Byggbolaget NCC har knoppat av sin verksamhet för bostadsrätter till Bonava, men rapporterar ändå preliminära förluster för tredje kvartalet, sedan man gjort reservationer för tvister, garantier och nedskrivningar på 1 545 MSEK. Man avvecklar också vägunderhållsavdelningen. Uppenbarligen är det inte helt enkelt att tjäna pengar i den svenska bygg- och anläggningsbranschen, som är tänkt att rädda mixade byggbolag när den luckrativa bostadsrättsbubblan spruckit.
Dagschart NCC. |
Morgonens besked från NCC har alltså inte med bostadsbubblan att göra. Man har sedan tidigare knoppat av bostadsutvecklingen till det separata börsnoterade bolaget Bonava.
Men det räcker tydligen inte. Det blir ändå förluster. Vilket är intressant.
Det sägs nämligen att den svenska byggbranschen ska övervintra en sprucken bostadsrättsbubbla genom just övriga byggprojekt, samt förstås anläggning, dvs vägar och annan infrastruktur. Fast för just NCC räckte det tydligen inte. Frågan är hur mycket övrigt byggande kan kompensera svenska byggbranschen, eller om det som vanligt bara handlat om psykologisk förhandling, där man via bortförklaringar inte kan se några som helst problem. Dock är det ju knappast så att stat och kommun kommer bada i pengar att ösa över byggbranschen när konjunkturen nu viker.
Utan att man tog smällen på 1 545 MSEK hade man dock visat vinst, men byggande är inte riskfritt.
Aktien öppnade med ett ras. I skrivande stund var kursen -8.92%. För övrigt faller även Bonava med -2.67% och bostadsutvecklaren Oscar Properties noterar nytt bottenrekord för sin aktiekurs efter i skrivande stund -6.59%. Byggjätten Skanska går -2.47%. Börsindex är dock i princip oförändrat. Uppenbarligen uppfattar inte marknaden NCC:s besked som en styrka för byggsektorn på börsen.
21 kommentarer
Skanska hade en liknande smäll tidigare och ständiga projektnedskrivningar i t ex USA. Bygg är en riskbransch med väldigt låga marginaler.
Marginalen för Skanska har t ex krympt ihop från 3% av omsättningen till under 1% av omsättningen i Construction-delen, på grund av just nedskrivningar och omstruktureringar. Kan mycket väl bli mer av den varan. I Skanskas fall kommer dock förlusterna från utlandet (USA och Polen), och har alltså inte så mycket med svenska marknadsförhållanden att göra.
Än så länge.
Så är det. Bygg = sencykliskt. Sverigesmällen kommer sen, om man nu inte varit klok och omorganiserat osv i tid. Vi får se vad Skanska säger i sin Q3.
Typiskt marknads-topp mao. Konsolidering gäller med "säkra" projekt före volym. Nu är det väl så att de internationella marknaderna hänger ihop konjunkturmässigt om man ser till låneverksamheten(kredittillväxt). Sedan är naturligtvis ett bolags(eller bransch) förluster inte synonymt för en hel marknad.
Skulle vilja säja att Bygg blev en riskbransch när bolagen vill expandera snabbt. Bygg ställer xtra stora krav på planering,styrning och kontroll.
Skanska har gjort minst 33 förvärv utomlands(av storlek) sedan 90-talet. De flesta i Tjeckien och USA(5 resp 12). Försäljningarna handlar mest om svenska verksamheter. Förlusterna i USA började dyka upp redan 2015 om man får tro media.
För att citera aktierekommendationen från Swedbank 12 sept 2018: KÖP.
"Står iför en ny uppgångsfas"(kurs 175 utbrott uppåt). Man skriver vidare:
"Värdering för låg givet potentialen.
Skanska har en attraktiv affärsmodell med en byggverksamhet som bedrivs med negativt rörelsekapital och där förskottsbetalningarna investeras i utvecklingsverksamheten med hög avkastning. Bolaget har varit framgångsrikt i sin fastighetsutvecklingsverksamhet där resultatet delvis har underskattats på grund av volatila kvartalseffekter och vi ser potential för positiva överraskningar för det andra halvåret."
Swedbank tycker Skanska jobbar med låg risk i sin "attraktiva affärsmodell". Vet inte om analytikern är ekonomi-utbildad när det påstås att förskottsbetalningarna placeras i nya projekt istället för projektet betalningarna kan hänföras till. Det är förvisso smart att låta kunderna finansiera verksamheten(normalt inom bygg) men frågan är hur och till vad pengarna istället används? Leverage fungerar ofta under cykel-uppgången!
Skanska har historiskt varit hyfsat framgångsrika på den affärsmodellen, men som du säger, det kan slå rejält fel i en konjunkturnedgång. Det finns nån bild i nån gammal årsredovisning som förklarar hur de tänker (typ ordinära byggvinster finansierar bostads- och infraprojekt som ger bra avkastning på eget kapital). Har ju funkat historiskt men inte i kris.
"ordinära byggvinster finansierar bostads- och infraprojekt"
Det är väl vanlig internfinansiering mao. Frågan är isf bara hur stor andel denna internfinansiering utgör i totalen(projektsoliditet)?
Swedbank-citatet avsåg såvitt jag kan se tanken att arbeta med negativt rörelsekapital, dvs att kundernas förskott(rörelsekapital) går till annat. Handlar det då om hur Skanska´s banker ser på säkerheten i deras upplåning. Har banken bättre säkerhet i byggverksamheten än i bostads- och infraprojekten? Antar att svaret måste vara ja i den frågan då!? Inget företag kan väl arbeta utan rörelsekapital? Internt eller externt finansierat!
