Enligt konkursbolaget Axxonens VD har affärsmodellen för byggandet av nya bostadrätter upphört att fungera. Samtidigt innebär det nya amorteringskravet att många objekt i Stockholm – både lägenheter och villor – helt enkelt är osäljbara eftersom köpare inte längre kan låna de summor som behövs.
Lånefinansiera den här villan i Saltsjöbaden med maximalt 4.5x inkomsten i lån. |
SvD har en faktiskt rätt bra artikel kring hur bostadsmarknaden i Stockholm kollapsat. Men EU:s kommande länkningsförbud gör förstås att jag inte kan länka till den, men den är ändå bakom en betalvägg så det kvittar kanske.
Den konkursade bostadsutvecklaren Axxonens VD konstaterar att affärsmodellen att sälja lägenheter på ritning flera år innan de är inflyttningsklara helt enkelt inte fungerar längre.
Man kan ju konstatera att det har varit magi som alls fått den att fungera. Fast det har ju inte varit magi, utan spekulation och övertygelsen om att lägenheten kommer stiga i pris mellan kontrakt och byggtid som har gjort att man kunnat sälja på det här viset.
Genom att sälja lägenheterna flera år i förväg har bostadsutvecklarna kunnat låna pengar på kontrakten för att bygga lyxlägenhetern, och har därmed kunnat slippa finansiera det hela själva. Det är det helt enkelt slut med nu. Hur branschen ska finansiera nybyggnation utan att ha sålt lägenheterna först blir intressant att se.
En konsult från Property People menar att det inte bara är nyproducerade lägenheter som drabbas. Även en höginkomsttagarfamilj kan idag inte köpa en villa eller större lägenhet i Stockholm.
Med en möjlighet att idag bara låna 4.5x inkomsten behöver man inte bara 900 000 i insats för att köpa en bostad för 6 MSEK, utan också en lön på 1 333 000 om året, eller 111 000:- SEK i månaden. Objekt över 6 MSEK går alltså bort om man inte är ett tvåpersonershushåll där bägge tjänar 55 – 56 000 SEK i månaden. Inte ens i Stockholm är det speciellt vanligt.
Så kallade ultradyra objekt, som det på fotot är dock ett mindre problem. De är få, marknaden är liten, och det är riktiga pengar inblandade.
Dagens Industri kör med krigsrubriker och att det är svårare för mäklarna i Stockholm än någonsin tidigare. Det kan bara betyda att mäklarna som var aktiva under 90-talskrisen inte längre jobbar …
112 kommentarer
Men har man dom lönerna kan man spara 20 000 kr i månaden i 4 år så har man 1 miljon. Känner par som tjänar mindre än det där och sparar 25 000 i månaden just av samma anledning (köpa hus).
Grattis till dem. Är de stabila och målmedvetna par? Sen beror det pp prisutvecklingen om de kommer kunna köpa det där huset de drömmer om.
Jepp, det går men alla vill inte. Så efterfrågan på marginalen går ner lite grand, och det är väl bra.
Hur ser läget ut i Göteborg? I Malmö/Lund/Helsingborg är priserna någorlunda stabila på en ganska hög nivå, men inte omöjlig för hushåll med två heltidsarbetande.
@Teheimar: Ja det får man säga om dom klarar av det. Dom har inga föräldrar som kan belåna huset och "hjälpa dom" och tjejen vill ju bo i hus så då finns det inte så många andra sätt att ta sig dit på. För tillfället finns det inte så många tecken på att varken bankerna lättar på sina utlåningsregler eller att räntan kommer att gå upp. Så länge Ingves sitter kvar kan man inte ens drömma om räntehöjningar. Går att få fina villor för runt 5 miljoner i Göteborg.
@Joakim: Jag tror att försäljningen av nybyggnation är så gott som död. Får ju mail hela tiden från byggbolagen med diverse erbjudande och "passa på rabatt" o.s.v. Då är det samma objekt som för ett halvår sen som fortfarande inte är sålda. Annars märks ingen prisnedgång på det gamla beståndet. Ska man ha en 2a i Linné så kostade den 3,7m i början av 2017 och kostar 3,7m även nu.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag tycker mig också se att vissa nybyggnadsprojekt i Skåne har betydligt fler lediga lägenheter än de hade tidigare vid samma projektstadium. Intressant. Vi kan ju mycket väl gå mot bistrare tider / sjunkande konjunktur / sjunkande börs osv, och då blir folk ännu mindre sugna på att slå till på nybyggt.
