Siffrorna över hushållens vattenförbrukning om 160 liter per person är orimliga och kan misstänkas vara missvisande propaganda eller gamla siffror, som oavsett inte visar hushållets egen vattenkonsumtion. Vad förbrukar ditt hushåll per person?
Vatten. |
Det sägs att svenska hushåll förbrukar 160 liter vatten per person och dygn. Siffrorna är helt orimliga, och är antingen gamla eller så tar det med annan konsumtion än den som faktiskt sker i hushållet.
Låt oss ta ett räkneexempel för en person.
Gå på toaletten sex gånger om dagen och spola med “stora knappen”: 6*4=24 liter vatten
Tvätta händerna tio gånger: 10*0.5=5 liter vatten
Duscha en gång: 60 liter vatten.
Jag är mycket tveksam till att en modern snålspolande dusch drar så mycket vatten. Möjligen en gammal dusch från 80-talet. Sagt och gjort tog jag och drog på min egen dusch (installerad 2015) på max och tappade upp vattnet i en hink. Det blev ganska exakt fem liter på en minut, inte det som påstås på av SVT på Internet med 12 liter per minut.
Dusha en gång: 25 liter vatten
Koka pasta åt en person två gånger: 2×2=4 liter vatten
Dricka tre liter vatten: 3 liter vatten
En tvättmaskin per vecka: 50/7=7 liter vatten per dygn
En diskmaskin var fjärde dag per person: 8/4=2 liter vatten per dygn
Vattna krukväxter inomhus: 1 liter vatten (för villan med fyra personer innebär detta fyra liter vatten, och det är ärligt talat skitmycket växter sett till när jag vattnar åt personer som är bortresta)
Vattna växter utomhus med två vattenkannor: 2×10=20 liter vatten
För fyrapersonershushållet innebär det åtta vattenkannor. Det är mer än vad vi gör åt med odlingarna, växthus, nyplanterade fruktträd och diverse blommor som vattnas varje dag. För det går det åt sju kannor vatten.
Summa: 24+5+25+4+3+7+2+1+20=91 liter vatten. Om man inte vattnar i trädgården går detta ner till 71 liter vatten. Mitt eget hushålls uppmätta förbrukning är just 70 liter per person och dygn. Inte 140 liter som lobbyorganisationen Svenskt Vatten påstår.
De anger följande:
“60 liter för personlig hygien.30 liter för toalettspolning.15 liter för disk.15 liter för tvätt.10 liter för mat och dryck.
10 liter övrigt.”
15 liter för disk är alltså två diskmaskiner per person och dygn. 15 liter tvätt är en tvättmaskin var tredje dag per person (dvs mer än en maskin om dagen för fyra personer). 30 liter för toalettspolning innebär tio toalettbesök om man spolar 2 liter varannan gång och 4 liter varannan. Tio liter för mat och dryck är också helt orimligt. Kokar man pasta, som är det mest vattenslukande och lägger två liter per person enligt mitt exempel landar man på 2+2+3=7 liter för mat och dryck. Då blir det ändå åtta liter vatten i den där pastakastrullen för fyrapersonershushållet. Så stora kastruller har inte de flesta hem, där kastrullerna sträcker sig till 4-5 liter i storlek.
Ska vi killgissa varifrån siffran kommer? Läckande rör i de kommunala VA-näten kanske? Säg att 50% läcker bort på vägen? Då dubblar Svenskt Vatten sina siffror… Eller att man kör gamla 80-talsmaskiner som förbrukar kopiösa mängder vatten?
Frågan är vem som gynnas av att förbrukningssiffrorna överdrivs? Kan det rent av vara så att mätarna i hushållen är felkalibrerade och hushållen betalar för mer vatten än de faktiskt förbrukar? Eller är det för att motivera att inte bygga ut vattenkapaciteten – istället är det hushållens fel och hushållen måste spara?
Men hur mycket förbrukar ditt hushåll? Siffran hittar du på senaste räkningen som du har online någonstans. Dividera med antal dagar och antal personer i hushållet och svara nedan.
