För stunden märks inga moln på den svenska börshimmeln. Det bredare OMXSPI ligger nära all time high (ATH), även om storbolagsindex OMXS30 är lite surare trots de senaste veckornas uppgång.
Dagschart OMXSPI. |
Stockholmsbörsen ligger alltså nära ATH, även om charten ovan inte inkluderar dagens nedgång som i skrivande stund är -0.77%.
Den avmattande konjunkturen avspeglas inte på börsen, annat än möjligen att börsen gått sidledes det senaste året och något uppåtgående trend är svår att urskilja.
Överlag gör sådana sidorrörelser det svårt att uttala sig tekniskt. Fundamentalt finns det dock ingen anledning att ligga inne på börsen, vilket just sidorörelsen visar. Så här sent i konjunkturcykeln kommer inte börsen vända till att stiga. Utbrott kommer ske nedåt, men som vanligt går det väl inte att säga exakt när.
Den som swingtradar har förstås guldlägen vid sådan här utveckling, men för långsiktiga investeringar är läget knappast gott. Däremot är det tydligt att en svag svensk valuta gynnar exportbolagen, vilket förblir en positiv effekt av en egen flytande svensk valuta. Hade Sverige haft euro hade vår ekonomin och vårt näringsliv mått betydligt sämre. Istället hanterar vi nödvändiga lönesänkningar genom försvagad svensk krona, så blir facket nöjda.
44 kommentarer
Det gamla talesättet att "..köpa till färskpotatisen och sälja till kräftorna.." tycks gälla ännu !
Bengt: Titta på förra året och tillämpa ditt talesätt. Vad kommer du fram till?
Inkl utdelningar så är det all time high.
https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/155601/six-return-index
Sen har ju inte kronan gått så bra heller. Men det kan man ju blunda för, om det känns som man är värd mer i SEK….
De flesta har väl sina inkomster och utgifter i SEK så vad dom är värda i andra länder är väl bara relevant för ett fåtal av oss.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är precis som Kent säger. Vi kan hoppas på en kronkurs på 50 kr / 1 EURO för att gynna industrin då vi är ändå inte beroende av något från utlandet. Vi är ju som bekant självförsörjande inom allt. Vi odlar kiwi, apelsiner, bananer, borrar olja utanför stockholms skärgård, semestrar inom landet och med tanke på hur valutakursen utvecklar sig finns det en möjlighet att H&M snart flyttar tillbaka klädtillverkningen från Bangladesh till fattiglapparna i Täby.
Toni, jag förstår din ironi men vad får dig och tro att konsumentinflationen ska öka nu när den inte gjort det tidigare?
@Kent: Sen krisen 2009 har EUR tappat mot SEK och sedan legat rätt stabilt till 2017 nästan. Samtidigt har matpriserna ökat snabbare än kpi totalt. Detta har ingen brytt sig om då dom flesta svenskar ändå är bolåneslavar och fått se sin räntekostnad minska vilket frigör mer kapital till konsumtion. Nu har EUR dock klättrat upp mot nästan 10,50 och då EU är vård största handelspartner och resten av världen handlar med USD lär det också märkas på priserna på varor som vi importerar inom något år.
Men det löser väl Riksbanken via några nya räntesänkningar kanske.
Annars är en lösning att bara äta egenfiskad makrill och äta egen odlad potatis. Då märker man inte av prisökningarna heller men det förutsätter att man älskar makrill vilket jag gör. Kruxet är att jag gillar att hälla olivolja över och det blir dyrt :/ Olivoljan jag köper har ökat från 57 kr/flaskan för 3 år sen till 89 kr nu. Ingen inflation utan det är antagligen bara att det finns så många som efterfrågar olivoljan 😉
Sunfleet bilpool som jag är medlem hos höjde ju avgifterna i början av året (vanlig inflation). Sedan skickade dom ut ett nytt mail för någon månad sen att p.g.a. ökade drivmedelskostnader (=svag SEK då olja köps in i USD) höjer dom priserna igen fr.o.m. 1 Aug. Bara att gilla läget. Var iväg och badade här om dagen. Då har badplatsen höjt priset på parkering från 5 kr i timman till 7 kr i timman d.v.s. 40% prisökning får jag det till. Det är väl p vakternas löner som ökat så mkt eller så är det drivmedlet på bilarna dom kör.