@Tony. Sant sant. F.ö. tvåa för 3.7MSEK låter ju obscent egentligen om man tänker på det. Om vi tar tex den enkigt SVT/SBAB påstådda medianlönen i Stockholms län för män på 36 0000 som exempel:
4.5x inkomsten:
före skatt: 1.944 MSEK.
vet inte om man anger den före eller efter just med tanke på ränteavdraget.
Vilket ger (1.944/0.85)= 2.287 MSEK max i pris på objekt om inkomsten är begränsningen och man har sparat övriga 15% i insats.
Och i en tvåa kan man bo två men för en barnfamilj är det inte optimalt ur dagens perspektiv.
Tillbaka till trångboddheten då?
@Teheimar: Jag tror o andra sidan inte det är särskilt många förstagångsköpare som köper 2orna i Linné. Brukar vara folk som köpt just nybyggnation för några år sedan och ligger på minst 1 miljon plus samt pensionärer som vill bo mitt i smeten och sålt sin villa som köper där. Ett par kan ju i och för sig också köpa sig 2an ifall dom nu skulle vilja det. Jag hade ju hellre köpt en 2a i en 150 år gammal fastighet i Linné än en för nybyggd för samma pris ute på Hisingen. Min undermedvetenhet säger mig att om fastigheten stått där i 150 år så är den bra byggd. Vet inte om jag känner likadant för nybyggnation som man ser fasadrenoveringar på var 5e år.
@Joakim: Någon kommer säkert köpa nybyggnationen men till rätt pris. Idag är det för dyrt. Vet du vilka marginaler byggbolagen har för prissänkningar?
Det är få objekt i Skåne som ligger över 45000 kr/kvm.
Hus ngt lägre såklart men, säg 20-30 kkr/kvm i hyfsat nära större orter eller i större orter men inte primaläge.
Det som framför allt avgör är hur stökigt det är. Det skiljer ganska ggr i pris i Malmö mellan BRF Ida och Västra hamnen.
Diversifieringen tyder på att det inte är samma spekulation. I Lunds tätort är det höga priser, framför allt på hus men det är få i omlopp och populärt. Helsingborg varierar mycket.
Men jag ser absolut inga problem för två medelinkomsttagare bara de inte förköper sig eller tolrenoverar. De behöver dock ett kapital med sig in..
Risken är väl på sikt att de större kommunerna tvingas höja skatten kraftigt pga sociala problem och kombinerat med en ränteökning ka det leda till dålig stämning.
Skåne och fr.f.a västra Skåne ( på Österlen är det för mycket 08-tjändisar) har väl en relativt "billig" och sundare prisbild i jämförelse med det tokhysteriska "Stolleholm"/"Tokholm" och likaså även i jämförelse med Göteborg.
Du kan fortfarande få ett riktigt hus i Marieholm utan "en-stegs-tätade" putsfasader och med krypavstånd till Pågatågen f.ör 2,5 mille och med närhet till Helsingborg / Lund / (Malmö) / Kastrup / Köpenhamn / Roskilde / Kontinenten.. 🙂
https://www.alvsbyhus.se/sv/tomter-och-villavisningar/tomter/skane/prisvarda-och-stora-tomter-i-marieholm/
Finns gott om hus för 2-4 miljoner på många ställen i Skåne inom pendlingsavstånd, eller rent av cykelavstånd, till arbetsplatser.
Läget är fortsatt bra. Det kan finnas utrymme för några procents prissänkningar också. När jag tittat på gamla årsredovisningar så har bostadsföretagen en vinstmarginal på 5-20% ungefär, men med sjunkande allmän konjunktur osv så kan ju anbuden, markpriserna osv sjunka…
Överdriv inte pendlingsmöjligheterna.
De flesta jag känner har slutat åka tåg i Skåne eftersom just här är underhållet eftersatt vilket inom kort leder till infarkt. Räkna med 50% längre restid än Google maps. Större vägar är än okej, men kommer inom en treårsperiod stoppa.
Det är detta som håller nere priserna, samt den låga servicenivån i småorter. En ort med 3000 innevånare i Skåne har ofta nära till större orter med service.
Du behöver ca 5-10000 för att det skall finnas VC exempelvis.
Det finns mycket lite som talar för uppgång i småorterna helt enkelt, men eftersom det inte finns så mycket som talar för en markant högre prisnivå utom vissa speciella ställen pga det trots pendlingen innebär rätt mycket besvär är det hanterbart.
Ser alltså mest stabila priser i Skåne framledes.
2-våningståg som på kontinenten för de stora pendlingsströmmarna? 😉
https://www.sydsvenskan.se/2017-06-05/skanetrafiken-rustar-for-helt-nya-tvavaningstag
Jag tänker mig då att man pendlar med bil, förstås. Skånetragiken leder bara till gnäll om man försöker använda det i kombination med jobb.
