Den tekniktunga amerikanska NASDAQ-börsen föll hårt under gårdagen, som fortsättning på de senaste dagarnas nedgång. Berättelsen är att stigande räntor ställer högre krav på avkastning på teknik- och Internetbolagen.
Dagschart NASDAQ. |
Nedgången i NASDAQ-index kommer från att varit på all time high i slutet av augusti, och nästan tangerat det igen förra veckan.
Veckochart NASDAQ |
Det är lite udda att börser toppar med en spik och vänder ner så hastigt, men konstigare saker har hänt. Normalt burkar man ha en konsolideringsperiod innan nedgången tar vid. Å andra sidan, om vi får en upprekyl på det här ser det mer normalt ut.
Spekulationerna och berättelserna handlar om stigande marknadsräntor, vilket innebär att investerarna sätter högre avkastningskrav även på teknikbolag, vilket drar ner deras aktiekurser. Fullt rimligt förstås, men räntorna har stigit redan tidigare utan att det stoppat NASDAQ-börsen från att fortsätta mot nya höjder.
Stockholmsbörsen förväntas enligt tyckarna följa efter NASDAQ ner, vilket är rimligt. Breda husse S&P-500 i USA föll 3.29%, megabolagsindex Dow Jones Industrial Average föll 3.15% och NASDAQ Composite-index föll 4.08%. Stockholmsbörsen lär åka i samma riktning.
36 kommentarer
Fullt rimligt och vore skönt med en liten nedgång så att vi får ett minusår nån gång igen och hålla värderingarna rimliga.
Notera gärna att amerikanska politiker direkt är ute och nervöst kommenterar marknadsutvecklingen, och att Italiens Salvini lovat att Italiens räntespread inte ska bli >4%:
"Italian Deputy Premier Matteo Salvini said he is “absolutely sure” the spread between Italian and German bond yields won’t reach 400 basis points, signaling his determination to ride out the market storm triggered by his government’s budget plans."
Som alla som varit med vet hjälper det inte vad politiker säger, utan marknaden kommer reagera på vad de gör. Fortsättning följer med dragning nedåt.
Det stora problemet är att politiker av idag har ett "skin in the game" och därför underblåser svaga (goda)regleringar. Den svenska bostadssektorn är ett graverande bevis hur man inte valde att lära sig av 1990(ingen kris är den andra lik). Till det kommer en ny generation beslutsfattare som självklart måste upprepa historien(fast som sagt under lite olika premisser och orsaker). "History allways repeats"(men numera mer frekvent tyvärr).
Det finns mycket godis för ekonominörden att läsa nu. KPIF ökade med 2,5% och ledde till omedelbar ränteuppgång och kronförstärkning (högre sannolikhet för räntehöjning). KPIF ex energi ökade med väntade 1,6%.
Och igår kom en av årets tidiga julklappar, publikationen Konjunkturläget från konjunkturinstitutet med massor med roliga prognoser och scenarier för de kommande åren.
Perspektivrik: Helt korrekt. Det dumma med just bostadsmarknaden är att folk struntar i de som inte redan är insiders. Men under galgen kan det nog bli förändringar, kanske redan nästa år, om det nu blåser upp till storm.
Fortfarande är EUR/USD runt 10% starkare mot SEK idag jämfört med för 12 mån sen. En liten kronförstärkning kommer antagligen leda till att Ingves drar sig från att höja räntan. Han är inte orolig över kronförsvagningar men tycker däremot att det är bra att få draghjälp via en "tillfällig" kronförsvagning.
10 öre mot dollarn tycker inte jag var en reaktion värd namnet med tanke på KPIF-utfallet. Dollarindex backade igår redan medan kronan fortsatte att försvagas och mot dollarn har vi nu en 3-vågs impulsrörelse(sedan 17/9) klar som bör korrigeras nedåt före ny topp(kommer inte den står en längre kronförstärkning/dx-nedgång för dörren).
Skulle börsen fortsätta att backa, vilket är min bedömning, lär tankarna på kronförstärkning avta t.v. Skulle vara intressant att se räntehöjningar under en försvagning av ekonomin. Den dagen……(Ingves är väl förutsägbar eller….!).
En mindre börsrekyl(uppåt) ligger nu i korten.
