Passade på att marschträna 1.7 kilometer i terräng med nya ryggsäcken och 30 kg packning idag, efter att ha lämnat in gamla bilen på reparation. Ryggsäcken verkar fungera som önskat.
Herr bloggaren bor uppe på berget i bakgrunden. |
Jag nöjde mig trots många bra förslag från läsarna och tips från de kära bloggläsarna med en Osprey Xenith 88 som ny medelstor vandringsryggsäck. Bortsett från en inpassningstur ner till brevlådan och tillbaka (en knapp kilometer) så passade jag idag på att gå in ryggsäcken ordentligt.
Den 13 år gamla 33000+ rishögen blev avundsjuk på Teslan och hade sönder sin generator, så den behövde stå inkopplad på laddning för att gå att köra i upp till 20-30 minuter, så idag lämnade jag in den till en av byns verkstäder för generatorbyte. Då det bara är tvärs genom skogen hem till mig, passade jag på att avverka 1.7 km i terräng med 30 kg packning på vägen hem istället för lånebil.
I början är det åtminstone en skogsbilväg (väg för hämtning av fälld skog). |
Vändslinga för timmerbil. Jag bor på andra sidan träden på bergets krön rakt fram. |
Xenith 88 levererar än så länge. 30 kg fördelat på två tioliters Biltemadunkar fyllda med vatten, samt två fyra-kilos vikter, plus ryggsäckens egenvikt på 2.38 kg, har aldrig känts så lätt att bära förut.
Initialt traktorspår. |
Då gick jag ändå i terräng mestadels, istället för grusväg. Förvisso sänker underlaget takten, vilket kanske gör det lättare än rask marsch på grusväg.
Traktorspår växer dock igen. |
För 6-7 år sedan sprang jag vilse på dåvarande hygget, numera ungskogen, bakom gården. Om man springer är det svårare att hålla koll på höga hållpunkter i fjärran och jag insåg efter ett tag att jag trots de rätt branta sluttningarna hemåt sprang i cirklar. Nåja, extra motion, stanna upp och orientera sig och sedan hålla ordentlig koll på rätt hållpunkt i fjärran.
Det blir dock inte lättare när hygge bilvit ungskog och man inte ser mer än några meter.
Sedan blir det svårt att orientera sig. |
Som sagt. |
Dock, när man vandrar istället för att springa är det lättare att orientera sig och ta ut riktningen mot hållpunkter korrekt när man väl får syn på dem.
Bingo, gick helt rätt och kom på spåret närmast mig, där jag lagt ut spångar vid de blötaste partierna. |
Oavsett, underskatta inte vare sig hyggen eller ungskog. Å andra sidan är det väl bara att ta upp smartphonen och använda den för att orientera sig. Undviker generellt det, även om den användes till foton, just för att inte tappa känslan för hur man hittar och håller riktning i skog. Onödigt att gå fel och längre än nödvändigt även om man kan rätta till det med telefonen.
Hemma. |
Blev lätt svettig, då det var varmt soldis och 26 – 27 grader. Blodet är från ett bromsbett. |
Överlag har jag inga synpunkter på Xenith 88. Krävs väl en del tid att bekanta sig med alla finesser och funktioner, samt optimera hur packningen ska göras.
Bidragande orsaker till köpbeslutet var att den fanns i butik för utprovning på Naturkompaniet vid Brunnsparken i Göteborg, som också hade vikter att lasta den full med, så jag kunde testa ut den i trappan. Jag ville ha omgående leverans för att ha tid att gå in ryggsäcken innan det blir lite promenad i backar längre fram i sommar.
Ska även hinna med en enklare utflykt norröver innan det blir backpromenader.
Ni som undrar över 30 kg packning, så är det tänkt att bli promenad upp till höjder där man behöver vinterutrustning även så här års, och därtill tält och sovsäck etc för vinterförhållanden. Plus säkerhetsutrustning som isyxa, sele, rep mm. Tillsammans med vatten och mat blir det tyvärr uppåt 30 kg, men det inkluderar delvis kläder och utrustning man har på sig istället för på ryggen.
