Fackförbundet FTF uppger enligt en artikel hos SvD att det krävs medellön för att få högre pension än garantipensionen. Mer än hälften av svenskarna framöver kommer alltså bara nå garantipensionsnivåer, då medellönen är högre än medianlönen.
Skaffa förstoringsglas. |
Artikeln hos SvD uppmärksammar och fokuserar på det bloggen skrivit om tidigare, att utrikes födda riskerar bli fattigpensionärer. Om man t ex kommer till Sverige och bara jobbar i tio år kommer man bara få 10/40, dvs 25% av garantipensionens ca 8000:- SEK, dvs 2000:- SEK per månad i pension. Före skatt, bör tilläggas. Samtidigt betalar man in till pensionssystemet och betalar dagens pensionärers pension.
Garantipensionen belastar inte pensionssystemet, men väl statsbudgeten, och de som inte lyckas tjäna in tillräckligt med pensionspoäng kan förenklat sägas inte belasta pensionssystemet alls. Verkligheten är dock att de delvis belastar systemet, beroende på hur mycket de jobbar. Dock saknas incitament att jobba, eftersom man ändå kommer få garantipensionen.
Mer intressant är att FTF uppger att man måste ha 33 700 kronor i medellön (inflationsjusterat) och jobba 41 år i Sverige för att komma över garantipensionen i pension. Just 33 700:- SEK är också medellönen i Sverige just nu, men medianlönen är lägre på grund av de högavlönade som drar uppmedlet. Mer än hälften av svenskarna kommer alltså bara nå garantipensionens 8000:- SEK i statlig pension.
Medianlönen är runt 30 000:- SEK. Då det inte finns någon övre gräns på lön ligger dock medellönens 33 700:- SEK högre än medianlönen. Kort sagt – utifrån definitionen av median – kommer mer än hälften av de svenskar som jobbar framöver inte få högre pension än garantipensionens nivå.
FTF:s samhällspolitiska chef uppger att detta är ett systemfel, dvs att skillnaden mellan att jobba och inte jobba alls är så låg i pensionssystemet.
Någon lösning föreslås inte. Lösningen beror förstås på vad man har för ideologi. En lösning skulle ju exempelvis vara att ta bort garantipensionen helt. Därmed försvinner marginaleffekterna i pensionssystemet helt, och varje intjänad krona i lön bidrar till din framtida pension.
Det skulle dock göra saker ännu värre för fattigpensionärerna i framtiden, men onekligen vara ett incitament för att jobba.
Bloggens grundtes från starten har varit att 70-talister och senare bara kan drömma om en pension värd namnet. Tjänstepension och pensionssparande blir avgörande, men vårt pensionssystem är ständigt bara ett riksdagsbeslut bort från att rivas upp. Av solidariska skäl kan en vänsterriksdag i framtiden t ex säga att tjänstepensionen och privat pensionssparande ska räknas bort från den allmänna pensionen om man får mer än garantipensionen. Eller kanske hälften ska räknas bort? Möjligheterna för kleptokratiska politiker är enorma. Det enda vi kan vara säkra på är att få jobba tills vi dör. Sjukpenning när det inte går att jobba längre är antagligen högre än pensionen. Har man tur kanske man kan jobba lite mindre än heltid från åldern 75+.
SvD:s artikel hittas inte som länk här: www.svd.se/usla-pensioner-vantar-invandrade
FTF uppger sig vara ett fack för försäkrings- och finansbranschen, och tillhör TCO.
38 kommentarer
Avskaffa det statliga pensionssystemet.
Det lurar folk till att tro de kommer få pengar till ålderns höst. Bättre att inte ha någonting så folk tecknar privat pensionsförsäkring och sätter sig in i det hela. Dessutom får de ett kontrakt som ingen politiker kan ändra i efterhand.
Jodå, politiker kan ändra det i efterhand. Bara klubba lämplig lag. Tror man t ex redan höjt lägsta ålder för att ta ut tjänstepension.
Lägstaåldern för _allmän pension_ har höjts nu. Tjänstepensionen ligger kvar på 55 år, men jag tror det är nästan helt säkert att även denna gräns kommer höjas ganska rejält (kanske till samma nivå som för allmän pension).
Problemet med att avskaffa det statliga pensionssystemet är att det krävs en väldigt lång övergångsperiod för att det inte ska bli extremt dyrt att genomföra.
I en demokrati kan allt göras, inkl. avskaffa demokratin.
Däremot finns det saker som är svårare eller lättare att göra, och att i efterhand gå in och ändra i privata kontrakt är svårare. Nu finns det sedan tidigare en massa bråte i lagen om tjänstepension (som ska avskffas med det statliga pensionssystemet) som förenklar för politiker att mickla i det.
