Prissänkningarna rasar in nu. Bland annat sänker Ikano Bostad priserna på nya bostadsrätter i en förening i Hammarby Sjöstad med 10 – 15%.
Inte riktigt Hammarby Sjöstad kanske. Men nästan. Eller kanske. Söder om Skanstull iaf. |
Ikano Bostad skriver angående Brf Spinna i Hammarby Sjöstad att man “marknadsanpassar priserna”, vilket innebär att priserna på många lägenheter sänks med 10 – 15%.
Via Googles cache går det att få fram konkreta exempel. En 2:a på 38 m2 har sänkts från 3 550 000:- SEK till 3 050 000:- SEK eller drygt 14%. Andra lägenheter i storleksklassen med knappt 15%, lite beroende på vad som blir snygga priser. Det är fortfarande 80 000:- SEK per m2, vilket förstås är ett sjukt pris oavsett.
En trea på 62 m2 sänks från 5 350 000:- SEK till 4 850 000:- SEK eller ca 10%.
En etta på 34 m2 går från 2 950 000:- SEK till 2 600 000:- SEK eller 12%
Större fyror i prisklassen upp till 8 MSEK verkar inte sänkas alls i pris. Detta talar för att mindre lägenheter, som i större utsträckning går till förstagångsköpare har drabbats hårdare än de lägenheter som endast kan köpas av den som har en sk bostadskarriär att stoppa in i sitt köp.
Jag har fått många fler tips om prissänkningar på nyproducerade bostadsrätter, men inte kunnat verifiera hur mycket priserna sänkts. Det är inte alltid det går att få fram tidigare priser.
Återigen – varför köpa nyproduktion när det uppenbarligen är så att det bara är att vänta på prissänkningarna?
Dagens Industri har en artikel om stora och omfattande prissänkningar, men den är dels bakom en betalvägg och dels har DI:s ägare Bonnier varit med och lobbat för EU:s nya länkskatt/länkförbud, så jag gör som DI alltså önskar och länkar inte.
78 kommentarer
fy f-n va dyrt !!!!!
en lite etta för över 2 millioner…
köpte ju mitt hus med tillhörande lite åker o äng för under 1…
Fast då fick du ju inte motorväg och tunnelbaneskrammel i väster, spårvagnsgnissel i söder, fjärrvärmeverk i öster, båttrafik i norr samt inflygning till Bromma rakt ovanför.
Man får vad man betalar för 🙂
Inte direkt bra läge om man ogillar oväsen!
De fortfarande får 2G/3G nätverk för att surfa internet:)
jag har plats för min bil utan att behöva bettala en amssa extra för p-plats lr garage.
Bakom lada har ja två farmartankar med disel
De kan man inte ha i stan
Galne Gunnar slapp förmodligen den stora elefanten som granne också, hoppas jag.
@Galne Gunnar: Fast i stan kan man beskåda hårfönade blondiner med förstorade läppar och MK handväskor. På landet är det bara fåglar som flyger förbi då och då :O
Tack gubbar, ni förgyller tillvaron på denna blogg, skön underhållning.
Får man ha farmartankar i radhusområdet i Torslanda, Bengt?
morrn!
nu vet ja inte hur det är i Torslanda men här hos mej på landet så har ju alla minst en farmatank
sedan är det så mysit skönt att sitta i hammocken på altanen och se ut över trägårn med landen med potäter, morötter o kål
va "diskotyperna" i stan tycker bryr jag mej inte om o vill ja ha kul en hel helg så åker jag på kryssning med viking!
.. o grannens röda kossor råmar så gott! 🙂
…glömde, det är även ett SL bussgarage under…
Bengt, att du stavar uselt förnatt dölja din identitet är ju bra försök, men din meningsuppbyggnad är den samma. Tar det emot att inte få missbruka citattecken när du """fake-nickar"""?
Ni missförstår, det folk betalar för i Hammarby sjöstad är inte bara utsikten och centralt läge i Sveriges vackraste stad, utan främst att bo i ett område fritt från utomeuropeiska invandrare, fattigdom och alla problem man antar att det för med sig.
Rätt eller fel, men rent krasst så är det.
Sen vill många med kreativa yrken bo där det händer. Och det är inte någon landsortsby i Norrland där du kan köpa en gård med sjöutsikt till samma pris.
Fast det var inte i innestan?
Ja, hammarby sjöstad tillhör södermalm som sitter 100% i innerstad
Fast "riktiga" Söder börjar på andra sidan vattnet, allt söder om Skanstull är utanför tullarna. Utanför tullarna = landet.
Innerstan/City börjar egentligen på andra sidan om Slussen, i Gamla stan..
