Kraftiga upprekyler är en normalbild på en fallande börs, vilket vi såg ett fantastiskt exempel på hos de amerikanska börserna under gårdagen. Detta är en starkt bidragande orsak till varför det är mycket svårt att tjäna pengar på negativa positioner. En börsuppgång är oftast stabil, men en börsnedgång är istället volatil.
Dagschart S&P-500 |
De amerikanska börserna gjorde en kraftig upprekyl igår.
S&P-500 gick +4.96%, Dow Jones +4.98%, NASDAQ Composite +5.84% och det mycket breda indexet Russel-3000 +4.97%. En del individuella aktier, rent av storbolag gick kraftigt bättre än index, t e Facebook med +8.16%, Apple +7.06% och Tesla +10.39%. Detta senare innebär att det också förstås fanns bolag som gick sämre än index, och inte sällan var detta småbolag, som alltså inte återhämtar sig.
Kraftiga upprekyler är en normalbild på fallande börser. Fallande börser är nämligen mycket mer volatila än stigande börser. Istället för att se en ganska lugn och stabil uppgång så kastar sig börsens aktörer mellan hopp och förtvivlan när börsen faller och man får kraftiga sågtandade rörelser.
Ett gott exempel var under finanskrisen och tillhörande börskrasch 2008 – 2009, som för övrigt värmts upp med en börsnedgång som började 2007.
Se nedan.
Dagschart S&P-500. |
Paraboliska nedgångar, som följs av kraftig uppgång, precis som vi såg igår.
Den uppmärksamme ser förstås att första charten i inlägget är S&P-500 från den 13:e oktober 2008, och den andre charten är från igår. Likheterna är slående, fast den trettonde oktober 2008 steg börsen +11.58%. Alla charts är logaritmiska i blogginlägget.
Fast det var inte vändningen. Dagscharten nedan visar nedgången och sedan den faktiska vändningen.
Dagschart S&P-500 under den akuta finanskrisen. |
28:e oktober var det dags igen och börsen gick +10.79%, från en ny lägre botten. 21:a november +6.21% från en ännu lägre botten, en upprekyl som höll på till 6:e januari 2009. 21:a januari gick börsen +4.35% efter att ha börjat utförslöpan igen. Botten nåddes först i mars, och där steg börsen med +6.37% den tionde.
Vid det laget hade många så kallade experter på börsen tvättats ut av de skarpa rörelserna upp och ner. Vid varje upprekyl så var det några aktier som inte följde med, och aldrig återhämtade sig. En del rensades rent av ut ur index, beroende på indexets konstruktion. Och när man sitter med negativa positioner blir det väldigt nervöst på varje sådan här extrem upprekyl.
Så sitt gärna där och slå er för era bröst över att börsen vänder. Visst gör den det. Men det väsentliga är när det är en permanent vändning och inte bara en panikartad upprekyl. Fast det visste ni ju redan. Ni har ju som erfarna experter inte bara handlat på en lugn och stigande positiv börs.
Några fler exempel, strax efter Lehman Brothers krasch den 15:e september.
2008-09-18 S&P-500 +4.33%
2008-09-19 S&P-500 +4.03%
2008-09-30 S&P-500 +5.42%
Därmed är inte sagt att det var fel att köpa på den stora upprekylen den 13:e oktober. Redan i augusti 2009 var börsen tillbaka på den nivån.
Vi kan utgå från att Stockholmsbörsen stiger kraftigt idag efter husses agerande igår.
13 kommentarer
Kraftig uppgång på Stockholmsbörsen ? just nu -0,09% enligt Dagens Industri
Ja, så kan det gå om man spår i kaffesumpen…
Sedan 2008 har man inte åtgärdat något utan kört på med ännu "mjukare" penningspolitik för att få igång de krisande ekonomierna. Just nu har man förbrukat alla möjliga medel och står helt naken inför kommande kris / lågkonjuktur. Det gäller så klart inte bara Sverige utan de flesta i-länder. Investerare känner till det mycket bra och vet att det är snart dags för nästa kris men samtidigt vet ingen hur man kommer att ta sig ur den. Allså lär kommande kris bli en utmaning. Sänka räntan kommer inte fungera den här gången, vad är det då som är kvar???
Just nu ser vi bara att investerarna börjar bli oroliga. Krisen kommer börja då när något stort krashar tillexempel Deutche Bank. Då börjar paniken på allvar.
Det har ju talats länge och väl om "the great reset" nu, och det är väl det som är den logiska följden. Alltså ett nytt globalt monetärt system Det är inget konstigt: en hundraåring har levt igenom tre sådana resets. Det märkliga är att vårt nuvarande system överlevt så pass länge. Jag förmodar att det kommer röra sig om en delvis guldbackad global valuta denna gång.
En "Great Reset" brukar tyvär vara en krig:( Det finns inte så många alternativ som skriver ner skulderna så pass effektivt. För att få ett nytt globalt monetärt system måste vi först få en ny global Supermakt. Om det ska åter en gång bli USA måste de göra "något" med Kina annars kommer det inte fungera, men det är försent nu det skulle de ha gjort senast "igår".
Helikopterpengar finns ju kvar som alternativ och några andra utvägar ur nästa kris är väl osannolika.
Frågan är väl bara hur dom kommer spridas? Man skulle ju tycka att någon slags medborgarlön vore det mest solidariska alternativet men vår bankmaffia kommer antagligen lobba och muta in någon annan variant där pengarna först går till bankerna och ingenting av helikopterpengarna kommer vidare till fårket. Dom får bara betala för kalaset via ytterligare förlorad köpkraft.
@Kent: Jobbskatteavdrag är ju typ "helikopterpengar". Det sänker ju värdet på ens sparkapital när köpkraften helt plötsligt ökar mer än 2% nästa år.
"Sänka räntan kommer inte fungera den här gången, vad är det då som är kvar???"
Krascha valutan, gissar jag.
@Thomas: Den har väl redan kraschat? Hur många andra västvalutor har droppat så mkt som SEK? Men det är väl bara bra om SEK kraschar med 50%. Då kommer vi förmodligen bli det enda västlandet i hela världen utan röda siffror på vårt innehav på börsen. Det är väl bra :). Då kan vår finansminister skryta om hur bra vi klarade krisen.
Att det inte går upp i sthlm idag beror väl på att det inte gick ner i sthlm den 24e..
Helikopterpengar fungerar bara med de relativt starka valutor. Om tillräckligt många inser att tex SEK eller nån annan valuta är trams då kan vi trycka hur mycket som helst men det kommer bara att devalvera värdet.
Vad som kunde ha räddat lägget är om man äntligen lyckas få igenom en lojal ledare i ondskans rike då skulle man som på 90 talet få tillgång till enorma resurser nästan helt gratis. Då hade vi kunnat förlänga kalaset lite grann till – eller åtminstone en konjukturcykel till.
En annan strategi för att komma ut ur krisen kunde ha varit en omfördelning av resurser. I de flesta länder är det några familjer som äger minst hälften av landets tillgångar. Men som de flesta förstår så slocknar solen snabbare än det händer.
Det beror ju på vad man vill åstadkomma med penningpolitiken. Den officiella målsättningen är ju att sänka värdet på pengarna i viss takt.
Om det nu är som du säger att helikopterpengar bara urholkar värdet på pengarna så ser det ju faktiskt ut att funka…
Ja så vadå? Devalvering är ju svenska regeringars paradgren.