Hemnets statistik för augusti visar på ett nytt rekordutbud av befintliga lägenheter till salu, dvs exklusive det enligt Booli redan rekordartade utbudet av nyproducerade lägenheter. Även villor till salu är på rekordnivåer, åtminstone i Stockholm. Förra årets överutbud överträffas alltså och väldigt lite talar därmed för annat än fortsatt fallande priser och den sk köparens marknad.
Lägenheter till salu i Sverige på nya rekordnivåer. |
Antalet befintliga lägenheter, sk succession, till salu i Sverige ligger alltså på rekordnivåer. Utbudet i augusti var upp 13% från det tidigare rekordåret 2017, som i sin tur innebar en höst med fallande priser.
Det mesta talar alltså för att priserna kommer fortsätta falla, i synnerhet som en del av utbudet kan förklaras av personer som måste sälja då de t ex satt upp sig på en nyproducerad lägenhet, som nu har inflyttning. Enligt Booli ligger nyproduktion till salu på rekordnivåer.
Villor till salu i Stor-Stockholm. |
Lägenheter till salu i Stockholm. |
För Stockholmsområdet är det nya rekordnivåer för utbudet som gäller, även om siffrorna bara är marginellt värre än förra året.
Även om jag inte publicerar grafen så var lägenhetsutbudet också upp i Stor-Stockholm.
Lägenheter till salu i Göteborg. |
Köparnas marknad består alltså.
Dubbelt stigande utbud – både succession och nyproduktion – samtidigt som konjunkturen kommer vika, kronan försvagas ytterligare och landet kommer få en ännu svagare regering efter valet talar för att bostadsmarknaden gjort sitt den här gången. Om Riksbanken mot förmodan därtill höjer räntorna blir det spiken i kistan, men allt talar för att man kommer hitta på ursäkter för att undvika en räntehöjning.
Samtidigt kan man konstatera att valrörelsen inte erbjuder ens några påhittade lösningar för svensk bostadsmarknad. Mer om det senare.
21 kommentarer
Lägg till det amorteringskravet som dödat möjligheten för ännu mer tokbelåning…Look out below!
Hmm… ser inte framför mig att räntorna kommer att öka, eller att hyror kommer att sjunka. Kostnaden för att äga fortsätter därmed att vara attraktiv, jämfört med alternativet.
Om nu inte ett irrationellt prisras kommer igång, eller om någon av ovanstående faktorer ändrar sig.
Vem har någonsin pratat om att hyror skulle sjunka…? Men ett gigantiskt överutbud, bromsad belåningsmöjlighet, inkommande lågkonjunktur och "fear" räcker inte för en allvarlig nedgång i marknaden, menar du?
Det riktigt intressanta är faktiskt vad som händer OM nedgången får fart. När rädslan och skräcken tar över…
Här där jag bor är det mycket dyrare att köpa sig en BR jämfört med en hyresrätt. Då jämför jag nyproducerade och nybyggda hyreskåkar (från kommunen). En trerummare kan man hyra för ca. 9 000-11 000 kr per månad medans en BR kostar ca. 3 miljoner + 6000-8000 kr i avgift (exkl. föreningsskuld på ca 30 000 SEK per kvm). Om priserna för BR nu inte fortsätter stiga så skulle jag inte kalla detta särskilt attraktivt.
@Unknown,
Överutbudet kombinerat med begränsat belåningsmöjlighet har redan pressat priserna över lag, hur långt tror du det kommer fortsätta pressa priserna? Vi har redan sett ~15% ner, räknas du med 15? 20? 30% till?
Många som jag ser runt omkring mig, medelklassmänniskor, köper nyproduktion och har låneutrymme kvar, då det är "rea". Så jag är frågande om det kommer en prispress om man utgår från bara utbudet och lånemöjligheterna.
Däremot så ska det bli intressant att se människor reaktioner när det blir skakigt, räntan upp, orolig omvärld mm. Räcker det med en lågkonjutkur där it-människor och div. knegare får gå för att de ska börja bli en snöboll som rullar?
Det händer saker i en marknad när rädslan kryper in…vi kan diskutera rationella variabler fram och tillbaka i en evighet men skulle marknaden falla ytterligare, säg 10%, så tror jag att vi riskerar se en "snöbollseffekt". Sen är jag av åsikten att de som verkligen behöver bostad framöver är nyanlända. Alltså kommer nyproduktionen bli av en avsevärt enklare och billigare standard vilket kommer att sätta ny press nedåt på prisbilden dels genom sitt ökade utbud och genom prisbilden. Vi har haft 20 fullkomligt galna år på bostadsmarknaden. Festen är över….
Klas, kan du plocka fram exempel? Avgift på 8000 för en trea som du kan hyra för 11000 skulle jag vilja se 👍
@Unknown Vaddå kostnaden för att äga? Hyra av banken, menar du väl!
Var bor Klas?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Klas: Tror du rör ihop det hela lite. Föreningsskulden är inget som betalas utöver avgiften, så det kan inte vara "exkl. föreningsskuld".
@iblandekonomi skulle jag ha skrivit. Vaddå kostnaden för att äga? Hyra av banken, menar du väl!
Ah, ser att du smög in en liten basklapp: om priserna sjunker är det visst "irrationelt" (underförstått något man inte kunde ana).
Faktum är snarare att storlek på köpeskilling är extremt relevant. Marknaden har nyktrat.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Har du samma data för längre tidsperiod då 08/09 had liknande utveckling och där utbudet låg mycket högt fram till 11/12?
Nej, detta är så länge som Hemnet samlat statistik.
Jag har följt denna datan under lång tid. All historik fanns tidigare tillgänglig fram till för något år sedan då hemnet tog sedan bort denna datan från "allmän konsumtion". De verkar nu rensat från de tongivande åren när vi hade liknande avmattning i omsättning på bostäder. Synd.
Hus i Stockholms Län går helt fruktansvärt trögt. Ingen broms i sikte för den kraschen. Det fortsätter förvåna mig; just nu har den marknaden gått ännu värre är BR, som jag såg som mer överhettad.
En bekant sålde precis med nytt rekord på gatan här utanför Stockholm. Än så länge ingen kris i sikte
Eh, jo. Inte för din bekant, men för marknaden i stort.
Men "white-flighten2 från de s.k "särskilt utsatta områdena" (eller på dansk: Ghettona) kommer att fortsätta för de som har de sociala och ekonomiska resurserna…
Och INTE någon politiker, ens i en kranskommun som "vill upp sig" kommer att våga knysta ens om att köpa villor eller BR till nya "svenskar" med många barn från exv. Somalia…
Då ryker väljarstödet direkt till något nytt uppstickarparti