Eller har jag missat något?
Det är som Swedbank skriver, Skanska får in en del av sitt rörelsekapital via byggverksamheten, eller som de beskriver det själva:
"Finansiella synergier
Byggverksamheten binder inte kapital
utan genererar i stället ett fritt
rörelsekapital. Det fria rörelsekapitalet
tillsammans med vinster från koncernens
verksamheter, liksom möjligheten att öka
belåningen med kreditfinansiering, gör
att Skanska kan finansiera investeringar
i egen projektutveckling. Detta genererar
en mycket god avkastning på investerat
kapital. Investeringarna skapar också nya
vinstgenererande uppdrag för Byggverksamheten.
Se även illustration nedan. "
Så rörelsekapital från bygg + bankfinansiering = infrastruktur och andra byggprojekt -> större vinster än enbart byggverksamhet. Bankernas säkerheter ligger således i t ex fastigheter och byggnader under uppförande i Skanskas projektutvecklingsverksamhet.
Antar detta är som du säger någorlunda standard i branschen.
Tack för kommentar Joakim,
Ja den stora säkerhetsmassan finns förstås i egna fastigheter och dyl.(som stiger i marknadsvärde). Begreppet "negativt rörelsekapital" vet jag inte hur jag ska tolka mer än att en sådan situation i praktiken leder till likvidation om den inte åtgärdas!
För övrigt låter det som att beställarna ger byggföretagen allt för stora förskott istället för att dela upp dem bättre i enlighet med materialbehoven under byggprocessen. Oligopol-standard? :):)
NCC har ju precis fått ny VD, så här gör ALLA nya VD:ar om dom är smarta. Skriv ner företrädarens resultat och få två bra år framåt, GENI!
"Kvartalet belastas av avsättningar för tvister och garantier, omvärdering av vissa utvecklingsfastigheter samt nedskrivningar på sammanlagt 1 565 miljoner"
Bara en tidsfråga innan marknaden för offentliga och kommersiella fastighetsprojekt börjar svikta. Signalerna i branschen börjar kännas nu
https://ftalphaville.ft.com/2018/10/15/1539577800000/No–the-housing-crisis-will-not-be-solved-by-building-more-homes/
(kan läsas efter inloggning(gratis)
Artikeln handlar om det jag alltid stått bakom, nämligen att fastighetsmarknaden inte kan behandlas som annan dynamisk företagsverksamhet. Finansialiseringen allmänt i företagsvärlden skapar omedelbart förutsättningar för bubblor i fastigheter då bankernas frihetsgrader(avreglering) parat med konkurrens på lånesidan medverkar till att bankerna prioriterar utlåning till privatbostäder. Företagslånesidan har mao krymt vilket är det nya fenomenet sedan 90-talet. Som väntat är det bankerna som drivit priserna(inte deras kunder) vilket innebär att deras framtida kunder inte längre har råd att köpa privatbostäder. Borttagandet av fastighetsskatterna gjordes, menar man här, därför att eget hem ägande blev en rättighet(politiskt sett). Utrymmet fylldes naturligtvis av bankerna! För att citera huvudbudskapet:
"Lending to business supports capital investment and wages, fuelling growth, but lending on existing property and land is by comparison unproductive. Land is unusual in economic terms, in that it exists in fixed quantity; increased lending against it serves therefore only to drive up its value. And the banking sector's health has become dangerously intertwined with property prices. "
Därför har jag varit en stor kritiker av alla regeringar som efter 90-talskrisen inte såg till att reglera(reformera) bankernas utlåningspotential inom bostads-sektorn. Nu anser många förståsigpåare att man omedelbart måste ta bort amorteringskravet. De förstår förstås ingenting.
Här en sammanfattning av boken(artikelreferensen ovan): https://www.ucl.ac.uk/bartlett/public-purpose/sites/public-purpose/files/ucl_bsp-iipp_talk_25_01_17.pdf
Det enda rimliga är väl att byggbranschen halveras framgent med tanke på hur stor del av BNP den nu står för mot dess historiska snitt. Det bör i sig innebära att hälften av alla som jobbar inom branschen i närtid kommer få ligga hemma i soffan och vila sig ett tag, iaf tills lågkonjunkturen för den här gången är över.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Då jag tittade en stund på kapitalmarknadsträffen så kan man konstatera att den svenska byggdelen går helt okej men inte tillräckligt bra, likaså den svenska anläggningsdelen. Det är verksamheten i övriga norden och framförallt i Norge som hackar med många förlustprojekt. Nedskrivningen handlar till största del om att minska risken i ev krav och garantiåtaganden samt en nedskrivning i ett fastighetsprojekt i Stavanger.
Det jag är mest nyfiken när väl tidvattnet gått ut är hur SHB´s underkläder ser ut. Banken som alltid stått pall när andra banker riskerar att göra konkurs. SHB har som vi vet bytt ledning och riskattityd när Mårtensson lämnade skutan för egen seglats. Med honom föll en företagskultur som funnits sedan starten för 150 år sedan. Ingen storbank har väl expanderat som SHB efter förra bankkrisen.
Onekligen värt att fundera på.
På något sätt kommer man omfördela in skattepengar i byggande av flerfamiljshus så att inte byggandet stannar av i takt med att folk inser att bostäder är något man även kan förlora pengar på, själv förväntar jag mig vara bland dom betalande sittande i en nedamorterad villa.
Mycket trevlig att se en markant önking av kvalitet i kommentarsfältet!
Oskar properties verkar vara tröga på att dra igång byggena tydligen, tror inte på att de alls kommer igång för den delen.
https://mitti.se/nyheter/bostad/cubrick-forsenat-kommer/