Bostadspriserna backade i hela landet under oktober rapporterar Valueguard. Undantaget är Malmö. Säsongsmässigt är nedgången dock låg och säsongsjusterat kan den ses som en uppgång. Valueguard rapporterar också, dock utan konkreta siffror, att priserna har fortsatt falla i Stockholm under november.
Lägenhetsprisindex HOXFLATSTO för Stockholm. |
Samtliga Valueguards index, utom för lägenheter och villor i Malmö, backade alltså i oktober. Detta är i linje med SEB:s boprisindikator där just Skåne avviker positivt. Hårdast nedgång i oktober ser man för villor i mellanstora svenska städer, som backade med 2.3%.
Trots att prisraset började förra hösten är fortfarande priserna ner på 12 månader, undantaget Malmö. Lägenheter i Stockholm -2.6%, Göteborg -3.8%, och hela landet -2.9%. Villor har gått -0.5% på 12 månader, i Stockholm -4.2% och i Göteborg – 0.8%.
Valueguard påtalar att nedgången följer säsongsmönstret och att säsongsjusterat ska Sverigeindex ses som stigande med +0.4%, kontra faktiska -0.9% på en månad.
Extra intressant är att man nu också tittat på den preliminära utvecklingen för Stockholms bostadsrättspriser.
“Vi har även undersökt hur bostadsrättspriserna i Stockholms kommun utvecklats den första halvan av november. Där ser vi en fortsatt nedgång i priserna jämfört med oktober.”
Nedgången fortsätter alltså i Stockholms bostadsbubbla under november, men det finns inga konkreta siffror.
54 kommentarer
Noterar den tydliga korta sluttoppen(av en våg), våg 5, under maj 2016 till maj 2017.
Kan slå vad om att en indikator beskriver en divergens både vad gäller RSI och momentum. Detta bekräftas av att prisindex faller under nivån för starten av våg 5 och skapar därvidlag en lower low eller våg a i en C-våg. Vi är nu i slutet av våg b före en större nedgång. En klassiker om du frågar mig. Sannolikheten för prisfall är alltså hög. Hade varit intressant att dra ut en trendlinje i ett log-chart från närmaste bottennivåer bakåt men antar att Valuegard startade först 2005!
En klassisk "dead cat bounce" i klarspråk.
yes
Ytterst tveksamt om man kan applicera ett begrepp som "dead cat bounce" på bostadsmarknaden i dagsläget. Kan ju knappast bero på att bostadsköpet har tagit korta posititioner. Det är inte heller så troligt att bostadsköpet inväntar vad de tror är botten (även om det givetvis förekommer) då de flesta baserar sina bostadsaffärer på helt andra grunder än att försöka timea en marknad för att maximera sina vinster…
Tja, att sälja lägenheter man inte har (nyproduktion), vad skulle du klassa det som?
Nu handlar valueguards index om andrahandsmarknaden så jag skulle klassa det som irrelevant i sammanhanget.
Att Malmö fortfarande stiger kan bero på det stora antalet loosers vilka alltid köper sent i cykeln! Nej nu skojade jag men faktum är att staden är överbefolkad där nysvenskar bor trångt samt närheten till Danmark med en bilateral arbetsmarknad. Men självklart kommer Malmö att följa övriga Sverige. Är omsättningen hög i Malmö?
Malmö följde aldrig med upp, så tveksamt att det ska med ned. Priser på 20-30k/kvm ligger i hyfsad linje med kostnader för produktion för ett land som Sverige (väldigt inkompetenta inom bygg plus krav på standard pga klimat), så även en fri fungerande marknad borde ju hamna där givet att vi är ett i-land.
Snittavkastningen historiskt i sthlm för okt -0,67 och för nov -0,72.
