Antalet varsel om uppsägning i juni var färre än förra året och minskade med 16% mot samma månad innan. Flest varsel skedde inom tillverkningsindustrin, följt av regeringens storsatsande välfärd och offentlig förvaltning där 460 personer fick sparken, och sedan parti- och detaljhandeln.
Varsel i juni månad. Data: Arbetsförmedlingen |
Med tanke på den rekordstora mängden konkurser i juli kan detta vara intressant att titta på varslen i juni, även om det mer intressanta datat för juli månad först kommer den 11:e augusti.
Värt att notera är att varsel på färre än fem personer inte är med i statistiken, så om det är små arbetsgivare eller ensamföretagare som går i konkurs kommer de inte synas i statistiken.
Flest varsel blir det inom tillverkningsindustrin, följt av den offentliga sektorn, inklusive välfärden. Så mycket för snacket om satsningar på välfärd från regeringens sida. I själva verket sparkas folk på sina håll från den offentliga förvaltningen inom stat, landsting och kommun. På tredje plats hittas parti- och detaljhandeln, som går mycket dåligt i konjunkturbarometern.
Byggverksamhet hittas först längre ner, men är en bransch där det finns många små firmor med endast enstaka anställda som kan hamna utanför statistiken.
Storleken på varslen i respektive bransch bör förstås sättas i relation till branschernas respektive storlek. Varslen var ner 16% från juni 2017. De stora poster som faktiskt ökat i varsel är hotell- och restaurang från 88 till årets 145 och parti- och detaljhandeln från 294 till årets 375 varslade. Givet att totala varsel minskade med 16% är dessa ökningar anmärkningsvärda.
Detta talar för att läsartesen att det handlar om detaljhandel och restauranger när det gäller konkurserna i juli stämmer. Men det vet vi inte med säkerhet förrän den 11:e augusti, justerat för gränsen vid fem varslade per arbetsplats.
13 kommentarer
Fast om man bemödar sig om att ladda ner den där statistiken så visar det sig ju att det är 86 kommunalt anställda, 0 landstingsanställda och 8 statligt anställda. Alla övriga varslade (366 st, majoriteten) har en "övrig" anställning. Gissningsvis privat? Att skylla "regeringen" för detta verkar märkligt.
Detta är ju dessutom tydligt redovisat i statistiken, så det känns inte som att du Cornu missat det, du väljer att framställa det på ett medvetet missvisande sätt?
Man ska väl också sätta de där 86 varslade kommunanställda med att det jobbar typ 900 000 pers eller nåt sånt i kommunerna. Snacka om att göra en höna av en fjäder.
Spelar väl mindre roll om det är underleverantörerna och bemanningsföretagen som blivit av med personal. Minskningar är minskningar.
Så… även om de där 366 varslen kommer från friskolor som inte har elevunderlag till hösten, så är det regeringens fel?
Utöver det kan ju i så fall varsel från "underleverantörer och bemanningsföretag" bero på att det offentliga faktiskt anställt fler (och därmed hyr/köper färre tjänster) vilket ju i så fall är exakt en sådan "satsning på välfärden" som du hånar i inlägget.
Vilken satsning är det om man anställer en person man tidigare hyrt in?
Vi kan inte egentligen säga hur mycket satsningar kommunen gör, men siffran ovan visar ju bara antalet varslade, inte hur många kommunerna å andra sidan anställer.
Tyvärr tror jag inte de siffrorna finns i detalj, men tittar man i AKU:n så ser det ut som om antalet kommunalt och statligt anställda fortsätter att öka (felmarginalen är stor men det är det bästa vi har att gå på).
Uppsägningarna inom offentlig sektor torde härröra till att Migrationsverket och kommunernas verksamheter med koppling till invandring och migration dragit ner …
Klart du var tvungen att ta upp invandrarna här.
De 8 statligt anställda som varslats kanske härrör från Migratonsverket, men visst, det är ju tydligen viktigt att ta upp folk som har lite mer lätt att bli solbrända än dig i vartenda jävla sammanhang, oavsett hur långsökt kopplingen är.
Verkar som att en hel del HVB-hem (i vart fall samtliga där jag bor) om inte lagt ner, så kraftigt reducerat antalet boende i takt med att dessa flyttat ut till eget boende i kommunen, så det bör ju rimligen följa på det att personal sägs upp i motsvarande takt.
HVB-personalen borde blivit varslade för länge sedan. Det är ju flera år sedan Romson grät och in-flödet minskades.
Varselvolymerna verkar vara så små att det är meningslöst att försöka dra några slutsatser ur dem. En intressant fråga är hur totalen hade varit om man inkluderat alla varsel från 1 pers och uppåt? Behöver man anmäla till AF om man varslar mindre än fem?
Restaurang och taxi brukar vara tidiga indikatorer på ekonomisk downturn. Musiken verkar spela på fortfarande.
Du kanske vill fixa stavfelet i rubriken (estaurang)… 😉