Jämställdhetsmyndighetens finansiering av ett projekt om menscertifiering av arbetsplatser upprör på sina håll. Men i ett Sverige där kvinnor successivt kommer överträffa männen på arbetsmarknaden pga högre utbildningsnivå är det absolut en fördel för arbetsgivaren i konkurrensen om att anställa de bästa att kunna erbjuda en arbetsplats som uppfattas som positiv även för menstruerande kvinnor (kallade “kvinnor” i detta inlägg). Arbetsmarknadens parter borde dock kunna komma fram till detta utan att det ska behöva till skattepengar.
Generell bild. |
Som man kommer jag nu angripas av alla för detta blogginlägg, då det av kvinnor kommer uppfattas som sk “mansplaining”, och massa män kommer bli kränkta. Verkligheten är dock att många män bara lyssnar på män, så detta inlägg är inte avsett att förklara något för kvinnor, som garanterat vet bättre, eller ens ge en komplett bild av problematiken. Det är riktat till bloggens 90-95% manliga läsare och jag ber om ursäkt till dig kvinna som kommit hit länkad via sociala medier. Dock, även som man talar jag ibland med kvinnor och även om jag inte kan förstå, så kan jag inse att det existerar en problematik. Allt nedan är också generellt och jag gör inga anspråk på att ens inse ett dugg om någon individs specifika omständigheter.
Allt fler kvinnor går högre utbildning och är rent av i majoritet på våra universitet och högskolor. På sikt kommer detta innebära att det blir svårt att få tag på män till arbetsplatser i takt med att högskoleutbildning blir ett krav, och konkurrensen om kvinnlig arbetskraft kommer fortsätta öka när dessa blir allt viktigare för arbetsgivare framöver.
Ett sätt att få en arbetsplats (eller offentlig lokal) att uppfattas som tillmötesgående är att åtgärda en del arbetsmiljöproblem som kan uppstå ungefär var fjärde vecka (generellt, undantag från denna regel finns förstås i mängder, då cykler kan variera individuellt) för kvinnor.
Många är nu upprörda över att en halv miljon kronor från Jämställdhetsmyndigheten ska gå till ett projekt kring menscertifiering av arbetsplatser. Naturligtvis ska inte skattepengar behöva gå till detta, utan detta borde förstås redan gjorts på initiativ av arbetsmarknadens parter (arbetsgivare-fack) för att åtgärda eventuella arbetsmiljöproblem kvinnor kan drabbas av kring menstruationen. Men nu blev det alltså skattepengar dessvärre.
Problematiken har många djup. Dels handlar det om rena åtgärder kring sanitetsförhållandena på en arbetsplats, och dels kring schemaläggning i vissa jobb.
Låt oss börja med schemaläggning.
Verkligheten är att kvinnor under menstruationen generellt vill besöka arbetsplatsens toaletter oftare. Detta gör att man i yrken med kundnärvaro ibland inte kan jobba ensam, t ex att bemanna en butik själv. Att inte kunna avvika åtminstone varannan timme (individuellt) kan uppfattas som mycket negativt. Schemaläggning under berörda perioder bör alltså undvika ensamarbete med kundnärvaro. Det samma gäller t ex att sitta i telefon på kundtjänst ensam – man måste kunna ta raster lite oftare.
Detta är inget kontroversiellt, och en bra arbetsgivare erbjuder alltid möjligheten till att kunna avvika för toalettbesök kanske så ofta som varje timme, oavsett kön. Så det är bara att genomföra en sådan planering. Möjligheten till korta toalettbesök behöver alltså inte vara en unik kvinnlig förmån på arbetsplatsen. Detta betyder inte att kvinnor under menstruationen måste springa på toaletten varje timme, men ibland kan det bli nödvändigt, i synnerhet som blödningarnas intensitet varierar över perioden. Det är inte något man nödvändigtvis kan styra själv som kvinna. Eller alls.