Näe, Hammarby sjöstad ligger precis utanför tullarna, dvs inte inne i stan, även om dom som bor där säker vill hävda det. Men utanför tullarna är det.
Återigen – varför köpa nyproduktion när det uppenbarligen är så att det bara är att vänta på prissänkningarna?
Detta är vad vi kan kalla riktig deflation.
Det förefaller som om alla anekdoter om priskrasch på bostadsmarknaden handlar om Stockholm.
Change your mind and your ass will follow…
Free your mind, and your ass will follow.
If you say so…
The kingdom of heaven is within.
Ben Dover I will reach for the sky…
Wallah bram nakno emo jao.
Stop talking about Uranus.
No one will explore it.
Ni har uppenbart tappat kontakten med er inre funk.
Alls inte, jag dansar ytterst rytmiskt till Genocide Organs "Obituary of the Americas". Som det svänger!
Nemo saltat sobrius.
@Anders Ryden
Uranus- to boldly go where no man has gone before?
Du har bara glömt att ta din l-dopa
Natural high, dudette…
Ja prissänkningar på 10 procent verkar rimligt för att möta efterfrågan.
Knappast vad man kallar en "krasch".
BONAVA har stigit på börsen stadigt sen i somras.
Aktieanalytikerna tror inte på någon krasch således.
Ikano sänker priset 10%, men höjer månad avgift 15%…..
Hur påverkas äldre bostadsrättsföreningar som amorterat av stora delar av sina lån? De borde väl bli mer attraktiva? Tänker boköparna på sånt eller springer de alla vettskrämda åt samma håll? Egna hem? Andelslägenheter borde få en skjuts av det här.
De lär ju inte öka i värde när konkurrerande objekt sjunker i pris.
Det har alltid funnits människor som förstår en bra ekonomisk plan i en förening.
Kollar man på folket som bor i dessa föreningar så vet man att det finns människor som alltid har och kommer alltid analysera hela ekonomin inför ett beslut.
Oftast egna företagare, revisorer, diverse VD:s och liknande.
Tror inte dessa kommer påverkas nämnvärt av stormen runt i kring
Just detta kommer att bli intressant att se – Hur prisnedgången på nyproduktion påverkar priserna på det befintliga beståndet.
Just nu ser det ju ut som om priserna på det befintliga beståndet har planat ut på ca 90 MSEK/kvm innanför tullarna (de har legat däromkring det senaste året).
Jag tror ju inte att "rean" på nyproduktion kommer att påverka priserna på " "begagnat" förrän priset på nyproduktion ligger en bit under priset på begagnat. Marknaden verkar ju ha insett att det inte bara är priset på nyproduktion som är en nackdel jfr med begagnat. Nybildade föreningars ekonomi tenderar ju också att innehålla en del nackdelar jfr med äldres.
Ska bli intressant att se om vi kommer att få se priser på nyproduktionen i Stockholm som ligger under begagnat med motsvarande läge. Om vi får uppleva den brytpunkten kommer det nog att hända saker…
Jag känner inte många som gått igenom föreningens ekonomi innan köp av bostadsrätt. Man köper oftast med hjärtat och inte med hjärnan. Det blir extra komiskt när man frågar om belåningsgraden i föreningen? "Vad menar du? Jag bryr mig inte om vad föreningen har för lån. Det berör inte mig"
Det finns en del som gör det. Det räcker med att en handfull personer, som agazza nämner, engagerar sig i föreningen så kan det gå bra. De flesta gör det garanterat inte, men det avspeglar sig på lång sikt ändå i månadsavgiftens utveckling osv.
Autogiro Joakim. Det man inte vet har man inte ont av. Så länge stålarna räcker till tacos o pripps och en soldyrkarsemester i östra Turkiet en gång om året är alla glada och nöjda.
Äldre föreningar som har små lån kan ha andra problem på gång som dyra renoveringar, men det begriper inte folk som inte läser underhålls- och ekonomiska planen.
Sedan har äldre föreningar problemet att det är just det, äldre föreningar med den tidens lösningar. Även om moderna breffhus har mycekt att önska i byggkvalitet finns det trevliga lösningar (inte öppen planlösning) som är mera anpassade efter dagens behov och önskemål.
När vi var i lägenhetsletarsvängen var det många hus från 50-talet som vi tittade i och de äldre lägenheterna kunde man piffa upp, men grundplanen är inte anpassad efter behov av idag.
Toni, Just belåningsgrad tycker jag folk tvärtom stirrar sig fullständigt blinda på. Och så drar man slutsatsen att den nybyggda föreningen med 15000 kr/kvm lån, som äger marken och har 500kr/kvm i lokalintäkter har katastrofal ekonomi, medan en gammal med tomträtt, stort uppdämt renoveringsbehov och helt utan lokaler, men "bara" 5000 kr/kvm lån är riskfri.
