Skatteverket har inte bara släppt skattetabellerna för 2019, utan också bilförmånsvärdena. Beskedet är därmed att förmånsvärdet för en standardsutrustad Model 3 Long Range Dual Motor AWD är 3833:- SEK per månad. Vid 20% kontantinsats i första förhöjd leasing ger det en företagskostnad på 5 630:- SEK per månad och en privat kostnad på 2 333:- SEK per månad.
![]() |
Tesla Model 3. |
Skatteverkets förmånsvärden för bilar tillverkade 2019 är nu publicerade. Tesla Club Sweden rapporterar om förmånsvärde per månad på 3 833:- SEK, som alltså ska beskattas som löneförmån utifrån aktuell marginalskatt om man har bilen som tjänstebil.
Detta är dock utan tillägg som den i princip obligatoriska autopiloten, eller tillval av annan färg än svart.
Sajten Teslakalkylen har några exempeluträkninga för totalkostnad för företaget vid tjänstebil, respektive föraren, men också för privatköp. Företagets kostnad landar på 5 630:- SEK och den privata kostnaden 2 333:- SEK i månaden. Detta inkluderar även laddning, service, däck mm.
Bloggen har också egna uträkningar på leasingen på en maxutrustad Long Range, ej performance. Kontant kostar en Longrange med fyrhjulsdrift, röd multicoatlack, vit intredning, sportfälgar och autopilot 769 680:- SEK. Vid 20% kontantinsats blir det 4 898:- SEK per månad i leasing, vid 200 000:- SEK i kontantinsats 3 582:- SEK och vid 300 000:- SEK i första förhöjd leasing 724:- SEK per månad.
Förmånsvärdet för en sådan bil är dock högre, då extrautrustningen går på 110 300:- SEK, varav 55 000:- SEK är autopiloten. Min rekommendation är att köpa till autopilot, då Tesla utan autopilot är en helt annan bil.
Om jag uppfattat det rätt blir förmånsvärdet i detta exempel 20% av extrautrustningen, så i detta exempel blir förmånsvärdet per månad 3833+110300*0.2/12=5 671:- SEK per månad. Detta är antagligen fel, men en indikation. Skatteverkets egen kalkylator har i skrivande stund inte uppdaterats med 2019 års bilar.
Runt 90% av Tesla Model S och Model X har i Sverige enligt en säljare hos Tesla sålts som företagsleasing, inklusive taxibilar. Cirka 5% handlar om andra tjänstebilar, där arbetsgivaren betalar extra lön för privat ägande av bil att använda i tjänsten. De sista fem procenten ska handla om privatpersoner som betalkortet på bordet och köpt privat.
Det är rimligt att de allra flesta Model 3 kommer gå som tjänstebilar, men antagligen ökar andelen privatköp.
37 kommentarer
Varför envisas med att räkna på kontatinsatser som om priset för företaget på något magiskt sätt bli lägre?
Räkna i stället på noll i kontatinsats för att få den korrekta månadskostnaden.
och inkl. restvärdes-uppgift samt ränte-villkor om vi pratar företagskostnad t.ex.
Svårt med % och 12ans gångertabell?
Om du går in på Teslakalkylen så ser du att jag också presenterar en rad på slutet där kontantinsatsen slås ut per månad. Då kan man också se hur mycket skillnad det gör totalt att lägga en kontantinsats eller inte. Med dagens låga räntor får det minimal påverkan!
Absolut korrekt. Men Lars pratar om summor på under 1000 Sek vilket är helt orelevant. Bilen blir inte billigare bara för att man stoppar in 300 000 sek i första förhöjd leasing.
Aldrig!
#folkelbil
Gör uträkningen för en e-Niro istället.
Roligt att den heter eniro ändå.
Jag har samma funderingar.
Varför detta fokus på förmånsvärde? Pengarna ska ändå fram på bordet.
En Tesla kostar alltså 9-10 kkr i månaden.
Varför ta den merkostnaden när en normal diesel-häck går på 5 kkr i månaden?
För mellanskillnaden kan man köra nästan 400 mil i månaden.
Visst, el är framtiden.
Men just nu går det inte att motivera ekonomiskt om man inte ser det som en del i ersättningspaketet till medarbetaren. Och, i det fallet skulle jag personligen nog göra annat med de pengarna. Nästan hellre skatta…
5768kr/månad enligt denna kalkyl:
https://www.teslakalkylen.com/view?id=5c17a701b4ebf30009785729
Företagets kostnad kompenseras alltså för medelst bruttolöneavdrag så för företaget är det kostnadsneutralt.