I jobb som sker utanför en fast arbetsplats så bör det också finnas möjlighet att få tillgång till toalett med tillräcklig sanitetsutrustning relativt ofta, t ex vid arbete utomhus. Detta är också en schemaläggningsfråga och behöver inte vara begränsat till kvinnor.
Över till sanitetsfrågan.
Som man tänker man förstås inte på detta, men toaletter på arbetsplatser, i hemmet eller i offentliga lokaler kan göras betydligt mer tillmötesgående för menstruerande kvinnor.
Exempel (ej fullständiga) på detta kan vara följande:
– Handfatet inne i samma rum som toalettstolen. Inte i ett rum utanför.
– Handfatet nåbart från toalettstolen
– Sopkorg nåbar från toalettstolen
– Rent och fräscht på toaletten, inklusive lämpliga uppmaningar åt män att sitta ner, samt åt alla att torka upp efter sig. Vad säger det om en man som inte kan pricka ett hål stort som en toalettstol? Hm?
– Stängbar sopkorg för bindor och tamponger, alternativt tillgång till små påsar att försluta dessa i innan de slängs i ordinarie papperskorg. Då de innehåller biologiskt material (blod) kan lukt uppstå, därav behovet av förslutning – inte för att dölja och skämmas över något, utan för att undvika oönskad lukt och höja trivselfaktorn.
– Pappershanddukar och inte torkfläktar – kan behövas för att exempelvis torka upp blodspill i handfatet vid t ex tömning av det miljövänligaste alternativet menskopp.
– Högkvalitativ tvål. En kvinna vill tvätta händerna innan och efter byte av exempelvis menskopp eller tampong, och det med en tvål som inte ger hudirritationer, i synnerhet inte hudirritationer i underlivet.
– Handsprit. Ytterligare förhöjd hygien uppnås genom att inte bara ha tvål, utan även handsprit. Detta ger också fördelen att det minskar smittorisken för vanliga infektionssjukdomar på arbetsplatsen och minskar arbetsplatsens sjukfrånvaro, och är en bra idé oavsett mensanpassning.
Inga av dessa åtgärder kostar särskilt mycket, men höjer upplevelsen av ett byte av menstruationsskydd avsevärt.
Slutligen, som pricken över i, så bör arbetsplatser erbjuda ett nödutbud av menstruationsskydd. Kanske i små påsar på toaletten.
Det händer nämligen att kvinnor glömmer ta med sig egna skydd. De kanske var stressade till dagens möten, eller så började de blöda någon eller några dagar före förväntad dag i cykeln. Det händer. Även män glömmer saker, kanske plånboken? Men män börjar då inte blöda igenom kläderna på ett ledningsgruppsmöte och får stoppa trosorna fulla med toalettpapper tills man kan springa iväg och akutköpa skydd eller tigga till sig skydd av en arbetskamrat.
Nödkitten kan lämpligen fyllas på av städpersonalen och blir en minimal belastning för arbetsgivaren, men kommer garanterat höja upplevelsen av en arbetsplats som välkomnar kvinnor.
Det är upp till arbetsgivaren om de vill kunna rekrytera och behålla kvinnliga medarbetare bättre än konkurrenterna. En mycket enkel mensanpassning av sanititetsanläggningarna och den kanske mer krävande schemaläggningen är en väg dit. Ni som är företagare eller chefer bland läsarna kan ju fundera genom detta lite. Vill du ha en populär arbetsplats eller vill du vara en rövhatt?
Ingen vettig man blir kränkt av åtgärdsförslagen enligt ovan. Men kanske kan det få dem att reflektera lite över problemetiken. Ni kan ju prova att prata med kvinnor i er närhet, kvinnor som ni bryr er om, kanske rent av älskar, så kanske ni lär er något. Kan till och med finnas åtgärder som kan vidtas i ert eget hem?
