En effekt av den myckna mestadels dåligt producerande vindkraften är att när det verkligen blåser rejält får vi ett ordentligt överskott av energi. Särskilt när detta sker nattetid vid lågförbrukning. Således kostade elen 2 – 3 öre för oss som har timdebitering, exklusive skatter, moms och nät.
Elpriset i elområde SE3 (“Stockholm”) under natten. |
Vinden, den stora utbyggnaden av vindkraften och att stormen Knud kom in nattetid en fredagsnatt gjorde att elpriset kollapsade i natt. Kanske hade elhandlarna även räknat med en del strömavbrott, så lägre konsumtion än en vanlig fredagsnatt? Därtill är det ju inte vinter än, utan fortfarande relativt låg förbrukning.
I skrivande stund exporterar Sverige 3 104 MW netto.
Som bekant har jag bytt till timdebitering av min el, vilket gjorde att jag drog igång torktumlaren exakt klockan 23:00 igår. Och tidigarelade elbilsladdningen, vilket blir lite fler ören då jag precis kom tillbaka från Stockholm och var nere på 11% laddning av 100 möjliga kWh.
Det blir några kronors skillnad på en natt under sådana här omständigheter. Med elbilsladdning nattetid och solcellsproduktion dagtid, på grund av österläge förskjutet mot morgonen, som generellt har högst priser, så blir min elkonsumtionsprofil annorlunda än normalhushållet. Ni som har fast eller vanligt rörligt elpris får eran dygnskonsumtion fördelad av en schablon där ni likt ett normalt hushåll i praktiken anses förbrukar mest när elpriset är som högst. Det bör betyda att den som likt mitt hushåll har en annan konsumtionsprofil kommer tjäna på timdebitering.
För övrigt ger min solkraftanläggning redan 516 W, trots att det är en morgon sent i september.
Nu är invändningen mot timdebitering att elpriset kan kosta 20:- SEK per kWh eller mer på morgonen vintertid. Vilket är korrekt. Dock värmer jag inte med el, utan med ved, och det är främst varmvattenberedaren som drar för min del i samband med dusch på morgonen. Lösningen är att i de lägena bryta säkringarna till beredaren och slå på dem igen när elpriset fallit efter morgonspiken. Det redan uppvärmda vattnet räcker till dusch och övriga hygienbehov.
Helst skulle man vilja ha någon form av automatik kopplat till elpriset, men det är knappast värt pengarna annat än för ett hushåll som fortfarande kör ren elvärme. Då är det nog mer kostnadseffektivt att skaffa en luft-luftvärmepump än prisstyrd elvärmeautomatik.
De flesta moderna värmepumpar – inklusive bergvärme – bör ha dygnsautomatik. Man kan nog likt för elbil spara en hel del på att ställa in lägre värme dagtid och högre värme nattetid och så att säga buffra upp värmen i huset. Oavsett är det för den som inte jobbar hemma en mycket bra idé att ha automatik med lägre temperatur i hemmet mellan 8 och 17. Dock är just kvällen en andra prisspik, så kanske bör man köra 8-15, så huset är uppvärmt innan kvällspriserna drar igång.
Rubriken. 2:41 öre per kWh avrundas till två öre. Jag vet att en del läsare med npf kan störa sig på att jag inte skrev 2:41 (eller 2,41) i rubriken, men det ser helt enkelt snyggare ut med “två öre”. Eftersom det står “två” implicerar det per automatik avrundning. Lev med det.
Anmärkningar att “men skatten och elnätspriset då” kan naturligtvis avfärdas. Dessa betalar man oavsett när man konsumerar elen och kan alltså bortses från. Man betalar åtminstone mindre moms till Maggan när elpriset är lågt (om man inte istället köper något annat med moms för pengarna).
36 kommentarer
2 öre. Ett otroligt bra pris! Ja, timdebitering låter onekligen lockande. Vad är medelpriset 23-05, om man får fråga?
I natt var medelpriset 3:03 öre per kWh. 23-05.
Det är bra att du orkar bry dig, du är inte unik men ovanlig. Det är detta som gör cornucopia intressant.
Din kommentar är inte vanlig utan korkad. Det är det som är unik med den.