92 kommentarer
Så här års vattnar man ju gräsmattan varje kväll. Även vattnet i poolen vill man byta emellanåt.Torrt på vägarna = dammig bil = avspolnning ett par ggr i veckan. Ett par duschar om dan blir det också. Vill man på allvar minska vattenförbrukningen måste priset åtminstone tiodubblas.
Nu är ju 140 liter-siffran snitt på året och inkluderar hushåll som aldrig vattnar gräsmattan för de har ingen gräsmatta.
jag har gräsmatta men vattnar den inte. Ingen pool heller.
skulle föreslå hellre att ifall man har över 100 liter person / dygn så 10 dubblar man priset för dom. Varför ska man straffa de som använder lite vatten
Betalar inte den som använder "mer vatten" redan? Varför så viktigt att straffa för något som inte är ett problem?
@Stefan, Klassiskt kommunisttänk mao… tjänar man mer ska man straffskattas mer, lite som historien om restaurang notan som slutade med att den rikaste fick betala för alla andra som snyltade gratis.. ingen pool hade du heller så den ska vi andra pröjsa straffavgift för.. suck.
Jag pumpar vatten från Mälaren, för att vattna. Pumpen går varje dag nu när det är så torrt. Vet inte vad mina sprinkler och annan bevattning drar per dygn. Men nog är det över 200l iaf.
Men jag antar att du menar enbart kommunalt vatten?
Tonåringar duschar betydligt längre än fem minuter 🙂
Men förstås ändå inte i närheten av 160 liter per dygn.
Nu är bara runt 10% av befolkningen tonåringar.
Fysiskt eller psykiskt?
😉
Vi män blir bara 9 år mentalt, så 10% är nog rätt på båda.
@bengt Hansves +1
Jag fick räkningen i går, 105 liter per dygn i hushållet om 5 personer varav tre tonåringar som duschar minst 30 minuter varje gång.
105 liter för hushållet? Du menar per person och dygn.
Du är något på spåret! Min vattenräkning för Maj angav vattenförbrukning 7kbm. Om jag räknar högt borde förbrukningen vara 61 l/dygn, 1,8 kbm/månad. Även om jag fördubblar förbrukningen når jag endast 3,6 kbm, hälften av vad räkningen anger.
Skulle nog kontakta VA-bolaget. Är mätaren uppkopplad, eller hur hittar de på siffrorna?
Kontakta dem gärna och återkom kring resultatet.
De kanske killgissar lite om antalet personer i hushållet…
Kan det bara per kvartal eller 4 mån?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Folk som bor i villa kan definitivt göra av med 500 l/dag, dvs väl i linje med de där 160 litrarna per person.
Samtidigt finns det de som också bor med familj i villa och gör av med 100 l/dag.
Beror helt på vad man gör med sitt vatten. Biltvätt, gräsmatta, osv.
Mäsk, kylvatten.
Enligt min vattenräkning från bolaget gör jag av med 55 kbm/år delat på två personer.
om man antar att man är borta 1,5 månader om året så blir förbrukning per person och dygn 86 L.
Fem års genomsnitt (1 pers.) 93 l/dygn. Rekordvecka 450 l/dygn pga varma dagar med bl.a. taktvätt inför målning och hängrännespolning. Krukväxter inomhus den här sommaren ca 10 l/dag, mer i uterummet.
Går 3 liter innan själva handtvättnngen kommer igång..
Som ngn nämt ovan går det iaf vår/sommartid åt en del vatten, poolen drar en hel del per dygn (avdunstning), gräsmattor/ växter utomhus (Drar MKT vatten per dygn, tvätta bilen och annat mög ute mm mm, visst dricksvatten och dusch är hyffsat marginellt för en hel familj..
Men håller dock med att det främsta problemet är undermålig infrastruktur anpassat för befolkningen och levnadsvanor på 70 talet, knappast Sveriges naturliga vattentillgång
Beror ju på hur mycket min inneboende duschar o tvättar per vecka… 😁
Ibland körs en maskin om dagen och sedan torktumlaren på MAX trots att det finns både vindar o sträck..