Sedan ska inte skattepengar behöva gå till detta, men det innebär inte att man ska strunta i att mensanpassa vare sig arbetsplatser eller offentliga utrymmen. I flera decennier av en kvinnas liv blöder hon ungefär var fjärde vecka. Sådan är verkligheten, och vi har kommit så långt i vårt välstånd att konsekvenserna av detta definitivt kan mildras på våra arbetsplatser. Och nej, det handlar inte om feminism, utan om vanlig hederlig anständighet och omtanke om medarbetare.
Jag kan bara känna medlidande med de som har det ännu värre än kvinnor på våra arbetsplatser – nämligen unga kvinnor i skolor och gymnasier, med tanke på den sanitetsnivå som brukar gälla på dessa toaletter. Fy fan säger jag bara. Och det medlidandet gäller även pojkarna, även om de inte behöver hantera menstruationsskydd i den miljön.
75 kommentarer
Du sammanfattade det jättebra. Inkassera 500 000 kr och sprid detta till arbetsgivarna.
"Menscertifikat" är väl direkt olämpligt språkbruk av en myndighet? Känns ju ganska värdeladdat att använda ordet mens istället något mer diskret ord som t.ex. intimhygien.
Gott jag kommer att behöva vara ledig imorgon för att runka under en filt.
Om du nu verkligen måste så är nog dina arbetskamrater tacksamma att du tar ledigt och inte gör det på jobbet;)
Bortsett från tillgång till mensskydd tycker jag allt du tar upp är ganska standard på en arbetsplats (och egentligen heller inte speciellt kvinnospecifikt, män får också gärna också tvätta händerna).
Det innebär att initiativet till stor del är att slå in öppna dörrar.
Vad gäller mensskydd så varför inte. Det finns ju plåster för klantar som sticker sig i fingret (inget farligt, men ganska ofräscht att gå om kring med blödand sår).
Som tur är har ju det papperslösa kontoret efter 30 år slagit igenom, så det behövs knappast plåster längre. Vassa papperskanter kan annars ge riktigt onda sår.
Menar du att det räcker med antivirusprogram?
Ett pärlband av "åtgärder" som "tänkarmaffian" kommit fram till. Förra veckan var det alfabetet. Vad kommer härnäst? Förslag emotses.
Helt rätt, mensanpassnin, dock ej menscertifikat.
Tips från min nuvarande arbetsplats, på damtoaletterna finns det duschmunstycken invid toaletten. Varför lämnas som intellektuell övning. Mycket uppskattat!
Tidigare arbetsplats hade lite extra mensskydd tillgängligt på damtoaletterna. Mycket bra!
Annars gör Japanerna riktigt avancerade programmerbara toalettstolar med diverse duschmunstycken och annat high tech.
Det skulle vara ännu bättre än duschmunstycke, men det låter dyrt…
Röv-dusch skulle uppskattas även på herrtoaletten, vi har sådana hemma på varje toalett. Fräschar upp även den mest unkna Mumindalen på några sekunder. Handy säljs på varje byggmarknad, men börjar alltid läcka och vi har bytt duschhandtaget till ett italienskt märke med avstängningsknapp. Det är extremt bra och hållbart (säljs i båttillbehörsbutiker, min är från SeaSea) och även slangen är bytt till en lite smidigare spiralslang för bättre åtkomst. Ursprungsventilen, som man skruvar in i blandaren, är dock kvar. Det är lätt att ställa in vattentemperaturen till en angenäm upplevelse.
Helt rätt, mensanpassnin, dock ej menscertifikat.
Tips från min nuvarande arbetsplats, på damtoaletterna finns det duschmunstycken invid toaletten. Varför lämnas som intellektuell övning. Mycket uppskattat!
Tidigare arbetsplats hade lite extra mensskydd tillgängligt på damtoaletterna. Mycket bra!
Så hur i helvete har kvinnor kunna sköta sina jobb de senaste 50-100 åren utan dessa revolutionerande förslag?