Med de priserna är det verkligen att tälja guld med smörkniv för elproducenterna:)
Det kanske är ett för stort ämne men hur sätts elpriset per timme egentligen produktion, efterfrågan, terminer, Nordpool osv? Hur relaterar timpris till rörligt avtal mot Nordpool?
Det är ett auktionsförfarande dagen innan. Elpriset per timme sätts alltså inte live, utan utifrån väderprognoser och andra modeller de individuella elhandlarna tillämpar kring sina kunders normala förbrukning vid vissa förhållanden. Så arbetsdagar, väder, temperatur, tid på året mm.
Ok så ibland kan någon handlare dra svarte Petter om prognosen är fel.
Är priset för kommande dygn tillgängligt? I sådant fall finns ju bra beslutsunderlag tillgängligt för automatiserad styrning av när vattnet ska värmas, bilen laddad etc..
Ja, priset sätts dagen innan och är alltså tillgängligt.
Förhoppningsvis leder detta till att några av de tidigare av svenska Vattenfall ägda stora brunkolsbrännarna i Tyskland kan köras på låga effektuttag och att pumpkraftverkens magasin är välfyllda inför måndag morgons stora effektuttag…
https://de.wikipedia.org/wiki/Pumpspeicherkraftwerk
Idag finns det ju heller inte kvar några billiga gamla våningar med brunkolskaminer , gasdrivna VV-beredare, dragiga 1-galsfönster mm kvar i Berlin varför elbehovet gått upp.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7048185
I hur stor del av landet är timdebitering möjligt. Vad jag vet så finns inte den möjligheten hos de flesta elproducenter. Det har talats om det sedan 70-talet men inte mycket har hänt. Det kanske är så att degen måste in oavsett och då blir utfallet samma ändå. Förutom en massa krångel? Men ett så jämnt effektutag som möjligt över dygnet borde ju ändå vara optimalt.
Min far installerade ackumulatortankar på 70-talet för att värma upp ex nattetid. Men det kom aldrig timdebitering till Mälardalen där han bodde.
Det är inte elproducenterna som avgör utan den som äger lokalnätet. Om du skaffar solceller måste ägaren ge dig äkta timdebitering. Frågan är om det finns någon nedre gräns för hur stor installation som behövs.
Vänliga hälsningar
Nanotec
90% av elmätarna i Sverige klara timmätning. Har man en gammal mätare måste den bytas om man tecknar timavtal. Mätaren byts "gratis" om det behövs.
Är man intresserad av att se sin elförbrukning per timme utan att för den skull teckna timavtal kan man exempelvis använda appen Greenely som är gratis. Det tar visserligen några veckor innan kvarnarna har malt färdigt, men sen kan man titta hur mycket man förbrukar per timme. Ganska intressant för oss nördar.
Dock ett dygns eftersläpning ser jag nu. Ser att i Torsdags förbrukade jag 15,6kWh, i huvudsak mellan kl 19-23. Övrig tid låg förbrukningen på ca 0,2 kWh per timme. Typisk matlagning, TV, laddning av diverse apparater, dusch efter jogg, etc, som drar el.
Har du ett elavtal som kräver tim mätning har du rätt till det. Prata med din elhandlare om de har ett sådant så kommer du få mätning per timme och debitering på samma sätt.
Enligt lag sedan sex år tillbaka måste alla elhandlare erbjuda timdebitering vid förfrågan.
Elnäts ägaren har då 90 dagar på sig att byta mätare.
Har du en server hemma som rullar 24/7 kan home assistant ( https://www.home-assistant.io/ )i docker tillsammans med https://bitbucket.org/OlavAndre/nordpool/wiki/Home vara en ide. Kör du brytare via homekit tar du in dem via https://www.home-assistant.io/components/#search/homekit i home assistant. Alternativet är att köra på en raspberry pi 3b+, något fragmenterat med releaser men hass.io lämpar sig väl ifall man inte vill köra annat på pi:en.
Sen kan du styra brytare kontra elpris via automatisering i Home assistant. Sen är det bara att lägga till annat man tycker är av värde. Live väder från trafikverkets stationer till exempel https://www.home-assistant.io/components/sensor.trafikverket_weatherstation/
Netatmo finns det component för med och så vidare.
