“Högst värden på kontot när vederbörande dör vinner!”
Att ta en vinst är en konst som många glömmer bort. Och då menar jag inte att sälja med vinst och inte sitta girigt kvar med hopp om större vinster, utan om att flytta ut vinster från marknaden och omsätta dem i något verkligt, som inte är siffror på en skärm. Så här fortfarande nära börstoppen, glöm inte att ta ut vinster.
Kan användas till att ta ut en vinst |
Det är lätt att bli siffergalen och stirra sig blind på saldon på konton. Men dessa siffror betyder egentligen ingenting. Tillgångar har bara ett värde i att de kan realiseras på riktigt och omsättas i något verkligt.
Jag pratar alltså inte om att sälja av med vinst och inte sitta fast och girigt vilja ha ännu högre värden som saldon på fond- och aktiekonton, eller ens bankkonton. Utan om att plocka ut vinster och göra något verkligt med dem.
Det handlar inte om att ta ut hela vinsterna, eller egentligen ens att unna sig något, även om just unna sig något kanske är det man ska använda delar av vinsterna till. Timpenningen för att jobba med börshandel för eget bruk är uselt, och de flesta drar in sitt vardagsliv på anställningar eller företagande.
Fascinationen vid att bli bunden vid en skärm som trader har jag aldrig förstått. Målet måste väl vara att tillgångarna ska användas till personlig frihet, inte att vara bunden till en skärm och marknadernas rörelser?
Innan du faktiskt plockat ut pengar från dina konton och omsatt dem i något verkligt så har du inte tagit en vinst. Inte ens om du sålt av och har alla pengar på ett konto i väntan på en marknadssättning. De medlen är bara en potentiell förlust och inte en förverkligad vinst.
Kort sagt – glöm inte att ta ut pengar och konsumera.
Det kan ske i reala investeringar. Kanske de där solcellspanelerna? Vilket minskar dina utgifter och förbättrar din privatekonomi för lång tid framöver. Eller kanske en nyare bil? Eller varför inte det miljövänligaste av allt – ta tjänstledigt eller gå ner i arbetstid och använd vinster till att inte jobba lika mycket, och ägna dig åt sådant som verkligen spelar någon roll, som vänner och familj? Eller kanske frivilligt välgörenhetsarbete med något du brinner för?
Sätt upp mål för vad du ska göra om du gör vissa vinster, det kan vara amortering på bostaden, den där resan eller tjänstledigheten, ett restaurangbesök, eller något enkelt och onödigt. Vad som höjer din och dina näras livskvalitet vet bara du. Men ännu högre siffror i ett saldo är knappast livskvalitet.
Så lär dig att ta ut en vinst. Gör något verkligt med åtminstone delar av dina vinster, åtminstone ibland. Snart kan de annars vara borta via marknad eller stat, och allt du har kvar är minnet av siffror på en skärm.
140 kommentarer
Sålde av en liten andel av min portfölj igår för att köpa en bostad snart att ha långsiktigt +20 år, givet att vi lyckas va friska, undviker skillsmässa och inte bli arbetslösa.
Grattis. Vad gjorde du av resten då?
Resten är kvar på börsen och bankkonto. Kommer antagligen att spendera pengarna från konton snart så skiter i att det är noll avkastning.
Taktiken att sälja av emellanåt passar mig och det har gått hyfsat väl hittills. Jag vill inte vara med om en nedgång likt den i februari eller ännu större igen. Då känns det bättre att inte vara så fullt investerad på börsen, antar att jag inte gillar hög risk. Jag kommer alltid ha kvar pengar på börsen men efter 10 års uppgång känns det inte lika självklart att vara högt investerad.
Men om man haft en portfölj på Lysa med 25-30% aktier o resten räntor har man klarar sig väldigt fint senaste året tack vare kronförsvagningen samtidigt som man inte tar särskilt hög risk. För din del som antagligen kommit längre i livet är det väl OK att spendera. Du har väl säkert någon vinstkrona på börsen att ta av. Jag har sparat extremt och jobbat över väldigt mkt i 10 år och vart utanför bostadsmarknaden och börsen och nu fått vara med om en fantastisk valutaförsvagning samt 0% ig ränta. Vad är alternativet liksom? Ska jag slösa bort allt jag har nu inom 1 år?
Kommer ihåg när mina bubbelkompisar tjatade hål i huvudet på mig om att inte köpa lägenhet 2009 för nästa år skulle jag kunna välja vilken som helst när bostadsbubblan hade brustit. Den lägenheten jag tittade på då kostade 460 000 kr och nu säljs den för 3 miljoner (trots "prisfall").
Har du äntligen hittat ett passande hus, Mr P? Grattis i så fall och välkommen till villalivet med ständiga förbättringsprojekt. Kan rekommendera byggahus.se som är en ren guldgruva vad gäller kunskap.
"Den lägenheten jag tittade på då kostade 460 000 kr och nu säljs den för 3 miljoner (trots "prisfall")."
Vilket område/gata gäller det? För Göteborgs prisutveckling är ju inte i närheten av det..
@Anders: Var bor du då? Det gäller Lundby/Kvillebäcken/Centrala Hisingen….Inte många 2or som kostade över miljonen för 10 år sedan. Nu är det inte många tvåor som går under 2,5 iallafall.
Då kunde man till och med få 3 rummare för 800 000 kr.
Toni: Jag har ju som sagt ärvt min portfölj så jag har ju ett annat förhållningssätt till det än du som slitit hårt. Finns säkert andra bättre strategier än min men jag gör det som känns bra för mig.
Lever småbarnsliv just nu så har inte möjlighet att vara superaktiv kring börsen.
@Mr Perfect: Man brukar väl inte tjäna i längden på att vara superaktiv kring börsen. Diversifiering och passiv förvaltning och logga in en gång om året för att möjligtvis balansera om brukar avkasta bättre på lång sikt.