I normalfallet 2 duschar a 8-10 min per vecka vid normal kontorsaktivitet. Fler duschar a 3-5 min vid fysisk aktivitet eller trädgårdsmök
TM var annan vecka o DM en gång per vecka. Hushållmaskiner från 2010
Vet bara att brunnen på landet ger 250 l/h och den är 110 meter djup, men kör man vattenspridaren på grönsakerna ett par timmar så börjar det bli dåligt tryck. Har man egen brunn så har man inte så storanledning att spara på vattnet, annat om man har kommunalt vatten.
Jag är nog en riktig bov I dramat, jag badar… dagligen. Ibland fler gång än en.
Bov och bov, det är helt i sin ordning att karbada.
Frågan handlar mer om att vattenverket inte har byggts ut i tillräcklig omfattning för att möta behovet i nya områden.
Bada på bara!!
Du får ju vara lite kretsloppsmedveten. Drick upp badvattnet efter att du använt det bara, så är ju ingen skada skedd.
Dricka 150 liter vatten är lite mycket i ett svep, men jag tänkte faktiskt på just detta häromdagen. Man borde ta vara på vattnet som tappas ur, vore perfekt att vattna med i trädgården. Men det är inte helt trivialt att pumpa ur 150 liter vatten genom huset….
Använd badvattnet till att vattna i trädgården med eller spola i toaletten!
Det vattnet behöver inte vara drickbart
Ja, eller så kan man skippa mellansteget och skita direkt i badkaret innan man drar ur proppen, det blir mer tidseffektivt.
@least:
Man kan hinka vattnet eller köpa en liten batteridriven pump på Bil-Tema eller Jula 🙂
Ja, hinka vatten, och skvimpa ner överallt på vägen ut, lär ju vara en garanti för att aldrig få göra det på nytt! 🙂
På vintern låter man självklart det varma använda badvattnet svalna och tas om hand av frånluftsvämepumpen innan det används för att spola med! 🙂
Får börja med att använda samma vatten 5 ggr, eller liknande. Lite omusigt sista badet eventuellt.
Så gör man i Japan, men det förutsätter förstås att man tvättat sig ordentligt innan badandet.
Saker som "dom gör i Japan" är inget man ska ta som föredöme utan noggrant övervägande.
Buga för chefen = bra tradition
köpa använda flicktrosor i automat = kanske inget att ta efter.
Sant, de mörka hörnen av japansk kultur är "lite" småsmutsig.
Men bada kan man, och en av ganska få riktigt stora oförlåtliga fel man kan göra som västerlänning på besök är att stiga ner i badet utan att ha tvagat sig ordentligt innan.
Men "allt" man gör i Japan är ju jättebra" och får heller inte ifrågasättas utan skall sväljas med hull och hår
Lean är ju det ultimata och den slutliga "religionen" …
Allt är verkligen inte bra i Japan (klassiker: kvinnosynen och det lite smådeppiga arbetslivet), men du som gillar tågtrafik, hövlighet, omtanke om kunder samt ordning och reda, Bengt, borde ju föredra det japanska sättet att organisera saker och ting på.
Myten om att den vanlige arbetaren vid Toyotas löpande band hade rätt och möjlighet att stoppa bandet när denne upptäckte ett fel har jag aldrig trott på!
För VEM skulle i ett så konformt land som Japan våga skämma ut sig så totalt och förlora ansiktet genom att stoppa det löpande bandet ?
När jag framförde detta på högskolekursen fick jag bara fågelholkar till blickar och föreläsaren svamlade…
"Toyota Production System" och Kaizen som jag gissar din föreläsare snackade om är ganska väldokumenterade företeelser, Bengt. Jag är inte säker på vilken typ av bevis du behöver här. Du kan få titta på en film som exempel på vad man menar.
Jag avsåg det jag skrev ovan:
Att vilken arbetare som helst vid löpande bandet på Toyota etc. hade rätt att stoppa det om denne upptäckte en felaktighet !
