Så var det dags för lite härligt fredagsmys igen. Och vad kan vara härligare än en liten trevlig promenad i den strålande sommarsolen, som enligt prognosen ska vara kvar här utan regn i ytterligare minst tio dagar på raken.
Artrik betesmark klassad som särskilda värden, tillika fornlämning från stenåldern. |
Mina betesmarker är klassiska svenska betesmarker, odugliga för odling pga tunn jordmån och sluttningar. Det handlar i princip enbart om kuperad mark, annat än några tämligen små inägor, som antagligen har använts för att slå hö förr i tiden. Ett tecken är att man byggt stengärdesgårdar av stenarna.
Det är alltså den typ av artirik betesmark, där man hittar lika många arter som i Amazonas regnskog, och som endast kan ge mänsklig föda via djurhållning (till veganernas förtret). Större delen av marken var klassad som särskilda värden av länsstyrelsen, på den tid jag fortfarnade sökte EU-stöd för landskapsvården1.. Men det kan snabbt bli torrt på grund av sluttningar och tunn jordmån.
Ytterligare en anledning till att marken inte går att använda till odling.
Förr i tiden innan instängslingsreformerna kunde man släppa djuren för fäfot i skogen sommartid. Murar och gärdesgårdar var för att hålla ute djuren, så man kunde odla, inte hålla dem inne som idag.
På markerna finns fortfarande träd kvar. Även om dessa dricker rejält med vatten, så ger de skugga. Normalt för djuren, nu också för gräset, som bara är grönt i skuggiga lägen nu.
Grönt frodigt gräs i skuggigt läge. |
Så det finns fortfarande bete på de ca tre inhägnade hektaren (varav cirka en är skogsbete, och fortfarande ganska grönt).
Överlag är jag skeptisk, trots en minimal djurbesättning. Inte osannolikt blir det utslaktning av allt i höst. Inte bara riskerar betet ta slut redan i augusti-september istället för november, det går i princip inte att få tag på vinterfoder, även om jag har några månaders lager över från förra året. Lönsammast (=minst förlust) är att slakta ut och sälja höet.
Jag har två ytterligare hagar i reserv, som inte är hägnade än. Det handlar väl om cirka 0.7 hektar mestadels sly, blåbärsris och en del gräs. Blir bra artrika ängsmarker efter några års bete.
Skulle ta 2-3 dagars arbete att hägna in dem. Dock ska stängslingsmateriel vara slut i Sverige nu, pga allt desperat hägnande av nya marker i torkans spår. En utväg jag ändå funderat över är att riva avdelare mellan olika hagar – djuren går ändå på fritt fodersök nu för att självotpimera och fritt kunna hitta svalaste lägena – djuren vet bäst själva. River jag avdelare kanske jag kan stängsla reserverna med begagnat staketmateriel. Sedan är det ett jobb att riva och bygga stängsel i 30+ grader och full sol. Inget i jämförelse med att släcka skogsbränder däremot.
Men vi får väl se. Tiodagarsprognosen nu är återigen noll regn och upp till 32 grader varmt. Kanske håller inte betet ens till augusti. Kanske går det bra att hemslakta (=lagligt) besättningen även i rötmånaden, då det knappast kan sägas vara fuktigt i år.
I framtiden kan man tänka sig att låna ut markerna till andra som behöver bete. Eller så gör jag som politiken vill och planterar igen markerna med monokulturell granskog istället. Det man ser från gården går ju att putsa på några timmars arbetsinsats om året, så det är inte så att jag kommer lida speciellt mycket av att göra granskog av resten.
Markerna har brukats sedan stenåldern. Men inget varar för evigt och det enda som är säkert är förändring.
Så fortsatt mysig fredag till er alla i den underbara sommarvärmen!
1. Har inte sökt EU-stöd på många år nu. Därmed får jag göra som jag vill och slipper ha pettimeterinspektörer som räknar om ytan varje år beroende på hur fel deras GPS mäter för dagen, och bötfäller mig för att ha angett några hundra m2 fel. Oavsett har ju inte Jordbruksverket inte lyckats betala ut stöd till jordbrukarna sedan 2014 och får nu böta stöden tillbaka till EU. Så inte ens EU-stöd till jordbruket får vi av EU, om nu någon undrar varför bönder lägger ner. Sveriges EU-avgift är netto alltså avsevärt högre än angivet, eftersom stöden går tillbaka som böter till EU.