Var rätt många som trodde att man skulle plocka ut pengarna även förra året. Dom som gjorde det åkte på en kraftig kronförsvagning och får således numera välja vad dom konsumerar. Svenska bostäder är för dyra och spanienbostaden blev också 10% dyrare på 1 år men LG´s OLED TVn för hela slanten kan vara ett bra alternativ. Dom som dock valde att köpa 1 enda globalfond (Länsförsäkringar Global Indexnära) och haft kvar den har idag blivit kompenserade för hela kronförsvagningen (+25% på 1 år).
"Eller varför inte det miljövänligaste av allt – ta tjänstledigt eller gå ner i arbetstid och använd vinster till att inte jobba lika mycket, och ägna dig åt sådant som verkligen spelar någon roll, som vänner och familj?"
Vad hände med "fler måste arbeta mer"?
Där bör man även tänka på att pensionsinbetalningar från arbetsgivare minskar i motsvarande grad som man går ner i arbetstid och tjänar mindre. Har man inte redan "pengar på banken" för framtiden kan det komma riktigt surt efter.
Vi tog 3 månaders tjänstledigt och det var det absolut bästa vi har gjort, rekommenderas varmt.
Man ska inte bry sig allt för mycket om pensionen, det finns inga garantier för att man alls når fram dit, lev nu.
Jag betalar statlig skatt vilket innebar pengar tillbaka på skatten, så det blev dessutom billigare än vad jag räknat med.
Hej
Jag tog ut vinsten genom att pensionera mig vid 57 års ålder.
Så jag köpte "vingar för pengarna".
Som sagt grattis och bra jobbat.
Så vad gör du istället för att arbeta som gör att du känner att du behövs och gör någon nytta. God konsument?
Personligen trivs jag på mitt jobb och kommer inte att sluta frivilligt. Ett ständigt lärande och intressanta problem att lösa varje dag gör mitt jobb perfekt för mig.
Kap Horn, klokt!. Att köpa fri tid och upplösa sitt slavkontrakt är väl det bästa man kan göra. Så mkt man kan göra med ingen eller liten arbetstid. Framförallt stressa av, umgås med sina barn och vänner mer, träna, ta långa promenader i naturen, ha tid att äta rätt och se om sin kropp. Och investera i ny bildning och kunskap. Tex renovera sitt hus själv . Och slippa hantverkare som dyker upp likt döden och knappast öppnat en bok i elementär byggteknik. Men vet allt om hur man bygger en enstegsfasad som ger familjen allergi, får fel lutning på badrumsgolvet eller placera syllar som likt svampar suger upp vatten för att långsamt rötas upp. För att ta ett litet exempel.
@ Bengt, inget av det du nämner står i motsatsförhållande till ett jobb som man trivs med, snarare tvärt om. Men har man ett jobb som man inte trivs med så är det såklart ett bättre alternativ att sluta helt om man kan och har råd.
@Elk, det där förstår jag tyvärr inte riktigt. Menar du att du hinner med mer på din fritid om du har ett jobb dessutom ?.Jag talar av egen erfarenhet som gått ner i tid. Situationen blir en helt annan och bättre. Arbetslivet kräver mkt tid plus resor. Samt ofta arbete på ledig tid med mail osv. Många lever med jobbet (eller stressen från det) dygnet runt. Jag säger inte att det är fel men om jobbet är det roligaste man har och är kvar där fast man inte behöver kanske man ska fundera lite över sitt liv. Dessutom om man bara kan lära sig nya erfarenheter via jobbet. Livet är kort, tycker man kan prova olika saker utan att ge pekpinnar.
Gratulerar Kap, tyvärr måste man ju tvingas från landet för att kunna pensionera sig utan att skattmasen tar allting. Så var finns du nu?
@Bengt
Du antyder slavkontrakt, vilket gör människan nedstämd och orkeslös. Om människan får göra det den vill och gör bäst, och får betalt för, orkar den mycket mer. Så om arbetet är vad människa vill göra blir det ingen konflikt. Jag tror du förstår skillnaden, men du vill bara provocera lite extra. Om inte så är du nog bara lite efterbliven.
Det finns människor som går till jobbet för att det ger tillfredsställelse på flera plan, de som jag som inte vill sluta jobba för att de är ett med det. Jag behöver det för jag är en problemlösare av första klass. Det är det jag älskar att göra, att lösa problem, och arbetsgivaren tillhandahåller en fantastisk plattform där jag kan utöva mina förmågor till allas plägnad, och till arbetsgivarens stora förnöjelse.
Om man lever i harmoni är det inget problem med att "hinna med", man tar det helt enkelt efter hand. Så enkelt är det. Typ, var sak har sin tid och plats. En sak i taget.
Elk, du måste väll förstå att det finns massa människor som har enorma problem med att hinna med vad dom igentligen vill göra. Vill jag tex träna 1 timme per dag, promenera i naturen 2 timmar, läsa böcker 2-3 timmar, fixa i trädgården och snickra på gården 3 timmar, mecka motorcykel 1 timme så har jag ju naturligtvis inte tid att jobba.
Tror du har dålig fantasi i vad man kan roa sej med.
Alstor 8×8 + HVA 550XPG. Svårslaget.
En Alstor står definitivt på önskelistan men den kostar ju en slant fast det kommer vad det lider.
Ja tyvärr – men de begagnade är hyfsat prisvärda. Fick en 2009 diesel med ny vinsch för 285'.
Vår traktor har stått still i pris sedan 2001, så ifall Alstorn gör samma resa har jag inga invändningar.
Kranman p25 b är svårslaget tillsammans med en ls r36 och Kranman 3000 vagn.
Låter som en trevlig maskinpark!
Den är trevlig.
Perfekt i förstaröjning.
Att traktorn har hydrostatdrift är en stor fördel för övrigt.
Ojdå, ej stött på det på traktorer – men så sitter jag mest vid ett skrivbord om dagarna. Låter smidigt, kanske någon procents effektförlust jämfört med en mekanisk låda?
Hade varit trevligt på Alstorn, en 50 år gammal Volvoväxellåda utan koppling känns lite volatilt. Verkar bara vara den allra största Alstorn som gått över till hydrostat.