Inte någonting annat och det var detta jag starkt ifrågasatte.
Ja, och det stämmer ju om du ser på filmen. Om felaktigheten inte avhjälps stannar bandet automatiskt. Det här är inga hemliga saker.
Eller var det petitessen att bandet inte _omedelbart_ stannar som du hakade upp dig på? Jag kan nog tänka mig att det finns andra stationer där detta sker.
Man verkar för övrigt ha avskaffat själva snöret som du ser i filmen utan man kör med knappar istället.
Artikel.
"In its place are yellow call buttons perched waist-high within easy reach along the line for workers to hit when a problem pops up requiring help or the line to be stopped."
Japaner är inte konformistiska på det sättet du tänker dig Bengt. Istället är det en stor skam att fegt och medvetet släppa ut en defekt produkt, det skadar _arbetslaget_ och kan icke accepteras.
.. och etta med att det inte skulle finnas fel på japanska bilar…
Kiss my A– !
En kultur där ledaren är Gud och man lever med företaget dygnet runt… Man pratar om hur man kan förbätra sig själv på arbetet hemma med familjen, man drömmer om företaget på nätterna, man strävar ständigt och jämnt efter att förbättra sig själva mm.
Likt en sekt ungefär.. 😉
Jag tror dock att de flesta japaner med vanliga "okarismatiska" jobb ser jobbet som ett sätt att generera pengar till den egna familjen och ingenting annat.
Ja, lite så är det. Även vanliga japaner har en lojalitet gentemot sitt yrke, sin arbetsgivare, sitt kall eller vad det må vara som är nästan helt obegriplig för en svensk. Åk gärna till Japan och besök en restaurang eller vilken annan serviceinrättning som helst och notera skillnaden mot Sverige — eller åk tåg i landet och se konduktören buga åt dig på vägen ut från vagnen av respekt mot sin kund, eller lämna paket med bud, eller besök en arbetsplats i industrin. Det är klasskillnad.
Klart man är lojal om företaget även erbjuder sociala förmåner ochs skyddsnät mm. som inte finns i samhället i övrigt
Precis som de stora kombinaten i Sovjetunionen…
Nämn gärna ett land där män har en genomgående bra kvinnosyn och avsaknade av fetischer kopplat till den kvinnliga kroppen. Antar det är roligt att jobba i Sverige och man är du med fackpamp och kommunalråd för det är väl dom som fixar välfärden.
@Ben: Varför är du emot kvinnligt företagande? Eller är det avsaknaden avv använda mammatorsor i automaten som skaver? Förresten, vad är det här jag hör om att spola bort urin och avföring, brukar ni inte gödsla betlandet med det?
Parafrasera: Det finns en glidande skala. Kvinnosynen är otroligt "traditionell" i Japan, det är svårt att göra karriär då det väldigt tydliga antagandet har varit att du förmodligen ska bli hemmafru, sexuella trakasserier på arbetsplatsen och kollektivtrafiken är vanliga (det finns "rosa vagnar" på vissa linjer i kollektivtrafiken som är reserverade åt kvinnor i åtminstone både Osaka och Tokyo, så de ska slippa bli tafsade på i morgonruschen).
Det har dock blivit bättre de senaste tjugo åren. På 80- och in på 90-talet var det i praktiken otänkbart att göra karriär som kvinna, nu håller detta på att förändras en del.
Kvinnosynen och de höga kraven i arbetslivet (framför allt vad gäller "face time" och att sitta och vänta tills chefen går hem plus karoshi — "overwork death") är de största negativa sidorna med Japan (och det är ju rätt rejäla saker — halva befolkningen och en tredjedel av livstiden). Det mesta andra (mat, service, gästvänlighet, kultur, säkerhet, punktlighet i kollektivtrafiken, vård, post, standarden i allmänna faciliteter, renlighet, rikedom, teknisk nivå, väder, natur) är otroligt bra. Det man ser här är att Japan är extremt bra att turista i (rekommenderar april/maj eller september/oktober om man ska vara i de stora städerna och i landsbygden runt omkring), inte lika roligt att jobba i på permanent basis.