Btw….nu fick jag ett mail från Sunfleet bilpool att p.g.a. högre drivmedelskostnader höjer dom KM priset med 25 öre. Man passar även på att höja abonnemangspriset med 18%.
Jävla SEK…Varför kan man inte börja handla olja i SEK istället. Då hade hela världsekonomin varit dopad. 🙂
Just för att man handlar olja i $ och därför att de flesta länder därmed måste hålla en mängd $ i lager så hålls $ värde uppe.
Trots att USA har stora skulder…
Khadaffi accepterade att få betalt i € för sin olja…
Och hur det gick med denne gosse vet vi ju..
"..Skånetragiken.." 😉
"Vä(r)sttrafik", "Västtragik"
;-))
Annars gillar jag bästtrafiks båt 286 som är helt gratis 🙂 Kollektivtrafik som den bör vara. Precis som i den tyska demokratiska republiken.
Nej, inte ens i forna DDR var kollektivtrafiken "gratis"… Däremot var dess priser löjligt låga och högt subventionerade!
🙂
Dock var det gratis att resa för krigsinvalider, pensionärer, skolungdomar och mödrar med barn.
Tallinn i Estland har gratis kollektivtrafik sedan 1:e Januari 2013
Hm..är det nu man skall säga: Äntligen är de billiga pengarna att strössla över bostad slut?
Det är klart att lönenivåerna inte alls är i paritet med vad bostäderna kostar, ens i nörheten just sett till vilka insatssummor som krävs.
Stod på SVT om att det krävs nästan dubbel så hög lön som medianlönen i Stockholms län för att kunna skilja sig och köpa en trea – vilket också är rätt ovanligt och inget som kommer bära marknaden.
Finns det utrymme hos företagen som håller på bygger bostäder nu i "expansiva områden" (tex Uppsala) att bygga klart det som redan är påbörjat?
Tittar man på lite Tessin-projekt utanför storstäderna ser man att det byggs för cirka 30kSEK/m2 och man räknar med att sälja för runt detta pris också (Skellefteå och Strängnäs). Minst det dubbla för liknande projekt i storstäderna (Aspudden, Upplands Väsby) exv.
En stor skillnad är markpriset – 16 kSEK/m2 i Aspudden kontra 1,2 kSEK/m2 i Skellefteå.
Känns som att det är ett storstadsproblem.
Problemet är att det saknas "riktiga pengar" i samhället, dvs pengar som finns på bankkontot och kan konsumeras eller användas vid uppväxling i boendet.
Alla går omkring och känner sig förmögna i sin värde-stegrade, högt belånade BR och blir sedan kränkta när de inte kan låna till en större villa med sjötomt i Nacka.
Det blir väl kränkta av mindre en så. Villa med sjötomt i Nacka är rejält med både mätt i lånepengar, liksom riktiga pengar. Dessutom är de få till antalet.
Problemet är väl att ingen vill ha riktiga pengar på bankkontot då dom tenderar att sjunka i värde lika mkt som tillgångar ökar i värde. Korrelationen mellan valutan och aktiekurser är rätt stark.
Cash is king är ett begrepp som bara gäller i marknadsekonomier.
Riktiga pengar gör det i alla fall möjligt att lägga en handpenning utan att ha rika föräldrar eller SMS-lån till 12% ränta.
Japp om marknaden står still samtidigt som man sparar kortsiktigt med det målet i sikte är det bra med cash. Tidigare kunde man inte spara ikapp prisökningarna och då stressade man runt hos kreditgivarna för att få lån snabbast möjligt.
Tror man ändå kan spara ihop även med prisökningar. Säg 3 miljoner, 0 i utgångsläge, 10% ökning om året, spara 15 000/mån.
År 0: 3 milj vs 0 kr kontant = inte OK (0%)
År 1: 3,3 milj vs 180 000 kr kontant = inte OK (5,5%)
År 2: 3,63 milj vs 360 000 kr kontant = inte OK (9,9%)
År 3: 3,99 milj vs 540 000 kr kontant = inte OK (13,5%)
År 4: 4,39 milj vs 720 000 kr kontant = OK (16,4%)
10%/år är då ändå inte hållbart i längden. Sparar man mindre blir det svårare men man når fram några år senare, och förr eller senare kommer en paus eller nedgång — som 2017/2018, eller 2007-2008, eller 2010-2012, eller…
Det är nog bäst att man kan spara så mycket. Amortering och ränta hamnar i samma härad.