KI är f.ö den sämsta prognos-makaren genom tiderna i Sverige. T.o.m sämre än Riksbanken. Alltid intressant dock att få det som hänt beskrivet.
Sedan botten-läget mars 2009(toppen):
EUR/USD -11,21%
EUR/SEK -5,33%
USD/SEK +6,82%
Hur kan man vara så idiotisk och tro att efterfråge-inflation via kronförsvagning är önskvärt? Nej kronan får ses främst som ett resultat av den gamla exportvärde-doktrinen tillsammans med extremt låg ränta för att gynna investeringar. Problemet är att de stora(exportberoende företagen) inte investerar i Sverige(och värst av allt inte Staten heller). All forskning visar f.ö att investeringar i praktiken görs ovidkommande av ränteläget. PUNKT! Däremot görs en hel del "dåliga" investeringar om pengar kastas efter en och till obefintlig eller för låg ränta(den s.k "kissa-i-byxan"-teorin).
Jag ser inga skäl till varför euron mer en kortsiktigt kan få en upprekyl av större mått. Euron är död i teorin och förr eller senare i praktiken.
Räntan ska alltså upp 250 punkter från när högkonjan börjar vika ner mot låg. Tror de ens själva på det?
@Perspektivrik: Angående institutens genomsnittliga fel har KI mätt även detta i denna rapport.
Några slutsatser:
" För båda utvärderingsperioderna, 2016 och 2012−2016, är Konjunkturinstitutets
systematiska fel närmare noll och prognosprecisionen bättre än genomsnittet
bland prognosinstituten för inflationen och reporäntan och nära genomsnittet för
övriga variabler. Regeringens prognosprecision är för båda utvärderingsperioderna
sämre än genomsnittet för alla prognosinstitut för BNP-tillväxten men regeringen
tillhör, tillsammans med Konjunkturinstitutet, de prognosinstitut med bäst prognosprecision
för inflationen och reporäntan. "
"Konjunkturinstitutets systematiska fel ligger för samtliga variabler nära genomsnittet
för alla prognosinstitut. Regeringen var det prognosinstitut som i genomsnitt underskattade
BNP-utfallet 2016 mest. Dock har den minst systematiska fel för inflationen.
Riksbanken tillhör de prognosinstitut med störst överskattning av inflationen
2016. "
"Konjunkturinstitutets prognosprecision mätt med medelabsolutfelet är, undantaget
prognoser för nästkommande års BNP-tillväxt och arbetslöshet och innevarande års
offentligfinansiella sparande, bättre än (eller lika med) genomsnittet för alla prognosinstitut
och för alla undersökta variabler under perioden 2012−2016 (se tabell 6). För
BNP-tillväxten (innevarande år), KPI-inflationen och reporäntan (nästkommande år)
är Konjunkturinstitutets medelabsolutfel lägst av samtliga institut. "
Jag finner inget stöd för att KI skulle vara "den sämsta prognos-makaren genom tiderna i Sverige".
Tack för reaktion @Joakim. Jag håller inte med dig eftersom de bara redovisar de senaste högkonjunktur-åren här ovan. Jag syftar på tiden bakåt från 90-talet och deras förmåga att dels pricka in någorlunda tidpunkt och storlek för konjunktur-förlopp, dvs topp-tidpunkt och konsekvenser. Det är väl välkänt(!) hur svaga KI är/var(som statens egen "spåare")relativt andra institut(t.ex banker)inför lågkonjunktur-förlopp inte minst 2007-12. Om jag inte minns helt fel gjorde Di en analys av prognos-institutens förmåga. Det väsentliga är enligt min mening att kunna se och förutspå de större rörelserna och när de kommer snarare än små förändringar i olika månadsvariabler under samma rörelse/cykel. Regeringen liksom andra aktörer har inte så stort behov av att veta om t.ex BNP eller inflationen avviker inom "normala värden". Budgetpåverkande utfall ska vi inte överdriva här.
Att utreda sig själv innebär alltid en bias, t.ex motiven för vald tidpunkt men roligt att KI som här beskrivs har bättrat sig!
@Perspektivrik, ja, du kan nog ha rätt i att KI var sämre förr. Men det ingår i deras uppdrag att utvärdera och jämföra sina prognoser med andra, så man kan ju hoppas att de nu är kompetenta nog.