Jag vet inte vad jag ska tycka, egentligen. Å ena sidan vore det ju efterlängtat och trevligt om bostäder blev billigare…å andra sidan tror jag att vi får en extrem lågkonjunktur i landet OM priserna klappar ihop (läs 15-30% ner härifrån). Och då menar jag en lågkonja som kommer att ta mkt mkt lång tid att komma ur, OM vi någonsin reser oss igen till det välstånd vi vant oss vid från 70-talet och framåt…
Ja men börja i rätt ände. Bostaden blev en obligation(räntebaserat pris) som bejakades av politiska etablissemanget(med skin in the game). Bankerna med för låga kapitaltäckningskrav som ej reformerats efter förra bostadskrisen på 90-talet. Istället medgavs fri belåningsgrad där bankerna som förlorat marknadsandelar inom företagsupplåning till företagsobligationsmarknaderna snabbt ville ta igen detta via bostäder och fastighetsutlåning. Staten knuffar på ännu mer via skatteuppskov(idiotiskt) inte minst för att stat och kommun inte bygger tillräckligt själva. Varför ska en naturlig efterfrågeökning från och med 90-tals generationen stimuleras ännu mer? Finns ingen bra förklaring mer än att dålig statlig planering skulle kompenseras via privatbyggande och mer privat ägande. Tema som ständigt återkommer är: Marknaden och privatiseringar. Om och om igen. Varför ska marknaden bara få råda i uppgång? Då blir det bubblor såklart.
Glöm inte det viktigaste: Värdet av våra kronor går ständigt ner. Ett av måtten är priset på bostäder. "Va fan får jag för pengarna?"
Vi vet ju alla hur detta kommer att sluta, typ. Även om timingen alltid är "omöjlig" att se, förutom i eferhand.
Och det kommer inte bli roligt för någon, alla kommer drabbas, inte minst av den sociala misären som följer, på ett eller annat sätt.
Svaret är naturligtvis att politikerna tyckt att det har varit ett alldeles fantastiskt smidigt och oproblematiskt sätt att hålla befolkningen glad och nöjd. Alla är ju glada när värdet på deras boende stiger varje månad. Festen fortsatte på krogen, i bilhallen, i inredningsbutikerna och på Arlanda…
De oansvariga politikerna slipper dessutom stå ansvariga för abyssen de skapat. De är redan bortglömda när raset kommer…
Själv hade jag mycket dålig koll på immigrationsvolymerna med 100 tusen per år vilket förstås påverkar bostadsmarknaderna. Inte förvånad hur illa förberedda politikerna måste ha varit. Hur kunde de inte se och förstå vad som behövdes långt före 2015? Svaret måste var passivitet och ren och skär egoism, dvs skin in the game.
Javisst, allt enligt devisen att värdeökningar ökar konsumtion osv
Ja, det där med att "marknader" bara ska råda i uppgång var just ett intressant perspektiv. Det är ju klassisk moderat-politik: de avskyr fria marknader minst lika mycket som Socialdemokraterna gör, men de är däremot intresserade av att optimera vissa kassaflöden i goda tider. Vilket är precis vad som hänt här, och rimligen får återigen inte "marknaden" vara fri i nedgång.
Ja som politiker verkar de göra allt för att "öka tillväxten" men retoriken om marknaden som välgörare har varit legio både från S och Alliansen, dvs att de lämnar över till marknaden alltmer. EU har t.o.m förslagit blankningsförbud mot t.ex. euron(det var ju kris). Genom att sätta in åtgärder mot marknadsanpassning så bygger man naturligtvis in obalanser. Politikerna borde istället fråga sig varför priser uppstår som de gör. Vad är sunt och vad är inte sunt. För Nya Moderaterna var det en icke-fråga mer än att marknaden är mer effektiv! Är den? Isf måste korrigeringen också vara en effektiv utveckling. Förr hade vi riktiga sakkunniga i kanslihuset. Numera är de hel- eller delpolitiska i sin anställning. Särskilt gäller(gällde) det M och S. M krävde ett tag att sakkunniga(dvs experter) skulle dela partiets värdeidéer.
Vad får man då?
Head and shoulders för HOXFLATSTO nice
+1
Mycket tydligt
Raset kan mycket väl börja snart, men jag tror det segar sig ett par månader till.
Anekdotiskt har prissänkningarna hittills framförallt drabbat nyproduktionen, och i andra hand väldigt dyra bostäder.
Sett till lånetak och amorteringskrav så betalar folk i princip vad de kan, för att få vad de kan få. Det befintliga beståndet står fortfarande anmärknigsvärt stabilt.
Förväntar mig nog fortfarande att inget händer på riktigt förrän räntan börjar röra sig.
Här är min vision om varför det är just Malmö som håller imot strömmen:
1. I Malmö är det väldigt få ställen där man fortfarande kan bo någorlunda tryggt. Därför pressas priser enormt i de relativt pang och bang fria områden.
