696
SEB meddelade i samband med sin halvårsrapport att de bedömer att bostadspriserna ska falla ytterligare 5%. Bolagets tillväxt inom bostadslån är också lägre än marknaden i stort.
Hammarbystrand. |
SEB gör alltså bedömningen att bostadspriserna ska gå ner ytterligare 5%.
Även om banken sägs rapporterat ett gott första halvår, så ska tillväxten i bostadslån vara svag för banken. Sektorn ökade 6% generellt, men bara 2% för SEB. Andra banker tar alltså en allt större del av bolånetorskarnas kaka.
Hur exakt SEB kommit fram till att bostadspriserna ska ner ytterligare 5% framgår inte, utan man får väl anta att de killgissat sådär lite lagom. Inte vara positiva eftersom priserna är fallande, men inte vara särskilt negativa för att inte skrämma bort bolånekollektivet.
34 kommentarer
Swedbank gissar något liknande. Modeordet för tiden är att priserna "stabiliseras". Citat ur Swedbanks Q2-rapport:
"Prisutvecklingen på bostäder i Sverige har stabiliserats, men vi ser fortfarande skillnader mellan olika delar av landet. Nyproduktionen av bostäder har inte fullt ut anpassats till att bygga billigare bostäder runt storstadsregionerna, där efterfrågan är stor. Sker inte denna anpassning inom en snar framtid riskerar det att hämma den långsiktiga ekonomiska utvecklingen i landet. "
Swedbank berättar också lite grand om bostadsutvecklarna (som de ju har viss exponering till, 18 miljarder i lån), och deras samlade försäljning av nyproduktionslägenheter. Det ser inte alltför illa ut, ännu (90% av det som färdigställs under 2018 sägs vara sålt).
Blir en spännande höst.
Ajdå, stora skillnader mellan olika delar av landet alltså. Måste Stockholmspriserna ner till Korpilombolos nivå eller vad menar de?
Det är väl inte så konstigt, priserna Stockholm, men stiger i övriga landet.
Det finns väldigt mycket matnyttigt att läsa i Swedbanks "Facts Q2". Se sid 6, fast utvecklingen är förstås välkänd.
Det är också ganska intressant att studera Swedbanks bolåneportfölj. Swedbank är bra som studieobjekt, då det är den bank med störst exponering (tror jag) mot svensk bostadsmarknad. I samma rapport, sid 70, kan man notera följande fakta:
Belåningsgrad 0-10%: 22,8%
Belåningsgrad 10-20%: 20,5%
Belåningsgrad 20-30%: 17,7%
Belåningsgrad 30-40%: 14,5%
Belåningsgrad 40-50%: 11,0%
Belåningsgrad 50-60%: 7,1%
Belåningsgrad 60-70%: 4,0%
Belåningsgrad 70-80%: 1,8%
Belåningsgrad 80-90%: 0,5%
Belåningsgrad 90-100%: 0,0%
Belåningsgrad >100%: 0,1%
…. priserna sjunker i Stockholm skulle det givetvis stå.
Det är ganska svindlande belopp som ligger i Swedbanks balansräkning, men än så länge tycks läget vara under kontroll. JMs rapport ger också visst hopp till "botten är nådd", och det ska bli mycket intressant att se utbud och priser på bostäder i höst. I Skåne tycks efterfrågan vara fortsatt god på både villor, bostadsrättslägenheter och (såklart) hyresrättslägenheter…
Det är väl inte så svårt för en bank att gissa hur mycket det faller med tanke på att dom själva bestämmer hur mycket kunderna får låna? Har dom för avsikt att låna ut 5% mindre än vad som krävs för att säljaren ska få 100% av det begärda priset så faller priserna med ca. 5%.
Banken agerar ju inte självständigt, se 90-talskrisen som exempel. Det är främst i Stockholm som priserna slagit i bankernas utlåningstak, i Skåne till exempel ligger priserna en bra bit under taket i de flesta fall.
Så bankerna kan inte ha olika utlåningsstrategier beroende på region? Vore jag bank hade jag sett det som mer problematiskt att låna ut 500 000 till någon i Klippan jämfört med 3 miljoner till någon i Östermalm.
Absolut. Men eftersom bankerna på nationell nivå har absoluta lånetak (5 till 5,5 ggr bruttoinkomsten), som i högre grad drabbar stockholmare än malmöbor, så kan man absolut argumentera för att det är svårare att få lån till en bostad i Stockholm än i Malmö.
SBAB måste väl vara den bank som är överlägset mest exponerad mot svensk bostadsmarknad?
SBAB är betydligt mindre än Swedbank.
Swedbank har en utlåning på cirka 922 miljarder för bolån till svenska hushåll.
SBAB har en utlåning på cirka 263 miljarder för bolån till svenska hushåll.
Jag menade förstås som % av sin verksamhet. Swedbank har kanske annat att falla tillbaka på om lånedelen skulle börja gå dåligt?
Finner det märkligt att inte fler väljer SBAB för att slippa att hålla på och förhandla om räntan varje eller vartannat år. Jag bytte till SBAB när min bank chockhöjde från 1% till 2% när avtalstiden gick ut, och vägrade att ge mig mindre än 1,65% om jag inte överlät alla pensionspengar till dem. Sedan jag bytte har räntan legat på 1,24%, även efter att lockerbjudandet för första året gick ut.
Även där är det så att Swedbank har relativt hög exponering mot hushållen och fastighetssektorn, men det är klart — provisionsdelen tjänar man ju också pengar på hos Swedbank, plus verksamheten i Baltikum.