Ändå. Precis som vi arbetat utan tillgång till vattenklosett, skyddsutrustning och diverse bekvämligheter. Bara för attavi klarat oss genom årtusenden betyder inte at vi skall avstå från modernitettrr. Välkomen till 2000-talet
Superabsorbenterna, som i Always Ultra, var en revolutionerande nyhet. Bindan blev onsynlig, smidig, med tejpkanter, som höll bindan på plats. Oftast var nattbindan bra på jobbet, när man inte hade tid att gå på toa på flera timmar. Lätt att rulla ihop till en minimal rulle, som man kunde i nödfall stoppa in i fickan, när det inte fanns avfallskorg på toa. Ingen mer "tjock bräda" i byxan och oro om den syntes, om den läckte eller om den började vandra omkring.
Jag vänder mig mot certifieringen i sig som gått till överdrift. Så mycket till stor del onödigt arbete som utförs av konsulter som skulle kunna göra viktigare saker. Självklart måste vissa saker certifieras, elaggregat till exempel, men OVK, obligatorisk ventilationskontroll, energicertifikat, snart även obligatorisk fuktkontroll, badhustranscertifiering(eller vad det heter) och nu menscertifiering m.m. m.m.
Jag tror helt enkelt inte det är et bra sätt att utnyttja ett lands resurser, möjligen som arbetsmarknadspolitisk åtgärd för till exempel miljö- och genusvetare.
Läs gärna texten från Avancemang som Cornu länkar till nederst på sidan.
Känner att kvinnor i klimakteriet blir åsidosatta. Koncentrationssvårigheter, hormonsvängningar, muskel- och ledvärk, hjärtklappning, sveda och klåda. Bara några av alla reaktioner, det ni.
Men finns det någon enkel åtgärd som arbetsgivaren kan vidta för att göra dagen bättre för er?
Man får inte glömma värmevallningar eller en gigantisk, oändlig värmevallning, som kräver luftkonditionerade arbetsrum.
Sedan finns ju faktiskt alternativet att käka p-piller varje dag hela tiden varje månad, så att man slipper blöda överhuvudtaget. Rekommendationen att hålla upp med p-piller en vecka varje månad är en patriarkal kvarleva så det skriker om det – det var den katolska kyrkan i USA som tvingade läkemedelsföretagen att säga det eftersom bibeln säger att kvinnor skall blöda en gång i månaden. Malcolm Gladwell har skrivit om den sorgliga historien i en av sina böcker. Kortfattat kan man tillägga att det även är evolutionärt nytt att blöda så mycket över en livstid som moderna kvinnor gör, upp till 400-500 gånger, medan forntidens kvinnor som ju på grund av att de var gravida mest hela tiden kanske hade mindre än 100 mens på en livstid.
Om man redan äter p-piller; det är lagom skevt att tvinga folk äta p-piller. Det är inte direkt världens snällaste piller.
Hysterin om att män ska lida istället för kvinnor har inte tagit fart ännu. Det kommer den nog göra. Om historien har lärt oss något är det att det att det kommer överskjuta på så vis att jämställdhet dikterar att männen nu ska äga bördan istället för kvinnor. Och faktum är ju också att 1 kvinna är biologiskt viktigare än 1 man, så även någon naturligare konvergens skulle utan problem kunna leda till att män har coolare jobb men måste äta farligare piller.
Frågan är ju dock vad kvinnor generellt gör på arbetsmarknaden överhuvudtaget när de främst är anpassade för att föda barn o ta hand om familj osv. Orsaken att man tvingade in dem var för att kunna suga ut mer skattepengar bla.
