Så här på Valborgsmässoafton är det någorlunda tryggt att börja med utomhusodlingarna. De första större plantorna har åkt ut i växthuset nu, i samband med omplantering. De mindre ska fortsätta härdas de närmaste dagarna.
De första tomatplantorna är nu på plats i växthuset. Värmefläkten skymtar i bakre högra hörnet. |
Förra året var inte växthuset färdigt så här års, men nu i år är det inte bara färdigt, utan även förbättrat på några punkter – fortfarande bara med begagnat byggmaterial eller kasserade spillbiltar från lokala järn- och byggvaruhandelns skräpkontainer.
De flesta plantor planterades idag om till sina slutliga krukor och var ute på en stunds härdning i samband med detta. De största fick flytta in i växthuset.
Några av övriga plantor inflyttade igen. |
Väderprognosen visar på plusgrader den närmaste veckan, även nattetid, men under härdningsperioden kommer värmefläkten köras nattetid. Den kan i sin tur styras via hemautomatiseringssystemet, även om det handlar om att slå av och på den manuellt.
Halvmulet och soldis ger 20.6 grader i växthöjd (“ute”) och 28.2 grader i displayhöjd uppe under taket (“inne”). |
Så länge det åtminstone är soldis och inte helmulet verkar temperaturen hålla sig i växthuset dagatid än så länge. Återstår att flytta in Netatmo-givaren i växthuset, men den har svårt att få täckning till huset därifrån, så man kan inte förlita sig på att det går att fjärravläsa. Optimalt hade varit en integrering som helt hade automatiserat uppvärmningen så här års, men det finns ett självändamål i att ha koll på utvecklingen manuellt. Om det är tillräckligt med sol går att utläsa utifrån solcellernas produktion, som har likartade skuggningsförhållanden som växthuset. Om panelerna ger över 1 kW verkar det vara varmt nog i växthuset, så vid rådande ljusförhållanden bör växthuset klara sig mellan åtta och sexton, med risk för att det blir för varmt om det är fullt solljus.
Bevattningssystemet ska installeras igen (avinstalleras på hösten för att inte frysa sönder) när alla bänkar är sådda och samtliga krukor är på plats i växthuset. I år förbättras antagligen det hela med ett appstyrt system, så man kan slå på bevattningen på distans, eller sätta timers, eventuellt även med givare för hur torr jorden är. Fast det får bli på någon lön senare under sommaren. Inte direkt gratis. Att slippa bära dussintals med vattenkannor är värt en del, speciellt för husvakterna när man är bortrest.
Återkommer med inlägg längre fram kring bänkarna, som ska expanderas från fyra till tio. Vi har även flyttat hagtornen och planterat fem nya fruktträd (körsbär, plommon och persika), samt beskurit äppelträden för cidern. Frukträden, undantaget persikan, är planterade på betesmark i anslutning till gårdscentrum med adekvat djurskydd för träden, så utrymmesbrist är det inte direkt. Faller det väl ut finns plats med utsikt från huset för ett tiotal fruktträd till om man får feeling.
18 kommentarer
Växthuset ser mysigt ut, är det byggt av spillvirke?
Är det slamfärg eller oljelasyr?
Färgvalet får Lena svara på. Spillvirke ja, eller nja, stommen är nog "riktigt" virke, även om mycket av det var sådant som låg i ladan och var över från tidigare projekt.
Det som lämpar sig bäst är s.k. dörr- och fönsterfärg. Klibbfri färgyta, lätt att torka av, lämpar sig för både ute- och innebruk, och klarar tufft väder. Dessutom snabbtorkande.
"..kasserade spillbiltar från lokala järn- och byggvaruhandelns skräpkontainer…"
Hmmm.. På min lokala järn- o byggvaruhandlare (Bygg-max i Torslanda) så får man INTE plocka spillbitar från deras skräpcontainer..
Hur stort är ditt/ert växthus och hur stor del är täckt av glas?
Jag har en sydvästvägg av tegel som borde vara ett perfekt värmemagasin soliga dagar..
🙂
Vi har frågat och får plocka. Taket, södra och östra sidan är återvunna fönster. Västra sidan är mot berget och norra sidan har av förklarliga skäl inget behov av glas.
Är det Kosher Kush eller Ghost OG som syns på bilden?
Vintersol naturligtvis, varför tror du han installerat solenergi?
Funkar det verkligen att härda plantor? Låter lite Lysenko? (Frågar en med bruna fingrar)
Härda är ett allmänt begrepp inom växtodling, inget östrelaterat.
Framförallt är det UV-ljus, som växter behöver härdas för. UV-skyddet kostar mycket energi hos växten, så mycket att till och med kaktusar slutar producera detta skydd om UV-ljus tas bort.
Ser ut och vara Nirvana mot stressen. Om det var Kosher och Ghost skulle det märkas på inläggen.
Aha, men glas (speciellt plast) brukar ju skärma av ganska mycket av UV-strålningen?
Just det, så härdning för att plantera ut i växthus är inte lika kritisk som härdning för att plantera ut på friland.
En annan viktig aspekt för härdning till friland är vindhärdning om man har ett vindutsätt läge. En växt som inte utsätts för vind blir rangligare och ömtåligare, speciellt om växten får lite för dåligt med ljus.
Mycket att tänka på…
Det heter faktiskt avhärdning när man pratar om plantor.
Oroväckande stilism Cornu…
Det börjar alltid med charmig vit-pitorekhet, sedan blir det Thé och krassemackor. Sedan smyger sig batiken in, i små steg.
It´s a slippery slope :)))
Nej, fint och bra
Jag väntar bara på blogginlägg om hur man enklast, billigast och smartast reparerar bilen … 😉
Typ Bosse "bildoktorn"!
I dessa tider med global uppvärmning, borde man inte kunna odla rejält med tomater helt utan konstlad värme?
Den här sommaren ser inte ut att bli speciellt tomatvänlig
Fast blir det inte kallt först innan klimathotet? Det blir varmt senare… eller på en annan plats, inte i Sverige.
Global uppvärmning, inte regional
Najs växthus. Roligare än alla glashus.