Specar man upp Swedbanks utlåning lite mer så ser det ut såhär (och jag slog ihop bolån och övrig hushållsutlåning i min 922-miljarder-siffra ovan):
Hushållens individuella bolån: 782 miljarder
Bostadsrättsföreningar: 108 miljarder
Övriga individuella lån till hushållen (bilkrediter mm): 31 miljarder
…
Lån till företag: 255 miljarder
… varav fastighetsbolag: 112 miljarder
… varav jordbrukare osv: 62 miljarder
Ganska mycket exponering mot "fasta tillgångar" således.
Annars rätt, SBAB är ju mer renodlat direkt exponerade mot fastighetsmarknaden.
Håller också med om att bankerna är bra på att behålla sina kunder, det tror jag kommer ändras i framtiden och är möjligen en generationsfråga. Folk verkar tro att det ger någon fördel att vara lojal mot banken, elbolaget eller telekomleverantören — och det är lite långsökt. Kanske en långvarig bankrelation är bra i små samhällen där alla känner alla och man som egenföretagare behöver nån att diskutera med (typ klassiska sparbanker), men för typiska bolånekunder ser jag inte riktigt behovet.
Toni: PÅ Östermalm….inte I Östermalm…viktigt..;)
Längs med "Kystveien" Helsingör – Köpenhamn fanns det gott om dyra exklusiva fastigheter med utsikt över Sundet till salu
Det var även här jag såg den enda DK reggade Teslan jag hitintills sett för annars har de jag sett varit N eller S reggade
Blir mindre av negativa nyheter om nedgång i TV när staten tar kontrollen över TV4, går det dåligt för TV4 får vi stå för nyemission i Telia, ett nytt och innovationsrikt sätt för staten att betala och kontrollera mer av TV utbudet, sannolikt faller ansvaret på Alice Bah Kuhnke att se till att dom rätta nyheterna kommer fram i SVT/TV4.
Skulle det vara smidigare att Vattenfall köper TV4, går det dåligt för TV4 är det bara att höja nätavgiften.
Staten är säkert inte helt nöjd med Telias äventyr (notera att man även lagt bud på TDCs norska verksamhet på 21 miljarder NOK), men man har begränsade möjligheter att ändra på saken då man ju inte längre är majoritetsägare. Dags att sälja av resterande.
Tittar folk på TV längre?
Det är ju uppenbarligen inte enkelt att genomföra — se alla turer i mellanöstern — men jag tror Telia ändå gör rätt i att försöka expandera till något mer än en landsoperatör som kan dammsugas upp närhelst någon större vill ta sig in på den lokala marknaden. De måste försöka ta sig upp i "EU-storlek".
PS. Själv är jag sedan startdagen en av Telias nya ägare som blåstes gruvligt av Rosengren. Inte en bra affär alltså men logiken är obeveklig.
#metoo
Nä, Telia har inte haft en kul utveckling jämfört med andra bolag. Kul för staten dock som lyckades sälja till högt pris.
Dock får man inte glömma i misären att den som höll fast vid sina aktier allt eftersom tiden gått fått tillbaka pengarna (i form av bland annat utdelningar), vilket förstås är riktigt uselt jämfört med andra investeringar, men trots det alltså ingen förlustaffär otroligt nog.
Ser man till antalet paraboler i Rinkeby / Gårdsten / Rosengård så tittar folk på TV ja… 😁
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Staten är den klart dominerande ägaren i Telia med 37,3% den näst största ägaren är Blackrock med 2,95% även om dom tio näst största ägarna skulle gå samman mot svenska staten så skulle dom inte komma i närheten av svenska statens inflytande i Telia, någon konstellation som kan utmana svenska statens ägande i Telia ser inte rimlig ut och därför är Telia olämpliga ägare till TV4, vi behöver inte mer av statligt dominerad tv i Sverige.
Jag håller med dig, Miggs, och det är kanske sannolikt att några av de andra ägarna kan övertalas att stötta statens åsikt i frågan. Telia kan dock inte kontrollera hela bolaget på egen hand.
Jag tycker inte heller det verkar särskilt rimligt att staten indirekt äger TV4, och tycker därför staten snarast bör sälja ut aktierna i Telia.
Homo Patrascus är den art som lever sitt liv framför TV:n.
Var förvisso länge sedan jag tittade på telekom men då hade Telia gått bättre, eller i alla fall inte lika dåligt som deras konkurrenter. Så min slutsats då var rätt aktie fel bransch
Jag vet inte, hela telesaken är väl lite underlig, tjäna pengar på vad, ett nr? Förväntningar på vad eg? Moln? Här gäller mängdsamtal via data-wifi alltmer, visst det går via nr-et men jag är sällan i nätet.
Med bild om man vill, man kan dela dokument, numer funkar nästan IT som hoppet var 1995.
Jag tror på allvar att SEB glömt en nolla….Vi kommer att se 50%-iga fall innan det här är slut. Kombon billig nybyggnation för sämre bemedlade, höjd ränta (på lång sikt), 40-talister som säljer av, befolkningens skuldmättnad, amorteringskravet som gör att ingen längre får låna för att hålla bubbla uppe. Detta och mer gör att vi ska ner till den långsiktiga prisutvecklingskurvan för bostäder på sikt. Dvs en halvering härifrån.
Jag tror privatbostäder kommer att klara sig bättre än så
Jag håller med, SEB har helt klart glömt en nolla i rapporteringen! 🙂
Räntor som kryper uppåt kommer ju att resultera i kraftigt höjda utgifter för staten då det gäller ränteavdragen, staten kommer tvingas dumpa ränteavdragen om det blir en hastig räntehöjning. Sedan är det game over, man.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sålde bostadsrätten nyss och köpte hus.
Bostaden (radhus ca 7.5 mil väster om Stockholm) gick upp 10% på budgivning innan första officiella visningen.Värderade bostaden i höstas. 3 dagar efter att annonsen kom ut skrev vi på pappren.