Angående SvD:s betalvägg; Läste någonstans nyligen (var det inte i samband med Reuters rapporten?) att det är den mest effektiva filterbubblan på svenska nyhetssiter. Allt innehåll i princip låst. DN har i alla fall de flesta opinionsartiklar och ledare öppna så att man verkligen kan basunera ut propagandan. Förstår att siter som Fria Tider, Ledarsidorna och Nyheter idag med mycket öppet innehåll kan frodas och öka sitt inflytande över populasen.
Mittmedias tidningar har många artiklar öppna under en begränsad tid (typ några timmar) vilket jag personligen tycker är en intressant lösning samtidigt som det drivet trafik till de tidningarna.
Gillar ni inte betalväggar så kan ni ju alltid köra den nya browsern brave.
http://www.brave.com
Peter. Kan man läsa betalinnehåll gratis då?
Jag har bara testat på tre artiklar, två på SVD och en på DN – men de kunde jag se i sin helhet. Detta verkar iofs inte vara browserns huvudsyfte (det är, om jag fattar rätt, att funka som en automatisk adblocker), så oklart om det gäller alla betalväggar eller vissa gammelmedia som tillverkaren skopat med på köpet.
Jag tycker mig ha sett två typer av betalväggar – en som är vanlig utomlands där artikeln inte ens finns på sidan.
Den lösning som många media i Sverige verkar ha satsat på verkar bygga på att man tar bort eller täcker innehållet via JavaScript och då fungerar uBlock Origin förvånansvärt bra i många fall, exv Di.
DNs lösning kommer man runt enkelt genom att öppna Developer Tools och sedan plocka bort lite CSS alt. class i div på strategiska ställen, snudd på pinsamt!
Nu testade jag en annan artikel på SVD – och då blev det nobben – funkade inte.
Artiklar på DN kan jag läsa på iphone genom att ladda om artikeln men trycka på avbryt (x) direkt efter. Med lite tajming visas då fulltext, dock sällan ev bilder.
DN har bytt lösning nu och sidan genereras på servern. För de media som genererar blocken på klientsidaj räcker det att stänga av javascript. Stäng av i webbläsaren eller skaffa ett tillägg som hanterar detta per domän
Axxonen och OP:s "kundgrupp" var kanske inte så stor eller "oändlig" som de trodde när deras affärsmodell förutspådde att de kunde skära guld med täljkniv… 😉
Det kan man om guldet är upphettat och man skär fort. Problemet är väl att guldet till slut blir nerkylt och då orkar inte kniven skära längre.
Louise Grandinson var på Avanzaeventet noggrann med att påpeka att dom inte sålde bostäder utan boenden och att OP redan har kalkylerat med mindre sättningar i marknaden och att dom klarar av det.
Det är bra att byggbolagen sätts på plats. De har sålt överbelånade lyxlägenheter till blåögda spekulanter.
När det gäller de äldre bestånden av föreningar i Storstockholm med god ekonomi och hyfsade månadsavgifter bör intresset för dem öka. Folk måste ju bo nånstans.
OT !!
SD ångar på för full och väloljad maskin och nästa vecka börjar Almedalen…
När kastar Löfven in handduken ?
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-fortsatt-nast-storst-i-svt-novus
När Margot inser att hon måste gå ned på knä för Göran Persson och be honom komma tillbaka sex månader som tillfällig vikarie…
Löfven kastar ingen handduk. Det blir DÖ 3.0
Med ett S under 25% blir det svårt att hänga kvar tror jag. Blir intressant att se.
… och hur påverkar detta bostadspriserna?
(glömde skriva det i mitt inlägg ovan..)
Ja, vi måste styra tillbaka till ämnet.
Nu ska vi se.
Det finns flera möjligheter.
En kohandelssituation där 60% kompromissar över blockgränserna är nog att föredra (minoritetsregering som söker stöd hit och dit). Då kan det bli en bred skattereform, ändringar på bostadsmarknaden, migrationsöverenskommelse med mera.
Eller en envis situation där ett traditionellt block försöker styra med 40% stöd. Kommer misslyckas när andra blocket + SD sätter käppar i hjulen.
Väljer endera sidan "envishet" så har vi större risk för oro, nyval osv. Så jag tror vi till slut konvergerar till klassisk svensk kompromiss över blockgränserna (vi har haft en del sånt redan), kanske mer likt en finsk situation.
Varför skulle Löfven kast in handduken? I (S)-märkta hjärnor är väl vinsten given – det är bara att satsa på en folkomröstning av välfärden så blir det four more years 🙂
Seriöst blir spännande att se Ulf K i Almedalen – det finns mycket raserat förtroende att bygga upp efter AKB och Fredrik Svikaren R.