Mtp att en klar majoritet av de som läser till akademiska utbildningar är kvinnor så är landets välstånd beroende av dessa kvinnor och hur de behandlas på arbetsmarknaden. Skulle gissa att alla dessa kvinnor hellre lever ensamma än tillsammans med dig.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Om vi nu ska gå till naturtillståndet så är det väl snarare samlar- och jägarsamhället än jordbrukssamhället. I sådana samhällen bruksr ofta kvinnorna också vara självständiga och dra in huvuddelen av brödfödan.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
"Jag säger en, två, tre, tredje gången gillt"
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Du har blivit raderad 3 ggr i rad av Cornu. Vad får dig att tro att han inte gör det igen?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Vi tackar Lars Wilderäng för sin grundliga menssplaining.
Hehe 🙂
Det var också en fin övergång från förra blogginlägget om IQ-test och Mensa till certifiering och mensa.
(I övrigt ett tydligt och välbehövligt balanserat inlägg, jämfört med andras i ämnet.)
Från mensaanpassning av skolan till mensanpassning av arbetsplatser ja;)
På min gamla arbetsplats (jag är man och har här jobbat i krogvärlden):
* Ta bort speglarna när det är högtider som nyår/valborg (dvs stora enstaka och allmänt festliga arrangemang per år, inte sånt som 50-årskalas och liknande). Tar helt bort köproblematiken på damtoaletten (ingen står och jämför sig med någon annan när det inte finns speglar till hands)
* Behållare för sanitetsartiklar är väl bra på sitt vis som listats i inlägget men även andra än de av manligt kön kan svina till om avsikten finns där. Exkrementer etc. kan mycket väl användas till att skapa små (o)trefvliga bomber av (här har jag en mängd anekdoter på lut men det vore nog skit-trist för läsarna att höra om).
Annat som i sig inte har med gamla arbetserfarenheter att göra men ändock är relevant:
** I grunden saknar vi en bidékultur i Sverige. Särskilt som vi i detta land har i princip obegränsat med dricksvatten att förfoga över för sådana hygienändamål. Vet rätt många sydeuropeiska kvinnor som förvånats över bristen på detta i SE men även jag som man hade uppskattat om det funnits ett enklare sätt att vårda underlivet på än vad som gäller i de flesta svenska badrum. En "vanlig" dusch är för opraktiskt för detta (antingen står man naken i ett badkar eller så måste man stå i en duschkabin och ha fullständig nakenhet – Lite väl omständligt om man bara ska tvätta nedre ryggrad till genitalier). "Stockholmsduschar" är här överlägsna men alldeles för få till antalet för att man ska kunna räkna med att de existerar överallt.
De krav som ställs upp ovan i blogginlägget är annars sådana som i princip funnits och gällt ganska länge på många håll. Ofta ser man torkfläktar och pappershanddukar samtidigt i toalettrummet/kabinen exempelvis men här beror det iofs även på hur långt de ansvariga är beredda att gå så det finns många goda såväl som dåliga undantag.
"Även män glömmer saker, kanske plånboken?"
Lars lyfter här fram ett viktigt problem som samhället tyvärr inte beaktat. Har ditt kontor en uppsättning resonabelt fyllda reservplånböcker för de män som råkat glömma sin egen hemma, kanske i ett utbrott av plötsligt mansraseri? Arbetsdagen kan ju annars vara förstörd.
Glöm sedan inte att upplysa kvinnor i er närhet att nedspolning av använda feminina hygienartiklar leder till olika sorters stopp i avloppssystemet och att vi män därför generellt avråder från detta.
Certifiera för rännskita också vetja. Nödkit med underkläder samt doftspray bör finnas på alla toaletter. Helst ett rejält utsug också, tänk svetsverkstad. Samt ett toalettpapper som inte är gjort av bark.
Bah, nya tider nu. Enligt feministiska rön är kön är bara en social konstruktion.
Med en bra förskola kan mens naturligtvis avprogrammeras.
Precis!!!
Hade inte riktigt tänkt på det du skrev Lars, när jag reflexmässigt tyckte menscertifiering var lite löjligt. Nu förstår även jag. Tack!