Om du har nån gammal rapport att kika på så är det intressant att läsa.
KI under ledning av Dille var inte bra. Det har de bevisat och media har då och då uppmärksammat det. Inte minst kommenterades det av en annan person här i tråden vad gäller krisen 2008-2011 och då inte främst om den allmänna aningslösheten om vad som pågick t.ex i USA och UK och riskerna utan om KI´s konsekventa felbedömning år efter år om Sveriges tillväxt etc efter 2008. Den s.k återhämtningen. Det visar hur deras modeller fungerar under icke-linjäritets miljö. KI var mest fel ute gång på gång.
Tyvärr kan jag inte hänvisa till någon gammal rapport. Jag varken lusläser dessa eller sparar dem.
Tack Perspektivrik. Jag hade förträngt Dilléns tidigare år och det kan mycket väl vara som du säger att man hade fel om återhämtningen post-2008. Ja, vi får se vad som sker denna gång.
bara en korrektion. nasdaq ska till 10000
Säkert. Valutan och politiken fixar ju det. Men när?
Ser ut att bli en större korrektion denna gång innan det blir åka av……..
DAX, som sagt, minst 28% ner från toppen………blir ett fint köpläge när politikerna(Trump t.ex) väljer att igen understödja USA börsen och dollarn.
"FED has gone crazy" citat Trump.
DAX och många andra europeiska index går verkligen uselt. På årsbasis:
DAX minus 10,4%
Copenhagen20 minus 16.3%
Kina ska vi inte ens prata om.
Även den gamla klassikerna Vietnam faller kraftigt idag med ca 5%.
Det handlar om Europa mot USA index-mässigt. Ser man på USA så är det dags för rekyler pga värde-multiplarna etc. Det behövs inte mycket för att utlösa detta. Europa å andra sidan! Kolla hur indexen ser ut. CAC..hahahhaa, och det gäller naturligtvis alla andra "katolska" index". Tyska "protestanter" har gått bäst med Sverige långt efter sedan 2009-botten. Det "sjuka Europa" återkommer i tankarna men så illa är det naturligtvis inte.
Tekniskt sett är det inte svårt att se att det tyska DAX30 länge varit "overdue" för nedgång. Vågräkning tillsammans med enkla regler samt den viktiga geometriska analysen som avslöjar svagheter under uppgångar men främst i sidlänges rörelser(=TIME). Vi får se om jag är ute och cyklar.
Anatomin av en impulsvåg kontra en rekylvåg(alla uppåt t.ex) avslöjar vad vi har att göra med. Ta t.ex VW som nådde toppen 2008 med 1000 EUR. Botten 2009 vid ca 61 EUR har därefter åtföljts av uppgång till 255 EUR 2015(A-B-C). (Nedgångs)-rekyler uppåt är i regel A-B-C-formationer, inte A-B-C-D-E, dvs 5-vågsformationer. Huvudriktningen, uppåt eller nedåt, består av 5 vågor.
Tittar vi på VW från botten 2016(95 EUR) och toppen i år(192 EUR i januari)så finner vi att vi att kursen nådde ner till F-värdet 61,8 i september i år. Igen har vi med en A-B-C rekyl uppåt att göra(95 – 192). Kan VW nu fortsätta upp från dagens nivå(över botten vid F61,8)? Låt oss säga så här: Ingenting är omöjligt men däremot högst osannolikt. Varför? Dels våg-räkningsreglerna, dels vågornas inbördes förhållanden. En impulsvåg nr 4(ner) får aldrig nå ned till impulsvåg nr 1(dvs dess topp). Gör den det så är den ingen impulsvåg utan en korrektionsvåg. Just detta fenomen kunde vi se i Nasse100 när index(tim-chart) i våg (iv) den 7 september nådde ner över våg (i) den 16 augusti. Efter detta nådde index en ny marginell topp för att därefter fortsätta ner under augusti-nivån. Helt logiskt. Signalerna ger ofta men inte alltid motsatta reaktioner. Därför gäller det att inte ha för bråttom :).
VW har mao visat att våg (iv=d) nått ner under våg (i=a)den 25 juni i år. I detta fall har dock ej som i fallet med Nasse kursen vänt uppåt! Det beror antagligen på att VW är i en s.k sekulär nedgångsmarknad till skillnad från Nasse!