Så, en Model 3 kostar lika mycket per månad som en normal diesel-häck men 2kr/mil att köra.
Eller missförstår jag något?
Du kan ju köpa beggade konsultslädar med en leasingperiod i nacken (3 år, 5k mil) och skrota efter 4 år till halva priset.
Förmånsvärdet är fruktansvärt intressant därför att det avgör hur stor del av bilens kostnad som får lov att betalas med helt oskattade pengar i bolaget. Om förmånsvärdet vore noll så vore det samma sak som att få lov att köpa bilen helt oskattat (jämför t.ex. kostnaden för att köpa en dator som ett avdragsgillt arbetsredskap på företaget eller köpa den privat). Och om förmånsvärdet är lika stort som den faktiska kostnaden, så är det ingen skillnad på att köpa privat eller genom ett företag.
Och det här är vad som gör företagskalkylen på elbilar så fruktansvärt attraktiv – man slipper skatta på större delen av pengarna man lägger ut. Lägg till det att bränslet är jättebilligt, så är de totalekonomiskt oerhört gynnsamma. En Tesla Model S 75D som kostar nästan en miljon är totalekonomiskt billigare som förmånsbil än en Volvo V90 D5! Och Tesla Model 3 ska vi inte ens tala om, trots inköpspris på över 600k så kostar den mycket mindre än en hälften så dyr dieselbil att ha.
Siffran som Stefan la upp ovan är inkl bränsle för 2500 mils körning. Bara bilen kostar ungefär 5300 kr per månad netto att ha som kostnadsneutral personalbil eller som egenföretagare.
Tim, jaha? Ska vi ni jämföra 3 år gamla dieselbilar med helt nya elbilar för att se att den gamla dieseln är billigare? Med det resonemanget är det ju aldrig vettigt att köpa ny bil.
Synd bara att det inte skulle finnas begagnade bilar om ingen köpt nya heller.
Och med det sagt, är det leasing så är förmånsvärdet på en 3 år gammal diesel lika högt som på en ny, så blir nog inte så fördelaktigt gammeldieseln ändå.
Det var en jämförelse med en ekonomisk galenskap som kostade lika mycket i månaden, notera att bilen kan skrotas efter du använt den.
Att dega 6kSEK/mån för att köra 10 km till jobbet tor dagligen, samt tre helger till sommarstugan i hälsingland är idioti. Det är mer än vad många betalar för sitt boende.
Danni, hur får du fram att en Tesla kostar 5000 sek för en egenföretagare netto i månaden?
Tim, jag har 7km till jobbet men hur visste du att vi brukar åka till Hälsingland? 😉
Jonas, såhär: https://www.teslakalkylen.com/view?id=5c17a6dbb4ebf30009785728
Danni, vilket naturligtvis inte stämmer.
Du måste räkna med alternativt att du inte köper denna bil i företaget och plockar ut denna peng i lön i stället. Du närmar sig då att företagets kostnad blir din kostnad.
Så Tesla i exemplet kostar närmare 9000 sek netto att köra per månad.
Danni, jag var nog lite snabb så jag är att du redan räknat på alternativet att plocka ut kostnaden som lön i stället?
Jonas, det är exakt vad jag gör, ja. Jag räknar som om man hade tagit alla kostnader företaget har för bilen (leasingavgift inkl halv moms, sociala avgifter på förmånen, service, försäkring osv) och tagit ut dem som lön. Sen lägger jag på de kostnader man har privat för bilen (inkomstskatt på förmånen, bränsle) och då får jag en jämförelsesiffra som man kan använda för att jämföra med hur mycket man skulle kunna lägga på en bil privat istället.
Så kalkylerna är väldigt rättvisande på det sättet. Och då ser man att det blir otroligt mycket billigare att ha de här bilarna i företaget än privat. Nyckeln till det är det låga förmånsvärdet, som gör att större delen av kostnaden för bilen får betalas med oskattade, avdragsgilla företagspengar. Det är en enorm subvention faktiskt, mycket större än miljöbonusen på 60000 kr.
Danni, tack för ditt förtydligande.
Använde fin kalkyl på en ny Kia E Niro och landar på smakliga 3400 sek netto för en egenföretagare att köra per månad. Dock med en del antaganden som jag inte känner till till 100% som förmånsvärde, service osv.
