Valueguard rapporterar inte om några väsentliga förändringar i lägenhetspriserna, även om media slår stort på trumman med att lägenhetspriserna föll med några promille. Däremot föll villapriserna hårt i våra tre så kallade storstäder.
Lägenhetsprisindex för Sverige, HOXFLATSWE. Data: Valueguard |
Det skedde alltså inget väsentligt med bostadspriserna. Återhämtningen alternativt tjurfällan i bubblan kvarstår trendmässigt när det gäller lägenheter och för villor är rörelsen fortsatt i stort sett horisontell.
Lägger den här gamla godingen här. |
Största rörelsen stod lägenhetspriserna i sk mellanstora svenska städer för med -0.92% och för villor gick Malmö -1.84%. Malmö var dock ner från ett prisrekord.
I övrigt såg det ut som följer:
Sverige -0.31%
Lägenheter -0.35%
Villor -0.28%
Stockholm lägenheter -0.11%
Göteborg lägenheter +0.26%
Malmö lägenheter -0.29%
Mellanstora svenska städer lägenheter -0.92%
Stockholm villor -0.67%
Göteborg villor -1.47%
Malmö villor -1.84%
Mellanstora svenska städer villor +0.73%
Sammantaget inte så mycket att hetsa upp sig över. Ägarna till femmiljonersvillan i Göteborg fick betala ca 73 000:- SEK för att bo den senaste månaden pga värdeminskningen.
48 kommentarer
"Ägarna till femmiljonersvillan i Göteborg fick betala ca 73 000:- SEK för att bo den senaste månaden pga värdeminskningen." – Ja, så kan man ju också se det, men det är inte rätt.
Min villa jag köpte för 3 miljoner är värd omkring 7-8 nu. Det är inte så att det kostar mig en enda krona om det imaginära priset går ner.
Exakt. Och du har inte haft några intäkter från villan heller.
Trogna läsare av bloggen vet att dessa formuleringar är en kritik av samma formulering fast när man "tjänat på att bo".
Stämmer!
Allt beror på NÄR i tiden man köpt och hur länge man tänkt bo kvar..
En orealiserad förlust är inte någon förlust
Då är inte en orealiserad vinst en vinst eller och alla åren av "få betalt för att bo" har bara varit rent skitsnack. Då är vi överens.
Nu är bostadsmarknaden vid ett vägskäl, på grund av inflationen. De som har stora lån på sina boenden kan se fram emot tider av ökat välstånd då lånen kommer att minska i värde i takt med inflationen. Samtidigt leder ökad inflation till högre räntor, i alla fall om den fortsätter upp över tre procent.
Önskescenariot för den högbelånade är att inflationen håller sig under 3% utan räntehöjningar. Hur sannolikt det är kan vara svårt att räkna ut.
Enligt Di.se så kan bopriserna tryckas ner 30%, inget långivare och högbelånade sover gott till.
Fast inflationen äter väl inte upp några lån?
Frågan är väl om reallönerna hänger med uppåt, eller ännu viktigare om vi får en vänsterregering, hänger den disponibla inkomsten med?
Annars får vi ju bara mer kostnader med högre KPI.
En orealiserad vinst, dvs att man inte plockar ut värdestegringen på bostaden i exv kontanter etc o utnyttjar detta till att åka till Thailand eller köpa senaste nya Volvon är lika lite en vinst som en orealiserad förlust är en förlust…
Allt enligt mitt kanske lite gammaldags ekonomiska synsätt
@Outside The Box: Jo, inflation är lika mycket på riktigt som pengar. Den påverkar i stort sett alltid löner och andra ersättningar.
Och du verkar blanda ihop begreppen lite. Det räcker att reallönerna är oförändrade för att effekten av inflationen ska få fullt utslag.
Det som betalar av lån är höjda löner och med dessa ökade amorteringar, inte inflationen i sig.
Men nu kommer inte allmänheten använda sina höjda löner till att amortera, så skulderna kommer inte betalas av.