Fundamentalt:
DAX: Häromdagen läckte det ut att regeringen sänkt tillväxt-prognosen för åren framåt….kraftigt.
Bilindustrin: Konjunkturtecknen finns, bilförsäljningen stagnerar hela världen, Trump-kriget samt att förtroendet för VW är knappast återställt. Sådant tar tid! Kommer BMW att realisera nya fabriksplaner i USA? Vad gör VW? Återverkningar för hemma-tillväxten!!
Börsen är trots allt kortsiktig så jag tror att andra branscher kommer att fortsätta leda uppgången så småningom efter en hälsosam och kraftig sättning typ 20-30%.
Den stora frågan är naturligtvis om det är toppformationer vi ser på de amerikanska börserna. Inte omöjligt alls efter snart 10 års uppgång. I så fall ska vi rejält ned över tid. Den som tror att det inte skulle påverka vår uppblåsta bobubbla lever i en fantasi…
Haha. För det var just igår man upptäckte att räntorna stigit.
Oscar på all time low,detta blir..
Återigen talas det i media om att pengar lämnar börsen, när det i själva verket strömmar in lika mycket pengar som lämnar den.
OK, vad var totalt börsvärde före nedgång? Och nu? Var är pengarna?
Det vore ju lite olämpligt att skriva flera paragrafer med vad man menar inför varje artikel. I princip är påståendet "hyfsat": nedgång drivs av att pengar vill lämna börsen.
Motsatt påstående är jobbigare, eftersom vi måste förklara vad som hände med pengarna när hela NASDAQ är värt tre beanie babies och inga pengar har lämnat börsen.
Och formuleringen "värde lämnar börsen" är kanske lite väl goddag yxskaft.
Det är väl den mest väntade kraschen någonsin 🙂
För 3-4 dagar sedan började tidningarna i USA ha domedagsrubriker, som på en given signal har alla negativa artiklar.
Sverige följer nu efter.
Det är Oktober, det är domedagsstämning i alla dagstidningar – det brukar väl betyda krasch?
Ett significant dropp i SEK-GBP senaste veckan, var väl 11.7 och gick plötsligt upp till över 12.0.
Och USA räntor är på väg upp med lite tilltagande kris i euro området.
Sitter Sverige inte riktigt illa till just nu?
-bland de mest övervärderade bostaspriserna i världen
-oklar regeringssituation
-negativ styrränta
-lägst BNP/capita i hela EU.
-fallande SEK.
en riktig lågoddsare måste väl ändå vara fallande huspriser?
och no.2 en rejäl nedgång på börsen.
Vad kan mer hända, en bank som går omkull?
Vilka risksektorer finns det i övrigt som kommer gå sk1t när kreditkranen stryps?
Tillägg,
Tycker det ser ut som kina är på fallrepet.
Sen tillhör jag dom som tror att USA kommer klara sig mycket tack vare Trump 🙂
Jepp.
Om vi leker med olika nedgångsscenarier:
Scenario #1: Italien lovar och bluffar för mycket och marknaden synar de politiska amatörernas händer. Resultat: Kris i euroland, högre räntor, lägre priser på allt, konjunkturnedgång -> ond spiral påbörjas.
Scenario #2: Kina lovar och bluffar för mycket och världen synar banksystemet i Kina. Resultat: Nedskrivning av kinesisk tillväxt och kapitalstock -> global konjunkturnedgång.
Scenario #3: Trump lovar och bluffar för mycket och världen säljer av dyra USD-noterade tillgångar.
Gemensamt är kanske att till slut blinkar någon och tar hem vinsten genom att sälja historiskt sett (räknat som CAPE10) dyra amerikanska tillväxtbolag. Allt annat hänger med nedåt i en värderingsnedgång. Det kan ha varit det som har påbörjats.
Sen ska vi se om vi ska ner till t ex nivån för OMXSGI/SIXPRX/[valfritt annat totalavkastningsindex] som gällde hösten 2014, eller om vi vänder upp innan dess. Ska bli kul att se.
Som sagt, kan vara början på en kraftig nedgång eller bara korrektion, ingen vet. Men i en centralbanksstimulerad ekonomi behövs inte mkt för att det ska gå rejält snett. Toppad konjunktur, Italien, handelskrig, Brexit, hög skuldsättning, extremräntor. På tal om Konjunkturinstitutet, vad sa man 2007?