Lantmännen maskin har kampanj på ls traktorn nu.
"Timpenningen för att jobba med börshandel för eget bruk är uselt, "
Tycker tvärtom. Svårt att motivera ett vanligt arbete när man på ett par dagar kan tjäna ihop en årslön på börsen. Känns inte effektivt att jobba, även om jag gör det för det är kul (och skulle göra samma sak om jag fick sparken).
Helt orimligt att du tror/anser att du tjänar resultatet. Är som att säga att det är värt att spendera tiden på att köpa trisslotter om man har tur.
Om du skulle ha EMV på en årslön på några dagar har du så extremt mycket pengar att du inte har något behov att jobba någonsin.
@Linus
Inte helt orimligt att någon enstaka som kommenterar här har extremt mycket pengar. Bara för att man har mycket pengar slutar man inte att göra det man tycker är roligt, att arbeta, eller att skriva kommentarer på obskyra bloggar. Sen får man ju tillfälle att skryta lite för sin pseudonym, vilket kan vara roligt ibland.
Har Corny drabbats av 40- eller 50-årskris?
Jag har ingen behov eller mål att köpa Porsche eller vad det nu kan vara, jag konsumerar lite lagom efter vad jag får in och med det ringa kapital jag äger så försöker jag göra de affärer som jag tror ger bäst avkastning.
Desto mindre jag slösar bort idag desto mer har jag att göra affärer med imorgon.
Och så avser jag nog fortsätta leva livet så länge jag kan och om den dagen kommer när den där Porschen bara tär en en gnutta på ekonomin så kanske jag köper den.
Det viktiga är att man trivs i nuet och de där prylarna man suktat efter har gjort mig gladare när jag väl köpt dom.
Menade: Prylarna har ALDRIG gjort mig gladare när jag väl köpt dom.
Köp en rysk motorcykel med sidovagn så åker du och dina passagerare omkring med ett leende på läpparna även efter köpet.
Man kommer fram oavsett om man kör Porsche, Tesla eller Skoda!
Snygga sköna kläder är snygga sköna kläder alldeles oavsett det sitter en liten påsydd varumärkeslapp eller inte!
Ett bra boende i ett tryggt område man själv trivs i är dock en förutsättning för mycket annat!
Prylar gör folk med låga intäkter glada, men dom som haft höga intäkter ett längre tag (säg 500-1000 tkr efter skatt) finner då ingen lycka i det, iaf inte merparten av oss.
Sen har vi alltid dom där människorna som ska imponera sina grannar dom aldrig umgås med genom att köpa en dyrare och dyrare bil, eller skaffa pool, lyxrenovera, m.m m.m.
Minns än idag nån SVT dokumentär om ryska oligarker, var nån rysk oligark som bokstavligen smekte sin pelare (no pun intended) han hade vid entrén och skröt om att den var importerad från grekand och i äkta marmor eller nåt dylikt, jag tog mig för pannan.
Annars har vi iofs denna klassikern med.
“We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.”
Kent, om du har pengar över bör du förstås som god konsument konsumera dessa för att öka på BNP. Men betänk dock att det ökar på CO2 om du konsumerar fel, ja nästan allt som du konsumerar ät fel, utom Teslabilar då förstås.
GuDu, håller med till hundra procent. Till och med omgivningen blir gladare av din investering, inte illa. Antingen skrattar dom när du kommer åkandes, eller så skrattar dom när man förtivlat försöker åtgärda någon driftstörning ståendes i ett trafiksäkerhetsmässigt prekärt läge.
Tar ut vinst från bostaden hela tiden.
Boendekostnaden ökar alltså hela tiden i kr då eller lyckas du sänka räntan varje låneökning så att bankkostnaden står stilla , är McDonalds-index-skyddad ??
Tolkar inte blogginlägget som en ålderskris med tillhörande köpbehov av saker.
Lite om vår resa om någon har intresse:
Efter några år i Tyskland och inkomster i EUR plockar vi ut vinsten genom att köpa min barndomsvilla i Göteborg. Tack vare ambitiöst sparande, prisnedgång på bomarknaden samt kronkursen blir boendekostnaderna låga. Därför planerar min fru att jobba deltid för barnens skull och jag går från ett välbetalt men, för mig (!) själadödande kontorsjobb i fastighetsbranschen till ett ok-avlönat statligt jobb med dåliga arbetstider som svensk polis.
Alternativkostnaden vågar jag inte tänka på.
Så kan det bli när man söker mening framför allt.
Bara nyfiken. Hade du en polisutbildning sedan tidigare eller har du gått utbildningen nu ( 3 år?).
Bra val att bli polis f.ö., säkert väldigt duglig sådan.
Hej, svarar gärna.
Jag läser för närvarande polisutbildningen på distans. Går tack vare en förstående chef som låter mig vara borta några veckor per termin för att genomföra de praktiska momenten. Utbildningen är 4 terminer och sen påbörjas aspiranten under 6 månader.
Nu för tiden får man reda på var man gör sin aspirant och sedan får anställning redan vid antagningsbeskedet och dårmed kan vi planera så exakt i förväg.
Och tack, jag hoppas och tror själv att det är en väg värd att ta.
Aha, visste inte att det gick att läsa på distans. Tror det är bra att de får in folk som har erfarenheter från andra områden och helt enkelt livserfarenhet, hänger man på denna blogg så är det bra tecken.
Det är en ganska uttalad strategi tror jag. Ungefär 25% av alla intagna 2017 var födda mellan 1984-1988, dvs 30+. Är själv i den kategorin. Äldsta var nästa 50 år.
Det kan låta lite förnumstigt, men att både köpa och sälja stegvis är inte så dumt. Pss så är man fortfarande kvar i ett innehav som stiger även efter att ha tagit en delvinst. Om man nu inte tror sig kunna pricka in toppen…
Ja om inte månadsinkomsten räcker till vardagskonsumtionen ska man givetvis ta från sitt sparande på börsen men i annat fall är man alltid vinnare på lång sikt genom att ha sina pengar på börsen om alternativet är att ha dom i SEK. I andra valutor är det tveksamt.