41 kommentarer
Trist med kulturskog. Men hur många år måste gå för att granen ska vara mogen för avverkning?
80 till 110 år beroende på bonitet. (bördighet)
Jösses, det var lång tid.
Ligger närmare 65 år på många ställen, har det gått lång tid sen en stor storm och skiftet exponerats av en annan avverkning t.ex. kan det vara läge att plocka ner det än tidigare.
Bönderna drabbas såklart hårt av torkan, framförallt spannmålet verkar växa dåligt. Sen är det ju de som får sina hus och skog nedbrända på sina håll. Men för de flesta av oss har det varit en helt fantastisk sommar med svenska mått mätt. Ändå gnälls det på vädret, det måste vara något med det svenska lynnet, att hela tiden klaga.
Torkan är tydligen tuff mot fästingarna, så där är nånting positivt iallafall. Vi får hoppas populationen decimeras.
I Amazonas regnskog kan man odla soja som kan användas till människoföda. Likaså sockerrör som man kan utvinna socker eller etanol ifrån.
Själv har jag gått en liten kvällspromenad från Brulsche Terrasse via Neutralt och Prager Strasse där jag dreglade lite över 4 stora våningar med friluftsutrustning hos "Globetrotter Ausrustung"
Och jag har INTE sett en enda tiggare eller gäng med unga män från Afghanistan
Dessutom går man hellre inte mot röd gubbe (med hatt) här i Dresden.
Att få perspektiv På Sverige är nyttigt.
PS. Teslorna är mer sällsynta än en Trabant och de är numera sällsynta samlar exemplar
Neumarkt..
Inte Neutral..
Förbaskade T9!
Den enda gång någon har skrikit efter mig när jag gick mot röd gubbe var i Östberlin. DDR-takterna verkar sitta i. F.ö. försöker jag vänta på grönt om det finns barn som gör det.
Afghanerna kanske håller till i Cottbus.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Der "Ampelman" har numera fått sällskap av die "Ampelfrau"…
😁
Stötte dock på just ett "gäng" av unga män från MENA men eftersom de spelade musik högt från en bärbar blåtands högtalare så dröjde det inte många minuter förrän ordningspolisen dök upp och satte sig i "reschpeckt"…
Ordnung muss sen!
Kan HAARP ha något med den extrema värmen att göra?
Dan Eliasson har rätt ordentlig otur med sina jobb…
Haha. Ja han hoppades väl att det skulle sluta brinna om han gjorde som han brukar, gömma sig och låstas som ingenting. Nu har det gått ett tag och hans passivitet har gjort att bränderna tilltagit ordentligt. Sitta i Tv och snacka verkar han dock kunna. Göra armband och dansa en regndans blir väl hans nästa logiska steg.
Monokulturell granskog blir fint bränsle till nästa skogsbrand.
Men seriöst, beklagar situationen för dig och alla andra som drabbas.
Behöver knappt nödslakta. Två veckor till så är det bara att kratta ihop beef jerky
Kan du inte skriva lite mer om prepping. Speciellt intresserad av vatten och hur mycket man kan tänka behövas per person. Gärna något om hur ofta man behöver byta ut det (om man nu behöver det alls). Jag tänkte göra något väldigt enkelt i min klädkammare, men vet inte om jag ska ställa undan fem liter vatten eller 100 liter. I "Om krisen eller kriget kommer" står det tre liter per dygn, men inte hur många dygn. Plus att man inte riktigt vet hur de räknat, om det är i överkant eller underkant.
Vad tänker du göra med vattnet? Endast dryck och matlagning? Hygien drar mycket mer. Tänk tandborste och tvätt kväll. Toabesök och dusch. Tvätt av kläder. Disk.
3 liter låter lite. Ta och mät upp hur mycket vatten som används så blir du förvånad.
Jag tycker också det låter lite. Jag tänkte typ till allt det kan behövas till, typ att vattnet i kranen stängs av eller inte fungerar under någon storm eller krig eller vad det nu kan vara. Jag kan utan problem dricka flera liter om dagen, och säkerligen tvätta mig och spola bort flera gånger så mycket. I en nödsituation behöver man ju inte använda vatten till toaletten dock lika ofta exempelvis.