Fast även om du inte betalar av lånen vid hög inflation, så kommer lånebelastningen att vara lägre än tidigare på sikt (nej, inte vid "ränteskiftet", men på sikt) då din nominella lön stiger, samtidigt som lånet inte gör det.
Jämför med deflation, då lån blir tyngre och tyngre att hantera med krympande lön.
Sedan tenderar tillgångar också att stiga i värde i inflationstider, vilket då "automatiskt" gör att skulden blir mindre i förhållande till tillgångens värde.
Ja, jag fattar att det rimliga vid högre inflation givetvis är att även räntan blir högre och den vägen transient sänker priset på bostäder och höjer lånekostnaden. Men det kan ses som en övergående effekt om man så vill.
Jag kanske var lite otydlig men min poäng var just det att det inte är inflationen i sig utan antagandet om att den ska lyfta de nominella lönerna som gör att lånet "äts upp".
Men Joakim har ju såklart en poäng i att lånet i förhållande till bostadens värde bli ju mindre då värdet på tillgångar tenderar att stiga vid inflation, speciellt med monetaristernas definition.
Sålde flera fastigheter/lgh perioden 2014-17 och lämnade kronan. Med sparande på börs och i euro känns nu priserna ok i Sthlm innerstad. Slog till igår på en lgh i en topprenoverad 20-talsfastighet med kvm-pris runt €8000. Kanske fel tidpunkt med tanke på tjurfällan men mitt tips är låg ränta och fortsatt devalvering (samt håll er borta från nyproduktion).
Grattis! Bra timing! Och ska du bo där länge så spelar inte en nedgång någon roll. Priset kommer antagligen igen, även om det skulle ta ett tag. Enda hotet är en hög ränta. Men med flera husköp i bältet, så har du ett lågbelånat hus nu. Allt rätt !!
Rent anekdotiskt söder om söder är det väl så som jag uppfattar marknaden just nu.
Störst skräll är väl ändå det Booli rapporterade igår om att priserna på nyproducerat nu nästan är lika med priserna på andrahandsmarknaden i Stockholm. Måste svida duktigt.
Ändå är det fortfarande dyrt då föreningarna i nyproducerat är belånade upp över taknocken.
Inklusive eller exklusive andelen av föreningens lån?
Nyproducerat bör vara billigare än befintligt bestånd eftersom de oftast byggs i sämre lägen och med lägre kvalitet. Köper man obyggda/ofärdiga bostäder så bör det vara med en rejäl rabatt som ersättning för riskerna.
Vi kommer att se att dollarn(dvs kapitalrörelserna) är det som sakta urgröper affärscykeln. Skuldsättningen i dollar gör att aktiviteten minskar då investerarna, särskilt i Asien/Kina, vars lån ökar i värde(dyrare både i ränta och kurs) måste köpa tillbaka dollar för att amortera/byta valuta.
Trumps handelskrig handlar bl.a om valutor. Precis som under 80-talet då Tyskland men framförallt Japan konkurrerade ut USA på deras hemmamarknader är det idag Asien/Kina som upprepar liknande mönster. USA reagerar. Precis som förr är USA världens största konsumtionsmarknad. Och precis som då ligger ett 1987 i luften framöver(2021?) med ett nytt Plaza Accord med Kina, Japan och EU t.ex. Det som skiljer idag mot förr(1985-1987) är skuldsättningen i världsekonomin.
Vad har då detta med bostadspriser att göra? Jo en hel del eftersom en ansenlig del av våra och andras bostadslån ligger i utländska valutor. Att alla som lånat(banker t.ex) samtidigt ska kunna "hedga" sig till att säkra sina värden samtidigt(när den stora anpassningen inträffar(läs 1987)) är inte sannolikt eller möjligt. Hur som helst så får valuta-anpassningen konsekvenser i de underliggande tillgångarna, dvs aktier och fastigheter.