Bara tomträttsavgälden i centrala lägen i stockholm (ca 200/kvm/år) motsvarar ju ett lån på nästan 15000 kr/kvm vid dagens räntenivå – och den kommer ju stiga, beslutade avgälder i stockholm ligger som mest på 387kr/kvm från 2027. Det motsvarar ju nästan 10000 kr/kvm till och med vid "normala" räntenivåer.
@tolvtretton: Med tanke på att rätt många inte ens vet det betyder så kan jag hålla med dig om att dom stirrar sig fullständigt blinda på begreppet. Jag hade för övrigt aldrig köpt en BR i en "storstad" i en förening med tomträtt. Båda alternativen är dåliga. Det finns gott om föreningar som är lågt belånade och välskötta där man äger marken som huset är byggt på. Att köpa en bostadsrätt i en förening med tomträtt är som att köpa en hyresrätt. Man äger varken lägenheten eller en andel av marken. I båda fallen har man rätt att bo där men det ena alternativet är gratis.
Inte för att vara sådan, men i början av bubblan fick jag intrycket att mycket var att man gick till störst del på intrycket och vad den kvinnliga partnern ville. Dvs såg det snyggt ut och bra så köpte man det (=ligga). Men, på senare år har jag fått intrycket att det är faktiskt en hel del kvinnor som börjat uppmärksamma vad BRF har för ekonomi etc. Vilket är bra. Skillnad på jäsande bubbla och..ehm stabil (?) bubbla eller bubbla före sprickning.
@Teheimar: LOL. Är det inte alltid så då? Jag har hört flera fall där tjejen vill bo i hus o bostadsrätt med modern standard men har inga sparpengar. Killen köper då och får ha kvar henne. Spricker bubblan sitter inte hon på lånet. 🙂 Oftast är det högutbildade killar som hamnar i den rollen.
@Toni: Vet inte om det är alltid så. Men du är något på spåren att det är främst välutbildade killar i det där.
@Teheimar: Japp. Skev demografisk utveckling med ett överutbud av män som konkurrerar mot varandra är bra för kreditexpansionen. 🙂 Se på Kina och studera deras tillväxt haha
Tur att RB har rätt och inte höjer räntan då det råder deflation.
Nu när nästan alla kreditstarka köpt kanske det är dags att höja räntan så att boendekostnaden ökar och därmed inflationen. Dom skuldsatta kan ju ändå inte fly sin skuld.
Fallande KPIF är ett icke-problem. Dessutom ökar KPIF med 2,2.
Det som kan skapa ekonomiska problem är minskande penningmängd, som iofs. kan leda till fallande KPIF, men det gäller att skilja på orsak och verkan.
Fallande peningmängd trodde jag orsakades av minskad utlåning?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dessa prissänkningar är bara början. Kommer falla under hösten. Räntehöjning vid årskiftet får priserna att falla ytterligare. Konjukturen känner av när expansionen stagnerar. Och nu när priserna faller kan man inte använda huset som sedelpress längre
+0,25% räntehöjning kommer resultera i att priserna faller. Det tror jag inte på. Vi har sett kontantinsats, amorteringskrav, nya skuldkvoter o.s.v. implementeras och hela tiden tror folk att det kommer att resultera i att priserna faller men ack så fel dom har. Bostaden är helig i Svea Rike. Det finns en acceptans för en högre månadskostnad bland svenska folket. Det som sätter prisbegränsningarna är tillgången till jobb (bra konjunktur) och tillgången till pengar. Först när bankerna började begränsa utlåningen till att man fick låna ca. 5 ggr årsinkomsten stannade prisuppgången på dom allra dyraste små objekten (nybyggnation) som är byggda för förstagångsköpare.
Den som hoppas på att bostadspriserna i Sveriges två största städer faller till en lägre nivå än Prag (30kSEK-45kSEK per m2) trots det högre löneläget i Sverige hoppas nog på för mycket.
Jag tror det finns en risk att folk tvekar nu när man ser priserna falla, det är ju trots allt lånade pengar man ofta satsar och riskerar att förlora nu i en fallande marknad. Börjar arbetsmarknaden ” med riktiga jobb med ok lön som krävs för ändamålet” också att vackla, vilket det ser ut som i vissa branscher så tror jag absolut inte på bostadsmarknaden. Så inte skulle jag våga köpa nu, och särskilt inte med lånta pengar.
Nja tror det får liten inverkan. Det kan vara riktigt billigt att äga jämfört med att hyra just nu.