Sen finns ett annat fel man kan göra på börsen, sitta med en aktie som bara går ner och istället för att sälja köper man på sig mer av dyngan, snittar ner kursen.
Lärde mig den hårda vägen att taktiken var osmart och att ta en förlust i tid inte är så dumt men skittrist.
Helrätt "insikt",det kan gå fort nu.
Paneler är intressanta men det kommer väl skattas sönder det med,dessutom sitter dom ju fast på en fastighet i sverige, svårflyttat.
"Snart kan de annars vara borta via marknad eller stat, och allt du har kvar är minnet av siffror på en skärm."
Betalat alla lån, inklusive studielån. Obelånat boende. Diversifierad utdelningsportfölj på 6 MSEK som avkastar 4% vilket ger runt 168 kSEK/år att leva på. Gammal eget företag som likviderar enligt 5/25-reglerna.
Fasta kostnaderna under kontroll och runt 50 kSEK/år (el, försäkring, sophämtning etc).
Kör omkring i en gammal Peugot (diesel!) från 2012. Flärdfaktor = 0.
Känner dock att jag kan ge långfingret till (S)amhället. 20 år kvar till pension, men det får man väl hantera på något sätt.
Så, ja – hårt jobb med lite planering gör att man kan må gott när man går i skogen en onsdag och funderar på var man skall sätta motorsågen härnäst.
+1
Grattis! Har du lyckats med detta genom börssparande eller företagande?
Dieselbil+månskensbonde?
Hmm???
@Toni
Kombination och tur.
Det egna företagandet gick bra ekonomiskt och gav möjlighet till att sätta av stora delar av lönen kontinuerligt till börsen under 15 år, alltid med en långsiktig horisont i tråkiga storbolag. Visst har man missat Fingerprint och andra raketer, men risken har varit liten. Tog tio år till 2 MSEK och anlitade sedan rådgivning för att lägga i nästa växel att bygga upp portföljen – väl värt.
Genom att aldrig leva över sina tillgångar (läs: konsumtionslån till bil, båt resor) har de fasta kostnaderna hållits i schack under hela tiden.
Första lägenheten köptes 1996 och såldes precis innan IT-bubblan sprack vilket gav god vinst. Några utlandsår och sedan köpa in sig igen runt 2003-2004 på bostadsmarknaden. Överskottet från utlandstjänsten var en bra grundplåt. Lägenheten såldes för några år sedan och byttes mot ett mindre lantbruk som kunde betalas kontant.
@Anders Rydén
Jag säger som Isabella Lövin: jag kör omkring med "Väldigt, väldigt tunga stenar. Och verktyg." (Aftonbladet Juli-2018)
Med utsläpp på 144 g/km CO2 så kan jag leva med det. En Peugeot skåpbil är dessutom ingen bil man nöjesåker längre sträckor i. Kompenseras mer än väl av skogen som är en stabil CO2-sänka (enligt KSLAT 4-2010, sid 25 kan tydligen en hektar skog ta upp 10-15 ton CO2/ha/år vilket låter ofattbart mycket). Underhåller man bilen så är det alla dagar i veckan bättre i min bok att ha en lite äldre begagnad bil än en nytillverkad.
Bara för man lever på landet behöver man inte rösta på MP.
@Månskensbonde,
Det är lugnt, jag är själv en månskensbonde.
Jag själv kör med diesel på min begagnade saab 93 och på mina traktorer.
Det var mer att jag kände igen mig själv.
Finns det någon på landet som röstar på MP för övrigt?
I så fall är de lika sällsynta som postnordenbilar i Sätila.
@månskensbonde: Grymt! Synd att man inte får såna möjligheter längre som 30 åring. Istället kostar segregerade boenden minst 40 000 kr/kvm och börsen ligger på ATH samtidigt som kronan faller med 10% på 1 år.
Vad är det för "rådgivning" du anlitade? Tips? Kostnad?
@Toni
Innan man börjar måste man vara redo att offra saker. Klarar man att ta gliringar för att man åker omkring i en rostig begagnad bil (och därmed slippa ett dyrt bil-lån), inte ta Thailandsresan till jul (för att spara sina surt förvärvade slantar) så är man redo.
Att kunna sätta av från lön till långsiktigt sparande är en del av läroprocessen. När man sedan har en årslön på banken (frid över Anne Wibble – hon hade 100% rätt) så kände jag att det var dags att börja det större projektet.
Jag satte ihop en excelfil med var jag stod med mina innehav och skrev en målbild. Med det i handen så letade jag runt på kapitalrådgivning på google och stämde möte med en antal företag. Undvek sådana på finaste gatan i Stockholm. På dessa möten gick vi igenom situationen, familjens planer samt målbilden. Jag var klar med att redan från början INTE lämna över access till tillgångarna utan sökte ren strategihjälp.
Efter 5-6 besök hittade jag ett mindre företag med ett 30-tal anställda som jag fick stort företroende för. Vi satte upp en målbild (portfölj 10 MSEK när jag fyller 53 år) och en första strategi-plan för att dubbla portföljen (2 -> 4 MSEK) med rimlig risk. Det är var runt 2010.
Genom att nyttja rådgivarnas kompetens i makro så blev det en period med ETF:er och globalfonder i "trygga" men expansiva marknader. Vinsterna skördades efter hand (viktiga punkter var att alltid ta hem vinster runt 30% eller stop-loss på 10% – inte sitta för lång). Breda produkter som Avanza Zero samt Avanza 50/75 när de kom (2012-13 om jag minns rätt) gav trygghet och god värdeutveckling.
Ligger nu med ett avstämningsmöte i halvåret och får löpande tips på aktier som verkar intressanta. Justeringar sker beroende på företagens marknader och utsikter.
