I en sammanställning hos Bloomberg, gjord av Oxford Economics, pekas Sveriges bostadsmarknad ut som den mest riskabla i världen, utifrån övervärdering, prisökning och skulder som procent av BNP.
Lite blåsigt på bostadsmarknaden. |
I en artikel fokuserad på Sydostasien och Australien pekas Sverige ut som den mest riskabla bostadsmarknaden i världen, med 32% reala (inflationsjusterade) prisökningar på fem år, 165 (65%?) i övervärdering och 70% av BNP i bolåneskuld.
Australien placeras på andra plats, Kanada på tredje, Hong Kong på fjärde, Nya Zeeland på femte. Sedan kommer våra kära grannar Danmark och Norge, följt av Storbritannien på en åttondeplats, Schweiz på en niondeplats och Sydafrika på plats tio.
Siffrorna har tagits fram av Oxford Economics, som konstaterar att om priserna på fem år ökat med 35% justerat för inflationen, så var risken för en krasch i bostadsbubblan 75%, baserat på data för OECD-länderna mellan 1970 och 2013. Man hittar också en positiv korrelation mellan stigande bostadspriser och hushållens konsumtion i ekonomin. Inget nytt där, bostadsbankomaten och den inbillade upplevelsen av rikedom har stor påverkan på hushållens vilja att konsumera.
Detta är inte en länk till artikeln: www.bloomberg.com/news/articles/2018-09-13/australia-one-of-the-four-riskiest-housing-markets-oxford-says
För svensk del finns ju ytterligare effekter av stigande bostadspriser, främst för kommunerna, som kunnat sälja tomtmark till villor och bostadsrätter för allt högre priser för att finansiera den kommunala ekonomin. Utan dessa priser kommer många så kallade tillväxtkommuner få se en pengakran sina rätt fort. Upphör inflyttningen till de snabbt expanderande kommunerna runt våra storstäder så blir kommunen sittandes med utgifterna för barnfamiljerna, men intäkterna dessas tillväxt gav i form av intäkter från försäljning av kommunal mark stryps åt.
36 kommentarer
Sydafrika ligger på tionde plats, tydligen. Man kan riktigt tänka sig hur sydafrikanerna överspenderat på luxuösa, fotstampade jordgolv, extra vågig korrugerad plåt och ytterdörrar av trä istället för tygskynken.
Eller så har det med konfiskeradet av privat (vit) egendom att göra. Kanske lite riskabelt att köpa sig en gård som man inte vet om man får behålla om ett halvår.
Påminner om den norske Day-trader som spekulerat i eloptioner och som nu orsakar MILJARDförluster…
Nej, ingen länk – googla
Vad är det för fjanterier, länka om ni kräver att vi andra ska läsa era källor. Annars kan ni skippa att ens kommentera.
Googlade lite syd Africa, man verkar få betala ungefär 2mille sek för en lägenhet. Eller ungefär 10 årslöner i lokalt löneläge allt bara rätt snabbt googlat så finns nog utrymme för fel..
Med lånade slantar kan man göra mycket. Precis som i Sverige nu. Utifrån sett med fina huset och fina bilen tillsammans med flott leverne. Allt på lån.
Hur gick det i USA med dessa lättvindiga lån i samband med subprime-krisen.
Ett fotstampat jordgolv är svårt för kronofogden att utmäta.
Googla "norskt As" så får ni kanske en fråga om ni menade den i min mening respektfulla människan. Typ alla människor jag verkligen respekterar har vid någon punkt riskerat allt för det de tror på, snarare än safeat. Här kom ett fint skrik från den tysta kyrkogården.
Jämför tex om Elon Musk haft rejäl otur med satsningen på Tesla. Det skulle antagligen gjort att han inte ens blivit ihågkommen som en grundare till Paypal osv.
Lite som de nya dyra bostäderna runt Högdalstoppen. Husvagnar från förra seklet med Coops kundvagnar för helggrillning, det kostar på med citynära läge. Stockholms egen lilla favela med eu-migranter.
Malmö 2014 ringde och ville ha tillbaka sina nyheter. Gör som vi, riv skiten bara.
Malmö hit Malmö dit. Jag som trodde du bodde i Sätila BD. Eller det var kanske din mamma?
När jag växte upp på 60-talet hade jag släktingar som var granne till en familj som faktiskt bodde i ett hus med stampade jordgolv i Småland. De har numera miljoner på sitt skogskonto, har jag hört. Jag tycker mer synd om de som äger skog som staten förklarar som naturskyddsområden och inte får någon ersättning för detta. Det är inte bara i Sydafrika som man kan göra misslyckade investeringar i mark.
Träffade en iofs ung och bara avtagande skogsägare som faktiskt tyckte det var en bra deal när staten stal deras mark.
Nu får man ju lite svenska pesos som plåster på såren, men jag suckade och skakade på huvudet i mitt stilla sinne.
Det är ju det vi insett för länge sedan – frågan är när de spricker ordentligt.
Sen kanske det går upp i pris nominellt med det dubbla innan det spricker och faller med 20% 🙂
Det har vänt igen, "faran" är över. https://www.di.se/nyheter/hemnet-ny-fart-pa-bomarknaden/
Vad bra, och tror nog inte att det går ner på allvar innan man får höjd ränta.
Faran över! All in!