> Problemet med att avskaffa det statliga pensionssystemet är att
> det krävs en väldigt lång övergångsperiod för att det inte
> ska bli extremt dyrt att genomföra.
Det kommer ta tid, det håller jag med om, men ser inte varför det ska vara speciellt dyrt.
Joakim, mig veterligen har inget riksdagsbeslut tagits om att höja pensionsåldern. Partierna utom V o SD har enats om ett förslag däremot.
Vad gäller tjänstepension tror jag du har helt rätt, där kommer nya regler så den går inte heller säker från ingrepp.
SäS: Dyrt är det för att du rimligen inte kan nolla förmånerna som folk uppfattar sig redan ha tjänat in. Därför måste du ha två system parallellt under lång tid innan den skulden betalats av. Du har liknande problem i kommunerna idag (där man har kvar sitt gamla förmånsbaserade system, inkomster intjänade innan 1998, med nya avgiftsbaserade) men inte alls i samma storleksordning.
Bengt: Det är sant, det är inte beslutat än vad jag sett, men det är en stor riksdagsmajoritet som står bakom detta och det räcker att man tar första beslutet under 2019 tror jag (eftersom man vill höja tidigaste uttagsåldern till 62 år från och med år 2020, och sen 63 år 2023 och 64 år 2026).
I grunden är det rätt så enkel matematik. Eftersom medellivslängden har stigit, måste man också acceptera antingen senare pensionsålder eller lägre pension om systemet ska vara hållbart vid dagens utgiftsnivå.
Oavsett system (statlig pension, privata pensionsförsäkringar, eget sparande, anhäriga etc) så kommer vi behöva betala för de som är över säg 65 år, så jag har svårt att se vad som kommer bli så dyrt.
Man kan argumentera för att det är orättvist, men det genomsyrar hela dagens skattesystem. Varje steg vi kan ta emot ett mer rättvist system (där man får behålla så mkt som möjligt av det man arbetar ihp) ser jag som positivt.
SäS: Det dyra, som vi varit inne på innan, är hur den upparbetade pensionsskulden ska hanteras om du ska gå över till ett privatfinansierat pensionssystem. Den som är 64 år i år till exempel blir knappast särskilt glad om den allmänna pensionen sänks från säg 16 000 kr/mån till noll.
I takt med att pensionsåldern närmar sig för t ex 70-talister så blir det dock mer och mer troligt att det faktiskt blir utbetalningar ungefär enligt plan och prognos. Visst kan man låtsas att en vänsterregering lägger 100% skatt på allt, men det är föga realistiskt och mest skrämselpropaganda.
Faktum är att det svenska pensionssystemet efter reformerna på 90-talet faktiskt varit _relativt stabilt_ med ganska få förändringar under de gångna 20 åren. Eftersom man gradvis höjt garantipensionen samtidigt som taket för intjäning till allmän pension är relativt lågt så är det som du nämner ingen särskild stor skillnad i allmän pension för många, men att tro att tjänstepensioner eller privat sparande skulle konfiskeras för att jämna ut för fattigpensionärer är enligt mig mycket långsökt.
Kommande år tror jag man istället kommer fortsätter sänka skatten för pensionärerna, samtidigt som man höjer inbetalningarna (avgifterna) till allmän pension. Det ligger redan förslag på detta, och eftersom det råder bred enighet i pensionfrågan över blockgränserna så är knappast någon stöld av tjänstepensionerna aktuell.
Närmar sig pensionsåldern för 70-talister? Min tes är att det är och förblir typ 20-25 år kvar till pensionen…
70-talister är ungefär halvvägs dit, och har då sett att under arbetslivet har nästan ingenting förändrats gällande principerna i pensionssystemet. Att utfallet blir magert för allmän pension har varit känt ganska länge, men det blir inte noll och det kommer att bli mer och mer tydligt ju närmare man kommer dagen för att tidigast plocka ut allmän pension.
Är född 71 och jag kommer ta ut den allmänna pensionen så fort det är möjligt. Just nu så ser det ut att bli om 17 år. Förmodligen säger jag upp mig innan dess dock. Ingen tvingar dig att arbeta fram till du tar ut pensionen om du har försörjningen ordnad.
Det visar också vikten av att se om sitt hus på ålderns höst, bokstavligen. Det ka än behövas för att få låga boendekostnader.
Speciellt om man levt rocknroll livstil innan barnen kom och man är sent på det så man närmar sig pensionen när man först kan slänga ut dem. Det blir inte många år däremellan för att fixa till ökenomin.