Är rädd för att folk är smartare än vad partierna tror och kommer att proteströsta på "originalet" i många frågor – SD eller kanske till och med AfS.
Gissar att SD blir näst största parti efter S och att det blir regering-a-la-Norge med M+SD utan C (för att få med SD) och KD (under 4%). Hyggligt underlag och allt verkar vara frid och fröjd… men …
Vi seglar sedan rakt in i nästa lågkonjak (mid-2019) med full fart och en ordentlig krasch på bostadsmarknaden och en handlingsförlamad Riksbank.
Tror att KD kommer att klara sig kvar med ett nödrop – 12% i Jönköpings län – och med Alf Svensson som oerhört tungt draglokomitiv de sista två veckorna.
Jönköping som i artikel nedan hellre vill satsa på vanliga medelinkomsttagares dröm om ett egna-hem och tillika nettoskattebetalare..
Det finns faktiskt en värld utanför den ängsliga bubblan "Tokholm"!
@Bengt:
problemet med media är ju att de inte ser världen utanför Södermalm eller SVT-huset på Gärdet. Hade de rest runt i "Tokholm" hade de de facto kunnat se verkligheten.
Lever man som journalist eller opinionsbildare i den filterbubblan och ekokammare kommer man ha svårt att förstå när SD blir näst största parti, något som alla utanför en radie på 60 km från Sergels Torg lätt förstår och därmed proteströstar.
Dream on.
Det blir en S+MP regering med stöd av V och C, fortsättning på 2014-2018.
Eftersom KD åker ut samlar M o Sd bara 40-44% och kan inte stoppa ytterligare fyra år av asylfeste, Bonus Malfunction och diverse katastrofer.
Troligen måste man köra ända in i kaklet, spräcka vägen bakom och börja fundera på en ny bärande vägg i konstruktionen Sverige.
Men OM bomarknaden tippar över, konjunkturen vänder ner och så får folk det sämre, mycket sämre tom kanske tom MP inser att de inte lever i lalala land och det är faktislt någon som måste städa efter festen och ta notan…
Tänk om man från början hade kunnat doskutera vad man orkade med. Istället får vi svaga regeringar som är i händerna på extremister och därför katastrofala beslut.
Arma Sverige.
På Lördag nästa vecka den 7:e i 7:e kl. 7 kommer Almedalen att "koka"… 😉
http://www.almedalsveckan.info/talare
Jag tror inte C rakt av stöttar en S+MP-regering, faktiskt. Migrationen är inte en så viktig fråga att den väger tyngre än alla andra frågor tillsammans.
Men men. Det känns som om vad som helst kan hända, som i fotbolls-VM, så osvuret är bäst.
@Bengt
Om Sverige tar sig vidare i Fotbolls-VM kan nog SD lika gärna ställa in sin dag i Almedalen…
@ Månskensbonde
Löfvén kommer naturligtvis inte att kasta in handduken rent formellt – det mest troliga är väl någon form av riktig eller påhittad sjukskrivning så att S samtidigt kan sätta fokus ett par dagar på socialförsäkringssystemet och låta Ankan glappa runt i media om det. Sedan om det blir hon, eller om Göran Persson gör tillfällig comeback, är väl 50/50.
För övrigt tror jag inte en sekund på att Åkesson var utbränd på riktigt. Det fanns ju en kraftig hotbild mot honom då baserad på att vissa vänsterkrafter trodde att SD:s tillväxt skulle kunna stoppas om han personligen blev mördad. Så man körde fram en reserv i ett halvår och visade att det finns andra på avbytarbänken. Frågan där är väl mest om det var deras eget initiativ, eller om påhittet kom från riksdagens personskyddsspecialister. Heder åt dem för att stå över grupperingstjafset i så fall.
Var det inte spelmissbruket som var den huvudsakliga orsaken till Jimmies paus?
Det cirkulerade lite alternativa versioner för pöbelns olika mindre målgrupper i jakten på sympati – det är en av ledtrådarna, mycket proffsigt skött av marknadsavdelningen inom SD faktiskt.
mera bostäder – utanför det ängsliga "Tokholm"..
KD i Jönköping tycker att den idag så rådande trenden om förtätning har gått för långt och vill satsa på villor utanför sta'n…
Och när slänger KD in det tunga artilleriet i form av Alf Svensson från Gränna i Jkpg kommun? När KD går under 2% ?
https://www.svt.se/nyheter/val2018/fortatningen-av-jonkoping-har-natt-gransen
Tjockhultare smarta, haha. De räknar nog med att regeringen ska rädda dem.