Ironi?
Jag förespråkar ingenstans en certifiering. Skriver om anpassning.
Nej, inte alls ironi, uppriktigt. Jag ser att du inte förordar certifiering, det du skriver om anpassning _antar_ jag är sånt som certifieringen handlar om. Oavsett vad man tycker om certifieringsvansinnet (generellt, att allt ska certifieras) så omfattar den anpassning du beskriver en del saker jag inte tänkt på och det var bra att jag fick det klart för mig. Har inte tänkt på att det behövs mer än en sopkorg med lock och kanske påsar att lägga i.
Orkar verkligen inte läsa igenom all text men så här är det:
Vi har de senaste 5-6 åren tagit emot en stor mängd män från fattiga delar av världen där utbildningsnivån är låg.
För ca en vecka sen skrev svd om att det var en hel stad (tror de nämnde Uppsala) av bara män som hade kommit hit.
De flesta av de kommer inte att gå högre utbildningar utan kommer med tiden att ta på sig låglöne arbeten eller subventionerade arbeten/praktikplatser.
De kvinnor som är födda i Svea-Riket kommer att utbilda sig vidare då det krävs utbildning för att få bättre arbeten.
Min poäng är den att FemiNazis och de som anser att arbetsplatser/löner är ojämnställda behöver vänta några år så jämnar det ut sig.
Fler män (utsoknes) i låglöne jobb=fler (svenska) kvinnor på bättre arbeten.
Du har ingen poäng. Punkt.
Det har väl levt runt 100 miljarder människor på jorden totalt, verkar som det på det hela taget fungerat genom historien ändå. Kanske man i andra länder och tider helt enkelt löst och anpassat sig själva utan att någon måste peka med hela handen.
Visst kommer vi på bättre lösningar allteftersom, men det skadar väl inte att skynda på den positiva utvecklingen om man kan. Och jag misstänker att få medeltidskvinnor var helt nöjda med sina möjligheter till intimhygien.
Förr i tiden lät kvinnorna mensblodet bara rinna nedåt längs benen. Därför hade kvinnor många och långa kjolar, för att dölja sörjan och lukten. Dessutom fanns det ingen tp heller, utan bara en springa i benkläderna, så att man slapp att ta av sig dem. Det var inte bättre förr.
Hur räknar du fram det till 100mdr? Jag skulle gissa på att det är mindre än så.
Sen att man klarat sig förr är inget argument som går hem idag. Vi har kommit en bra bit på vägen att göra livet mer bekvämt och effektivt. Argumentet är bara möjligt, men om du vill gå tillbaks och leva i en grotta i neandertal-maner (det fubkade då) så får du göra det själv.
Vill bara flika in att det finns precis noll poäng med handsprit utanför sjukhus/sjukvårdsmiljö. Tvättar man sig med tvål och vatten och torkar händerna på rent papper är man ren. Tvättar man sig på detta sätt och dessutom gnider in handsprit, låter denna lufttorka, och spritar sig igen, blir man lite renare ändå. Ända tills man vidrör vilket föremål som helst – dörrhandtag, det egna håret eller kläderna, etc. Då är man genast tillbaka på renlighetsnivå 1 igen. Det vill säga normalt ren för alla miljöer utanför sjukhusvård. Det är ett ofog med handsprit.
Så varför ens ha det på sjukhus? Det finns väl handtag och kläder där med
Exakt, och det är därför den så kallade sjukhussjukan finns och sprids så lätt. Handsprit är dock ett snabbare och mer skonsamt mot huden sätt att tvätta sig mellan vårdmoment och patientkontakter. Det många i sjukvården glömmer är att handsprit endast kompletterar, inte ersätter handtvätt med tvål och vatten.
Var väl jättevanligt på arbetsplatser från 70-talet med "sanitets-soppåsar" samt även menstruationsskydd ibland på toaletterna?
