Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.
När den mörka delen av året rycker framåt i allt snabbare takt kan jag redan konstatera att tidigare beräkning av lönsamheten för en solkraftanläggning uppfylls. Avkastningen på min anläggning blir nu när allt är på plats cirka 7.6% justerat för skattefriheten.
Solkraftproduktion och såld energi 201801 – 201809 |
Min solkraftanläggning på nominella 4 760 Wp har under året producerat 3 446 kWh fram till och med september. Oktober har än så länge gett 54 kWh och bör landa på runt 150 kWh, vilket gör att min årsprognos landar på cirka 3 650 kWh.
Av 3 446 kWh har 1635 kWh sålts ut på elnätet
Nu när alla avtal är på plats ger såld el cirka 70 öre från Falkenberg Energi, cirka 3 öre från elnätägaren Ellevio och 60 öre från staten, för en summa om 133 öre per kWh. Köpt el går på cirka 1:28 öre vid 50 öre i rörlig elpris, inklusive elnätägarens rörliga avgift.
Detta innebär att jag får en nettointäkt på (3446-1635)*1.28+1635*1.33=4493:- SEK. Då denna avkastning är skattefri bör den för att jämföra med vad andra investeringar kan ges skattejusteras med 30% skatt, och landar allts på 4493/0.7=6419:- SEK före skatt.
Detta är en avkastning på 7.6% före skatt, medräknat subventionen på 30% av installationen som nu gått igenom länsstyrelsens byråkrati. Man får alltså ligga ute med hela beloppet i upp till över ett år innan pengarna betalas ut, vilket i sig kräver en ny blankett och omfattande bevisning på att man faktiskt installerat och betalat för anläggningen.
Förra hösten publicerade jag en beräkning om över 8% i skattejusterad avkastning. Detta baserade sig dock på en söderriktad anläggning, men på grund av husets utformning har jag min anläggning mot öster, vilket alltså påverkar lite på nedsidan. För öster bör 7.6% vara tillfredsställande.
Frågan är dock om den totala livstidsekonomin påverkas. Med lägre solinlysning pga riktade mot öster bör panelernas livslängd förlängas, och kanske tillräckligt för att ge samma produktion under sin livstid? Dock inte samma sak som avkastning per tidsenhet (ränta).
Många börjar tjata om återbetalningstid. Vilket som jag påtalat tidigare är irrelevant. Du ska titta på den årliga procentuella avkastningen. Investeringen i anläggningen får du tillbaka när du eller dina arvingar säljer huset, då anläggningen med fallande verkningsgrad håller i över 50 år. Kortsiktigt kan rent av investeringen kraftigt höja värdet på ditt hus pga lägre energikostnader. Trots allt kan man låna pengar till avdragsgilla 1.5% i ränta.
Har du pengarna till en anläggning och är ute efter en ganska stabil och elprisjusterad avkastning, så är solceller idag lönsamma, och går rent av att finansiera med lån. Det senare rekommenderas förstås inte, men hellre låna till något som är lönsamt än till en ny soffa.
Framöver kommer staten dra in subventionen med 60 öre i skatteavdrag och även ta bort investeringsstödet, som idag är lite högre än momsen på inköpet. Utan skatteavdraget hade avkastningen varit (3446-1635)*1.28+1635*0.73=3511 eller skattejusterat 6.0%. Utan momssubventionen (plus lite till) hade avkastningen sjunkit ytterligare till 4.2%.
Så passa på att göra investeringen innan investeringsbidragen dras in.
Sedan kan förstås skattefriheten på såld el tas bort framöver. Idag faller den in under de 50 000:- SEK plus 20% av intäkten man skattefritt får ta ut på bostaden per år. Vi kanske sedan kan räkna med att staten höjer taxeringsvärdena och återinför full fastighetsskatt för att få tillbaka pengarna framöver. Alla subventioner är bara tillfälliga och degen måste in.
Tidigare rekommendation att installera er solkraftanläggning under höst kvarstår. Därmed är allt, inklusive inkoppling av elbolagets timmätare, på plats när våren med full avkastning börjar ticka in.
Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.
20 kommentarer
Vet inte vad ditt samrbete med Solkraft gett för rabatter eller liknande, men vad skulle listpriset för installationen varit för en icke-bloggare?