Eller så tittar vi helt enkelt på KPI för att göra en rimlig uppskattning av vad inflationen är istället för vad parkeringen kostar.
Det är klart att man lägger märke till att priser går upp. Men många väljer sedan att bortse från priser som står stilla eller går ner ("selection bias"). Några exempel: Min bilförsäkring sjönk 10% ungefär i år, och hyran steg med mindre än en procent.
Jag lägger mycket mer pengar på hyra och bilförsäkring än på parkering. Men absolut, priserna kommer stiga hyfsat i år, kanske med 3% eller något i den stilen sett till hushållens totala konsumtionskorg.
Sen måste jag tillägga att priserna på försäkring och elektronik stått still i pris p.g.a. produktivitetsökning utanför Sverige gör inte att man handlar mer OLED TV idag. Man får faktiskt kolla på sånt som man inte kan vara utan och det är t.ex mat. En fattigpensionär som bor i en hyresrätt och mest konsumerar mat och medicin blir fattigare för varje år då mat kanske står för 25-30% av dennes utgifter. Pensionen tenderar att inte öka i samma takt som prisökningstakten på mat som står för en betydande del av dennes utgifter.
Ja, det kan man ju göra om man t ex vill konstatera att garantipensionärer (vars pension stiger i takt med KPI) har råd med mindre mat nu än förr. Men som tur är är vi inte alla garantipensionärer.
Enligt EUROSTAT levde endast 18,3% av den svenska befolkningen i fattigdom 2016. Imponerande av Tjeckien att med lägre skattetryck vara nere på 13% trots att vi tycker att dom är ett öst-u-land samtidigt som dom har 10% lägre skattetryck.
Det påverkar alltså bara var 5e svensk och är med andra ord irrelevant.
Men det är ju bland annat för att medelinkomsten är hög och för att den här fattigdomsdefinitionen sätts i relation till medianen.
Titta på "Severe material deprivation rate, så får du fram hushåll i verkligt kass situation. Där ingår bland annat:
"The severe material deprivation rate represents the proportion of people who cannot afford at least four of the nine following items:
having arrears on mortgage or rent payments, utility bills, hire purchase instalments or other loan payments;
being able to afford one week’s annual holiday away from home;
being able to afford a meal with meat, chicken, fish (or vegetarian equivalent) every second day;
being able to face unexpected financial expenses;
being able to buy a telephone (including mobile phone);
being able to buy a colour television;
being able to buy a washing machine;
being able to buy a car;
being able to afford heating to keep the house warm."
Tittar man på ett sådant lite mer absolut fattigdomsmått, så ligger Sverige riktigt bra till. Ta en titt på bilden.
Sätts inte priserna i relation till lönerna då? Jag fick i alla fall en "känsla" av att det var betydligt billigare i Tjeckien.
Nej, svenskar har högre köpkraft än tjecker och mycket högre än t ex ungrare och rumäner.
Tjeckien är billigt och har trevlig mat och dryck, men de får jobba längre för att ha råd med det. Det här brukar tas upp i populärpressen med lite olika listor, som den här som räknar ut hur länge man behöver jobba för att ha råd med en Big Mac i olika städer. UBS påstår där att man behöver jobba 17 minuter i Stockholm men 30 minuter i Prag för att ha råd med burgaren.
Det här kan väl inte vara okänt?