Härnäst blir det 5 km terräng med samma packning. Bör inte vara något problem, då det bara är 3x dagens sträcka. Dock kan det vara bra att ta med sig egen vätska vid en lite längre promenad.
40 kommentarer
Efter en incident i svampskogen när det mulnade på och det var svårt att avgöra vädersträcken, samt att mobilen laddat ur, tar jag alltid men mig en analog kompass när jag går ut i skogen. Och tar ut kompassriktningen tillbaka innan jag går in i skogen. Det är väldigt lätt att tappa riktningen om det saknas landmärken om man aldrig varit i en del av skogen förut, och då är det bra att ha något pålitligt att förlita sig på som alltid fungerar.
Gått vilse vid svampplockning också, för smartphones tid. Hamnat i trattkantarellkoma, näsan i mossan och sedan tittat upp efter någon timme och inte haft en j-a aning om var jag var.
före smartphones alltså.
Jag hade tur att jag i fjärran svagt hörde en folkracetävling efter en halvtimmes irrande. Det gjorde att jag kunde ta ut riktningen igen. En annan gång hade jag helt enkelt inte noterat vädersträcken innan jag gick in i skogen. Det slutade med att jag fick klättra upp på ett berg för att kunna ta ut riktningen igen. Fast även så kan det vara svårt att känna igen landmärken om man har gått en bit i okänd terräng.
Myrstackens mera långsluttande sida vetter mot söder; myrorna bygger sina stackar på södra sidan om större stenar.
Ett ensamt stående träd har flest grenar på sydsidan. Grenarna är även tjockare och yvigare jämfört med de andra grenarna på stammen.
Björkens vita näver går lägre ner på södra sidan av stammen.
Lavar brukar växa på sydsidan av granar och stora stenar.
På våren smälter snön först fläckvis från sydsluttningarna.
På norra sidan av stenar och träd växer mera mossa och högre upp.
Nordriktningen kan också bestämmas av stjärnbilderna. Om du tänker dig en linje dragen genom de två sista stjärnorna i Karlavagnens "bakvägg" finner du Polstjärnan på linjens förlängning uppåt på ca fem gånger avståndet mellan de två stjärnorna. Polstjärnan står alltid i norr.
Vad är slutmålet?
Känner igen ditt tränande då jag gjort liknande. Man blir bra på det man tränar!
Zombieapokalypsen du vet, man måste inse faran redan idag.
Eller kanske bara ett trevligt sätt att träna utan gym.
Finns det inga zombier uppe på höga höjder?
Exakt,inga Zombies på höga höjder, klar fördel.
Kände en seriös fjällvandrare. Han vägde alla delar, sen prioriterade han det som absolut behövdes. Så räckte det exempelvis med en sked som bestick.
Ja, enda besticket blir en spork i plast, inte många grams vikt.
Gramjägare är vanligt bland vandrare. Går ibland till ytterlighet.
Var försiktig med sporken, råkade bryta av min dag 2 av 7. blev lite meckigt men gick att äta endå.
Det där med gramjakt var jävligt stort ett tag på slutet av 90-talet. Jag träffade en gång i västra jämtlandsfjällen en vandrare som hävdade att han klippt ur tvättråden ur kläderna, sågat av och borrat ur tandborstskaftet och diskborsten. Allt enligt "ett gram mindre är ett gram mindre…"
Själv "viktoptimerade" jag med att ta med färre burkar anklevermousse och piccolo-flaskor med vin.
Det är olika hur man tänker – men jag bär hellre med mig rätt grejer för en trevlig tur än ultralättar min utrustning för att det ska gå så räsersnabbt som möjligt att harva runt.
Bra idé där med tvättlapparna och tandborsten …
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Jesper
Precis, det är viktigt att njuta också. När jag låg i lumpen hade jag både riktig burkmat, frysta biffar och sprit i ryggsäcken, vilken förmodligen vägde betydligt mer än den var konstruerad för. Å andra sidan blev den ju lättare allt eftersom tiden gick, vilket var uppiggande. De som höll sig till reglerna och bara åt frystorkat och vatten var vid betydligt sämre mod redan efter en dag eller så.