Vi vet hur det gick för japanerna den gången(1989—). Detta är ingen domedags-prognos och världen lär inte gå under likt "klimat-prognosen". Bara vanliga konsekvenser i ett lite större format. Inget växer ju till himlen som bekant.
Förresten ser det ut som att oljan(wti) kan nå nya höjder. Men nu verkar det dags för en större korrigering nedåt mot 55-60 usd. Vi får se.
Oljekrisen var ju den som bla. satte igång stagflationskrisen på 70-talet och som föranledde dollar-uppgången(ränte-chocken av FED).
1987 var nog så dramatiskt. I alla fall den höstdagen i oktober. Det dock de flesta förbiser eller glömmer är att börsen tagit tillbaka det dramatiska nedstället 2 år senare.
Jovars, men börsfallet var utlöst av rädsla för dollarfall(en del hävdar också att det hade med ny beskattning att göra) där utländska aktörer fick panik(USFed hade dessutom sedan en tid agerat via sin hemliga Treasury-fond för att sälja dollar). För övrigt var det FED via Greenspan som sänkte styrräntan kraftigt för att lugna. Låt oss se hur detta vapen ser ut idag? Realekonomiskt var det trots allt ett tecken på vad som komma skulle för t.ex Japan och en ny valuta-paradigm i världen som styrdes av USA.
Här de senaste kommentarerna i FED´s bevakning
ftalphaville.ft.com/2018/10/18/1539853200000/The-Treasury-s-currency-report-was-all-about-China-/
1987 var OMXS30 ner 17%. 1988 upp 52%.
Dock var 1987 så klart dramatiskt med en nedgång från toppen med 39% när det osade som värst. Mycket bra graf från Erik Hansén nedan:
https://twitter.com/ErikHansen_IG/status/1052613890373275648
Självklart är det ett problem att USD stärks kontinuerligt och det börjar som du är inne på bli ett problem för framförallt emerging markets.
Sannolikheten för att räntehöjningarna fortsätter i US ökade med dagens info och får börsen i staterna på fall även idag.
Kina-aktier är ner 30% sedan Januari-högsta.
Tufft år på världens börsen förutom för de som investerat i US (framförallt FAANG).
Yuanen på lägsta nivån sedan januari 2017 osv.
Folket hade det bra 87-88, fordonsbranschen toppade sin försäljning 1988 så det där börsfallet 87 var nog bara ett problem för börsklippare.
@Kent, så kan man se det men underliggande visade det på strukturella problem i världsekonomin. T.ex råkade Sverige några år senare ut för den värsta depressionen i modern tid. Som förvärrades av just dollarlån, inte kronlån och en spariver liknande det Grekland tvingades till. Allt hänger ihop bäste Kent.
@Stefan; När det gäller Kina försöker jag komma tillrätta med deras börsfas. Enligt rådande idé borde man nu optimalt snart närma sig en botten(-5% ner till). Det stämmer dock illa överens med min teori om att t.ex DAX ska ner till minst 9800(9774) cykliskt sett(motsvarar fib38 från 2009). Och under stigande dollar! Kina kan göra allt mellan -5, -12 till -25% från dagens nivå utan att rådande scenario fallerar tekniskt. -25% är en dubbelbotten av uppgången från 2016.
Vad hade sp500 varit utan FAANG! DJIA o SP500 kanske klarar sig att bottna redan 16% ner från toppen strax under januari-botten(tack vare FAANG!). Sälja Nasse100 och köpa IWM borde vara ett sätt att hedga sin portfölj om man inte vill sälja allt(tycker jag inte…ännu!).
Yuanen på väg att riskera att utlösa USA-reaktioner vid motståndet 7 dollar. Interventioner från PBOC lär ivf ske vid den nivån.
Här kan du läsa hur USA just nu ser på Kina´s penningpolitik mht valutan.
här var det Stefan;
https://home.treasury.gov/system/files/206/2018-10-17-%28Fall-2018-FX%20Report%29.pdf
Rättelse…hmmm, 7 dollar är förstås 7 yuan per dollar. Inget annat!