Som Toni säger verkar det vara andra faktorer som avgör. Amorteringskravet på 2%(klart mer än snitträntan på 1,5%) påverkade knappt alls.
Vi lär såsmåningom få vetskap. psykologiska effekter är svåra att mäta och de finns garanterat med på spelplanen.
Hårdare bankkrav är det som mäklarna uppger vara främsta skälet till prisnedgången. I andra hand stort utbud och att medierna börjat skriva om bostadsbubla (som det var tyst om fram till 2015 typ)
Jo men nu har Paolo Roberto precis öppnat sin pizzeria där. Det kommer säkert att få upp priserna minst 75% 🙂 🙂 🙂
Många prissänkningar är bluff. De flyttar bara över finansieringen från insatser till föreningslån. Byggherrarna själva tjänar lika mycket ändå.
Har du något enda verkligt exempel där det faktiskt har hänt?
Jag är också intresserad. Har hört den här historien flera gånger. Skicka gärna nån källa.
Fast du prickar in rätt bra med bilden. De där lägenheterna är rätt så dyra. Det är ju förlängningen av Södermalm liksom. Eller ngt sådant.
Tycker dom ser rätt fräcka ut dock. Påminner mig om PEABs nya skrytbygge vid händelsernas centrum Gamlestaden i Göteborg. Stor 2a för 5 miljoner. För förstagångsköpare innebär det en kontantinsats på cirka 2,5-3 miljoner SEK om man är singel men då får man en fantastisk utsikt över ett litet vattendrag och Bingohallen på andra sidan.
Ah. Där ser man.
Påminner mig om ett hus i Alta (Finnmark, Norge) där lägenheterna kostade dito 2011 och utsikten var bla på Volvos verkstad där.
Här får man utsikt strax nerifrån och uppifrån över Skanstullsbron och Johanneshovsbron, samt granne med ny bussdepå. Gillar man infrastruktur är det väl helt OK.
Hm..känns lite som när jag var fortfarande student och dejtade en som bodde med utsikt över Göteborgs bangård vid Göteborgs centralstation. Fast det var en urban, fd arbetarkvartersbostad som var rätt kall och smått dragig.
Tillägg: Skulle ha stått hyresetta på slutet.
Jag bor i närheten där bilden är tagen och instämmer i tidigare inlägg:
"motorväg och tunnelbaneskrammel i väster, spårvagnsgnissel i söder, fjärrvärmeverk i öster, båttrafik i norr samt inflygning till Bromma rakt ovanför."
Övernattar på Söder när jag är i Stockholm och måste säga att flyget där väsnas rejält.
Marknaden har anpassat sig efter nya amorteringskrav och lite för stora utbudsvolymer. Korrigerats med 10-15% på ett år. Någon krasch kan man definitivt INTE tala om. Balanspunkten är snart hittad.
Cornu har sagt flera ggr att det är inte priserna som är problemet utan antalet avslut och hur stort utbudet är. Det verkar finnas ett rekordstort utbud på Hemnet just nu och rekordmånga annonser som dras tillbaka utan försäljning. Mao så är det många som avvaktar och inväntar en prissänkning till.
Eller så har dom inte råd trots "prissänkningarna".
Innebär inte detta att vi har en marknad som håller på dras isär av sina interna aktörer?:
– Å ena sidan de som vill eller måste sälja av olika anledningar och vill sälja för samma pris eller dyrare. Som inte är byggbolag och kan erbjuda rabatt.
– Å andra sidan fastighetsbolag som börjar sänka priserna och kan erbjuda olika former av rabatter.
Hur elastisk är marknaden?
Här i Skåne (Landskrona, närmre bestämt) har vi än inte sett någon nergång i priser, snarare springer de iväg i byn där undertecknad bor. Väldigt sug efter tomter att bygga nytt på, samt på äldre hus (både med och utan renoveringsbehov). Känns som säljarens marknad än så länge.
Möjligen skulle man köpa nyprod om man fick tag i en lägenhet som passade ens behov just då. I många lägen (ej hammarby sjöstad) är det svårt att få en lägenhet med hiss, då 20-50- tal är byggda utan. Livet som småbarnsförälder blir då inte lägg om man måste kånka upp och ned.
Så vill man ha en praktisk lägenhet för familjeliv (eller möjligen pensionärstillvaro) i ett område med lite nybyggnation kan det vara läge med nybygge.
Dock ska det redan vara prissänkt. Sen vet ingen vad som händer med marknaden, men man satsar väl på minst en 3-4a där familjen kan bo i 10+ år?
Man kan ju alltid kolla på SCB´s data på hur långt genomsnittsförhållandet är i Sverige och sedan räkna på om man hade klarat av att köpa ut partnern och ha råd med boendet efter X antal år 🙂