🙂
Joakim Persson: Du och jag har samtalat i detta ämne ett antal gånger tidigare och som Du säkert vet så är min tes att nuvarande statliga pensionssystem för dem som inte haft mer än marginell PGI i egentlig mening ej skiljer sig från dem som i det gamla Folkpensions-/ATP-systemet ej hade tillräckligt intjänade ATP-poäng. Jag jämställer därvid principiellt nuvarnade GP/ÄFS med tidigare Folkpension/Folkpensionstillägg. mvh
camgbg och Rickard: Exakt så, den allmänna pensionen är verkligen inte allt. Den som är van att leva på 100% av nettolönen får problem, men det är helt upp till den enskilde att ordna till detta själv.
karlsson: Håller med, det kommer finnas ett sådant golv i systemet även om det skulle bli reformer på området.
Jag kan inte läsa SVD:s artikel om pensioner, men framgår det att invandrare som knappt arbetar i praktiken får nästan samma pension som de som arbetat i många många år, eftersom de istället får Äldreförsörjningsstödet.
Citat från Pensionsmyndighetens hemsida: "Äldreförsörjningsstödet är ett stöd för dig som har låg eller ingen pension och innebär att du ska kunna betala för din försörjning och ditt boende så att du får en skälig levnadsnivå. När du ansöker om äldreförsörjningsstöd prövar vi alltid samtidigt om du också har rätt till bostadstillägg.
Du kan ansöka om äldreförsörjningsstöd från det att du fyller 65 år. Du måste vara bosatt i Sverige för att kunna ansöka. Hur mycket du kan få i äldreförsörjningsstöd beror på dina inkomster och din bostadskostnad. Äldreförsörjningsstödet beräknas utifrån ett belopp för skälig levnadsnivå."
Det nuvarande systemet är ju extremt motsägelsefullt, å ena sidan framhävs att vår pension beror på hur mycket vi arbetat och tjänat, men sen i praktiken spelar det inte så stor roll, såvida man inte haft relativt höga inkomster.
Högst troligt kommer vi fortsätta avancera i ligan över de länder i EU som har flest fattiga pensionärer.
Folk som på pappret är arbetslösa men jobbar svart kommer få guldkant på livets höst? !
Effekten är minst sagt svag när det gäller allmän pension, dock desto större på tjänstepensionssidan.
Garantipension + BT + ÄFS gör att "vinsten" med att jobba extra är mycket låg sett ur pensionssystemets synvinkel.
Så är det. Anställda inom låglöneyrken där tjänstepensionen är låg eller icke-existerande har mycket att vinna på att åtminstonde delvis arbeta svart – förutsatt att de lägger undan pengar till pensionen. Jag tror inte speciellt många gör det dock.
Socialism alltså.
Vinnare i pensionssystemet är de som har bidragit i låg eller ingen utsträckning och i förhållande till det ändå får en hyfsad pension.
Tex invandrare 🙂 ?
De som inte har några krugerrands liggandas när de blir pensionärer får nog räkna med att äta kattmat.
Katter är till skillnad från pensionärer uppskattade, älskade och omhändertagna i Svea rike.
Det finns alltid en risk med sparande. Du överlåter din konsumtion till någon annan och förväntar dig att han ska göra göra samma sak bakvänt om några år. Man bör fundera på vad man har för möjligheter att driva igenom det i framtiden. Jag skulle inte förlita mig på att det är "rätt". Rätt och fel beror väldigt mycket på vilket perspektiv man har, det som gynnar en själv är rätt och det som missgynnar en själv är fel.
Vad sägs om att vår bloggare lyfter ett näraliggande ämne, nämligen intresset för att flytta utomlands. Nyheteridag rapporterar idag om Tino Sanandaji crowdfundar ny rapport om talangutvandring och företagarflykt. "
SVERIGE Höga skatter, pessimistisk framtidstro och osäkert politiskt läge. Skälen kan vara många för att snegla på andra länder att bo i. Nu crowdfundar nationalekonomen Tino Sanandaji en rapport som ska gå på djupet med fenomenet."
Kanske skulle Cornu kunna ordna med en online enkät här bland besökarna, som givetvis kommer bli extremt vinklad pga alla svärjevänner som av någon anledning flockas hit, och därmed ge oss chans att dryfta våra funderingar och eventuella planer.
Alla som köpt bostad dyrt och räknat med evigt hög inkomstnivå lär få en kalldusch när boendekostnaden går från 30-40 % till 1000% av disponibla inkomsten. Dessutom kan de inte flytta till något annat då alla alternativ är dyrare…
Ja fast skulden kvarstår ju medan inkomsterna ökar nominellt. Tar du ett lån på 1 miljon kronor idag är det sannolikt samma sak som att ha ett lån på 660 000 kr om 20 år. Dessutom behöver man ha 15% i kontantinsats upp till kredittaket och amortera 2% per år ner till 50% skuldkvot. Så alla som köper bostad innan dom är 48 kommer ner till 50% i skuldkvot. Har du 50% skuldkvot så har du nästan halverad räntebörda jämfört med när du köpte bostaden även om inkomsten inte skulle öka nominellt.