Därför är havskajak så himla bra när man vill ut i naturen. Bara att fylla med grillgrejor, kött, öl osv. Bara bra med barlast i vågorna.
Kanot!
Då kan man ta med sig godsaker utan att behöva tänka på vikten!
Lägg 2-3 frysta paket mjölk i botten så håller sig maten fräsch
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
+1 på varning för plastspork. De går väldigt lätt av, vet inte om det är värme eller utmattning men jag har utan att vara våldsam haft sönder de två jag haft inom loppet av ett par dagar. Annars kan man ju äta med pinnar…
Du har aldrig pysslat något med orientering? I princip det enda sättet jag kan motivera mig att träna förutom att cykla långa sträckor (med ett mål, inte för sakens skull). Ut i okänd skog och bara spring, lokal orienteringskarta brukar kosta en hundring typ.
Tycker nog att nutidsorientering funkar lika bra, bara att följa asfalten när man känner att man behöver springa. Då kan man lätt falla in i den där eftersträvansvärda transen som löpare strävar efter, utan att behöva tänka så mycket på var man är, eller vart man ska.
Klarar inte av den känslan alls, utan börjar bara tänka på hur otroligt tråkigt det är att springa 🙂
Det handlar om att upptäcka sin inre värld. 🙂 Att koppla bort allt och bara springa, eller fantisera, en slags meditation.
Har faktiskt en Osprey Zenith med även om den mest används för resande jorde runt mer än vandring
Det är en grym sack och den sväljer förvånansvärt mycket samtidigt som den är lätt. Så bra köp!
Trevligt att se dig glad på bild. Man kan inte ta miste på den nöjda säckägaren.
Du har inte så stora krav på ansiktsuttryck som räknas som glada, eller? Tycker det ser lätt plågat ut, med ett tafatt försök och antydan till selfie-leende med bara ena mungipan. Trump kunde ha snackat upp det mycket bättre. Du behöver öva mer för att vara övertygande.
Jag har två ansiktsuttryck. Det där är det ena, det där jag ler. Sedan finns det ett där jag är sur också.
🙂
Ja det kan vara plågsamt att le, det vet jag av erfarenhet.
Ska Lars kanske ge sig ut på villovägar som Lars Monsen
Min hightech spork smälte när jag lagade käk… Men jag vandrade ensam rakt igenom Sarek många ggr —
En extra lång sked i titan är perfekt, slipper man precisionsäta ur grönpåsen för att undvika kladdiga fingrar.
Kör ett årligt 4-5dagars fjällbesök med en polare. Klockar in oss runt 48kg packning per person varje år, men då är det 18 öl och en riktigt fin helflaska single malt i vardera ryggsäck. Samt nån schysst köttbit och rätt mycket färskpotatis. Brukar bli runt 2 rätter bestående av färskfångad fisk och färskpären med smör å salt, helt sagolikt.
Smått imponerande med 30kg, ingen som inte har provat vet hur mycket det är.
jag vet inte vad ryggan på Jägarskolan vägde men hade man otur och få tältet kunde man inte resa sig själv om man satt sig ned. Idag, 35 år senare klarar jag knappast 30 kg någon längre sträcka även om jag känner mig hyfsad vältränad.
Bra gjort Cornu!
30 kilo är 15 kilo för mycket. Det räcker med 15 kilo för 1 veckas sommarvandring.
30 kilo är 15 kilo för mycket. Det räcker med 15 kilo för 1 veckas sommarvandring.
Ska inte sommarvandra. Som det står – vintertemperaturer.
Låter intressant och speciellt om kommande blogginlägg från hög höjd
Själv har övertecknad lagt dagen på cykelsadeln mellan Köge och Nyköping.. Nyköping-Falster dvs.
Storströmsbron har sett bättre dagar och på vissa ställen är den mer än befogat vittrad…
Lite väl varmt idag dock
I morgon blir det forna DDR
Knäppgök!