Ja, medelsvensson har högre köpkraft men Sverige har fler rika också (det vet du säkert om). Det är intressant att titta på är PPP/capita d.v.s. köpkraft/capita samt arbetslöshet och ekonomisk tillväxt. Tjeckien slår Sverige i arbetslöshet med hästlängder samt deras ekonomiska tillväxt och produktivitet ökar i snabbare takt än Sveriges så dom kommer nog vara ikapp Sverige. Deras ppp/capita ligger på 33500 och vår på 49000. Vi lever fortfarande i vår trygga tro att endast av anledningen att vi är vita svenskar så förtjänar vi att vara rikare. Om man inte utvecklas så avvecklas man sa en jag jobbade med. Vi har valt att vara nöjda med att vi är bättre än alla andra och behöver inte jobba på någon utveckling.
Jämför oss med Schweiz då istället. Rika vita människor som också tror att dom är bäst i allt precis som vi svenskar men skillnaden är att dom är bättre hahahahhahahaha
Rätt intressant när man kollar på statistik. Det går att få fram statistik på att Sverige är europas farligaste land efter Ukraina (Ukraina är i krig). Schweiz är på botten av den listan. 🙂 Men det är väl fake statistics då det inte gynnar oss va?
Sverige har väldigt höga skatter på arbete. 33% sociala avgifter, 33-60% vanlig skatt för de flesta och sen 25% moms. Börja med 100:-. Soc ger 67 kr kvar. Säg 40% skatt -> 40:- kvar, och moms ger 30 kronor kvar. 70% av dina pengar försvinner i skatt, dvs 233% av det du får. Som pensionär skulle du kunna få 100% av din lön, utan problem. Men dina pengar har letat sig ner i fickorna på politiker och rikaste 1% på något sätt.
@Spartacus: Nu ska vi inte va såna. Du får ju världens bästa skola, världens bästa pension, världens bästa vård, världens bäst tandvård, världens bästa försvar, världens bästa infrastruktur o.s.v. Orkar inte rabbla längre. Listan kan göras oändligt lång.
Toni: Jag är helt säker jag med på att Tjeckien och Polen om ett tag har jämförbar ekonomisk standard med Sverige, och jag håller helt med om att standarden för en familj i Norge och Schweiz är högre.
Jag är inte säker på vad din poäng är riktigt. På dina inlägg låter det som om vår standard blir sämre och sämre, men som du själv visar har vi en köpkraft per capita som är ungefär 50% högre än Tjeckiens. Fattigdomsstatistiken är lömsk på det sättet — hypotetiskt: jag skulle mycket hellre vara fattig i Sverige än i t ex Rumänien, såklart (och kanske ännu hellre fattig i Schweiz).
Sen var det ju du som triumferande drog fram statistik från Eurostat över relativ fattigdom, men jag tror inte du fundera på vad den egentligen visade, eller hur?
Joakim: Statistik kan filtreras och visas på många sätt. Om priserna sätts efter löneläget och fattigdom mäts mot medianen så är det självklart att man inte kan mäta på något annat sätt än det. Frågan är hur siffrorna skulle se ut om alla hade samma skattetryck som Sverige? Det är också något som inte tas i beaktande. Hade Sverige haft fler våldtäkter än i Bosnien Hercegovina under kriget ifall man rapportera våldtäkter på samma sätt?
Är du hellre fattig i USA än i Sverige då eftersom lönerna är högre i USA och USA är rikare än Sverige per invånare?
Har ni släkt i andra länder i väst, prata med dom så ser ni skillnader. Sverige är ganska fattigt faktiskt. Folk är fattiga. Prata löner, besparingar på bank/aktier etc så ser ni. Det enda folk har är bostaden, i bubbelläge.
https://cornucopia.cornubot.se/2018/01/svenska-hushallen-nast-fattigast-i.html
Helt klart har svenska hushåll låga finansiella besparingar. Det har vi pratat om innan (bland annat antar jag för att man anser sig "bli omhändertagen" av staten, men också för att sparandet är väldigt snedfördelat). En tolkning kan vara att folk verkar föredra att spendera sina pengar generellt sett, medan man i många andra länder är "tvungen" att trygghetsspara. Jag hävdar att det är ett personligt val, vi har fått så pass mycket högre inkomster generellt att det inte är svårt att spara pengar i Sverige, men många väljer att konsumera istället.