Har för mig att jag har åkt tjejtaxa på taxi efter ha inspekterat polisen förvaring av rusdrycks glada personer. Det är många i Sverige som inte vill kollektivt av samma anledning i Sverige
Boende i hyreslägenhet som har vattenkostnaden inbakat i hyran har inga incitament att dra ner sin förbrukning.
Aha, det var alltså du som låg bakom detta?
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=128499
Haha, hur kommer man ens på den typ av "lösning" för sköldpaddan?
En bekant badade på samma sätt när precis det här ämnet var uppe till diskussion för säg 15 år sen, dvs låter varmvattnet stå på och rinna igenom badkaret efter att ha fyllt upp med vatten, för att temperaturen ska hålla sig på mysig nivå under hela badet och inte svalna. Hyresgäst med hyresvärd i Malmö som tydligen inte bryr sig.
Idag duschas det etc mycket mer än på 70-talet när mycket tung infrastruktur byggdes.
En "amerikansk" livsstil med egna pooler, mer biltvätt etc gör sitt till
Helkaklade badrum var ovanligt eftersom man badade istället för blaskande duschar i tid och otid. Fler fuktskador mm
Det skulle räcka långt ifall man kunde sprida ut förbrukningen i tid. Det är inte råvaran vatten som det är brist på, det är leveranskapaciteten.
Saknar alternativet "ingen aning". Kanske borde ha någon typ av mätning på hur mycket vatten vi förbrukar, men har det inte.
Bloggaren tycks å sin sida underdriva vattenmängder
Disk. De snålaste diskmaskinerna kan komma ner på 7 liter per disk men vanligen 10-20 liter.
Disk till diskmaskin brukar dessutom sköljas av, särskilt om det diskas sällan. En del saker handdiskas (vanligen stora tillredningskärl, som bunkar och kastruller) även om man har diskmaskin, och handdiskas det inte så behöver diskamskinen köras oftare.
Mat. De flesta begränsar inte sin mat till att koka upp pasta (eller nudlar), något brukar ätas till, kanske en sallad också. Vid preparering av råvaror så sköljs/rengörs de, arbetsytor och redskap sköljs av, torkas av, händer tvättas osv.
Till det kommer frukost, kvällsmål och något mellanmål, varav flera kan innehålla vatten vid beredning.
Dryck. Det är inte ovanligt att förbereda mer dryck än vad som dricks (en kanna på bordet, kallt vatten då kranen låtits rinna tills vattnet har rätt tempertur)
Dusch. Enligt ovan uträkningar är en dusch 5 minuter. Här finns det sannolikt en stor variation, oftast uppåt skulle jag gissa.
Dessutom är frågan om personlig hygien är begränsat till en fem minuters dusch per dag för medelsvensson.
Tvätt. De flesta tvättmaskiner har för det första lite högre vattenförbrukning än 50, flera över 60 liter (bloggaren tar alltid det lägsta möjliga värdet – rimligt?)
Igen antas ingen förbehandling. Och framförallt – de flesta gör iaf en mörk och en ljus tvätt per pass, ofta en 30 grader och en mer färgglad. Men har man bara svart polo och strumpor så är det ju enkelt 😉
Gissar att de flesta underskattar sin förbrukning när man går igenom vad man tror sig använda.
Utöver att det kostar något mer att förbruka lite mer vatten, vad spelar det för faktisk roll?
Vi bor i ett land som till största delen av sin yta inte har problem med vattenförsörjning. Problemet tycks finnas på de plastser där det bor många sommarboende (och då i områden utan tillräckligt dimensionerad vattenproduktion) under årets varmaste perioder.
Du har väl sett filmen V? Där invaderar ödlemänniskorna jorden och lurar mänskligheten medan de stjäl vårt vatten.