Vid kalkylränta på 7% (vilket de flesta banker använder) innebär det ökade kravet på amortering från 2% till 3% en minskning av låneutrymmet med 11.1%, vilket vid 15% belåning skulle ge en maximal köpesumma som är 8.5% lägre än tidigare.
Priserna har redan sjunkit mer än så, så man borde kunna förvänta sig en liten uppgång från nuvarande nivå, om man tror på teorin att det är storleken lånelöftet som avgör slutpriset.
Oron sprider sig i Sthlm. Oro är en starkare faktor än lånelöfte nu.
Gör den? Det har jag inte märkt mycket av…
Storleken på lånelöftet är en definitiv gräns, men det är mycket psykologi bakom prisraset. Alla vill göra en bra affär.
Jag är inte expoert, men. Att köpa nyproduktion i förväg är väl ändå inte bara för "flippers"? Sån modell används ju många andra branscher också.
Hur många köper en bostad för att flytta in i om 2-3 år?
Högutbildade ungdomar i Göteborg som bor hemma och sparar och tycker att dealen är schysst för då har dom tid att spara ihop. Om man fortfarande gör det vet jag dock inte. Känns inte så men det har snarare med prisnivåerna göra än dealen.
Jag fattar inte att folk som aldrig sparat ihop mer än 100.000 – 300.000 kan ha så dålig koll på hur mycket 1, 3, 5, 7 miljoner faktiskt är.
De flesta verkar ha fått sina magiska pengar på kontot och tycker att 5 miljoner är en normal summa pengar för gemene man, men nu när man kanske måste förlita sig på inkomsten, då börjar man nog inse hur mycket pengar det är på riktigt och hur absurt tur man haft ifall man gjort sig en hacka.
De flesta i låneökenomin , från låg till hög, från ekonom till socialist (grön, blå, röd, brun) varken begriper eller vill begripa.
Just mängden pengar är huvudanledningen till att jag och frun beslutat oss att bo lite under våran "top notch" (vi får låna betydligt mer än vi gjort men vill inte). Vi har prioriterat och sparat ihop till kontantinsats och att se dessa pengar försvinna från kontot är en otrevlig syn (köpt hus) då man vet arbetet som ligger bakom. Att flippa bostäder och göra sig 300k här och 500k där måste ju leda till att man inte får samma känsla då det har varit så "lätta" pengar och detta leder ju till att man inte är så brydd om bostaden kostar en miljon extra hit eller dit man ska ju ändå bara sälja den igen (med vinst) snart. I slutändan bryr man sig inte så mycket om priset då man aldrig tänker betala av lånet, vilket vi har för avsikt att göra.
Easy come, easy go. Förmögenheter skapas med hävstång och utraderas på samma vis
Det var bättre förr, då skapades förmögenheter med hävstång och utraderades först på tredje generationen 🙂
Den logiska konsekvensen är förstås att priserna kommer anpassa sig. För eller senare kommer alla bostäder omsättas pga livets gång.
Var det inte detta man ville helt enkelt?
Nu är det inga problem att låna mer än 5 gånger sin årsinkomst så länge du är fast anställd, är under 40 år, bor i Stockhlm och inte har andra stora lån sedan tidigare. Jag uppmanar de som tror på "4,5-siffran" att gå in på Sbab och se hur mycket du kan låna i olika livssituationer.
SBAB ger mig ett lånelöfte på 5,5 ggr bruttoinkomsten.
Japp, jag får samma resultat. Jag tror att det snarare kan vara KALP-kravet som kan göra att en del hamnar lägre.
Så måste det vara. Så SBAB har i alla fall ett hårt tak på 5,5 ggr inkomsten. Har man lägre inkomst och lägre kontantinsats så kanske man maxar ut vid 4-4,5 ggr inkomsten eller nåt sånt.
4,9 ggr inkomsten
Har varit ute och letat brf i sthlm några månader. Något som märks tydligt är att bra lägenheter i fina lägen säljs som vanligt medan billigare lägenheter i mindre attraktiva områden ligger ute osålda. Priserna har sjunkit mest i dessa områden.
Om problemet vore brist på lån/amorteringskrav så borde väl situationen vara den motsatta? Dvs folk tvingas nöja sig med ett sämre läge, utan balkong etc och dessa säljs därför snabbast?
Ja, det låter rimligt. Dessutom borde antalet affärer ha sjunkit kraftigt. Snarare verkar det som att det är det ökade utbudet som har påverkat Stockholms andrahandsmarknad (även om lån/ammorteringskrav även rimligtvis har bidragit i viss mån).