2. Tillökning av pensionsräddarna i Malmö är på väldigt höga nivåer. Gissa hur det påverkar priser!
3. Trots allt finns det fortfarande människor som jobbar (det känns att vi är i en klar minoritet) och närhet till Köpenhamn lockar många.
Och en liten notis. Prisskilnaden på bostadsrätter i Malmö är enorm. I områden där raketforskare är i majoritet kan en fin 3-a kosta 1 miljon. För en miljon i Limhamn kan du möjligtviss köpa en studentlägenhet om du har en väldigt god karma.
Det där resonemanget föll ju redan på första punkten…ska man skratta eller gråta….Malmö är väl Europas mest otrygga stad idag. Vem vill bo där…?
Jag skulle nog inte säga att det är "relativt få" ställen där man kan bo någorlunda tryggt i Malmö. Den som säger så har nog inte besökt staden på ett tag och t ex traskat runt i de västra delarna.
Du kanske borde prova att resa utanför Sverige. Finns gott om städer i Europa, som får Malmö att framstå som en söndagsskola. Dessutom är det specifika områden i Malmö som drabbats av våld kopplat till organiserad brottslighet. Jag upplever Malmö som tryggt när jag besöker staden, och dit räknar jag även Möllan.
Möllan har dessutom inte varit sunkigt sen typ 90-talet.
Däremot delar av Rosengård, Seved/Södra Sofielund, Holma, husen kring Fosievägen mfl områden är lite mer deppiga. Men ingenting jämfört med riktiga problemområden i andra länder, faktiskt.
En vanlig person har inte något särskilt att vara rädd för. Största risken att åka på en smäll som vanlig medborgare har man som vanligt om man dricker sig full och går runt och gastar på och utanför nattklubbarna osv.
Malmös farlighet är sjukt överdriven.
Främsta anledningen är väl snarast att priserna är inte alls på den nivå som gäller i Stockholm och Göteborg. Lönerna (för de som faktiskt arbetar) är ungefär samma så det är lättare att finansiera ett köp i Malmö än i Sthlm & Götet.
Raketforskarna & pensionsräddarna finns inte på marknaden för att köpa sitt boende. Det de bidrar med är ett ökat tryck på de som bor i sämre områden men har ordnad ekonomi att flytta till något bättre.
Jodå jag har rest en del. Jag håller med. Frankrike är absolut värst och tysklands "utanförskapsområden" är minst lika äckliga som svenska.I Italien känns det lite bättre än snitt. Finland är dock absolut i topp utan någon som helst konkurrens, där andas man fritt i princip överallt.
Men varför ska vi jämföra Sverige med de som har det sämre än vi!? Vi har ju haft det mycket bättre och förtjänar att ha det bra även idag.
Centralt under dagen i Malmö är risken att råka illa ut är så klart inte stor. Även om de flesta som skjuts tillhör organiserad brottslighet betyder inte att man är mindre rädd för det. Pojkar skjuter ju på öppna gator och torg.
Jmf vi med Frankrike eller UK så ser det nog ganska snyggt ut i våra s.k problem-områden. Farligheten handlar om när och var du rör dig. För män och kvinnor. Graden av brott är allvarligare och även om brottslingarna är få så har de ökat och så också riskerna(på "fel tider"). Utan tvekan. Vi kan som "vita" fortfarande vistas dagtid i de värst utsatta områdena utan att kanske utsättas för hot/brott som i delar av USA. Men trenden är oroväckande. Fråga företagare(invandrare) i utsatta områden. Rädslan för att vara på fel plats vi fel tid finns där.
Unknown: Jag reagerar mest på påståendet "I Malmö är det väldigt få ställen där man fortfarande kan bo någorlunda tryggt."
… det är nämligen genomfalskt. Det är ingen större risk att råka illa ut på kvällen eller natten heller.
Jag skulle vilja hävda att de som besöker Malmö då och då inte har så mycket på fötterna i jämförelse med de som faktiskt bor och jobbar där varje dag. Det finns områden i Malmö jag aldrig skulle sätta min fot i nu för tiden som tidigare inte var så farligt, framförallt inte efter mörkrets inbrott.
Sen får man kanske tänka utanför sin egen lilla bubbla, t.ex. så skulle knappast judarna i Malmö hålla med om att det är sjukt överdrivet.
