Enligt Valueguard föll bostadspriserna i hela landet under juni månad. Inte så överraskande säsongsmässigt kanske. Enda rörelsen på uppsidan var villor i Göteborg och Malmö.
Urval av Valueguards bostadsprisindex till och med juni 2018. Data: Valueguard |
Bostadspriserna i landet föll kvalitetsjusterat med 0.56% under juni månad. Lägenhetspriserna föll 0.44%, men var i stort sett oförändrade i Stockholm.
En nedgång i lägenhetspriserna är helt normalt för säsongen.
Sammanfattning nedan.
Lägenheter
Sverige -0.44% på en månad -6.70% på ett år
Stockholm -0.02% på en månad -7.72% på ett år
Göteborg -1.14% på en månad -4.76% på ett år
Malmö -0.38% på en månad -3.24% på ett år
Mellanstora svenska städer -0.73% på en månad -6.47% på ett år
Villor
Sverige -0.64% på en månad -2.39% på ett år
Stockholm -0.52% på en månad -7.25% på ett år
Göteborg +0.33% på en månad -1.75% på ett år
Malmö +1.01% på en månad +1.44% på ett år
Mellanstora svenska städer -1.40% på en månad +0.66% på ett år
Valuguards statistik omfattar inte priser i normalstora svenska kommuner, utan slutar vid storlekar där man fortfarande någorlunda kan killgissa kvalitetsjusterade priser, dvs städer runt 100 000 invånare. Övriga landet avspeglas inte i Valueguards kvalitetsjusterade statistik, ens för Sverigesiffrorna, och ger alltså inte en helt rättvisande bild.
9 kommentarer
Intressanta grafer, tjurfällan syns rätt tydligt.
Då är det brant nedåt som gäller snart, lite senare i höst kanske?
Jag tror knappast att det rör sig om en tjurfälla. Några sådana har iallafall inte har sett i andra fall av bopriskrascher. Dessutom är det ytterst tveksamt att de psykologiska reaktioner som ligger bakom tjurfällor när det kommer till andra finansiella tillgångar ens skulle vara aktuella när det kommer till bostäder. Däremot kan bopriserna mycket väl sjunka i höst ändå på grund av nyproduktionen och/eller ränteändringar.
Så spekulation i bostäder skiljer sig från spekulation i andra tillgångsslag?
Trots allt finns alla de klassiska ingredienserna med: kraftig belåning, tro om evig uppgång, statens sanktionerande osv.
Martin, har du månadsspara från tidigare nedgångar? Tar gärna del av det. Har bara årsdata.
Bostäder är ett rätt unikt tillgångsslag som är och som vi kan se det kommer att vara genomreglerat av regler. Nu har alla tänkt att alla nyproduktion har efterfrågan, vilket det inte finns med dagens priser och de villkor som faktiskt föreligger.
@cornu Ja, det går att hitta en del historiska fastighetspriser redovisade såväl månadsvis som kvartalsvis. Och ingen av de jag har sett har uppvisat någon tjurfälla. Det är också svårt att hitta någon artikel om tjurfällor på fastighetsmarknaden som faktiskt ha slagit in. Det går att hitta enstaka artiklar som varnar för tjurfällor som sedan inte har infriats.
@Marcus jag tror absolut att spekulationen i fastigheter skiljer sig från andra tillgångsslag. Om inte annat så är inslaget av spekulation lägre än i de flesta andra tillgångsslag samt hur lång tid det tar att köpa och sälja fastigheter. Nyproduktionen är dock en annan hemma, framförallt när det kommer till att "köpa på ritning" men detta ingår inte i valueguards statistik.
"tro om evig uppgång"
på sikt är det rimligt att priserna går upp. på kort sikt har i princip alla förstått att de kanske inte går upp eller går ned.
Söder om söder har priserna defintivt stigit på BR senaste tiden. Men då finns knappt nånting ur det befintliga beståndet ute till försäljning, nästan enbart nyproduktion och dito spekulationsobjekt (som lustigt nog inte räknas som nyproducerat), och de säljer riktigt långsamt.
Nedåt i höst mao.
Här är en bra graf från UK
https://www.housepricecrash.co.uk/indices-nationwide-national-inflation.php