Det är stor skillnad mellan varför anställda respektive egna företagare bland bloggens läsare jobbar trots att de är sjuka, rent av går till jobbet istället för att jobba hemma. Anställda har självbilden att bara mesar är sjuka, medan företagarna menar att jobbet inte klarar sig utan dem.
Varför går du till jobbet när du är sjuk? 881 respondenter |
Att gå till jobbet trots att man är sjuk handlar enligt bloggens enkät inte främst om ekonomiska orsaker, utan främst om självbilden.
Antingen anser man det är mesigt att stanna hemma bara för att man är sjuk, eller så anser man att man är så oersättlig att det inte går att stanna hemma. Verkliga orsaker är en annan fråga, då detta mycket väl kan handla om alibisering. Orsakerna kanske i själva verket visst är ekonomiska eller handlar om karriären, men man förklarar det för sig själv med annat.
För egna företagare täcker jobbet klarar sig inte utan mig och bara mesar stannar hemma in 82.3% av förklaringarna. För anställda summeras dessa två poster till 63.3%. Ekonomiska skäl och i synnerhet karriärskäl är vanligare bland anställda än egna företagare.
Dock kan för den egna företagaren det absolut vara av ekonomiska skäl som man svarar på att jobbet inte klarar sig utan företagaren.
Själv svarade jag mycket riktigt jobbet klarar inte inte utan mig, vilket är korrekt. Det är jag som utför mer än 98% av mitt företags sysslor och ingen annan. Det är också svårt att ordna det på annat vis – det är jag som skriver bloggen, det är jag som skriver mina böcker och det är jag som föreläser. Bokskrivande kan man skjuta fram så länge deadlines hålles, men bloggen behöver uppdateras flera gånger dagligen för att bibehålla trafiken även långsiktigt. Men i slutändan är det ju av ekonomiska skäl – inga böcker, inga föreläsningar, inga blogginlägg, inga pengar.
Även svar om dåligt för karriären har rimligtvis en ekonomisk grund, om nu inte karriären bara handlar om personligt självförverkligande, och inte högre lön längre fram.
Oavsett är det knappast överraskande att förklaringarna skiljer sig mellan egna företagare och anställda. Det belyser ännu ett problem, som egna företagare har att hantera. Trots allt betalar den egna företagaren sin egen sjuklön.
Som man naturligtvis har buffrat upp med 5-10% månatliga avsättningar, precis som man gör för semesterlönen (10%) och buffert för obelagd tid (10%?). Eller hur?
Enkätsvaren är förstås bara representativa för den lilla andel av bloggens besökare som svarade, och jag gör inga som helst anspråk på vetenskaplighet eller ens någon sanning.
24 kommentarer
Kan du inte göra en enkät om vilka (egenföretagare) som buffrar del vinst, hur mycket och till vad?
Och om så, gärna hur etablerad rörelsen är enligt något mått (jag förstår att nystartad rörelse har svårt att buffra innan det finns stadig intäkt)
Ang. förra enkäten: ni som går till jobbet (där ni samverkar med andra) fastän ni är sjuka och inte förstår att er sjukdom kan slå mycket värre på någon annan, kan ni inte i.a.f låsa in er och förvägra möten?
Om inte så säg gärna upp er, starta en egen rörelse och så kan jag göra en enkät om hur grisighet och rörelsers resultat ev. korrelerar. Jag kan nog få bidrag också.
Buffringen sköter ju sossestaten om med 3:12 reglerna och progressiv inkomstskatt. Vill man inte göda politruckerna mer än nödvändigt, så samlas ju ofrånkomligen en hel del kapital i bolaget till dess man avvecklar och flyttar utomlands, alternativt använder reglerna för trädabolag.
Det ideala vore att kunna jobba hemifrån när man är smittande, men egenlegent inte sjukare än att man kan jobba. Det kan dock finnas diverse hinder för detta både verkliga och påhittade (av olika parter).
Det är väl inte så konstigt. Buffra vinst, hur mycket och till vad? Man följer väl de regler och lagar som gäller i skattesystemet. Har man en välfungerande rörelse så att först ta ut lön till brytpunkt. Ta ut aktieutdelning med något förmånligare beskattning. Överskottet kvar i bolaget för att ha användning av när man ex är pensionär. Som reglerna är idag är det väl rätt ok att ta ut aktieutdelning varje år som en extra pension.
Hur länge tänker du leva Nils Nilsson? Med bara 160k om året i max utdelning så lär man få hålla på lääänge. Tänker man stanna i Sverige så är 5:25 bättre, problemet är bara som alltid den politiska risken, lagom kul att ha levt på nudlar i 4år för att sedan bli snuvad på allting av någon förtröden vänsterpolitiker som ändrar på reglerna.
En aspekt som jag finner intressant är att jag under de perioder där jag har haft som störst frihet att styra när och var jag ska utföra mina arbetsuppgifter har varit som friskast. Stress och avsaknad av sömn har som vi alla vet stor negativ påverkan på immunförsvaret. När jag känner mig på väg att bli sjuk kan jag ofta mota det i grind genom att ta en rejäl sovmorgon och jobba hemifrån. När jag har haft den möjligheten har jag haft färre sjukdagar per år.
Som sagt tidigare. Alternativet "jag är aldrig sjuk" saknades.