Slarvigt och impulsartat……köpa RWM, inte IWM, skulle det vara.
Av grafen att döma ser det förenklat ut som om priserna ska ner i den s.k C-vågen(A-B-C) och testa uppgångskorridoren/stödet från våg i-ii(2008-2011). Liknar börsen utseende ifråga om USA, dock inte OMX eller DAX. Stödet ligger just nu ca 13-14% ner. Ett stöd som stiger för varje dag förvisso.
Hur var det nu? Om man inte sålt har man inte gjort någon förlust va?
Inte förrän revisorn kräver att man skriver ner värdet på innehavet…
https://www.di.se/live/kris-for-bostadsbolaget-tobin-salde-tva-bostader-i-senaste-kvartalet/
Eller så kan man studera kassaflödet.
Din fru kanske bestämmer över dina pengar, men någon revisor är hon inte.
Skilj på privatekonomiska idioter (tjäna på att bo) och företag…
Det verkliga raset har precis börjat.
Kan väl ändå inte rasa mer än 100%?!
Jo, du kan få betala för att bli av med din bostad, jmf med 90-talskrisen.
F.ö. pekar mkt på en konvergens av flera kriser. Dessutom finns en medvetenhet om att så är fallet jämfört med 2008. Men girigheten är stor och vem vill hoppa av tåget och missa en sista ev uppgång.
När rädslan sätter in är det synd om de som måste sälja till kanske 30% lägre priser. För att inte tala om fallet i BNP när den "fattige" bostadsägaren slutar konsumera.
Du kan lämna tillbaka lägenheten till föreningen. Hände ett antal gånger i en förening jag satt i styrelsen för under mitten av 90-talet. Vi gav faktiskt bort dessa till den som betalade avgiften. Nu kostar de väl en miljon.
Du kan alltid skänka din bostadsrätt till föreningen. Gör tillräckligt många det "konkar"såklart föreningen och alla bostadsrätterna omvandlas till hyresrätter.
Det gäller ju då föreningen kommer på obestånd när avgifter inte kommer in men räkningarna skall betalas.
Det är inte ett helt orimligt scenario i en del av dessa dyra föreningar då knappast OP mfl är intresserade av att betala avgifterna för lång tid framåt.
De som har köpt sitter dock mycket illa till.
Väldigt OT. Men beställde en elbil igår (Tesla 3). Leverans i början av 2019. Vad tror ni instegspriset landar på i Sverige? Ev blir det även solceller för att nå lite klimatnytta.
Kul!
Berätta gärna mer hur det går!
Men, är det inte någon här som kör omkring i en lite mer normal elbil – eller har tänkt att skaffa en sådan ? En som inte kostar skjortan som en TESLA ?
En bil för den vanlige löneslaven med ttvå barn typ ?
Tack, jo bilen är tänkt för en löneslav med två barn.
Det är därför jag är inne på instegsmodellen (lilla batteripaketet), samt ingen extra utrustning utöver standard.
Jag ber att få återkomma när detta passar bättre till topic.
Är modellen med dubbelpuckeln verkligen applicerbar på bostäder. Det finns ett annat värde i något man kan bo i än t.ex. tulpanlökar eller bitcoin som inte har något värde alls.
Tulpanlökar går bra att äta och Holland tjänar bra på sin stora export av tulpaner och lökar år efter år.
Hos mig äter sedan rådjur upp det mesta om jag inte sätter något fult nät som hindrar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Värde? Vad fan är värde?
Definiera (marknads)värdet…
Baslinjen är en uppvärmd husvagn på en grusplan med gemensamt servicehus.
Det är ganska långt dit.
Illa formulerat av random. Vad man dock kan konstatera är att spekulationsgraden* i bostäder är betydligt lägre än för aktier och tulpanlökar anno 1630.
*mätt som andelen som äger sitt boende i rent spekulationssyfte.