Vattenfall har nu stängt ner reaktorn Ringhals 2. Kylvattnet, som tas ur havet, har blivit över 25 grader och för varmt för att köra reaktorn säkert.
Ringhals. |
Ringhals 2 har alltså stoppats meddelar Vattenfall i ett pressmeddelande. Havsvattnet, som används som kylvatten passerade 25 grader och blev därmed för varmt. Redan tidigare under dagen har effekten reducerats i reaktorn pga den stigande havstemperaturen.
Sven Andersson, produktionschef Ringhals:
“När vattnet blir varmare minskar dess kyleffekt och för att vi med god säkerhetsmarginal ska behålla den kylförmåga som behövs för olika system behöver vi nu ta Ringhals 2 ur drift.”
Morgondagens elpriser är redan fastställda men hos Kontrollrummet på Svenska kraftnäts sajt syns tydligt hur Ringhals 2 successivt stängts ner.
Vi kan garanterat räkna med att aktuella rekordelpriser kommer klås de närmaste dagarna, oavsett om Ringhals 2 kan startas upp igen – vattenkraften körs istället, vilket dränerar de redan låga vattenreservoarerna ytterligare.
Samtidigt är ju detta en passande försmak på normalläget när statliga Vattenfall med start nästa år permanent stänger ner två reaktorer på Ringhals i förtid på grund av de låga elpriserna.
39 kommentarer
Kyler man med ytvattnet, borde det inte vara kallare bar några meter under havsytan? Kan det verkligen vara ett problem om vattnets kylförmåga är viktigt eller ligger en hund begraven hos Ringhals tro?
Ringhals reaktorer kyls med ytvatten från havet.
Känns ju ändå som rätt bra marginaler, ytvatten på 25 grader måste ju vara rätt ovanligt 😉
23 grader är inte alls ovanligt såhärårs, även svala somrar.
Högst densitet har ju vattnet vid 4 grader, tycker det är märkligt att inte kylvattnet tas djupare där temperaturen är lägre och jämnare.
Märkligt att man inte har tagit höjd för detta. Om nu all trovärdig forskning tyder på att klimatet kommer att bli varmare borde det ju inte vara någon överraskning att även vattnet blir varmare.
Att ex ta vatten lite djupare.
Men det är väl så här det fungerar. Många pratar om klimatförändringar och dess effekter men väldigt lite görs åt det i verkligheten. Kommuner beviljar fortfarande bygglov på olämpliga ställen.
Det byggdes 1975 och projekterades säkert under 5 år dvs långt innan man förstod att klimatet skulle förändras och det är väldigt många fortfarande som talar om tillfälligt väder.
Ringhals byggdes i början av 70 talet då talade man inte om varmare klimat.
Nej, då talade man om en kommande istid,
Om intagsvattnet är 25 grader är utsläppsvattnet 35 grader. 160m2 35-gradigt vatten per sekund med lite ogynnsam vindriktning kan smitta av sig från utloppet <1km därifrån. Det finns senare byggda svenska kkv med riktigt djupvattenintag via tunnel under havsbottnen, men kostnaden för en sådan lät sig inte motiveras på 70-talet. Att kärnkraften ansågs lämplig när det begav sig var ju att Sverige är ett mörkt och kallt land som behövde trygg el under den långa vintern. Inte minst för att ge konkurrensfördelar för sin viktiga exporterande industri. Att vid enstaka värmeböljor behöva stänga några reaktorer under semestertider ansågs nog som ett litet problem, beaktat tillgången på vattenkraft.
Planekonomi är inte att förringa.
Även i Finland så går nu de två reaktorerna i Loviisa med reducerad effekt på grund av hög vattentemperatur.
Förr i tiden så sattes elpriset av Vattenfall som då var ett affärsverk baserat på vilka produktionskostnader man hade samt vilket avkastningsmål som staten satt upp. Alla andra elproducenter blev i praktiken tvungna att sätta samma pris. Jag skulle inte vilja kalla detta för varken planekonomi eller marknadsekonomi, utan någonting däremellan. Systemet gav i varje fall låga och stabila elpriser, en följd av att man kan fokusera på långsiktigt låg elproduktionskostnad snarare än att oroa sig över hur man hanterar variationer hos elpriset (vilket är ett stort problem för anläggningar med höga kapitalkostnader men låga rörliga kostnader).
