Konjunkturbarometerns fallande trend återupptogs och barometern är nu nere på sin lägsta nivå sedan mars 2017 och överhettningens start. Hushållens samtliga indikatorer är redan i lågkonjunktur, och egentligen är det bara tillverkningsindustrin som är kvar i överhettning, drivet av en svag krona. Aktuellt läge för samtliga delindikatorer följer nedan.
Konjunkturinstitutets barometerindikator 199607- 201810. |
Som vanligt är mina värden Konjunkturinstitutets värden minus hundra.
Konjunkturindikatorn är kvar i högkonjunktur på +8.0, vilket dock är den lägsta siffran sedan mars 2017 och inledningen av den senaste överhettningen.
Bland de grova indikatorerna håller sig detaljhandeln knappt över nollan på 1.2, tjänstesektorn på 2.7 och byggsektorn på 3.3. Samtliga grova indikatorer rasade hårt, med tappet för detaljhandeln som störst på 6.4.
Enskilda detaljerade branschindikatorer nedan.
Konjunkturläget enskilda sektorer 201810. Klicka, zooma in och fram med förstoringsglaset för att läsa vilka sektorer som är vad. Data: Konjunkturinstiutet. |
Partihandel med jordbruksprodukter, heminredningsbutiker och researrangörer är redan i total misär på -10 eller lägre. Särskilt researrangörer är intressant, då resor och inköp av bil är vad hushåll drar ner på mest när ekonomin kärvar. Värst är det dock för heminredningen, vilket uppenbarligen inte är något svenskarna är intresserade av att lägga pengar på längre. Handel med motorfordon är på -4.7 vilket ligger i linje med detta.
Det är dock goda tider för hemelektronik och dagligvaruhandel. Dagligvaruhandeln är också intressant ur konjunkturperspektiv. När ekonomin är bister drar man visserligen ner på resor och bilinköp, men unnar sig istället lite extra när det gäller mat.
När det gäller tillverkningsindustri är övrig träindustri i lågkonjunktur. Kan tänkas vara kopplat till både bygg och heminredning. Möbelindustrin är nästan i misär på -9.7. I övrigt är klustret runt kemisk och petrokemisk industri i lågkonjunktur, samt varaktiga konsumtionsvaror, vilket nog återigen kan vara relaterat till heminredningen.
Oavsett vad så kan man konstatera att heminredning är stendött från industrin till butik.
Annat av intresse är att mäklarna är i lågkonjunktur, nästan på misärnivå med -8.2. Värt en separat artikel. Även arbetsförmedling, personaluthyrning och bemanningsföretag är där nere och surrar.
Bloggens strategi att ligga ute ur den svenska aktiemarknaden kvarstår. Raset mot lågkonjunkturen har bara börjat, och först när det är misär på -10 i konjunkturindikatorn igen är det dags att gå in på börsen.
Kom ihåg att det finns en positiv bias i KI:s konjunkturenkäter, som för åtminstone hushållen sker via telefonintervju. Företag som gått i konkurs svarar förstås inte på hur läget är, utan det gör bara överlevarna.
21 kommentarer
Är det därför det segar med regeringen?
Alla vet vad som kommer.
Alla vet vad som behöver göras men det är inte PK. Då blir media sura och ställer svåra frågor som inte floskler biter på
Ingen vill jobba, bara fika vidare.
Du får väl köra förbi riksdagshuset med några dunkar klippan special så kanske det löser sig.
Vill du smaka?
Tom en kärring som du får hår på brösten och behöver raka sig åtminstone en gång i veckan.
Born and raised hell in Klippan.
You can take a by out of Klippan, but never Klippan out of a boy..
Du tänkte för att späda ut min hembygds hembrygd så att man har något lite mildare att servera barn och gamlingar?
Touche…
Vi börjar försiktig med våra ungar.
Skall ju introducera smaksensationer när de är ca 12 månader.
Gamlingarna kan ju bara inta flytande föda pga tandbristen. Blir så när man passerar 100.
"När ekonomin är bister drar man visserligen ner på resor och bilinköp, men unnar sig istället lite extra när det gäller mat."
