dessutom borde de flesta lärt sig att det tar längre tid för bolag att gå omkull än man kan tro. Förra årets likvakor över Faraday Future, Uber, Twitter, SoundCloud, HTC och LeEco verkar fortfarande pågå.
I år listar man Snapchat och mobiltelefonuppstickaren Essential, vilket ingetdera är speciellt kontroversiellt.
Lite mer intressant är listningen av Oath, dvs Yahoo och AOL, som köpts upp av mobiltelefonioperatören Verizon som har velat expandera in i innehåll. AOL har överlevt i evigheter, trots att man ursprungligen startade som en uppringd BBS innan Internet fanns för allmänheten. Yahoo är en klassisk portal från 90-talet, en relik som på något sätt överlevt så här långt, vilket svenska motsvarigheter som Spray och Passagen knappast kan sägas ha gjort. Klassisk sajt, vars finance,yahoo.com jag ofta använder.
Det intressanta här är att vårt alldeles eget Telia också försöker bredda sig till innehåll, senast genom att köpa TV4. Konglomeraten återvänder alltså slutligen, efter att ha skrotats efter att Volvo-konglomeratet på 80-talet visade sig vara inte en så bra idé. Antar att det krävs att samtliga som satt i bolagsledningar på 80-talet helt ska lämnat styrelseproffsfären för att konglomerattänket ska återvända. Vi får väl se hur det går för Telia med TV4.
Allra mest intressant är dock att Ars Technica listar allas hatkärleksobjekt nummer ett, Facebook på likvakan. Fast ärligt talat så är det bara Facebooks ledning inklusive VD:n Mark Zuckerberg som listas.
“And yet, here we are, putting Facebook on Deathwatch. The reasons have only a little bit to do with financials. We don’t expect that Facebook will go away, but this year is going to probably determine whether Facebook’s management team will continue as it is—or whether there’s a stockholder rebellion, or a government lawsuit, or some combination of both that drives CEO Mark Zuckerberg and others out.”
Men vi får väl se. Det börjar nog bli allmänt uppenbart för de flesta att det finns rejält negativa sidor med så kallade sociala medier. Kombinationen av drog, nytta, marknadsföring och kontakter med vänner och bekanta är förstås svår att slita sig från. Vi får se när peak social media inträffar. Det är inte alla förhållanden som håller för evigt.
Ars Technicas likvaka hittar ni här. Likt efter deras artikel är ni välkomna att lista egna förslag på svenska eller utländska likvakor över bolag eller sajter.
1 kommentar
Yahoo är tydligen fortfarande större än Google i Japan (Yahoo Japan ägs dock inte till hundra procent av Yahoo Inc vilket förklarar varför det inte syns som en stor del av intäkterna i det bolaget). Håller dessutom med om att Yahoo Finance är överlägset Googles motsvarighet, trots att det är tydligt att de försökt stjäla det rakt av.