För att inte ngn ska reagera på ordet "vita" så kan man konstatera att de flesta av offren bor själva i områdena! När det gäller ungdomsbrottslighet etc löper dock "utomstående" en större risk genom att de "inte passar in". Så har det alltid fungerat mellan grupper där spänningar uppstått.
Om Malmö ökar så är orsaken att man redan ligger på väldigt låga nivåer. Malmö är dock Sveriges 3:e stad och intill metropolen Köpenhamn så prisnivån borde vara betydligt högre. Om nu inte otryggheten varit så stor. Visst, risken att bli skjuten eller utsatt för våld är inte stor, men vilken barnfamilj vill utsätta sig för den. För oskyldiga drabbas faktiskt både psykiskt och fysiskt.
Men som jag hör här av vissa så är tydligen regelbundna skjutningar på öppen gata det "nya normala" och inget att oroa sig för.
Blir Mexiko nästa jämförelseobjekt ?.
Till Joakim: Visa uplever det så, visa gör inte det… Vi är olika och tycker olika.
Sen handlar ju det också om vem man är. En kvinna i burka känner sig fantastiskt tryggt även i förorten 24h om dagen. Allt är relativt 😉
Oro måste tas på allvar, oavsett om den är välgrundad eller ej. Folk som oroar sig lider. Och lider man minskar livskvaliteten högst väsentligt. Och här har det skett en remarkabel negativ förändring. Ingen kan väl förneka det?
Sedan är det givetvis så att vissa grupper lider mer än andra.
Bengt: Nå, det jag säger är bara att det är överdrivet att påstå att det är väldigt få ställen man de facto kan bo tryggt på i Malmö. Det är hysteri.
Sen är det givetvis ingen vacker utveckling. Tvärtom. Jag rekommenderar boken "Framtidsstaden" av Lars Åberg för en riktigt dyster och sann bild av läget (och visar också att detta knappast är något nytt i stadens historia sedan 70-talet).
Joakim: Som skåning vet jag att det var dystert i Malmö på 70 talet. Men det var en helt annan typ av dysterhet med avveckling av industrier mm. Idag handlar det om våld och kriminalitet.
Men kan man vända utvecklingen i Malmö skulle det kunna bli en bra skjuts i bostadspriserna. Ser dock inga tecken på det.
En handfull exempel är väl att området kring Möllan, samt i Västra Sorgenfri och kring St Knut definitivt gjort ett ansiktslyft, plus då fortsatt ökat välstånd i västra Malmö och i västra hamnen. Men i det vi skulle kunna kalla "söder" och "öster" ser det fortsatt rätt trist ut, fortsatt stagnation, men jag tror absolut att området kring ex Norra Grängesbergsgatan eller runt Seved har potential att bli bra nån gång i framtiden, de har rätt kombination av "skitigt område med billiga bostäder" som är en så lockande grogrund för skäggig inflyttande ungdom.
Bostadspriserna har ju fortsatt upp i de flesta stadsdelar, så nåt är på gång.
@Joakim, pratar vi om gentrifiering av Sofielunds sämre delar såsom Rasmusgatan. Detta pratades det om redan 2004 när jag bodde på Möllan. Det går långsamt må jag säga.
Ombildningen ifrån HR till BR, blev till stor fördel för V/MP/FI tillkortakommande människor. Med räkmacka till BRF medlemskap på Möllan. När Sydsvenskan fick en artikel med någon som var uppvuxen i ett område med stora problem, blev dessa tysta med orden "Flytta till ghettot då för fan, vi som vuxit upp här vill inget annat än att komma härifrån".
Niklas: Exakt. Jo, snabbt går det inte. Kring Möllan har nya BRF dykt upp och området har ju allmänt lyfts — det är "bättre" nu än 2004 eller 1997 tycker jag helt klart.
Men till 2030 kanske vi har nån ombildning på gång kring Seved/Rasmusgatan, eller åtminstone så har de värsta knarkargänget gett sig av eller dött ut. Kanske lite optimistisk förhoppning, men omöjligt är det inte.
De som inte ser hur Malmö lyfts var inte med på 90-talet. Då var det hur lätt som helst att få tag i en hyresrätt mitt inne i stan, och det var billigt.