Ja, Niro EV blir löjligt ekonomisk som företagsbil. Förmånsvärdena kom i samma lista som för Model 3, så du kan göra förmånsberäkning för Niro både på Skatteverkets förmånsvärdesberäkningssida och på den inbyggda beräknaren på Teslakalkylen.
Jag ska lägga upp exempelkalkyler för Kia Niro EV väldigt snart. Tror rent av jag gör det nu, faktiskt.
Vid rent privatköp av en Model 3 AWD Long Range får man en milkostnad på 44 kr räknat på 2500 mils körsträcka. Det känns inte så dåligt. Vad kostar en ny BMW M3 per mil?
Lägger man på autopilot hamnar man på ca 48 kr per mil.
Räkna med att kostnaden för en förmånsbil för föraren är i stort sett samma som kostnaden för företaget.
Skilj på bil du kör i tjänsten.
I Dannis räkneexempel så läggs hela kostnaden på förmånstagaren så jag förstår inte din poäng riktigt?
Verktyget jag skapat kan användas för att göra både upplägg som är kostnadsneutrala för arbetsgivaren, eller såna där arbetsgivaren tar kostnaden för själva bilen och den anställde för förmånen.
Skall förmånsbilen vara kostnadsneutral för företaget skall alltså den anställde avstå motsvarande lön. Lite schablonmässigt är kostnaden netto för den anställde hela förmånsvärdet.
Det blir lite mer komplicerat med bilar med sänkt förmånsvärde.
Så att köra en förmånsbil är lite som att köpa den själv. Med vissa faktorer som gör att det blir lite billigare som att halva momsen är avdragsgill.
Så bloggaren tycker man skall låna till bilar men inte till bostad?
Var står det?
Leasing i företag är främst en momskonstruktion. Tjänstebil har inte avdragsgill moms, men om man leasar den är halva momsen avdragsgill. Därför brukar man leasa tjänstebilar istället för att köpa dem i företag. Sedan kan företaget mycket väl ha kapitalet att köpa bilen, men vem vill betala 12.5% för mycket i onödan?
Därav heter kontantinsatsen "första förhöjd leasingavgift" och inte handpenning.
Angående rekommendationen att köpa en Tesla med autopilot. Jag kör en Tesla S 2017, utan autopilot. Vi har testat med autopilot, vilket var en stor besvikelse. Kan man fickparkera ger den inte mycket för pengarna. En avancerad farthållare inget mer. Jag rekommenderar att inte lägga ut pengar på den skiten utan vänta tills den avancerar några generationer och kan göra skäl för namnet.
Din säljare hade nog inte så bra koll.
Av de bilar som har sålt under 2018 så är 72% leasingbilar.
Sedan så sjunker det gradvis till 31% för bilar registrerade 2014
Tittar man i statistiken hos Bil Sweden så ser man att Tesla under 2018 till och med november har sålt 173 bilar till privatpersoner och 874 bilar till juridiska personer. Det är alltså ca 83% som gått till företag. Tittar man på 2014 så var siffrorna 72 respektive 195, alltså ca 73% som såldes till företag. Granted, nu är det inte säkert att alla dessa faktiskt leasats, en del kan ha köpts också, men ändå, så ser siffrorna ut.
Och om man tittar i datan från transportstyrelsen på vilka bilar som ÄR leasade, OBS. nutid, så ser siffrorna ut som jag skrev tidigare. De flesta leasingkontrakt är två till tre år, så det är ganska naturligt att andelen leasade bilar går ner när de blir äldre och säljs av från leasing-företagen.
Men det Teslas säljare sa gäller ju rimligen de bilar som Tesla säljer nya, inte vad som händer med bilarna efter flera år.
Men det säljaren sa stämmer inte med nya bilar heller.
Och det är bara 67 bilar från 2018 som har haft mer än en brukare, 45 av dem är leasingbilar. Så de ändrar inte statistiken nämnvärt.
Men om man tittar på bilar som ägs av juridiska personer så är antalet leasade bilar 86%.
Så det är kanske där det kommer ifrån.
Fast av privatpersoner så är det bara 16 stycken som leasar bilen.
Kan i och för sig nämna att Tesla är den mest leasade bilen i Sverige, i procent räknat.
Väldigt fin bil men dyr men fin men dyr men fin, vill ha men dyr men vill ha kanske kolla lite på finansiering men dyr skit i det yolo känner mig som Boromir…🙂