Elpriset har idag varit uppe och tangerat 66 öre per kWh på timbasis. Vi pratar nu om vinterelpriser trots att vi nu är mitt i högsommaren.
Vattenkraft, som av miljöskäl släpper förbi energi i form av vatten. |
Det tål väl att funderas på vad det är som gör elpriset så högt som det är. Eftersom jag numera dagligen följer utvecklingen, ända sedan i våras då det var dags att binda om elpriset, så blir det rätt tydligt att priserna fortsätter i den stigande trenden.
När jag började titta på nytt elavtal i våras kunde jag få 38 öre per kWh i tre år ex moms. Treårsavtal är nu uppe i 49 öre hos samma leverantör. Tidigare hade jag 34 öre.
Någon mer insatt kan säkert säga vad som ligger bakom. Är det torkan som gör att vattenreservoarerna inte fylls upp som de brukar och priserna prisar in den kommande vintern? Vattenkraften klarar uppenbarligen av att producera, då den stått för ca 50% av kraften under dagen, även om den ny har minskat och kärnkraften ger 56.% i skrivande stund. Vattenkraft är reglerkraft, medan kärnkraft är baskraft, så kärnkraften har inte ökat, utan det är effektuttaget som har minskat, vilket tas ut på vattenkraften.
Det har fram till i år talats om att elpriserna kommer vara permanent låga på grund av att vi byggt ut vår kapacitet. Det är uppenbarligen fel. Elpriset har i princip dubblerats sommartid. Visst exporterar Sverige el just nu, men det gör bara att vi har samma elpriser som i resten av Norden.
Om några år har vi stängt ner ytterligare två kärnreaktorer.
Dessvärre är skatterna på el fasta och inte procentuella. Effekten blir att hushållen inte känner av elpriset speciellt mycket. Av min egen elkostnad är ca 80% ej beroende av elpriset, utan fasta avgifter för nätanslutningen respektive de fasta elskatterna och nätpriserna per kWh. Endast de sista tjugo procenten av elräkningen berörs av elprisets utveckling, och om elpriset dubblas ökar alltså kostnaden för mig endast med 20%.
25 kommentarer
Hej
Skaffa vindandelar i SVEF urklipp ur min elräkning.
Vind Andel 1 maj 2018 – 31 maj 2018 343 kWh 23,20 öre/kWh
Hej
Har själv sedan många år vindkraftsandelar som täcker 95% av min förbrukning.
Priset nu 28 öre/kW.
Om man har ett väldigt lågt avkastningskrav, annars går det inte ihop…
Men vad hjälper det om man har E.on som nätleverantör och förbrukar mindre än 8000 kwh?
8000 kwh/år är ju inte så mycket. Då blir inte priset så väsentligt. Som att köra 200 mil om året med bil.
Med ett bensinliterpris på 75 kr. Nu är iofs E.on extrema när det gäller fasta avgifter; Vid 7000 kwH per år så är överföringsavgifter, abonnemang, nätavgifter, skatter och moms ung 1,35 kr/ kwh; sen tillkommer spotpriset och skatter och moms och då landar det på c:a 2,20 kr/ kwh. För 3 år sedan låg totalpriset vid 7000 kwh/per år utslaget på allt på 1,50 kr.
Bundet till 24.30 eller nåt sånt till 2020, ska hålla hårt i det avtalet. Skulle egentligen vilja binda det nu så lång tid jag kan, priserna kommer bara stiga.
så här ser jag på saken, kanske jag har fel: så länge utlandet vill betala på Nordpool så kommer elproducenterna att sälja, och de utländska konsumenterna att sätta priset på marginalen, och samma pris får det närmaste elområdet i Sverige. Om utlandet inte vill ha/behöver elen sjunker priset. Sen finns det förmodligen en korrelation mellan blåst och lågt pris. Incitamentet för storproducenterna torde vara att maximera vinsten, vilket i värsta fall för svenska konsumenter kan vara att planera in en viss elbrist på vintern som torde få priserna att ligga högt länge. Att de skulle ha samhällets och svenskarnas bästa i åtanke tror jag inte på.
Jag har läst att problemet är det omvända, det finns ett importbehov. Tekniska begränsningar i överföringen mellan Tyskland-Sverige begränsar tillgången på billig import av vind/solenergi samtidigt som marknaden tar höjd för en rejäl torka i norden (vintern var faktiskt ovanligt torr).
Vad jag kan se av statistiken på Nord-Pools hemsida har vi 4% högre el-konsumtion jämfört med för ett år sedan, vi ligger lägre i reservoarnivå – speciellt i Norge. Ovanpå det ska vi lägga en prognos som säger fortsatt högre lufttryck än normalt.
Vattenkraften producerar, men den säljs till högstbjudande i andra länder.
Norge importerar just nu till priset 50 öre/KWh. Olikt NO då deras favoritimportpris är negativt vilket det blir när det blåser kraftigt i DK och nord TY. Tyder på vattenbrist eller förväntad vattenbrist. Dåligt med vatten i SE elområde 1. FI måste få fart på sitt nya kärnkraftverk annars kommer det att bli mycket dyrt för de svenska elkonsumenterna. En kärnreaktor kräver ca 1000 5MW vindsnurror på årsbasis. En kärnreaktor producerar ca 8 TWh/år. Om Norge skulle helelektrifiera sin transportsektor som fö är betydligt mindre än vår skulle mer än 50 TWh behöva tillföras
”En kärnreaktor kräver ca 1000 5MW vindsnurror på årsbasis”
Kärnkraft o vindkraft kan inte ersätta varandra eftersom den första är baskraft och den senare intermittent.