USA är ett intressant fall. Materiellt sett har fattiga i USA det ganska gott ställt (det brukar sägas ibland att Sverige vore den fattigaste delstaten om vi vore en delstat), men det finns en del bekymmersamma problem som "sjukförsäkring" och ungdomarnas kraftigt ökande studieskulder som debatteras flitigt där — premierna stiger med tvåsiffriga procenttal om året och gör att man behöver ha större sparkapital om man t ex vill gå i tidig pension än vad som är fallet i Sverige.
@JP: Kan vara roligt att jämföra mig själv t.ex med några släktingar jag har i sydeuropa. Dom tjänar ca. 3 ggr mindre i månaden än mig men äger fastigheter som dom hyr ut utan att betala skatt. En del har 2-3 hus med bassänger vid medelhavet och kör nya bilar och motorcyklar och åker på skidresor och weekends. Kollar man på ren statistik via eurostats ser det ut som att jag är tre gånger rikare än dom minst men i själva verket är det snarare tvärtom. Svårt att jämföra statistik med ej jämförbara länder. Förutsättningarna är helt annorlunda.
Ja, man kan alltid jämföra sig med andra som har det bättre än en själv. Frågan är vad det ska vara bra för. Jag hävdar att det är något som i grund och botten bara gör att man blir olycklig eller deprimerad.
LOL. Kanske därför man alltid fick höra "tänk på barnen i afrika" när man var ung. Lite för att få den där skivan blodpudding att smaka som en oxfilémedaljong.
Fick aldrig höra: Tänk på barnen i Luxemburg men där kanske det heter "Tänk på barnen i Sverige" när man klagar över maten i skolmatsalen :).
Tycker du att dina släktingar är representativa? Om du tjänar tre gånger så mycket, varför slår du inte till och köper fastigheter och hyr ut?
Eller kan det vara fastigheter som gått i arv?
Det är arv och det är rätt vanligt. Dessutom har tomterna gått upp ofantligt mkt i pris.
Sen är det ju ett land som saknar kontroll. Finns ju folk som är förtidspensionärer i 40 årsåldern och jobbar heltid i Tyskland. Deras pension blir inte indragen. Dom är pensionärer p.g.a. 100% nedsatt arbetsförmåga.
Det jag menar med den sortens jämförelser är att man ska försöka fokusera på saker man själv kan göra någonting åt.
Till exempel, om man saknar familj så kan man (om man tycker det är viktigt) flytta dit ens lön räcker längst eller gör att man köpa flest fastigheter att hyra ut, eller varför inte skaffa jobb i Schweiz eller Norge. Att däremot konstatera att vissa person är ohyggligt rika ger inte så mycket, tycker jag, om man inte själv kan påverka det hela. Man grubblar över saker man inte kan göra något åt, ungefär som "klimatångest" som vissa verkar drabbas av. Inte konstruktivt.
"jobbar heltid i Tyskland…… Dom är pensionärer p.g.a. 100% nedsatt arbetsförmåga."
Haha vi har samma problem i Sverige. Pensioner som betalas till familjen fastän personen är död sen länge. Vård av anhörig, lön till hela familjen fastän alla är kärnfriska osv. Sen ljuger som sagt statestiken en del. Det ser värre ut fastän de har det bättre. Vissa hus ser lite suspekta ut utifrån, sen när man kommer in har de värsta marmor, träbeslag och mega tv'n. Mycket bra standard.
Gör som Kavastu, sälj kurser för 6000 kr styck där du berättar hur man vet när börsen toppar och bottnar. Lätta pengar…
Men Gustav, han har ju "kundutvärderingar" där mer än 100% av deltagarna tycker det var värt pengarna (lr blandar jag ihop med Vahastu nu?)
