Årets torka ger inte bara kortsiktiga konsekvenser. De delar av samhället som är beroende av fastbränsle (biobränsle som pellets, halm, flis mm) kan räkna med energibrist i vinter, då skogsbruket legat nere under torkan pga brandfaran. Såväl privathushåll som företag, och fjärrvärme- och kraftvärmeverk måste räkna med brist på bränsle i vinter.
En hög fastbränsle. |
Skogsbruket har till stora delar legat nere i sommar på grund av torkan och brandrisken. Det innebär att man ligger efter, i synnerhet med insamlingen av grot – grenar och toppar – till biobränsle och flisning och att det således inte heller producerats biobränslen i önskad mängd. Vi gick redan in i sommaren med pelletsbrist från den kalla och utdragna vintern.
Många skogsbruksentreprenörer väntas gå i konkurs i torkans spår och frågan är hur snabbt den tappade produktionsförmågan kan ersättas av nya bolag?
Även skörden av halm verkar bli sämre än vanligt.
Både flis och halm används också till uppvärmning av svenska växthus, vilket innebär att svenska grönsaker kommer bli en bristvara nästa år.
Konsekvenserna av sommarens torra och varma väder kommer ge konsekvenser långt efter att hösten infallit och i vårt moderna just-in-time-samhälle kan det vara svårt att överblicka de fulla konsekvenserna.
Energipriserna lär påverkas inte bara av dålig fyllnadsgrad för vattenkraften, utan även brist på fastbränsle inom fjärrvärme och kraftvärmeverk.
I slutändan blir det högre priser och inflation, så det blir intressant att se hur Riksbanken ska ändra hur de tittar på inflationen för att inte behöva höja räntan och krascha den svenska bostadsbubblan. Antagligen genom att energipriser och matpriser och allt annat som kan relateras till väder plockas ut ur index, eller att man justerar KPIF genom att bryta ut dessa.
För tänk om torkan skulle leda till en krasch på bostadsmarknaden …
14 kommentarer
Själv har jag skaffat en begagnad trumhugg till att göra strö till djuren.
Sen har jag tidigarelagt så måga åtgärder jag och min inspektor tyckte var lämpligt i skogen.
Jag räknar kallt med att så bra netto som det är nu blir det inte på flera år framöver.
Torven har haft sin bästa sommar på decennier. Men kan knappast täcka upp för skogen.
Det brandskadade timret från skogsbränderna borde kunna ge visst tillskott till biobränsle, då spillet inte kan användas av massabruken på grund av sot. Dock antar jag att det dröjer till våren innan detta är uppsågat.
Det löser man med substitution!
Flis och pellets byts mot möbler och inredning…
Har ej aktuell procent, men väldigt många hyggen tas det inte GROT på, förhoppningsvis räcker det att öka antalet hyggen där det tas.
Ofta går det annars plus/minus noll och man förlorar ju gödselvärdet när det ligger kvar.
Så hur preppar samhället för om det blir en sommartorka varje år?
Fråga en somalier eller en australiensare?
Eldar koskit?
Är det rimligt att anta elpriserna sjunker betydligt under hösten när regnet kommer tillbaka men kylan inte slagit till ännu? Är det möjligen då man bör binda elpriserna över en lång period som förberedelse för nedlagda reaktorer och ändrade vattendrag?
Du ska aldrig binda elpriset.
Det går väl att importera. Det är väl som alltid med utbud och efterfrågan. Blir ju naturligtvis lite dyrare men värme i spisen borde inte vara några problem.
Storbritannien importerar bl a mycket flis. USA, Kanada och Liberia är stora exportländer.
http://www.atl.nu/skog/storbritanniens-import-av-pellets-rekordhog/
https://www.op.se/artikel/allmant/jamtland/jamtkraft-vill-importera-traflis-fran-utlandet
Privata skogsägare med egen skog behöver inte bry sig ! 😉
För att vi bara eldar upp vår skog för husbehov och inte vill kunna sköta eller avverka skogen på ett produktivt sätt?
Avsåg att privata skogsägare knappast går och _köper_ pellets…