Xiaomi har billiga och bra sensorer. Rörelse temp etc. Antingen sätter man i en zigbee dongle eller så skaffar man en xiaomi gateway som sensorerna går mot och sen Gateway till Home assistant (som man spärrar från att kontakta omvärlden).
Och så vidare. Z-wave går såklart att köra med.
https://www.home-assistant.io/
https://community.home-assistant.io/
Tillägg. Trafikverkets väderstationer.
https://www.trafikverket.se/trafikinformation/vag/?TrafficType=personalTraffic&map=1%2F606442.17%2F6886316.22%2F&Layers=RoadWeather%2b
Cool lösning
Vindkraften brukar man stoppa vid byvindar på 25 m/s eftersom belastningen på vindkraftverken blir för stor, så mellan 21-09 har inte vindkraften på västkusten kunnat producera så mycket.
Mer sannorlikt att det är den senaste periodens regn som gjort att vattenkraften producerat mer än normalt.
I natt producerade den svenska vattenkraften under 2000 MW medan vindkraften låg över 5300 MW. Vi exporterade givetvis mycket el även till Norge som därmed sparade mycket vatten.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Man låg ändå på 35% vindkraft igår och 33% idag och snittet september 2016 (hittade inte 2017) var ca 10% vindkraft. https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/
elstatistik.se och svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/ har intressant statistik.
5,3GW för vind är rätt bra med tanke på att total installerad effekt är ca 6,6GW
Sätt en enkel timer på vvb. Jag har 200l vvb. Den är igång 23-0615 typ. Räcker utan problem till en stor familj dagtid.
I Danmark och Tyskland blir det då och då negativa el-priser pga vindkraft. Då snackar vi bra läge att ladda bilen..
Hur ser avtalet ut för den enskilde konsumenten. Kan det bli så att man fr betalt för elkonsumption vid negativt spotpris?
Mycket ny vindkraft är på väg. Har för mig att det i huvudsak är i norra delen av landet så det blir nog billigast el där när det blåser hårt eftersom utbyggnad av stam nätet söderut är försenat. Fast vid normala vindar försörjs också Tyskland och Polen från oss, åtminstone så länge vi har kvar några gamla rektorer i drift.
Ja vi kommer att nettoexportera ett antal TWh de närmaste åren, även med den starka ökningen av eldrivna fordon.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det är på grund av subventionerna elpriserna blir negativa. Elproducenterna får subventioner för att leverera elen till nätet, men eftersom efterfrågan inte finns så får man betala kunderna för att göra av med elen. Eftersom intäkterna från subventionerna är större än vad man får betala kunderna så går det runt ekonomiskt för elproducenten. Detta är förstås ekonomiskt och miljömässigt vansinne för samhället i stort.
Fast det är mycket korta tider det finns negativa priser.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"myckna mestadels dåligt producerande vindkraften"
Vindkraften är förstås väderberoende och Svenska Kraftnät bedömer att den endast ger 30 % av årsmedeleffekten vid de korta perioder det är störst elbehov. Då vi ännu bara har 17,5 TWh vindkraft har detta emellertid mindre betydelse eftersom man, då det blåser som idag, kan spara energi i vattenmagasinen. Med den beslutade kvotplikten, som är som högst 30,4 % av elproduktionen år 2029 måste man nog bygga dyr back-up eller förlita sig på import.
Vindkraften har ju en del fördelar.
-Verken utvecklas tekniskt vad gäller driftsäkerhet och effektivitet. Man nyttiggör ca 80 % av
den teoretiskt möjliga vindenergin inom sveparean.
-Ny vindkraft på land kostar ca 40 öre/kWh
-Byggtiden är kort, dock är planeringstiden lång
Med både ny kärnkraft och vindkraft och kablar skulle Norden kunna få en stor exportindustri och kunna sälja både bilar och bränsle till dessa. Dessutom få vi en egen stabil elförsörjning.
Förtydligande: Kvotplikten 30,4 % är andel av den kvotpliktiga användningen, som är ca 93 TWh.
Jag har en kille som kan fixa en högt-pris-brytare för ett par hundringar.
Intresserad?
Grattis! Har ni varit ihop länge?