Under sommarhalvåret vattnar en del villaägare sina trädgårdar. I den mån det sker med vattenkanna är fyllda vattenkannor en enkel prepping, som kan ge några dagars vatten för hygien- och hushållsbruk.
![]() |
Fyrtio liter vatten i beredskap. |
Nu när en del vattnar sina trädgårdar, och kanske gör det med helt eller delvis med vattenkanna, så se till att ha vattenkannorna fyllda.
Själv har jag en del halvautomatiserad bevattning av drivbänkar och växthus, men andra odlingar behöver vattnas manuellt med vattenkanna, då de är utspridda.
Det här ger en utmärkt möjlighet till viss vattenberedskap. Vattnet i vattenkannorna kanske inte är kranrent, då det ofrånkomligen landar pollen, fröer, en del annan smuts och säkerligen lite insikter i vattnet. Detta kan med enkelhet filtreras bort via t ex ett kaffefilter, men annars är vattenkannvattnet av tillräcklig kvalitet för exempelvis matlagning (=kokas) eller hygienbehov som att tvätta händer och kropp. Eller för den delen användas till att spola i en toalett om man väljer att stå fast vid den lyxen även när vattnet slutat fungera.
Vatten för att vattna era odlingar får ni väl gå och hämta med kannorna i närmaste vattendrag. Kvaliteten på vattnet vi normalt vattnar våra trädgårdar med är alldeles för bra för att i ett krisläge användas till bevattning.
Så se till att ha era vattenkannor fyllda. Det är under sommarhalvåret en enkel hushållsberedskap.
14 kommentarer
En fundering ang toan. Om man väljer att sluta använda vc under en kris. Hur undviket man bäst att kontaminera de vattenkällor man har?
Bajsa långt därifrån.
Allt ytvatten är kontaminerat i någon grad. Huruvida du kan dricka det obehandlat hänger på din fysik och graden av föroreningar.
Jag förstår inte problemet , har en 300 liters varmvattenberedare. Ingen dör av lite koppar som en engångshändelse.
När jag höll på med husrenovering och var utan vatten så hade jag en hink på toaletten med sågspån och en hink med en påse med lite sågspån på botten som jag gjorde nr2 i och hällde över sågspån efteråt.
Nr1 gjorde jag som vanligt i toaletten, eller bakom huset.
Påsen slängde jag senare i soporna, men den kan väl lika gärna tömmas i skogen.
Soppåsar och torkad torv som absorbent går också bra.
Eller oljefat och diesel, men det tenderar att dra på sig fientlig eld.
I ett krisläge behöver man INTE tvätta sig eller duscha _varje_ dag!
Tvätta händerna är dock en absolut nödvändighet för att inte kontminera mat etc. med jordbakterier.
Likaså behöver man heller inte varje dag ta nya tvättade kläder på sig.
Vattenkannor likt bloggarens på bilden ovan köper man billigast på Ge-Kås i Ullared som har en källare som är ett "eldorado" av prylar och produkter för den prepping-intresserade!
Mina vattenreningstablette rhar jag dock inhandlat på firma JULA!
Så du har ständigt krisläge?
Har du inte sett alla utropstecken!!! ?
Ständigt krisläge?
Jag är bara bättre förberedd den dag när SHTF !
SHTF, på Bengans bar?
Glöm inte att samla regnvatten från takavvattningen. Det bli många liter av en liten regnskur. Ett par 100-literstunnor räcker ganska långt för olika ändamål (normalt vattning).
Bättre leda ut vattnet direkt på odlingarna. Att samla i ett par tunnur räcker bara till ett par kryddland, typ.
10 mm på 100kvm tak blir 1000liter. Det är ett litet potatisland.
En samling 12-liters vattendunkar från Biltema (de stapelbara) och en 200 liters regntunna från Jula och sen är vattenförsörjningen säkrad.
Att ha vatten för vattning fungerar lika bra i lägenheten. Med någon flaska vatten mellan krukorna här och där så har man hela tiden rumsvarmt vatten att vattna med. Med sidoeffekten att man också har preppat ett antal flaskor vatten som hela tiden roteras. Har man en bättre hälft med ett estetiskt sinne kan denne klaga på att det ser skräpigt ut med flaskor överallt. Men bara tills man börjar köpa på sig snygga flaskor. Då är det istället en extremt hipp inredningsdetalj.
Djupborrad brunn och reservkraft som jag kopplar på traktorns kraftuttag sen ordnar det sig.
Varför krångla till det?