När det gäller nyproduktionsmarknaden har dock antalet affärer sjunkit så kraftigt att det är rimligt att anta att efterfrågan är den stora "boven" i dramat.
Alla mäklare i "Tokholm" kan vara lugna! Det är bara för dem att byta bransch men de kommer även där att kunna träffa massor med människor, prata och le!
Det behövs nämligen massor med folk som kör buss och tunnelbana och AF ger gratis kurser !
😉
Fastighetskriser i Sverige brukar börja i Stockholm för att sedan sprida sig ut i övriga landet, skönt att vi har Trumps politik den här gången att skylla på om det går snett.
Angående länkningsförbudet. Man skulle kunna skriva t.ex en unik 32-64 tecken lång siffer/bokstavskombination i en meta-tag i dokumentet man vill identifiera; den skulle google och Bing mm snappa upp och kunde då användas istället för en direktlänk.
Räcker det inte att ta bort punkt html från URL?
Låt https://cornucopia.cornubot.se/2018/06/analys-alliansen-kan-inte-bilda-regering.html
bli
https://cornucopia.cornubot.se/2018/06/analys-alliansen-kan-inte-bilda-regering
Svar nej. Det är fortfarande en länk med domännamn och toppdomän mm.
Vad jag förstår kan man länka så länge ingen miniatyrbild visas, dvs en textsträng går bra
Hur fungerar det egentligen? De flesta kan väl låna mer än 4.5x? De flesta banker har väl 5-6x? Och Swedbank till exempel har väl slopat kravet helt?
Jag får låna max. 4,88 ggr min årsinkomst brutto via Swedbank.
Som sagt, antingen måste amorteringskravet dras tillbaka i syfte att blåsa bubblan ännu större eller så har vi en halvering av bostadspriserna framför oss…
Varför skulle vi ha en halvering av bostadspriserna framför oss? Folk har ju fortfarande råd att köpa. Det är bara lite psykologisk pyspunka för tillfället. Toucha kredittaket gör man nog bara i dom centrala delarna av Stockholm och Göteborg.
Eftersom det inte ser ut att hända något med marknadsräntorna förutom att dom är på väg ner för svensk del samtidigt som våra kollektivavtal ger oss löneökningar på ca. 2% per år lär väl dom nominella priserna stiga i samma takt som lönerna.
På dom flesta håll är en halvering av priset inte rimlig med tanke på våra lönenivåer. Till och med i Tjeckien ligger bostadspriserna på 30000 kr/kvm så varför skulle Sverige vara billigare?
Ingen har råd längre och ingen får längre lån. Priserna måste ju självklart ner rejält om folk som inte får samma låneutrymme längre ska kunna köpa. Räkna med en halvering över tid…
Känsligheten i det svenska banksystemet med dess koppling till bostadsmarknaden bedöms bland dom högsta i EU och ett fall på just 50% anses inte otänkbart enligt EBA och ESRB.
Vi har redan sett nästan ett 50%igt fall i EUR och USD
Toni: Ekaxt så bör priserna ses. Prisraset är ett faktum och alla svenskar fick betala (pga kronans ras) precis som vanligt. Jag tror det kan bli ännu värre för kronan om den globala ekonomin svajar. Funderar på att flytta utomlands men det börjar bli dyrt med tanke på kronans ras.
Mmmm ”nästan” 50%… jättenästan typ. Ingen hejd….
@Joakim: Njaa..dom med aktietillgångar blev kompenserade för kronfallet. Varför skulle det vara dyrt att flytta utomlands p.g.a. kronans ras? Antar att du vill flytta för att arbeta? I så fall har man ännu mer skäl att flytta då lönen växlad i SEK ökat.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown: att ingen skulle ha råd längre är helt enkelt inte sant. Nedgången är nästan uteslutande psykologi, storleken på lånelöftena är inte särskilt mycket mindre än för ett år sedan (vårt sjönk med 2.5% när kravet infördes… Men vi kunde i början av juni köpa för 20% mindre än vad samma lägenhet låg ute för förra året…)
Mkt snack om de skånska bopriserna här inne. Letat hus i 2 år nu, men ej hittat rätt, otroligt lätt att gå på en mina har jag fått erfara och köpa fel hus (fuktskadat, enstegstätat, radonrisk) o s v så det gäller att va noga på dessa prisnivåer.
Vad gäller prisnivåerna så tror jag det finns en anledning. Här kommer min grovt generaliserade bild: Öresundsregionen e hyfsat
dynamisk, men resten av Skåne är ju inte mkt att hurra över. Därmed inte alls konstigt att priserna är låga i Osby eller Tomelilla.