Tror inte det är så många som varit vinnare på att hyra bostad ett helt liv.
Får hyra ut min lägenhet och bo i husvagn när jag blir pensionär. Vintrarna lär bli mildare.
Eller Portugal så länge NHR-status finns och du har en fet tjänstepension så är det 0 procent skatt och ingen SINK. Plocka ut 100 % på 5 år och sedan flytta tillbaka (man får bo 5 månader och 30 dagar) i Sverige varje år.
Vissa skulle nog beteckna detta som skatteflykt men egentligen ser du till att din pension räcker hela livet ut.
Ja, det här är en viktig fråga som inte verkar kunna diskuteras, pga den uppgörelse som inrättade det nya pensionssystemet. Det är ett visst antal partier som äger frågan Ingen offentlig debatt därmed.
Jag gick i pension vid 50. Min man betalade. I ett sunt system hade jag fått sjukskrivning, men icke och beslutet var att kliva ur samhället.
Nu har jag tagit ut min tjänstepension på fem år och börjat tagit ut ålderspensionen från 61. Vid 65 avskrivs studielånen, gu´bevars. Jag fortsätter att leva på de gamla jobbskatteavdragen, som gynnade min man och som gör att vi lever gott på en lön. Men frisk blir jag inte av detta. Enligt text ska cancersjuka få rehabilitering, men det finns inte.
Man får laga efter läge: Jag tog ut all tjänste- och ålderspension så snart som möjligt och sparar det på konto till beräkningsbar risk. Goda tider kommer kanske sedan. Jag har i alla fall fått ihop mer än jag har på må mitt samlade pensionskapital,som renderar en nettosumma på 7881 SEK/månad.
Jag har sett två stora ändringar som såldes in som awesome men som bara blev sämre och har som aktivt mål att bli oberoende av eventuell pension som pensionär.
Det är f@n ingen ide att hoppas för det kommer minst en stor ändring till innan jag skall casha in som kommer dra ned månatliga beloppet till ett par tusenlappar.
OT kanske men jag trodde man fick garantipensionen oberoende av om man jobbade eller inte?
Var ju en diskussion för ett tag sedan att en som tärt på systemet hela livet bara fick 700kr lägre garantipension än en som varit närande hela sitt arbetsliv?
Pensionen är lite lurig, alla som drabbas av ett beslut först om 20-30-40 år sätter sig ju aldrig in i det finstilta och de som är pensionärer och drabbas är det ingen som lyssnar på. Det är mao. enkelt att plundra systemet.
Hur mycket man får ut från det statliga pensionssystemet måste ju beräknas utifrån vad man hade fått utan att jobba alls jämfört med vad man får. Vad jag förstår handlar det om några hundringar efter skatt i månaden för de flesta.
Tror många utlandsfödda kommer bosätta sig i hemlandet där det är billigare att leva. Särskilt de från u-länder.
speciellt om kontrollen kommer fortsätta vara så bristfällig. Som framgår av tidigare inlägg ska den som mottager äldreförsörjningsstöd vara bosatt i Sverige.
Nik: Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer med största säkerhet det också att gälla Garantipension eftersom allaredan inom EU fastlägges definitioner som innebär att GP i likhet med ÄFS inte är att betrakta som pension utan som socialbidrag. Och socialbidrag skall för den som kvalificerat sig därtill generellt inom EU utbetalas av och i bosättningslandet.
Detta har jag haft på känn väldigt länge (är 37år) enda sedan jag i unga år fick upp ögonen för socialdemokratisk orättvisa när Ingvar Carlsson sambeskattade familjers förmögenhet och vår familj fick straff beskattning där även mina besparingar från min mormor beskattades extra högt på grund av min styvfar som jag ändå inte fick ärva nått av. Sedan den dagen har jag haft på känn att i det här landet ska man orättvist skinna den flitige spararen. Så därför har jag istället investerat i två mindre hyreshus å en liten lantbruksfastighet, jobbar simpelt men kör f-skatt å investerar så mycket som möjligt av arbetat kapital i fastigheterna så att dessa kan avkasta i pension istället för staten. Tiden får utvisa om jag gjort rätt
Kan man pensionsspara i tex Estland, har bankkonto där, och sedan ta ut pensionspengarna utan att svenska myndigheter ser detta? För att maxa svenska förmåner.