Det är givetvis en konspiration. Genom att överdriva vattenkonsumtionen kan FN och Skull&Bones stjäla allt vårt vatten, skicka det till yttre rymden nånstans och bortförklara det med att vi ju nyttjar 140 l/person och dygn så det kanske inte är så konstigt att man helt plötsligt kan gå torrskodd till Kaliningrad?
Anekdot, en närstående till mig arbetade just med detta vattenprojekt som beställdes av firman Visitors Inc. Olyckligtvis så försvann min släkting efter att det ryktades att han visste att de anställda i röda overaller inte var "mänskliga". Äredent klarades inte upp, så klart. Antagligen föll han ner i vattenröret på fyllan och ingen ville ta ansvar.
Låter som att det där moderskeppet kan förvänta sig ett skarpt formulerat brev från Arbetsmiljöverket.
Ja, kan mycket väl bli en förtagsbot! På FLERA tusen kronor.
@Ben!
Det heter Königsberg!!
INTE Kaliningrad…
Ska man vara skitnödig så är ju Königsberg den gamla borgen, staden som åsyftas hette ursprungligen Steindamm.
Droppande/rinnande kranar och toaletter är nog en stor bov i dramat. Kan dröja evigheter innan folk åtgärdar sånt har jag fått intrycket av. Blir enorma mängder med tiden.
Utgör 7% av vattenförbrukningen vill jag minnas att jag hört. Eller ja, det inkluderar ev läckor på rörnäten också.
Har inte, trots numera badkar och tre barn, kommit ens nära 100l per dygn och person på de senaste 5 åren (motsvarar 150 kubik/år på fyra pers). Oftast runt 110-120kubik per år så runt 80l/dygn/person enligt vårens avläsning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Min förra hyresgäst i ett av husen jag hyr ut gjorde av med kopiösa mängder vatten; ibland upp emot 1000 liter per dygn och det var bara 1 person. Nu i efterhand har jag förstått att han var lite begåvningsutmanad. I början satt han på alla vattenkranar på max och låt dom gå i flera timmar; han trodde det skulle kyla ner huset på varma sommardagar. Eftersom jag har elektronisk avläsning så uppdagades det rätt fort. Nya hyresgästen förbrukar c:a 70 liter, och jag ungefär lika mycket.
Bor i lght, vattenförbrukningen specad på hyran. 4 pers. Ligger stadigt kring 14 kubik/mån, ungefär 115 liter per person och dygn.
Liten vattenläcka i Kalmar för knappt ett år sedan, uppskattat till 600 liter per sekund i runt 5 timmar…
http://www.ostrasmaland.se/nyheter/stor-vattenlacka-skapar-oversvamningar-i-kalmar/
Alltså runt 10 000-11 000 kubik vatten. Det blir knappa 300 liter per person i Kalmar den dagen bara i vattenläcka.
I Göteborg är väl större vattenläckor rätt vanliga. För tre månader sedan var denna vattenläcka vid Eklandagatan där jag tidigare bodde:
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/stor-vattenl%C3%A4cka-i-centrala-g%C3%B6teborg-1.5246604
Majorna hade en för en månad sedan:
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/stor-vattenl%C3%A4cka-i-majorna-under-natten-1.5686025
Verkar dock som de flesta stadsdelarna i Göteborg drabbas till och från och frågan är om det inte sker en större vattenläcka varje månad i staden.
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/g%C3%B6teborgare-uppmanas-koka-vatten-efter-l%C3%A4cka-1.4786418
Jag hade en sambo med dotter, som båda fyllde badkaret en gång vardera per dag. Kan nog finnas fler familjer som gör så. Då rinner det på, kan man säga.
När man dimensionerar vattenledningsnät och använder man siffran 160 l/s(per dygn)(bostadsområden av storleken 10 000-30 000 personer), se Svenskt Vattens publikation P83. Det man måste tänka på då är att man räknar med utläckage också. Alltså mängden vatten som läcker ut från nätet under vattnets transport från vattenverket till brukaren. Ett utläckage som är lika stort som den för brukaren använd mängd är inget jätteovanligt (det är en uppskattning, jag har inte statistik för alla Sveriges kommuner).