Tvivlar – restauranger brukar väl gå sämre? Dvs frigör enormt kapital för "dyr" mat (extremt mycket billigare än restaurang).
Dagligvaruhandel är mataffärer. Man köper bättre mat hem och lagar själv. Restauranger är på +6.4 för övrigt.
Du köper alltså dyr mat och lagar själv istället för att åka på semester utomlands eller istället för att gå på restaurang. Dvs precis det du skriver.
Men jag fattar inte vad Sverige har med saker att göra? Vilka betydande börsföretag är riktade mot Sverige? ICA?
ICA steg 11.6% idag nu när alla ska bli gourmetkock i det rustika och murriga köket.
Tänkte mest på formuleringen "unnar sig extra när det gäller mat". Restauranger är väl det ultimata unnandet.
ICA är väl annars en bra symbol för det jobbiga med nationalekonomi. De förstår vilken digitaliseringsresa de har framför sig (inte bara för mat – hela organisationen), vilket får mig att tro att de kan klara av den ypperligt. Resultaten blir då enormt skapat värde och antagligen samtidigt en kraschad ekonomi (för att pivotera måste man skala ned, och det går inte att skala ned utan att krascha osv).
@Stefan. Det är nog därför folk blir så förvånade när jag säger att jag äter rätt mycket halvfabrikat. De gör säkert likadant men kan inte komma ut med det.
Ökning inom hemelektronik tyder på att folk tycker de har pengar över. Att folk inte reser tyder på att det varit en varm sommar, och även fokuseringen på klimatet kan påverka på marginalen tror jag. Att detaljhandeln sviktar tyder på att folk handlar på nätet.
@Linus, vill du utveckla det där lite?
Antar att du drar en parallell till att
– offentligheten behöver både skalas upp och digitaliseras
– digitalisering innebär ju inte att ingen jobbar, utan kanske att färre jobbar
– digitalisering har idag oftast en hög investeringskostnad
Mao en hel del till som ska bottna!Tack för snabbsammanfattning av läget.
Så snart börserna fallit lite mer kommer KI´s konfidens-mätningar att anpassas.
Mer än man tror beror på börsen till skillnad från förr, dvs före 1995 typ. Vi får förstärkningseffekter eftersom många idag är så beroende av "marknadsvärden" i sin vardag.
Det märks redan att nedgången i oktober på världens börser är knäckande för hushållens framtidstro vad gäller sparande.
Annat var det i september. Då var fortfarande indexfonder världens bästa uppfinning och alla skulle pensionera sig vid 30 och leva gott på sin utdelning på nån söderhavsö samtidigt som man förverkligade sig själv med yoga och kokosnötter.
Låter tråkigt …
Söderhavsöarna hade inte räckt.
Men precis – så mycket mer är så mycket närmare integrerat.
Nu vet jag inte visserligen inte om det var likadant förut men man kommer osökt att tänka på det när man läser idag i SVT en bonde säga "jag överlever inte utan ett banklån". När lösningen egentligen skulle kunna vara tex att man betalar dubbelt så mycket för svensk mat ett år så bönder klarar sig.
Om de i många år försörjer oss med billig mat, så borde en katastrofal jordbrukssommar kunna räddas med tillfälligt högre priser tex.
Visst det kanske är kontroversiellt. Men skulle även minska matsvinnet en aning.
Många i min omgivning har fattat att de nog mår bästa av att jobba.
Men det är ju inte liberalism…
Att bankerna skulle ställa upp existerar ju inte på kartan. De gör ju bara en sisådär 70 miljarder i vinst efter skatt.
Problemet är att bönderna är en svag grupp och ett utslagsparti i riskdagen vill att djurhållning upphör och vi skall bli självförsörjande på soja, ris, baljväxter och andra proteingrödor som ger en vegetarisk kost.
Det finns en baktanke med hårdare regelverk som slår ut verksamheterna.
Men de har inte tänkt tanken klart…
Det är klart att bönderna klagar. Jordbruk är ju av sin natur en mycket cyklisk bransch, så det vore snarare konstigt om man inte hade förlustår när skörden är dålig. Det är inte direkt någon större skillnad från annat företagande, dvs man måste räkna med både bra och dåliga tider.