På 70-talet var skolans toaletter uppdelade i pojk- resp. flicktoaletter.
Några "könsneutrala" dito eller "3:e kön" fanns då icke..
Och jag sprang inte på damernas eller flickornas så jag vet inte hur det såg ut på dessa! 😉
Tänk vad världen utvecklas! Ett tredje kön, minsann. Evolution, min käre Watson.
Var det bara jag som klickade på rubriken och tänkte läsa en artikel om hur man anpassar arbetsplatser efter ovanligt intelligenta Mensa-medlemmar…?
För att mensa-anpassa en arbetsplats räcker det att installera ett trumset.
Läste också fel, och hann tänka "hur ska han få ihop det här nu då?" innan jag insåg mitt misstag.
Nu ska vi inte glömma att även kvinnor kan grisa ned nå förjävligt på toaletten. Och då genom att pinka utanför toaletten och dylikt. Så det är inte bara ett problem med puckon till män.
Herrejisses! Kvinna, 60+ som har arbetat hela livet, tycker att detta är trams! Menshygien kan man sköta själv, utan vare sig hjälp eller pekpinnar "von oben".
Min mamma jobbade på fabrik vid ett löpande band, utan möjlighet att gå ifrån bandet, som inte fick stoppas. Hon hade med sig en vattenflaska och bomull samt bindor i handväskan, när hon hade mens. Det fanns inga handfat nära toastolen.
Jag tycker det är pinsamt att arbetsplatser inte tar tag i såna här problem utan bidrag. Jag har arbetat och arbetat på platser som har minst lika många kvinnliga chefer som manliga. Så där bör ju problemen varit löst sedan länge, men är det inte.
Tror det olösta problemet oftast handlar om snålhet alternativt girighet i resultathetsen. Och det visar ju också bidragsbehovet.
Men med sådana arbetsgivare kommer ju fokus bli hur man kan dia bidrag utan att behöva lägga ner lika mycket på det bidragen är tänkta att gå till. Drivs man av kortsiktig vinst så gör man…
Alltså… för det första kommer inte konkurrensen om kvinnor öka om vi får mer kvinnlig kompetens i tidigare brist-yrken, den kommer minska. Idag är det tex som systemutvecklare enklare att få jobb för en kvinna än för en man (med samma kompetens), och de har statistiskt högre lön. Detta beror inte på att de är många. Det är en väldig konkurrens om kvinnor _idag_. Och det gäller inte bara teknik, det gäller lika mycket kvinnor som är lämpade för ledande roller.
För det andra har de mest attraktiva, kompetens-fokuserade organisationerna släppt krav på formell examen. Behovet av formel examen har långsamt minskat för varje år som går de senaste.. jag vet inte hur länge. Och för något år sedan kom vi alltså till punkten där det inte längre är ett krav för finrummet.
Precis.
Problemet är väl inte att arbetsplatser anpassar och förbättrar för menstruerande kvinnor. En förbättrad infrastruktur och attityd förbättrar för alla. Ungefär som en handikappanpassning faktiskt ger komfort för oss alla. Problemet är inte heller att staten är pådrivande för en sådan utveckling och forskar och satsar på det.
Problemet ligger enligt mig att det alltid för dessa genuscertifieringar, hbtq-certifieringar, menscertifieringar, fair trade-certifieringar osv. ska göras av självutnämnda experter och intresseorganisationer med politisk agenda, som hoppar från bidragsprojekt till bidragsprojekt, utan kontroll, insyn och krav på att leverera samhällsnytta. En födkrok för politiska vänsterorganisationer.
Och som de tar rejält betalt för sina "certifieringar"…
Och VE det företag eller den organisation som inte gör det…
De blir "uthängd"..
Samma "affärsidé" som de organiserade "gängen" som erbjuder "beskydd"
Helt enig. Certifieringar riskerar att många gånger slänga ut barnet med badvattnet eftersom merarbetet kan bli betydande.