Haleluja! Då hade vi billig el minsann! Var så billigt att alla hade direktvärmande element på landställena. Sen privatiserade man elen, byggde kabel till Tyskland, höjde priset, sket i kunderna och såg till att toppen tog alla pengar. Alla stödfunktioner, tex personal till brandgator fick kicken. Så när träden faller över elledningen på landet blir man utan el i dagar. Så djävla hjärndött så man blir förbannad. Elproduktionen borde aldrig privatiserats. Den var effektiv från början. Utredningar har visat det vi redan vet.
Stryper exporten av elkraft ? Hur ligger vi till då ? Bättre ? Men med stigande elpriser för konsument.
Elmarknaden fungerar så att elen säljs till högstbjudande. Finns inget direkktiv som säger att först ska Sveriges invånare garanteras el till endast produktionskostnaden och ev. överskott kan säljas på spotmarknaden. Nu fungerar det precis tvärtom. Vilket parti tar på sig att ändra detta?
Vi får den mesta elen från Sverige, utom när det blir strömavbrott förstås.
Är ingen expert på elmagsinering, men man kan tro att en kall vinter på detta blir inget mindre än katastrofalt. Jag har för mig att systemet bygger lite på att vattenreservoarerna är helt fulla efter sommaren?
Kylvattnet är kallare på vintern.
Barsebäck har snabbstoppat ett par gånger pga maneter har blockerat kylvattenintaget. Detta då det varit kallare vatten dock.
Den varma sommaren torde medföra en både regn- och stormrik höst med stora nederbördsmängder
Sälj det solpaneler på wish?
Nu verkar de ej ha behövt stoppa helt utan ligger kvar på 49% effekt.
(MP) jublar över att det blir mindre högaktivt avfall att slutförvara.
För övrigt vill jag torgföra ett förslag att lösa både elpriset och bristen på enkla jobb för nysvenskar, som ursprungligen (i annan form och skämtsamt) tillskrevs Thorbjörn Fälldin i kärnkraftsdebatten i slutet på 1970-talet: Palla upp 100 000 cyklar på bockar, koppla upp deras dynamon på lämpligt sätt, och sätt lika många nysvenskar att trampa som sjutton! 🙂
Undrar vad de ska äta isåfall? Om vi räknar lite högt på 300 W(men då snackar vi tour de france klass på cyklist) . Det blir det 3 kWh på 10 timmars arbetsdag. Med ett spotpris runt 60 öre blir det 1,80kr/dag. Och vi snackar runt 5 000 kcal i extra matbehov 😉
Om vi fortsätter räkna så snittar Ringhals 23 TWh/år så skulle vi behöva 23000000000/(365*3)≈21 000 000 trampandes 365 dagar/år
Då har vi ju löst världens flyktingproblem med råge! Och 1:80 är väl mera än de har i matbudget redan i dag? 🙂
Och så vet vi var Annie Lööf fick sina trettio miljoner ifrån. 21+10=30
Stäng av kraftverken så energipriserna stiger. Luktar bluff för att öka elpriset.
+++!
Ingen bluff. Bra att driften tänker på säkerheten. Har varit ovanligt med så varmt vatten men nu får vi vänja oss vid detta. Höjda elpriser är tråkigt för oss användare men gynnar fler än Vattenfall. Något mer gynnas nyare alternativ till det fossila. Climeon, Minesto, vindkraftföretag och solcellsinstallatörer. Ja jag har aktier i de nämnda företagen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ärligt talat så har jag svårt att tro att 2 graders skillnad på kylvatten gör någon egentlig skillnad. Öka flödet. Näe det luktar illa. De tar chansen och stryper lite el samtidigt som elpriset ökar win/win. Tyvärr relativt vanlig. Kalifornien hade blackouts runt år 2000, då storbolag stängde ner kraftverk och elpriserna skenade. Kan jag sãga att det var olagligt.
Nice att du har investerat i sol och vind! Det ãr bra!😊
Har elleveranrörerna börjat snegla på hur kartellen Opec påverkar prisens tro.