Många aktier är mindre värda idag jämfört med förut. Några random bolag. Ncc -50% på 3 år. Telia ner 50% från 2000. H&M ner 2/3 på 3 år. Ericsson har fallit 90% mot 2000. Autoliv -15% på 3 år. Swebank +-0 sen 2007. Några stora bolag som exempel på att aktier inte alltid går upp, utan snarare går i sidled nuförtiden. Tar man med inflationen är det riktigt beklämmande. Så "is i magen", "sitt still i båten" är några riktiga skitråd. Börjar det gå utför sälj allt, du kan alltid gå in igen om det börjar sega sig upp igen.
Köp index så slipper du det. Stockpicking är något som bara bloggens största genier tror att dom kan.
Index rasar också. Kanske inte lika mycket? Såg Robur småbolag. Köpte du år 2000 tog det till 2015 för +-0. Näe känns som man ska droppa allt när det är dags. Såg en bloggare som körde med vanliga SMA indikatorer. Fick väldigt bra utslag de sista 20 åren. Gick ur vid downtrends och in i uptrends. Kanske inte head-on, men tillräckligt för att undvika de riktiga dipparna. Kurvan blev väldigt bra.
Spartacus: Swedbank har som exempel delat ut 84 kronor och 65 öre per aktie sedan 2007, trots det stora fallet (och återhämtningen) under finanskrisen. Man måste ta hänsyn till sånt och inte bara titta på kurserna.
Man ska alltid titta på totalavkastningen, och man ska inte göra som många privatsparare gör och köpa "populära folkaktier" — det är hög risk och man riskerar att gå in alldeles för sent (Ericsson, Telia och H&M är klassiska exempel som du själv tar upp). Bättre sprida riskerna över svenska och utländska företag utan att tro att man kan chansa bättre än andra.
Till exempel kan den tursamme ha köpt Axfood, som stigit med 150-200% eller nåt sånt sen 2007 plus gett en årlig direktavkastning på omkring 5%.
Den relevanta jämförelsen är SIXRX eller SIXPRX, som är avkastningsindex (det vill säga inkluderar återinvesterade utdelningar). Man kommer alltid kunna hitta fonder eller aktier som går bättre eller sämre än SIRX/SIXPRX, men som mått på hur börsen som helhet går måste man använda dessa index.
Den andra saken man måste vara medveten om är att värdet på börsens företag kommer svänga något väldigt på kort sikt, baserat på prognosen om framtida vinster. Minus 25% vore inte alls märkligt om vi får en lågkonjunktur snart, för dagens prognoser tyder på fortsatt stigande vinster. Byts det till förluster så går kurserna ner.
Så, som jag skrivit flera gånger tidigare, man måste ha ett tidsperspektiv på 10+ eller 20+ år om man vill riskera sina pengar. Det är först under så pass långa tidsperioder som sannolikheten är rätt god att nå positiv real avkastning.
För att hitta en period med negativ avkastning på 20 års sikt måste man backa bandet till perioden 1915-1935 — vi hade en enorm strukturkris i näringslivet efter första världskriget, och så kom depressionen och Krueger-kraschen på det. Total real avkastning 1915 till 1935 blev därför dystra -10,9% (men i nominella tal blev det +0,5% eftersom vi hade hög inflation under första världskriget).
Tio år är lite jobbigare. Vi har ju 1999-2009 i färskt minne som en dyster tioårsperiod (som trots det gav +11,1% real avkastning), men framför allt 70-talet som har flera år där avkastningen på tio års sikt var negativ (1969 till 1979, som exempel, gav -17,8%).
@Spartacus: Köper man småbolag så får man leva med höga svängningar och högre risk men också högre avkastning. Ta dig en titt på DNB Global Indeks då. Den avkastar rätt stabilt. Bättre att köpa en sån och skita i vad alla förstå sig på-are rekommenderar då du garanterat kommer slå dom flesta på 10 år.
Med det sagt är det självklart ingen garanti för att det inte kommer att dippa någon gång men frågan är ju vad SEK dippar ifall en börskris påverkar både våra bostadspriser och vår ekonomi.
JP: Du har helt rätt, utdelning är värd att ta med! Gör en hel del för summeringen!
Toni: Tack för tipsen!
Autoliv delade ut Veoneer som är värt 50% av dagens Autoliv
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.