Gör tre-fyra affärer i månaden i portföljen, mestadels vinsthemtagningar som fördelas om i de andra innehaven. I övrigt tittar jag knappt. Ligger just nu +10,3% i år med i princip bara mid- och large-cap bolag exklusive utdelningarna. Nytt kapital pumpas in från 5/25 bolaget som också fyller hål där det behövs för att leva livet.
Har betalat mellan 5-15 kSEK/år för rådgivarnas tjänster beroende på deras arbetsinsats.
Men ärligt talat månskensbonde.
Det är ju bara tur att dina rådgivare agerat under perioden från 2010 och framåt. Finns absolut ingenting säkert i Avanza Zero för att ta ett exempel.
@Månskensbonde: Grymt men du har fortfarande inte talat om vilka rådgivare du gått till och om du har en rekommendation? Att tacka nej till livet var något jag gjorde redan när jag började jobba. Har kunnat spara 50-70% av min månadslön. Nu i efterhand har jag facit: Jag är utbränd och har 0% i avkastning. Dom som lånat kör BMW, pumpar vackra blondiner i musen 5 dar i veckan, bor i en flådig bostadsrätt med 500 000 i lån men värderad till 4 miljoner och tycker att Sverige är världens bästa land och dom är kungar vilket är sant.
@Stefan
Ingenting är säkert, men ser du alltid till att realisera en vinst så är ju vinsten säker, eller hur?
Idag sitter jag inte mycket i de produkterna, men utvecklingen på (exv) Avanza Zero är 10% på 12 månader idag, trots en stor dipp.
H2-2015 var börsen ned 30% så visst har det varit lite sväng, eller?
För det första. Hatten av för ditt arbete med företaget. Grymt jobbat!
För det andra. Nej jag tycker nog att SIXPRX har varit osedvanligt stabilt sedan Lehman -08.
Att Avanza Zero är upp 9.7% på årsbasis kan vi tillskriva att SEK har försvagats med 9.8% mot EUR och 12.4% mot USD under en en stabil konjunktur.
Klokt blogginlägg!
En annan aspekt är att marginalnyttan av ökad inkomst snabbt sjunker i skatternas Sverige. En twist på det kan vara att man inte ens vill bidra till det skatterna används till.
En annan aspekt är den *verkliga* inflationen, som varje person som lägger pengar på hög tävlar mot. Definitionsmässigt utgörs ju verklig inflation av ökning av mängd betalmedel, och det finns ju siffror på det. Bloggens anekdoter om prisstegringar utgör ju en pseudo-KPI att skrämmas av.
Men kvalitetsförsämringar är en dold stegring av KPI som däremot svårligen fångas i siffror.
Dessutom hänger ju hotet om finanskrasch över alla sorters pengahögar (förutom den hög ädelmetall som man tyvärr förlorat i en oturlig kanotolycka), och över det hänger ju det mytiska hotet om Kollaps a la Stjärnfall.
Kort sagt är jag glad att inte ha fastnat i samlande av pengar på hög. Jag tror inte på det, helt enkelt.
Håller med dig. Skuld är alltid bättre. Då har man råd med allt.
Jag har lärt mig en läxa nu. Tack Ingves för att du utbildar 30 åringar i att det inte lönar sig att spara eller jobba över. Vi kommer få en lysande framtid med folk som inte tar ansvar för något.
Det viktigaste av allt är förstås att undvika skuld. Det ser jag noga till att göra.
Tack samtliga riksdagspartier (Alla är socialister) för att arbete inte lönar sig. Tack RB för inflation som gör att sparande inte lönar sig.
Dags att lämna landet?
@Anders Limes: Undvika skuld men även undvika sparande och vara helt beroende av svenska statens välvilja. Det är precis så som socialisterna vill att det ska vara. Sen kan du sitta hemma och se på propaganda-TV där du är tvungen av lag att betala för din egna indoktrinering, klappa katten och säga: Gud vilken tur att vi har en lågt värderad valuta…Det gynnar ju svensk exportindustri (men inte mig själv men jag har det "bra" ändå).
Haha nej nej. Jag var tydligen otydlig.
-håll tjänsteinkomst under brytpunkt för statlig skatt
-investera löpande i amortering samt
-värdefulla föremål t.ex. En yxa, mark, bygg ett torrdass, osv
-investera ledig tid i relationer inte minst med en yngre generation
-stäng av exponering för propaganda. Som Jens Ganman sagt: "Du blir dum i huvet av mainstream media", plus att man får högt blodtryck, magsår och okontrollerbar ilska av lögnerna…
-se över dina möjligheter att lämna landet inklusive att få inkomst i ngt annat än SEK som beskattas av ngn annan än svensk förvaltning.
Bra blogginlägg!!!
Jag använde en liten del av mitt kapital för att investera i en topp-notch motorlösning förra veckan… MP gråter, jag får 3 ggr. mer effekt och mindre bränsleförbrukning och har dessutom roligare. Win win win win-scenario
Låter intressant, får man fråga vad det är för fordon? Motorcykel? 🙂
Måste ändå ge creds till Stefan som rekommenderade sin korta räntefond i USD:
Upp 5,44% på 3 månader 🙂
https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1194/ms-invf-us-dollar-liquidity-a
+1
Har du kvar sparande där? Vad tror du om dom kommande 6-12 månaderna?
RB lämnar väl räntan oförändrad precis innan valet medan FED höjer samma månad. Resultat: SEK ännu svagade mot USD.
Let´s hit the bottom!
Så länge oron i Turkiet består kommer SEK tappa mot USD och Yen.
Tyvärr hittar jag ingen Yen/SEK-fond men jag kommer att prova denna fond i tjänstepension.
https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/57027/jpm-japan-equity-a-acc-jpy
Kom gärna med idéer och kritik.
@Stefan: Jävlar vad länge oron i Turkiet har bestått med tanke på att SEK tappat mot EUR och USD i några år. 🙂 Har du kvar MSINVF USD Liq A?
Är inte den du länkat till rätt dyr? 2,65% i avgift. Det gäller att den ger avkastning med råge.