Samtidigt visar verkligheten en linjär, snabb resa rakt ned i botten, högsäsong och allt:
http://www.penates.se/stockholms-lan-bostadsratter/
Till skillnad från DN kan vi därför ihop 1 + 1 och konstatera att saker tenderar att sälja när man sänker priset på dem. Ring KTH osv.
Om man ska bedöma ett enskilt hushålls skuldsättning, är skuldkvot ett bra mått? Frågar åt en kompis.
Ännu ett exempel på hur speciella vi är. Landet inte lagom, fråga Anders Lundin hur extrema vi är.
När kommer explosionen? Väntat många år nu. Prisfallet kommer bli brutalt. Många tror dock att träden växer till himlen. "This time is Different" och nynna lite på "Blue Skies smiling at me, Nothing but blue skies do I see." Hey! It's a great world out there! Isn't it?!"
USA har börjat reversera sin QE och höja räntan. Gratis pengarna börjar försvinna i systemet och de som finns kvar börjar söka sig till USA. Argentina nu med 60% ränta, Turkiet har problem och många andra länder likaså. Globalisering och avregelering av pengafĺöden är idiotisk. Pengerna flyr där de behövs mest, och drar dit de behövs minst. Totally distortet system. De med mycket pengar gör billiga klipp mest hela tiden. Vanligt folk tvingas sälja till förlust.
Verkar ligga i tiden att lyfta detta just nu. Tino Sanandaji har ju även just kommit ut med sin bok "Tio Tusen Miljarder", med den fyndiga undertiteln "Skuldkalaset och den förträngda baksmällen", som verkar vara på samma våglängd som Cornu när det gäller att torpedera ekonomiska vanföreställningar.
Innehåller även en del kul och tänkvärda citat som:
"I själva verket tycks hyreskontroll i många fall vara den mest effektiva, hittills kända tekniken för att förstöra en stad med undantag för bombning" – Assar Lindbeck
eller:
"The glut of property on offer caused a collapse in prices; the more heavily people were in debt, the more difficulty they found in selling, and many were turned out of their properties. Financial ruin brought with it an abrupt decline in status and reputation, until Caesar came to the rescue" – Tacitus, Rome AD 33.
Vem är Caesar idag, Löfven?
Alltså Tacitus beskrev finanskrisen som skedde i ROM AD 33 inte att han skrev det då.
Det hävdas väl också att Tiberius först orsakade eller accelererade den finanskrisen genom marknadsregleringar och en något överaktiv alternativ beskattning…
Så klart man behöver skatter om folket skall få bröd och skådespel, precis som idag.
De hade visst också bortåt 200 helgdagar per år, men där vi inte riktigt än…
Vi har ju trots allt ca 200 arbetsdagar per år.
Det kommer inte finnas fler billiga hyresrätter för att man släpper hyressättningen fri, tvärt om, hyrorna kommer gå upp. Men det fattar väl vilken idiot somhelst. Nybyggda hyresrätter har fria hyror idag, men medelsvensson har inte råd med 16.000/mån för en normal trea. Men hela bostadsmarknaden är helt sinnessjuk. 20-30 åringar bor hemma för att de inte har råd att flytta.
Vad tror ni om prisutvecklingen på sikt på
centrala Hisingen?
Plus: Inflöde av bostadsrätter (på sikt potentiella husköpare) i Älvstaden och nya Backaplan, AB Volvos totalflytt från Torslanda till Lundby (tusentals ingenjörer i
barnalstrande ålder som vill ha nära till jobbet och bo i lugnt och grönt område), närheten till city (samma avstånd till Gustav Adolfs torg som från Örgryte).
Minus: Hisingen som begrepp. Där jag bor
är det lugna gatan, men det är svårt att nyansera begreppet Hisingen. Ön är faktiskt
mer än gängvåld. Believe it or nåt…
Tar tacksamt emot kommentarer.
Flytta till en stad som Eksjö, Karlskrona, Enköping och Luleå istället. Med regementen i sta'n finns där ju s.a.s. bara statligt gängvåld närvarande.
Tror att priserna på Hisingen redan nått sitt max om inte bankerna lättar på sina utlåningsregler.
Bor i småhus.
Jag har bott i en av de andra högriskmarknaderna, Sydney.
Det är betydligt värre där än i Stockholm.
De levde nästan helt på pengar från Kina där Kinesiska miljonärer tvättade pengar i Sydney genom att köpa nyproduktion för att sen lämna de tomma. Flera fastighetsbolagbrydde sig till slut inte om alls att marknadsföra lokalt utan hade enbart säljkontor i Shanghai och Peking.
Nu finns det hela kvarter i centrala Sydney som är tomma och förfallna. Det uppskattas att detta var 50% av alla bostadsköp i Sydney de senaste 5 till 6 åren.
Nu har både Kinesiska regeringen och Australiensiska myndigheter helt förbjudit dessa köp och marknaden har börjat falla. Sydney kommer bli mycket värre än Stockholm. Huspriserna i Sydney är dessutom påtagligt högre än i Stockholm, mer än 100% dyrare på flera ställen per kvadrat.
Så även om Stockholm har problem ser jag inte hur man kan jämföra.
Oscar Properties sänker priserna på färdigställda lägenheter med 10 %.
https://oscarproperties.com/projekt/erbjudande/