Mer vindkraft gör att kärnkraft måste ersättas med flexibel vatten- eller gaskraft
Dagens Industri skrev igår om hotande elkollaps innan 2027 i Stockholm då projektet Stockholm Ström skall vara klart. Anledningen är urbaniseringen, tunnelbanan och (drum-roll) elbilarna (som beräknas vara 400000 i bara Stockholm runt 2025, det blir lite att bita i när det skall laddas).
Man vill behålla kolkraften som producerar lokalt i Stockholm för att ha någon effektproduktion lokalt.
Lekte inte dagens makthavare med Sim City? Där fick man ju lära sig att bygga ut VA- och elsystem INNAN man bulldozrade ett område för tt bygga bostäder.
I SimCity lärde man sig också vad som händer man bara byggde höginkomsttagarbostäderna, kanske ingen dum idé att låta de stytande ägna detta 10 minuter för bättre förståelse av handling/utfall/konsekvens.
Man kanske skulle komplettera genusutbildningarna för våra kommunalpolitiker med en timme e-sport i form av SimCity.
Man kanske måste beställa en hackad version av SimCity dock – vad jag minns gick det inte att höja skatte över (typ) 30% och att det var revolution på gång när den gick över 25%. Kanske skall släppa en version "(S)im(C)ity 2018"
Det är korrekt i spelet, det har bara inte inträffat än i verkligheten.
Jag tror reservoar-nivåerna är en viktig förklaring: http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/rescontent/area/rescontent.cgi
Det är främst tre förklaringar till de höga spotpriserna vi har nu: 1) Den kraftigt försvagade hydrologiska balansen, dvs tillgången till "billig" vattenkraft i magasin, tillrinnande markvatten och snö. Då väderomslaget blev så hastigt från vinter till sommar, så försvann först några TWh snö i avdunstning. Och sedan april har det nästan inte kommit någon ny nederbörd att tala om heller. Sammantaget har detta gjort att vi gått från "normal" dvs genomsnittligt hydroläge, till ett underskott om ca 25 TWh på bara två månader. 2) Utöver det har vindkraftproduktionen endast varit ca 60 % av normalt, vilket också bidragit till än snabbare nedgång i hydro, samt den snabba och kraftiga spotprisuppgången.
3) Den tredje anledningen är kolprisuppgången, när nu hydrologin är så svag prissätter man den nordiska kraften mot marginalpriset för att producera el med kol, gas och de kontinentala elpriserna och här har då alltså kolpriset sedan i mars gått upp från 75-95 dollar per ton. En tumregel man brukar räkna med i tider av hydrounderskott om minst 20 TWh är att 1 dollar på kolpriset gör ca 0,2 EUR på elpriset och där en uppgång med 20 dollar alltså bara från kolpriskomponenten gör ca 4 EUR (och där 1 EUR, med den försvagade svenska valutan numera är ungefär lika med 1 öre/kWh). Intressant är att uppgången har blivit så stark och snabb, trots att merparten av svensk kärnkraft fortfarande är i drift. Om torkan håller i sig så ska det bli mycket intressant att följa vad spotpriserna i Sverige blir i september när nästan halva den svenska kärnkraften är i revision…
I övrigt påverkar den svaga hydrobalansen och kolpriserna elpriset ungefär ett år framåt (även om kolpriset tekniskt "borde" påverka terminskurvan hela vägen ut på terminskurvan YR 2028, men från 2020 faller alltså terminspriserna ned mot 30 öres nivån igen, vilket indikerar att marknaden tror på normal hydrologi, ev. rekyl/återgång i kolpriserna, men framförallt prisar man in den nya finska kärnreaktorn Olkilouto om 1600 MW samt massiv nybyggnation av vindkraft, där Sverige redan idag har lika mycket installerad vindkrafteffekt som i kärnkraft!
Framtida terminspriser på el (marknadens samlade konsensus, köp-sälj, dvs en viss förväntan om framtida spotpriser) går utmärkt för alla som är intresserade att finna på: http://www.nasdaqomx.com/transactions/markets/commodities/market-prices
Här kan man tex välja år och se vad aktörerna idag handlar elpriserna för, på forwardkurvan tio år framåt
Insiktsfullt. I dagens samhälle så måste man vara expert på elmarknaden för att välja elavtal, expert på solenergianläggning m.m. Man måste vara börshaj och samhällsekonom för att hantera privatekonomin och framtida pensionsplaceringar. Man måste vara träningsexpert och göra milen under 40 och minst en ultautmaning i ett avlägset land samtidigt, jonglera runt sin familj på 20 aktiviteter i veckan osv. Sedan vill man inte strunta i detta och bara betala med vetskapen att rätt många tjänar pengar på ens icke-val.
Instämmer till 100 %, och dygnet som ju bara har 25 timmar och veckan 8 dagar;-),
– hur får man det livspusslet att gå ihop..
Även priset på utsläppsrätterna har gått upp i pris som också påverker elpriset
…"hydrobalansen gick från normal till -25 TWh på TRE månader (april, maj och juni är som bekant tre månader, vilket man ju fick lära sig redan i småskolan 🙂
Ska man låsa priset på 49 öre eller chansa på att det blir lägre igen. Modern villa i södra Sverige med mindre 10 000 kWh i förbrukning.