Oron i Turkiet har bestått sen 1991 då TRY stod i 0.01 mot USD. Observera att dagens kurs är 6.
Så i jämförelse med TRY är SEK ett under av stabilitet.
Jag har kvar USD-fonden men minskar och köper Japanfonden ovan. Observera att alla fonders track record är efter avgifter. I tjänstepension är avgiften 1.5% för den berörda Japanfonden. Köper du den privat blir det dyrare pga växlingsavgifter SEK till YEN. Samma sak med USD-fonden, växlingsavgift även på den SEK till USD och vice versa när du säljer.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Stefan: Ja sant. Man får jämföra fiatvalutor med andra fiatvalutor. Att jämföra Sverige mot Schweiz vore som att jämföra ett äpple med ett päron. 🙂
Vad har japsen för jämförelseindex? Somalia big 4? 🙂 I så fall lär det se mkt mkt mkt mkt bra ut 🙂
Korrekt. CHF USD och YEN spelar i en helt annan liga kontra SEK och absolut inget nytt under himlen.
Hade vi haft EUR hade definitivt svenska börsen gått sämre i år än vad den gjort nu när vi har SEK.
Att svenska börsen gått bra i år är som du vet en chimär.
Börsuppgången i SIXPRX täcker inte SEK-försvagningen ur en amerikansk placerares perspektiv.
Ska vi summera ihop den absoluta essensen av världens börser i år så finns det egentligen bara en vinnare. USA.
Resten är losers.
@Stefan: Men är det inte att lura folket då? Man sänker valutan och kompenserar endast kapitalägare med motsvarande "vinst" som i själva verket inte är en avkastning utan endast valutakompensation.
Det är uppbyggt för dom som har mest pengar vinner på det. Att man sen lyckas lura folk till att gå på något så idiotiskt som att jobba i Sverige är en större framgång.
Vad gäller Turkiet, Venezuela etc är det naturligtvis ett lurendrejeri.
Annars är väl Sverige att ganska fantastiskt land med höga löner, höga skatter och hög levnadsstandard.
Japp…därav bilbränderna och fattigpensionärerna och därav kommer SD få 25% av rösterna.
Fattigpensionärerna ("de med endast garantipension") kommer nästan helt säkert lovas (och få) en höjning efter valet. Kriminalitet och integration är stora problem, men det gör ändå inte att Sverige inte är ett i grunden rikt land för de allra flesta.
Du har ju själv nämnt att du kan spara halva din nettolön, det får väl anses vara ett rätt hyggligt tecken på det.
Det var en fattigpensionär på tv häromkvällen som får ut 12 k i månaden.
Sätt det i relation till tex Krakow Polen där snittlönen ligger på 8 k i månaden efter skatt.
Ja. Problemet blir när det upplevs som att garantipensionärerna halkar efter (eftersom deras pensioner bara räknas upp med prisnivån i samhället, samtidigt som löntagare får reallöneökningar och andra pensionärer hakar på löneutvecklingen). Så det kommer bli lite engångshöjningar då och då, och den tiden är nog nu. Blir inte förvånad om detta t ex dyker upp som present i sossarnas valmanifest (de har redan förslag på höjd allmän pension för "vanliga" pensionärer i lägre inkomstnivåer, vilket förstås är lite udda eftersom det bryter mot pensionssystemets konstruktion).
Sen är ju prisnivån vad den är i Sverige. Men, slår man ihop garantipension med bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd så har jag svårt att se att man lever ett liv i nöd även om man inte arbetat en enda dag medan man bott i Sverige.
Inför jobbskatteavdrag även för pensionärer.
Sannolikt ren win win. Mer i plånboken, mer in i konsumtionen, samtidigt som vi slipper den berättigade diskussionen om skattesystemets orättvisor mot landets pensionärer.
Ja jippi. Pensionärerna kommer få en hunka mer i månaden och 10% total sänkning mätt i andra valutor. Win win deal för staten. Snacka om att vara blåst och indoktrinerad.
Att jag kan spara mkt beror inte på att jag är svensk och förtjänar det utan för att jag jobbar 50-60 timmar i veckan och mer än dom flesta som kallar sig svenska nationalister.
Stefan: Ja, det kommer sannolikt snart igen bli samma skatt för löntagare och pensionärer. Senast slutet av nästa mandatperiod gissar jag med tanke på alla utspel i frågan.
Toni: Det finns många länder där man jobbar mer än 40 timmar i veckan i snitt. I Sverige får man bra betalt för det besväret om man har ett sådant jobb. Ta det lugnt med stressen bara.
Toni
Fast du måste väl ändå hålla med om att ett jobbskatteavdrag för pensionärer skulle var väldigt positivt för den gruppen?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Stefan: Vem ska betala för det då?
Högre skatter leder inte till ökat välstånd så det förslaget kostar inget.
Joakim Persson: Väl formulerad replik i ett ämne vi tidigare samtalat runt. Jag har liksom Du vissa funderingar över hur nuvarande regering har tänkt sig att gå tillväga för den av dig nämnda "höjd pension för vanliga pensionärer" eftersom sådan vid ett första påseende skulle bryta mot systemets grundläggande konstruktion. Samt därvid inte att förglömma det faktum att för att ändra ett enda litet kommatecken i pensionssystemet så krävs enighet i riksdagens Pensionsgrupp! … Med andra ord Blocköverskridande överenskommelse! Jag har sökt lite i ämnet men kan inte finna att S presenterat några detaljer i ärendet och kan då inte komma till annan slutsats att det hela kommer ske som en kombination av Bostadstillägg och trixande med grundavdragen för 65plussarna.
Toni.
Det enda som kommer att hända är att pensionärernas högre disponibla inkomst kommer att omsättas i konsumtion vilket leder till fler jobb och högre skatteintäkter via moms.
karlsson: Precis, det blir nog en skatteförändring, men det måste förankras i pensionsgruppen. Kanske man också i samband med detta höjer pensionsavgiften som diskuterats tidigare (för att höja framtida pensioner). Kan mycket väl bli en av de första blocköverskridande överenskommelserna som görs, förhoppningsvis.
