Mölndals invånare uppmanas av kommunen att spara på vattnet, så kommunen kan undvika kapitalförstöring och vattna sina egna planteringar och gräsmattor.
Mölndals kommun bekämpar kapitalförstöring medelst bevattning. |
Mölndals kommun har ännu inte infört ett formellt bevattningsförbud (vad nu straffet är för att bryta mot förbudet – nationella eller regionala insatsstyrkan rappellerar ner från helikopter och konsekvensutsätter bevattnaren?), utan uppmanar invånarna att spara på vattnet:
“För att minska risken för vattenbrist uppmanas invånare med kommunalt vatten att spara på vattnet så att restriktioner inte behöver införas. […] Det finns flera sätt där du kan använda mindre vatten, till exempel: […]Vattna helst inte gräsmattan (Om din gräsmatta redan är etablerad så behöver du inte vattna den, gräset blir brunt men återhämtar sig igen efter regn.)”
Kommunen fortsätter dock själva att bevattna, då det annars vore kapitalförstöring.
“Även Mölndals stad minskar sin vattenförbrukning genom att inte bevattna planteringar och kommunala gräsmattor, som fotbollsplaner, mer än där det är absolut nödvändigt för att undvika kapitalförstöring.”
På fotot ovan kan man se kommunens spridare bevattna gräs och växter i rondellen utanför IKEA Kållered. En kommunalarbetare med kommunens bil bevattnade även enskilda planteringar i anslutning till detta.
8 kommentarer
Hmmmm…. Mölndals VA-system är sammankopplat med Göteborgs och bergstunnlarna på 118 km, huvudsakligen byggda på 60- och 70-talen sträcker sig långt utanför Gbg kommuns gränser i det mellankommunala GRYAB:s regi!
http://www.gryaab.se/wp-content/uploads/2017/09/2-Bilaga-2-TB-Gryaab.pdf
Det är väl sunt att inte kortsiktigt låta bli att vattna så att arbete måste göras om och planteringar och liknande blir förstört i onödan (kapitalförstöring). Känns som ett rimligt scenario hos många kommuner att inte vattna alls för att vara duktiga och sedan stå som fån med ett "jaha…" uttryck i ansiktet.
Som vanligt handlar det om att man närmar sig maxkapacitet i pumparna och inte vill ha tryckfall på nätet.
Mölndal, inkl. Kållered får sitt råvatten ifrån eget verk vid Rådasjön/Norra Långevatten och från Göteborg
Jo, men dess låga nivå påverkas inte jättemycket av vattenuttaget. I värsta fall stryper man utflödet vid Stensjö dämme och där har man 300 l/s till att ta av. Nu minns jag inte beräkningen för vattenförbrukning i huvudet och har alla regelverk i stugan, från huvudet handlar det om tiotusentals människor.
Det stora problemet handlar om att när man under torka på sommaren ligger nära pumparnas maxkapacitet exempel får en brand, då kan man få ganska rejäla tryckfall i nätet. I det stora hela anser jag att det handlar om att vattenverken behöver dimensioneras med bättre redundans än i dagsläget. Därför driver jag frågan ganska hårt att man ska på vattna på hur fan mycket man vill.
Men eftersom man vill spara stålar (vattenverk får bara finansiera sig genom skulder och sedan täcka upp kostnaderna via avgifter, man får ej samla på sig eget kapital, varför det är svårt att få en vettig ekonomi i dem som tillåter större investeringar i klump om man inte är väldigt stora) så går man ut med dessa typer av varningar istället.
Ett vattenverk kanske mycket väl vill investera i redundans, men kan ej på grund av att de är väldigt begränsade via vattentjänstlagen och att de själva styrs mycket av politiken. Högre VA-taxa är som jag sagt innan, en väldigt osexig valfråga.
Och kommunen vattnar mitt på dagen ser man, för maximal avdunstning och minimal effekt.
Antar att kommunens underentreprenör har saftiga påslag för obekväm arbetstid efter 16.00 så det är väl en större kapitalförstöring att vattna på kvällen.
Själv kan jag konstatera att trots att Göteborg sedan länge uppmanar till sparsamhet på vattnet, så fortsätter det kommunala bostadsbolaget i grannområdet envist att förse traktens ungar med en vattenlek av duschtyp.
Och som jag ser det; så länge det kommunala bostadsbolaget envisas att vattna konstgräset/betongen så kan jag med gott samvete vattna min gräsplätt och mina små odlingar.