Ingen skillnad. Har inte fått några rabatter. Mitt företags ekonomi och min privatekonomi är helt separerade, som sig bör. För säkerhets skull föreslog jag inte ett redaktionellt samarbete förrän kontraktet på installationen var skrivet, så det inte råder några som helst tvivel på att jag betalat fullt pris. Finns dokumentation på det.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Att använda den varmaste och mest solintensiva sommaren i mannaminne för att beräkna framtida avkastning tror jag är vanskligt. Överlag känns dock solenergi som framtidens mest lovande lösning såhär långt. Förutom kärnkraft då såklart. När tekniken blir lite mindre och smälter in i miljön bättre så borde det bli norm att alla nybyggnationer är självförsörjande under sommarhalvåret.
Värme sänker verkningsgraden på solcellerna, så med sommarens höga temperaturer producerade de i själva verket sämre.
Med det sagt – bygger man en ny villa idag ser jag ingen anledning att lägga takpannor etc på södertaket, utan det bör från början designas för och installeras helt med solceller integrrerat.
Okej, men om vi skippar värmen då? Det har slagits rekord i antalet soltimmar över hela Sverige i år. Tror inte man kan räkna med lika många soltimmar kommande år.
OT: Blir allas kommentarer granskade numera eller har jag trampat i klaveret värre än vanligt? 🙂
Som svar på min egen kommentar så såg jag att Lars gjort ett inlägg tidigare om moderering. Så jag var inte speciell den här gången heller.. attans.
Vi får väl se. Juni hade rätt kasst med sol, som du ser på grafen.
Oavsett, så länge du inte bryter mot kommentarsreglerna har du inget att oroa dig över. Du kan kalla mig svordomar om du så vill.
Solinstrålningen varierar mindre än man tror beroende på vädret. Det är ca +-10% från medelvärdet. Dessutom är trenden uppåtstigande än så länge med ca 0,2% per år senaste 50 åren.
Integrerade solceller är än så länge ett relativt oprövat kort under svenska förhållanden. På samma sätt som enstegstätade fasader var.
Om det är irrelevant med återbetalnignstid så bör man i kosekvensens namn nedräkna värdeökningar på borätter och villor med de belopp så många lägger på renoverandebadrum, nya installationer av bastuar och Jacuzzi samt överdådiga kök. Det är ofta så att 200-300 tusen är vad som lagt bara på senaste 10 åren på de flesta bostäder.
Värdehöjande nyinstallationer som bastu och jaccuzzi är avdragsgilla vid försäljning, så ja, de räknas som värdehöjande. Samma med solceller.
Jo. Men ofta skriver man i media att borätter på en viss plats ökat med 10% eller vad det nu kan vara. Och man måste egentligen då kolla hur många av dessa 10% som är instoppade pengar i lyx. Villor fylls med spa, fina garage etc och likaså med lägenheter där kök och badrum får kosta 200 000+ utan att vissa blinkar.
Vi kommer att lägga om taket på vårt hus till våren och sätter då upp solpaneler. Taket lutar ut i alla fyra riktningarna från skorstenen i mitten (har glömt vad den typen av tak kallas). Vi bör då kunna utnyttja nästa halva taket för paneler, kanske så mycket som 30 kvm. Taket har låg lutning på 7-8% så det är nästa platt. Ser fram mycket emot detta.
Valmat tak, kallas det.
Jag förstår inte vad det har för betydelse ifall man studerar X eller dess invers 1/X.
Ska du jämföra m ränta eller avkastning på ngt annat, t ex bankkontot måste jämföra före skatt.
Avkastning borde man börja räkna när hela investeringen är tillbakstjänad, typ efter 15år i ditt exempel.
Tar vi aktier som exempel så på 100000kr investerat och 7% avkastning så borde jag ha 107000kr efter ett år om jag säljer hela innehavet.
Köper jag aktier och får ut 7000kr samt någon form av osäkert restvärde på ursprungsköpet, säg 80000kr, då skulle jag absolut inte säga att jag fått 7% avkastning under året.
Förklara gärna så jag förstår hur ni tänker.
Har nämligen funderat på solceller och har pengarna över, men min tankegång ovan gör mig rätt säker på att det är bättre att investera i något annat med pengarna vi har över, typ bergvärmen vi funderat på också.
Rörligt elpris har legat högt denna sommar, Har du med det i beräkningen? Min faktura från Vattenfall juli hamnade pris på över 1.50, båda såld el och minskad förbrukning (Vattenfall betalar 40 öre utöver spot).