Angående kostnaden för att "avskaffa pensionärsskatten", så ligger den kostnaden på cirka 4,5 miljarder. Det är inte jättemycket pengar, sett till att det finansiella sparandet i staten beräknas landa på cirka 58 miljarder i år och 42 miljarder nästa år (se RGKs prognos).
Vad händer om pensionärerna får för sig att flytta utomlands? Ska man ta deras pass då i sann sovjetisk anda?
… varför skulle man göra det? Det är ju relativt populärt att bosätta sig i Portugal nu på grund av en feature i det svenska skattesystemet (att man kan få ut tjänstepension utan att behöva betala skatt på den). Även Thailand har en del svenska pensionärer. Spanien säkert en del.
"Kryphålet" kommer säkert täppas till, men att kunna flytta från Sverige och ta med sig pensionen är inget konstigt. Toni, jag vet att du menar att momsintäkterna försvinner i så fall, men strunt samma. Det är så pass få som flyttar att det inte har särskilt stor betydelse. Kostnaden är ganska låg för denna skatteförändring.
Dom jag pratat med flyttar inte p.g.a. pensionerna är så pass låga. Flyttar dom måste dom betala hela boendekostnaden. I Sverige får man bostadstillägg. Men du känner naturligtvis bara höginkomsttagare med minst 8 miljoner på banken så för dig är detta totalt verklighetsfrämmande.
Som sagt, det är rätt troligt att pensionerna höjs på sikt och att skatten på pension sänks under kommande mandatperiod. Det kommer gynna den gruppen.
Jodå, jag vet att garantipensionärer ofta får och behöver bostadstillägg för att ha råd att bo, och kanske till och med ÄFS om det krisar. Det är ingen rolig situation. Då handlar det dock om personer som inte jobbat så värst mycket under sitt liv och inte heller sparat undan några pengar.
Eller så handlar det om personer som jobbat till låg inkomst hela sitt liv, blivit sjuka på grund av fysiskt tungt och stressigt arbete, fått ännu mindre pengar inbetalt och inte haft råd att spara. Dom får med andra ord skylla sig själva.
Har det ungefär som månskensbonden ovan. Med anledning av ett lyckosamt "yrkesval" i ungdomen. Skuldfri. lönearbetar halvtid och sparar allt, f-skattar resten och gör i princip vad jag vill.. tack för påminnelsen, den var nog behövlig. Dock känner jag inget behov av att konsumera mer, har ingen kompetens att investera på börsen eller liknande. Tror inte på denna kontinent sett över tid. Vad göra? Köpa vingård i Argentina och se mina ekonomiska frukter minska där istället?
Personligen sprider jag tillgångarna förutom SEK även i USD och guld. Att ha större delen i SEK och fasta tillgångar i Sverige (skog och fastigheter) är riskfyllt och ett bet på ty det går bra för Sverige.
Det är helt klart bra att diversifiera tillgångarna lite. Sen finns det en poäng med att ha tillgångar i samma valuta som man har sina utgifter i, om man ser till exempel perioden 2009-2013.
Då bör inte Erdogan ha några större problem med att få turkarna att växla sina utländska valutor till Lira.
Om SEK var i fritt fall skulle du då växla dina USD mot SEK om Stefan Löfven uppmanade till växling till SEK?
Precis som du aldrig vet hur börsen kommer gå nästa år förutom om du är FED chef vilket du inte är så är det omöjligt att veta när botten är nådd för valutan. Erdogan kanske är lika duktig som våra politiker på att lura i oss att det lönar sig att jobba.
Jämför inte Erdogan med våra ledare i Sverige.
De må ha sina brister i Sverige men det är inte ens jämförbart med det som händer i Turkiet.
Det är inte jag som gör jämförelsen och dömer. Det gör marknaden och när marknaden dömer så är det både Sverige och Turkiet som faller p.g.a. osäkert läge.
Emerging Markets faller.
Kina har tappat 40% sen toppen mätt i USD.
Sverige är stabilt i jämförelse.
Återigen. Det finns egentligen bara en riktig vinnare i år om man tar hänsyn till valutorna och börsutvecklingen och det är USA.
Ja Danskarna jag pratar med i jobbsammanhang är glada när dom kommer hit och handlar superbilligt.
Vid medelhavet ser man svenskar välja det billigaste på menyn då SEK inte räcker till. Dom "fattiga" engelsmännen, italienarna, fransmännen och schweizarna har inga problem med notan trots att det endast är USA som är den stora vinnaren. #Vakna
Svensken i Spanien: "Tapped water please"….."Gumman, om vi tar den här familjepizzan och delar på 3 så sparar vi 7 kronor".
Toni.
Det är fortfarande inga problem med att hitta barer i Spanien som säljer en liten öl (cana) för 1 euro styck.
Vad gäller USA så var det enbart ur ett valuta- och börsperspektiv de är årets vinnare.
Jag vill hävda att även dom som är med i EUR/GBP/CHF är vinnare ur valutaperspektiv. En Schweizare upplever inte att Kroatien blivit dyrare. Det gör däremot svenskarna.
Vi har bättre köpkraft än i princip alla EUR-länder.
Samma sak med GBP, svenskarna här bättre köpkraft.
Schweizarna däremot är som du vet en annan femma.
Inte konstigt att "de där utlänningarna" alltid blandar ihop Schweiz med Sverige med tanke på tjatet om Schweiz i Sverige.
Det beror ju på vilka varukorgar som ingår i uträkningen av ppp. Irländarna har 50% högre köpkraft än Svenskarna men då är deras mat momsbefriad.
Lite kvällsinfo: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
Notera följande för Irland:
"Note that the Irish GDP data below is subject to material distortion by the tax planning activities of foreign multinationals in Ireland. 2015 Irish GDP was over 150% of 2015 Irish GNI. To address this, in 2017 the Central Bank of Ireland created "modified GNI" (or GNI*) as a more appropriate statistic, and the OECD and IMF have adopted it for Ireland. 2015 Irish GDP is 143% of 2015 Irish GNI*."