Jag vet inte men kanske är det därifrån som siffran 160 l/s (per person härrör).
Om det är orimligt eller inte är ju svårt att svara på. Men det gör i allafall att befolkningen i detta land får rätt mängd vatten till sig utan att ledningarna imploderar av undertryck samt att vattenverken producerar den önskade mängden vatten.
Att vi ändå har vattenbrist i landet är inget annat än en fel prissatt produkt. Se följande resonemang av Per Bylund:
https://www.mises.se/2018/06/01/vattenbristen-orsakas-av-prisregleringar/
Per Bylund anser att om man har en progressiv prisstegring, så löser man det faktiska problemet som är kapacitetsbrist i vattenledningsnätet. Det kan han ha helt rätt i, men varför ska man ens ändra prissättningsmodell för en situation som händer maximalt någon gång under helåret?
Då är det väl vettigare att som idag informera och varna? Högre pris och straff är inte alltid rätt väg att gå.
Det skulle väl dessutom kräva att man hade online-vattenmätare som kunde rapportera förbrukning i realtid? Hur vanligt är det?
Inte alls orimligt egentligen, alla har ju inte snålspolande duschar och alla nöjer sig inte med en dusch på 5 minuter. Min ligger på 12L/min eller nåt sånt (installerad 2011).
Men som sagts, mycket kanske kan skyllas på läckage.
Rimligtvis borde datainsamlarna använda samma statistiska mått på hur många personer som ingår i hushållet som lobbyorganisationen om man ska dra slutsatser om eventuell felrapprortering. Om jag t.ex. går på Ratsit så syns inte minderåriga på en bokföringsaddress. Har lobbyorganisationen också inkluderat minderåriga boende i sina beräkningar?
Detta är en stor felkälla in den här enkäten eftersom det inte är reglerat om minderåriga ska räknas in eller inte. Det här kan ju iofs också förklara skillnaderna mellan lobbyskattad snittförbrukning och bloggar-anekdotiskt upplevd förbrukning. Ett hushåll med sammanlevande föräldrar och två minderåriga med totalförbrukningen 400 L/dygn kommer då att se i vuxenmodellen att skattas som 200 L/person när kärnfamiljsmodellen skattar 100 L/person.
Men lars.. du är ju inte kvinna.. kvinnor är inte fysiskt kapabla till att dusha på under 20 minuter.. ofta 40 minuter eller mer 😉 Sen har räknar du med att allmännyttan kör med "nya" munstycken till dushen vilket de inte gör. Hmmm, vi gör över med ca 4 kubik vatten per månad, på 4 personer, 2 barn 2 vuxna, 1 kubik varmvatten 3 kubik kallvatten give or take typ. vilket blir ca 30-35 liter per person och dag.
Din kvinna kanske gör annat när hon ör ensam i duschen.
Helt uppenbart att hon har för sig annat än o bara dusha.. 😛
Senaste två åren 78 l/person och dygn.
Ca 85 liter i snitt över 12 år (snittpersoner i hushållet dock höftat), sedan har det tillkommit snålspolande toalett och nya vitvaror.
Vattnar krukor samt lilla kökslandet vid kris men ej gräset. Kompletterar med vatten till odlingen från regnvattenbehållare.
Siffrorna är såklart gamla och räknar inte med snålspolande toaletter eller duschar då det inte finns några krav på dessa och nätet måste klara gammalt bestånd.
För övrigt dagsaktuell förbrukning i mitt hushåll, 267 l per person och dag.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
(återpostat efter stavningskorrigering)
Kikat tillbaka några år och vi ligger mellan 105 och 128 liter de senaste fyra åren, men 2016 som topp. Vi har grön gräsmatta, trädgårdsdamm, ganska stor odling av köksgrönsaker, kör tvättmaskin nästan daligen och då vi inte har plats till diskmaskin, så handdiskas det.
I vårt vattenavtal räknar kommunen med att vi ska göra av med 150 m3/år det motsvarar 100 liter per person och dag..