För er som funderar på börsens utveckling bör kolla in den aktie som betyder mest globalt. Nämligen Apple! Vad kommer att hända i Apple? Här är mitt svar:
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_3ed98ff2ac1d5e8eae55681af0362cb6.png
Jag har en bättre logaritm-funktion i min programvara men denna från investing.com får duga. Notera 3-vågs rörelsen från 1998-2003-2018 som avslutas med en femma(v)i toppen av våg 3. Rörelsen är i diagrammet 3 st streckade linjer i tre olika vinklar som avtar med varje våg. Vi bör alltså enligt fibs på räkna en botten av våg 4 vid 38,2 eller 142 dollar. Där köper vi! Notera att kursen fortfarande då ligger ovanpå trendkanalen för att senare avsluta i våg 5(eller förlängas igen likt tidigare)till en våg av högre dignitet, 3.
Apple ska mao ner minst 24% från gårdagens nivå! Halleluja!
Notera även att nivån 142 kan vara A-nivån på väg mot C längre ner! Vet mer längre fram!
Notera även att från botten 2013 ca så har vi 2 vågor till toppen. Varje våg oavsett dignitet avslutas i regel i en 2-vågs-formation(istället för 3 som är det normala)OBS! En hemlighet :). Här visas det tydligt som den sista streckade linjen med högsta gradtalet/lägsta lutning.
Vad är det för rappakalja du slänger dig med,har du läst en bok i teknisk analys och tror dig vara Warren Buffett?
Hej Canacopia,
Väntar med spänning på att få ta del av intressanta synpunkter av dig framledes!
Har inte sett dig här tidigare. Hoppas du får en bra start!
"Vet mer längre fram!"
Word!
Nu är det så att börsen inte lever sitt eget liv. Även om marknaden "har fel" så är den effektiv i sina förmedlade budskap. Alltså kan framtida information ge oss ledning för tiden som ligger ännu längre fram.
Inlägg 12:45 ovan:
Borde stått 3-vågsrörelse 2000-2012-2018 istället(topparna).
När tidningar som DN under Din Ekonomi börjar skriva om seriösa idéer om att människor satsar på att bli ekonomiskt oberoende blir jag likblek och får en stor klump i magen(eller skrattar jag?). Vad är värst? Att DN skriver seriöst om det eller är det att vi ser trenden? Helt klart hänger det samman med börs- och fastighetsprisuppgång under åren från 2009 resp. 1995. Givetvis finns det inget bättre tecken på att en hel del människor kommer att bli brända. Men visst satsa på det men begär inte att stat&kommun ska ge skuldsanering med bidrag framtiden. Folk vet ju inte när de måste konsolidera sig och riskerna. Vilken livsuppgift att leva efter! Håll det bara för dig själv tack. Ditt självförverkligande i den postmoderna tappningen.
"Så blir du ekonomiskt oberoende"
Ja, detta är ett typiskt tecken på en konjunkturtopp (där folk extrapolerar sina vinster från börs/fastigheter in i framtiden och glatt tror sig kunna leva på avkastningen även vid en ringa mängd eget kapital).
1+
Många har förstås blivit oerhört rika och kommer även att lyckats behålla sin förmögenhet och få den att växa. Problemet är mera att man försöker få in dem som inte har kunskap eller talang. Det är dem vi måste skydda! Men det är klart. Idag ska inte staten varna. Var och en sin lyckas smed heter det ju.
Jag tycker marknaden är övervärderad sedan flera år tillbaka. Nu sjunker priserna måttligt och långsamt jämfört med uppgången de senaste tio åren. Det här var väl målet. Folk amorterar och det går inte att skuldsätta sig för hus/lägenhet lika lätt. Det går inte att alla vinner antingen offrar man de som nyss köpt och akut behöver flytta igen eller de som inte har råd att köpa på toppen. Visst mina boenden har också ökat men för varje flytt hamnar jag i större lån på banken (banken lär vara glad över enkla pengar när allt bara går upp). Kanske även staten med tanke på lagfartsskatten. Känns för befolkningen i stort som en förlust med de här extremt höga priserna. Kunde regeringen få bort spelreklamen och ockerlånen för blanko också så skulle det vara ännu bättre.
Om den nuvarande utvecklingen håller i sig är det mycket positivt för den svenska bostadsmarknaden. Priser på -1,5 % per år plus minus ytterligare cirka 2% på grund av inflation är en lagom stor minskningstakt.
Men med räntor på de nivåer som vi har idag är risken stor att det sticker iväg uppåt igen snart.