Tips skaffa lifestraw med den kan man dricka ifrån sjöar och vattendrag.
Bra illustration det där med att bristen på foder uppstår nu.
Sen har vi avvägningen av foderstaten.
Stödfodra nu och riskera att vara helt slut på foder i slutet av februari?
Det värsta som kan hända nu är en extremt sen vår kring Östersjön.
Då får några svälta någonstans i världen.
Kanske har vi en ny arabisk vår att se fram emot?
Förmodligen en väldigt dum fråga men klarar inte djuren att gå på sparlåga några veckor de också och dra ned på fodermängden istället för att alla ska slakta sina djur?
Man har ju hört om hur de förr bokstavligen fick bära ut djuren från stallet på våren eftersom de var så magra och undernärda. Så djuren klarar sig nog problemet är att bonden kommer åka dit för djurplågeri om de ser det minsta "undernärda" ut.
Jo det gör de.
Men du riskerar att djuren rymmer.
Och i värsta fall få djuren konfiskerade av länsstyrelsen med dyra kostnader.
Med dyra menar jag typ 500 kronor/dygn och får.
Tänk, 3 månader och tio får=450 000 i böter.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Be folk samla in pengar till dig och anmäl dig till WOOFING så får du relativt gratis arbetskraft.
Med risk för att verka efterbliven avstår jag att kommentera det här.
Förr i tiden hamlade man ju träd och tog vass som vinterfoder. Kräver ju en del arbetskraft men kanske är ett bra instegsjobb för de utan arbete?
Det är nog under deras värdighet 🙂
Trist för djuren och trist för dig Lars.
Du nämnde att du hade mark med sly, även om du inte har stängselmaterial är sly ett bra foder. Säkert arbetsamt, men man skulle kunna röja slyet och ge till djuren?
Kommer det sedan regn växer slyet snabbt upp igen.
OT!!
Enligt Yougov s Juli mätning kommer SD att bli största parti.. 😁
MP o KD åker ut..
Hoppas MP försvinner. Aldrig hört dom göra en enda bra grej. Först är diesel bra, Sen är den dålig och förbuds zoner införs. På vintern prioriteras snöröjning på cykelbanor före gator, vilket medför olyckor. Hur många cyklar på vintern? Och sådär håller dom på. Totalt hjårndöda och livsfarliga för folket.
Fadt den där tokliberalen som tycker att svenska bönder inte behövs är ändå snäppet värre.
MP har en poäng i att dagens jordbruk inte är hållbart, när olja och och fosfor sinar kommer maten bli mycket dyrare. Speciellt köttet. Det mesta av köttet blir naturbeteskött.
Jag cyklar på vintern, att cykelbanorna skulle prioriteras över bilvägarna är en myt.
MP begriper inte konsekvenserna.
Ekologisk odling står nu för 9,5% av av arealen och skörden 5%
Sen ska den ekologiska arealen matchas med vallodling för att få fram gödsel.
Räkna med 1,5 till 2,5 hektar bete, med tillhörande djur, för att få fram tillräckligt med gödsel för 1 ha eko spannmål.
Do the math!
Egentligen skulle jag ha röjt sly i min granplantering, men p.g.a. värmen så väntar jag, med denna värme och torkan kan det räcka med en gnista från röjsågen för att ställa till det. Så länge ungbjörkarna står kvar så är risken att en brand skall sprida sig mycket mindre än om det ligger avsågade björkar med torra blad.
Röjning är ingen bra idé mtp gniskrisk, sen är det ju inte så kul i den här värmen.
Jag har själv en massa uppsågade vindfällen på annars fuktig mark som hade varit perfekt att köra ut med Alstorn, men med brandrisken – nja..
Se björkarna som viltfoder, det behövs ju också.
Skogsbruket ha också enorma bekymmer.
30 till 50% av maskinentreprenörerna riskerar att gå i konkurs.
I vintras stod många maskiner stilla på grund av snön, nu är det torkan som gör att de inte kan ta några uppdrag.
Som tur är har de uppehållet under semestertiden, men ja det är snäva marginaler. Jag såg en beräkning på prisutvecklingen för fullstora maskiner och justerat för inflation så ökar inte effektiviteten i samma takt.
Nattkörning pga brandrisken är ju inte billigt heller för de som har anställda förare.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.