Irland är väldigt speciellt när det gäller detta, för BNI och BNP brukar ligga hyfsat nära varandra. Läs gärna mer på https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GNI_(PPP)_per_capita samt om Irlands specialfall i "modified GNI"-artikeln.
Oavsett om man räknar BNP/capita köpkraftsjusterat eller BNI/capita köpkraftsjusterat så ligger Sverige hyfsat till enligt ovanstående tabeller, mellan 16:e och 18:e plats, på liknande nivå som Danmark, Tyskland och Holland. Kunde varit betydligt bättre men det är inte på något sätt illa.
@Joakim: Du borde åka ner till Kroatien. Det är många som emigrerar därifrån och dom väljer av någon konstig anledning att flytta till Schweiz, Irland och Tyskland (i och för sig inget konstigt med tanke på att dom är IQ befriade slaver som av okänd anledning välkomnas av näringslivet i nämnda länder). Men tänk om vi hade fått hit dom istället. Det råder en konstig uppfattning om att i Sverige är det svårt att få boende, dyrt att köpa ett, och att SEK inte är värt mkt och att det är svårt att få jobb i Sverige. Om du skulle kunna skriva lite artiklar i deras tidningar om hur bra Sverige är kan vi få hit folk som jobbar på riktigt så kan jag och du köpa aktier i Axfood och skratta åt dom. 😀 hahaha lol hihihihihi hohohhoho
Var har jag skrivit att Sverige är bäst på allt? Man ska inte överdriva helhetsbilden.
Ja, Schweiz och Tyskland är mycket bra mål. Irland har lite intressanta problem på bostadsmarknaden.
@Joakim: Var har jag skrivit att du skrivit att Sverige är bäst på allt? Jag skrev bara att det vore en bra idé att få hit dom istället. Finns ju ingen anledning för dom att åka dit om det nu är så att endast Schweiz har aningen bättre köpkraft jämfört med oss. Det råder ju uppenbarligen fel uppfattning om Sverige där. Dom tror ju att det inte går att hitta jobb och boende hur lätt som helst inom en vecka i Sverige (precis som i Dublin). Tycker vi borde förbättra Sverigebilden. Dom här bilbränderna har inte hänt egentligen. Fakenews….!
Tydligen flyttar det ändå in folk till Sverige också från andra länder för att jobba, så jag vet inte vad du vill mena med ditt exempel.
Om du ogillar din situation så mycket, så förstår jag faktiskt inte varför du inte provar lyckan i Tyskland eller Schweiz på ett 50-60-timmarsjobb där istället. Det borde enbart vara fördelar.
@Joakim: Jasså gör det? LOL….Många flyttar till Sverige ja men inte av den anledningen. Min kompis pappa kom till Sverige p.g.a. av att jag citerar "Det är det enda landet i Europa där man kan leva gott utan att behöva jobba någonsin" …
Han har klarat det rätt bra. Mutat en läkare och fått sjukpension hela livet, köpt in varor och sålt vidare (trading), mutade en hyresvärd och bor mitt i centrum och kör ny bil (givetvis registrerad på annan). 🙂
Han är en förebild för andra.
Så, varför inte pröva lyckan i Schweiz?
För att Schweizarna vet vad svenska skolan går för. Jag har försökt tidigare men utan svar trots bra skrivet CV på Tyska och Engelska. Dom konkurrerar ju med kunskap. Vi konkurrerar med pris. Därför är det lättare för oss att få anställningar i Sverige. Vi kan tillverka något lite sådär halvdant o ändå lyckas sälja det på den globala marknaden. Det gör ju inget. Priset är bra.
Funkar dessvärre inte med en Rolex.
Jaha. Ta München då. Det finns jobb utanför Sverige om man letar och inte är nöjd. Flera gamla kollegor har flyttat ut och sedan återvänt.
https://weekend.di.se/nyheter/utlandssvenskar-ar-lyckligare
Kommer bli avstängd för att ja länkar fakenews nu 😉
Du har inte fel. Så, följ tåget om du tror det gör dig lyckligare. Uppenbarligen är det många som gör det.
Kan göra det efter valet när SD och AFS inför återvandringsverket så får jag flygresan på köpet.
Sån tur har du inte Toni, det gäller bara de som inte har integrerat sig. Du kan ju bevisligen försörja dig själv så ingen gratis flygresa för dig!
Nåja, svenska "prylar" är inte så "tokiga"… 😉
I de stora tyska biltidningarna jämförs Audi, BMW u Benz numera med Volvo även om Volvo aldrig vinner… 😉
De svenska U-båtskonstruktionerna var/är så "heta" att när Kockums blev uppköpt av tyska intressen så intervenerade staten och gjorde en "gryningsräd" för att säkra "statshemligheter".
Nyligen har ju tyska försvaret köpt sjömålsrobotar från SAAB dessutom…
https://www.nyteknik.se/samhalle/tyska-marinen-bestaller-robotar-fran-saab-6924697
Svenska "Fenix Outdoor" som bl.a äger "Fjällräven" är groteskt stora i DE:
Dess tyska kedja "Globetrotter Ausrüstung" har en butik på 4 våningar i Dresden – lite större än Göteborg – där varje våning är stor som två basketplaner…
Dessutom är Sverige och svenska prylar BILLIGA i ett europeiskt perspektiv beroende på den låga svenska kronan!
Jag skulle inte ha några problem att åldras med engelska som varit arbetsspråk och känns naturligt. Även om jag kanske skulle kunna ta mig fram på spanska vill jag inte bli gammal i det språket…
Ungefär samma situation som "månskensbonde" jag också. Som Lars skriver så är det inte dumt att "hyvla av" lite vinster då och då. Annars är det värt att känna till hur mycket investerat kapital som behövs för att kunna vara ekonomisk oberoende / pensionera sig. Den här serien texter är mycket läsvärda i ämnet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.