OPEC med "Ali Bensin" och kompisar är inte längre den (hotfulla) maktfaktor det en gång var på 70- och 80-talen och som enväldigt styrde världens energipriser…
Sovjetryssland är INTE medlem i OPEC och så länge som Putin & Co vill sitta kvar med alla ryssars stöd som den "store gode Tsaren" som återigen gjorde Ryssland stort, rikt, mäktigt och respekterat så länge kommer olje- och gaspriserna att vara höga men inte alltför höga!
Vattentempen på Costa del Sol ligger runt ca +20C och på Portugals sydkust ca +18C
Nästa år blir det sol och bad semester i Sverige istället (om vädret upprepar sig)
De har ju nu historiens blötaste och kallaste sommar på Island. Alla lågtryck västerifrån pressas uppåt utanför Irlands kust.
På Island talar man istället för global uppvärmning om en ny istid. Summan av det mesta är för det mesta nära noll.
I den varmaste regione i Norden, Norra Karelen (typ Joensu och Kuopio) är det vanligt med rejält varma somrar och rejält kalla vintrar. Det är normalt inlandsklimat.
I år sträcker sig inlandsklimatet över Östersjön. 2010 var det värmebölja från Helsingfors till Tokyo rakt över den Eurasiska kontinenten, men inte här då, så då funderade vi inte så mycket.
Det finns säkert klimatpåverkan, vi borde haft istid nu enligt schemat, men jordbrukets uppkomst i Mesopotamien för många tusen år sedan har ruckat på det. Vi kan ändra lite på det ett tag men det blir till slut istid ändå.
Vi kan ändra och påverka en del men till slut får vi leva med att bli förändrade och bli vana vid att igår kommer inte att bli som imorgon. Anpassa sig eller gå under.
Det kommer dock att vara många produktiva timmar i industrin i höst när stora delar av befolkningen fick en toppensemester.
Var väl skönt att vi fick en varm sommar för en gångs skull. Vi hade en del varma somrar förr också. Bara för att vi har varmt iår behöver vi inte få det igen nästa år. När högtrycken fastnar blir det såhär. Samma sak på vintern. Beroende på jetströmmar brukar det bli en bula ner från nordpolen och där kan det bli kallt som rackarans. Bulan brukar stanna i samma område hela vintern. Sverige har klarat sig flera år nu. Men det där brukar inte vädergubbarna förklara. Dom skrämmer hellre folk med domedagen och klimatundergång. Är det en kall vinter så är det klimatpåverkan. Är det en varm vinter är det också klimatpåverkan. Så nuförtiden beror alla väder av klimatpåverkan. Och sen tänker man efter jaha vikingarna kallade Grönland för där var det grönt. Och sen Vinland. Odlade vin i Kanada. Jaha, ja det var varmt förr också tydligen. Och sen har vi killen som kom på att jordens avstånd till solen går med period om 50.000 år, och den medför istider och varmare perioder. (Det finns ett flertal, see "Climate Oscillation"). Jaha näe, det nämner man inte heller i väderstudion. Men det är väl inte så roligt att nämna naturliga cykler. Sen håller jag med om att man bör förstå hur systemen fungerar och vara försiktig med naturen. Vi får kanske bara en chans och då bör vi ta hand om jorden så bra vi kan.
det är val den 9sept och nu gäller det för alla som sympatiserar med de gröna att propagera för vikten av att minska alla fossila utsläpp!
brukar roa mig med att läsa siter med länksamlingar från olika artiklar som publicerats under de senaste typ 15 åren och där man kopplar ihop olika skeenden med människans fossila utsläpp
Det är allt ifrån missväxt, naturkatastrofer, dåligt väder, jordbävningar, krig, utrotningshotade djur-/växtarter, ebola/kolera, migration, kort sagt allt som verkar hotande eller negativt här på planeten. Allt har sin förklaring och det heter koldioxid! Den som har lösningen på hur man eliminerar koldioxid är ju den som räddar världen från undergång! Så rösta nu på miljöpartiet i höst för du vill väl inte dö i förtid?
exempel på länksamling nedan
http://www.numberwatch.co.uk/warmlist.htm
Chemtrails har tydligen också någon betydelse också om man frågar någon miljöpartist:)
Ringhals 2 tas nu helt ur rit.
Kylvattnet är för varmt …
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/vattentemperaturen-stiger-ringhals-2-tas-ur-drift
"ur drift" skall det ju stå!
Slant på tastaturet…