I Malmö och Hbg skiftar huspriserna enormt beroende på vart man letar, men det beror också på segregationen. Skulle själv aldrig köpa ett hus i sydöstra Malmö med priser på runt 25 000 kr/kvm med de usla skoldistrikten och "packet" i miljonprogrammet runt hörnan.
Lund e väl mer frid och fröjd annars e det bra att bo i stationsläge längs stambanorna nära Malmö/Lund. Jag tror definitivt att priserna är överprisatta i dessa lägen, vi är inte Sthlm och vi har inte samma lönenivå, inte ens i jämförelse m Gbg. Priserna borde ned en aning.
Personligen tycker jag det blivit totalt för dyrt i Hjärup,Lomma, Näset.
Det kommer alltid att vara "för dyrt" i dessa områden eftersom alla karriärsmänniskor bor där.
Köp om du har råd och inte tänker sälja, så är det nog bra. Det kostar en eller två miljoner extra, men vad fan…
Jo så resonerar vi nu. Nu får det bli som det blir. För oss e det en fråga om livskvalitet nu. Sitter på en massa sparkapital och väntar på att prisfallet ska accelerera här och visst har det gått ned men det går långsamt.
Men jag står ff fast vid att jag tror vi har nått toppen på bopriserna nu och att det kommer gå ned ngra år. Är inte så jävla roligt o köps på toppen o se det går ned, men nu blir det väl så.
Jag håller med er. Kör på "livskvaliteten".
Jag tror också som ni att det omkring 2019-2020 borde vara en ganska trist period med färre jobb osv i Skånes tekniksektor.
Men, det är absolut ingen garanti. Har man pengarna kan man lika gärna blunda och köpa en villa för 5 miljoner och bo där i 10-20 år.
instämmer!
Vad menas m "pengar" i dina ögon i detta fallet, att få bokelöfte d v s ha kontantinsatsen och greja skuldkvotstaket eller innebär det att ha en låg belåningsgrad?
Få i min ålder har ju några miljoner till ett hus för några miljoner.
Egen åsikt: Satsa på att nå ungefär 50% belåningsgrad. Är man där nånstans så är läget gott.
https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/stor-oro-nar-villaomraden-spontanfortatas/reprfy!djfmLA3qID2jiAP8uTmeQ/
Nu glömde jag länkförbudet, även om det inte är en länk.
Hurusom, i alla attraktiva förorter försöker byggare förfula, skapa fler bostäder och fylla plånboken.
JP: 50%! Medianbelåningen på folk som tar nya lån och som inte varit inne på marknaden ligger på 85% läste jag? 50 % låter väldigt lågt, men förnuftigt. Vi har i o försig ägt brf innan med en liten vinst. 50% belåningsgrad då blir det tufft där vi tittar.
PMA: Förtätningen sker även p g a folk har inte råd med de dyra friliggande husen utan då blir det fler parhus om detaljplanerna tillåter, vilket innebär mer störningar i form av trafik,buller, utsläpp. Utöver det estetiska synpunkter har grannar, boenden oftast synpunkter på ovannämnda.
Ja, det är inte lätt. Det är min privata åsikt om vad jag tycker är lagom att satsa på.
Finansinspektionen har en rapport om bolånen: Den svenska bolånemarknaden 2018.
Snittet för nya lån är strax över 60%, och det är färre och färre som ligger över 70% (se sid 8). Det är ju tvärtom mot vad många tror!
Jo, det är klart, men antingen får man ta ett stort helhetsgrepp och slopa 80% av villor och övriga lokaler och införa en ny plan. Ofta kan vissa väldigt speciella hus sparas inom budget om man får röja resten och bygga på där det synes attraktivt. Visst är de friliggande husen dyra men inte blir det så mycket billigare med ett parhus eller nån form av minihyreshus/borättskasern i lyxform.
Det vore mycket intressant om man fick önska en uppdaterad färskt genomgång hur mycket de olika bankerna lånar ut minimum eller Max ggr inkomsten
Om du Lars eller någon annan här har bra info
Samt om någon bank blivit tuffare
Men en sak är säker för varje % ned på priserna samt konkurs i en bostadsutvecklare som garanterat följs av fler kommer det knappast minska åtstramningar och met försiktigthetsåtgärder på utlåningsmarkanden
Vad händer med de (fusk)byggen de giriga byggbolagen byggt när de konkar? Är det brföringen som får gå ihop och betala tillsammans när fasaden som skulle klara 30 år bara klarar 5?