Grattis! Har även jag ett hyperaktivt immunförsvar. Jag är bara lätt sjuk/förkyld en gång vart tredje år eller så. Kommer inte ihåg när jag var det senast. Nackdelen är att det överreagerar på en del ofarliga saker istället, vilket gör livet tidvis lite surt på andra sätt. Har aldrig haft kräksjuka eller influensa, och tar därför inga influensavaccin.
Samma här tills vi skaffade barn 😊 även med barn är jag relativ mer friskare än bekanta. Jag har läst att dödligheten är störst bland oss eftersom vi inte så benägna att gå till doktorn när vi känner oss sjuka vilket man bör göra när man blir äldre.
Det där med att inte gå till doktorn stämmer. Har därför nyligen tagit en privat sjukförsäkring så att det finns motivation att utnyttja det man betalar för. Och slippa dö i en sjukvårdskö som till hälften består av månniskor som är snyltare.
Ett alternativ som inte fanns med men som är fallet för mig (och många av mina kollegor) är att man oftast inte är "SÅ" sjuk att man måste ligga i sängen. Dvs man kan fortfarande arbeta till viss del.
Sedan har vi aspekten som är fallet för mig. Om jag är hemma kommer jag få ett "helsike" när jag är tillbaka. Ingen gör mitt arbete så backloggen blir inte rolig. Då är det bättre att gå till arbetet och göra vad man kan.
Förstår dock att det kan skilja rejält mellan olika arbeten. "Kontorsråtta" som jag har andra möjligheter än t ex de som arbetar på golvet inom vården. De senare ska definitivt vara hemma av omtanke om andra (patienterna i detta fall).
Tror väldigt få går till jobbet när de är så sjuka att de bara sitter av dagen på en stol. Nu har jag inte ett jobb som är lätt att mäta prestation på men skulle vara intressant att se hur mycket den går ner när man är "lite" förkyld.
Det är det som är lite luddigt med frådan som ställts. Vad innebär sjuk? En del hostar två ggr och stannar hemma. Andra går till jobbet så länge benen bär dem. Själv drar jag gränsen vid feber. Jag har dock gått till jobbet rejält förkyld och med hosta. Håller mig då för mig själv då det inte är populärt att snörvla och hosta bredvid sina kollegor.
Jag påpekade förvisso det redan då, men det kanske ändå inte är del av svaret. Men frågan är kanske lite felställd mot den bakgrunden.
Frågan är vilket skäl är det som gör att man stannar hemma. För i realiteten så stannar alla hemma om de är tillräckligt sjuka. De flesta går till jobbet om de är tillräckligt friska. Var man sätter gränsen är personlig och kan bero på några av de nämnda skälen.
Att så många har svarat "bara mesar stannar hemma", för man gör ju ett så jäkla bra jobb med febern och tröttheten när man försöker gå till jobbet. Har haft folk som har trott dom kunde gå, bara för att gå hem en timme senare.
Då är det mycket bättre för arbetsgivaren att man sjukanmäler sig innan jobbet faktiskt börjar så de har tid att hitta ersättare. Nu blev det istället, när han försvann så fick vi som var kvar mycket mindre gjort då vi hade manfall 1-2 timmar tills arbetsledaren hade hittat en ersättare.
Scarcity är inte så dåligt för karriären. Jag brukar försöka undvika då det är oskönt I största allmänhet, men händer att jag kontrar gnäll med “perfekt, då har du någon annan som gör detta bättre, så slipper jag”.
Fördelen med att alltid förankra sitt arbete i värde istället för att förlita sig på (och demonstrera, gnälla, forcera) byråkrati och regler.
Folk som går till jobbet sjuka och sprider smitta borde pryglas med kokt bandspagetti.
Instämmer helt
OT: Lars: kan du inte integrera dina Twitter feeds på bloggen? Lägger ner Twitter nu. Sjukt mycket hat och mobbning det blivit där…(Från alla sidor)
Vore ändå kul att se dem men inte gå in på Twitter.
Det finns inte en chans att jag accepterar en karensdag trots att jag har råd. Egentligen accepterar jag inte en sjukdag med 80% av SGI heller då det fortsatt är ett rejält lönetapp att vara borta.
Då det dessutom är så att ingen gör mitt jobb när jag är borta utan jag förväntas jobba ikapp på något sätt när jag är tillbaka och eventuell övertid är redan kompenserad med sex veckors semester så är effekterna absurda.
Jag vägrar helt enkelt att sjukskriva mig och det vet min arbetsgivare om. Jag jobbar så gott det går, antingen på plats eller hemma och någon sjukskrivning är det inte tal om, skulle arbetsgivaren klaga eller ha en annan åsikt kan ha se sig om efter en annan arbetare omgående.
Nu är det väl av hela inkomsten som 80% räknas så länge AG betalar. När FK däremot betalar så är det kanske SGI och då får jag kontra att jag inte har intresse av att betala massor av din sjuklön. Hur det gäller den första tiden får man väl ta upp med arbetsgivaren. Kanske vore det rimligare att låta dessa vara upp till arbetsmarknadens parter att göra upp om…
Du slipper eftersom jag inte sjukskriver mig.
Det är ens plikt att inte sprida smittor på arbetsplatsen. Blir du förkyld bör du iallafall stanna hemma de första dagarna, när det smittar som mest
Man borde istället få löneavdrag om man kommer till jobbet, sitter och hostar och snörvlar i mötesrum där alla andas samma luft.