"BNP-tillväxten i Sverige blir fortsatt hög. Sammantaget ökar BNP med 3,5 procent 2007,
3,8 procent 2008.". Utfall: -0.6 resp -5,2 , man gissade fel på BNP med dryga 13 %.
Som sagt, ingen vet men 2008 lurar fortfarande i vassen.
Mycket bra poäng. Och som bekant är BNP/capita-tillväxten redan nu svag i Sverige, så vi kan få en snabb swing i offentliga finanser om vi får en riktig lågkonjunktur och både exportindustrin och investeringsbranscher (= bygg) minskar sin volym samtidigt.
Varfös ska Sverige ligga på -2,4% när tyska Dax och andra europabörser vid cirka 11.30 ligger på cirka -1,4%? OK…..brittiska börsen ligger nu 1,8% ner. Kanske har det kopplingar till om börsen är EURO-baserad eller inte?
Notera bland annat att svensk inflation är fortsatt relativt hög -> ökad sannolikhet för ränteändringar i närtid -> aktier mindre attraktiva som tillgångsslag.
Jag leker med tanken att divergensen mellan USA och Europa kommer till uttryck på ett sätt där pågående börskorrektioner kommer att visa att vissa EU-index, t.ex DAX, kommer att kunna visa upp nya Lower Lows medan USA visar Higher Highs. Detta är faktiskt möjligt när vi tittar närmare på hur de olika indexen utvecklats från särskilt 2016-botten.
Fenomenet indikerar att kapitalet fortsätter att röra sig mot USA varför dollarn fortsätter att stiga. Räntenormaliserings-processen lär som vanligt ske med fastare hand "overthere" jmf med EMU-vansinnet.
ps! Att stora budgetunderskott leder till att utländskt kapital måste finansiera detta är förstås trams. Hästen sitter framför vagnen. Inte tvärtom. USA skapar sina budgetunderskott "out of thin air". Även om nya obligationer ges ut så tar FED´s ränta på bankernas överskottsreserver hand om frikopplingen av penningpolitiken från finansens behov att finansiera dem dollar för dollar. Inte som i "galna" EU där varje centimes eller krona måste lånas upp i förväg om inte skatteinkomsterna räckt till(inkl sparande av dem, aka överskottsmålet).
Tillägg; "USA skapar sina budgetunderskott "out of thin air"
Om dom vill det vill säga! Inte nödvändigtvis. Efterfrågan på dollar med ränta är givetvis stor i världen då dollarn är (central)bankernas reservvaluta.
Återigen: Kronans värde relativt dollar-valutorna(DX) har sedan maj-aug parkerat i en s.k FLAT(A-B-C) längs med en botten-stöds linje. Detta efter att ha fallit konstant under de senaste 12 månaderna. Framför denna FLAT-formation(som förbinder topparna 2004 och 2013 och bottnarna 2009 och idag) har det bildats en mindre formation som utgör en tänkbar våg (i) uppåt(dvs förstärkning av kronan). Så länge vi inte har ett signifikant, om ens kortsiktigt, genombrott nedåt av denna stödlinje saknar vi en uppenbar säljsignal på mediär sikt(1-2år ca). Vad som krävs är genombrott av botten av våg (i) i botten 2009. Dit är det 3,5% ner.
Dock kan vi nog konstatera att kronan sedan åtminstone 1990 befinner sig i en sekulär nedgång. Chartet ljuger inte. Alltså utgör alla vågor uppåt s.k korrektionsvågor(se ovan). Kronan har brutit toppen av våg (i) från 2009 under mars i år 2018. Detta utgör en säljsignal innebärande att det finns goda förutsättningar att kronan vid nästa konjunkturbotten följer tidigare mönster(Lower Low) genom att krascha någonstans längs med det nedåt-lutande bottenlinje-stöd som tangerats 1995, 2001 och 2009. 2015 var det ytterst nära att en köpsignal för kronan utlösts. Men bara nära. Dagens vägskäl har dock betydelse för åren närmast som har förutsättningar att bli en om inte annat kortare förstärkning av kronan. Börs-utvecklingen kommer att vara med och styra förstås.