Efter alldeles för många år byttes gårdens huvudelskåp ut i vintras, komplett med riktigt fast installerat åskskydd. Det som fick mig att ta beslutet att göra detta var dels solkraftanläggningen, även om den var skyddad under mangårdsbyggnadens, dels åldern och livsfaran med det gamla skåpet, dels för att förbereda installationen av elbilsladdare. Du som vill köpa en gammal gård på landet ska räkna med en del kostnader för modernisering av elen.
Nytt modernt säkert elskåp. |
Gårdens mangårdsbyggnad (“villan”) har sedan jag förlorade gårdens 60 m nedsänkta pump i den djupborrade brunnen till åskan varit skyddad av ett riktigt fast monterat åskskydd. Skyddet har minst sagt betalat sig och jag har sedan dess inte ens förlorat de tidigare 2-3 stycken bredbandsmodemen om året.
Då min solkraftanläggning är på mangårdsbyggnaden, så har jag alltså inte varit orolig för dess skull när det gäller åskan, trots att gården ligger sist på både el- och teleledningarna, men har ändå gått och kliat mig i huvudet över det gamla huvudelskåpet på ladan. Det var fortfarande uppmärkt med Yngeredsfors Kraft och en del installationer i ladan satt direkt under huvudskåpet utan jordfelsbrytare.
Som en del av beslutet att skaffa en solkraftanläggning låg beslutet att skaffa elbil, och elbilens laddare kommer sitta under ladan, och alltså inte vara skyddad mot åskan. Kan bli rätt dyrt kort sagt, även om laddaren har åskskydd kontra bilen. Vilket jag inte litar på.
Gamla elskåpet. Notera att en del kopplingar ligger oskyddade oisolerade. |
Så jag kontaktade i sedvanlig ordning min standardfirma för el- och VVS-arbeten här på landet, Johansson & Gunverth från grannbyn Rävlanda, som t ex släppte allt de hade och akut fixade pumpen och den djupborrade brunnen när den havererade. Jag har väl varit kund hos dem i 20+ år (även gamla villan) och aldrig varit missnöjd. Obs, detta är ej reklam, detta är nöjd kund.
Elektrikern lämnade rekommendationen att “rör inte elskåpet i onödan, och speciellt inte huvudströmbrytaren i bakelit”, vilket var i linje med min egen analys. Dels pga risken för att dö, och dels risken för att huvudströmbrytaren helt enkelt skulle trilla i bitar.
Gamla elskåpet undertill. Trefasuttaget är inte inkopplat. |
Man ska inte slarva med elsäkerheten.
Kort sagt dags för ett från grunden nytt elskåp, med inbyggda fast monterade åsskydd, jordfelsbrytare, samt tre nya 16A-säkringsplatser för elbilsladdaren. Inströmstyrkan till gården är 20 A, och elbilen kommer hänga direkt direkt under inkommande matning.
Nya skåpet. Notera även att elmätaren är utbytt mot en timmätare som kan mäta både in- och utgående energi. Notera också varningstriangeln för bakspänning, dvs solkraftanläggningen. |
Elbilen kommer förhoppningsvis i slutet av veckan, eller början av veckan därpå. Sedan ska laddaren installeras också.
För er som vill köpa en gammal gård på landet – titta på elsystemet. För min del var huset modernt och totalrenoverat, undantaget frånvaron av åsskydd, och det mesta av ladan satt under en ny modern snabbcentral och hade eldragning. Men huvudskåpet hade i elva år varit en huvudvärk. Men detta var ändå förhållandevis bra – jag har hört skräckhistorier om lador där fortfarande originalelen från tidigt 1900-tal (min gård fick inte el förrän på 60-talet, så Yngeredsfors Krafts skåp härrörde antagligen från dess) fortfarande sitter monterad och i bruk. Gamla blykablar i all ära, men ibland kan det också vara öppen blanktråd på porslinsisolatorer. Vet inte ens om det är lagligt, men det finns lador kvar än idag med blanktråd.
Räkna med kostnader för elarbeten på den gamla gården. Du vill ha fast installation av åskskydd och du vill ha centrala jordfelsbrytare – frånvaron av dessa kan rent av dölja existerande allvarliga elfel. Du vill antagligen också dra om all el. I en lada är det relativt enkelt med utanpåliggande installationer. Det kan vara svårare i mangårdsbyggnaden.
Du vill absolut inte elda upp din solkraftanläggning eller elbil pga åskan. Eller för den delen datorer och annan hemelektronik. Fast installerat åsskydd ger också rabatt på försäkringen, 10% hos kundägda (=all vinst går tillbaka i verksamheten eller till kunderna via lägre premier) Länsförsäkringar iaf, vilket gör att fast installerat åskskydd betalar av sig på 10-20 år, oräknat all utrustning man slipper köpa ny hela tiden.
20 kommentarer
" jag har hört skräckhistorier om lador där fortfarande originalelen från tidigt 1900-tal"
Där ser man hur man slarvade under unionstiden – håller inte ens 100 år.
Håller gör de ju, men det är ju en viss brand- och hälsorisk med blanktråd.
Det är därför man ska låta drängarna och statarna göra jobbet medans man övervakar från behörigt avstånd sippade på sin punsch.
Vad blev det för märke på elbilen?
Hmm, bloggaren har skrivit om att han skrivit upp sig på en Tesla S, men att leveransdatumet blivit framskjutet. Kan det vara så att de har jobbat ikapp, eller prioriterat bloggaren i egenskap av influencer? Eller har han avbokat Teslan och beställt en Nissan Leaf som han också har pratat väl om i olika bloggposter? Spänningen (höhö) är olidlig.
Model 3 menar du. Tesla S är bara att beställa.
Nej, tröttnade på att vänta på Model 3.
Nissan Leaf har tydligen problem med batterierna:
https://www.greencarreports.com/news/1116020_nissan-leaf-30-kwh-battery-decline-3-times-that-of-earlier-electric-cars-study
Det där gamla skåpet såg modernt ut, farsans var i trä fram till för några år sedan då nätbolaget skulle byta stolpen och konstaterade att det skåpet ville de inte befatta sig med. Så blev gratisbyte när de ändå plocka ner det gamla 🙂 (farsgubben fick det nya skåpet gratis från någon bekant )
Ha ha..
Det börjar bli många armhävningar idag… 😉
Min gamla ömma moders släktgård fick el indraget 16… 1916 dvs men den är sedan dess flera gånger utbytt och ombyggd.
Hade du automatproppar från Biltema i det gamla skåpet? 😉
Säkringarna vidare till huset. Om man körde torktumlare + ugn samtidigt som pumpen gick igång löste en av säkringarna ut. Ett j-a jobb att identifiera vilken säkring, eftersom färgpluppen sällan lossar korrekt. Köpte automatproppar från Biltema, så ser man vilka som strular och behöver bara trycka in. Inte haft något problem sedan nya centralen dock.
Sabotören går raka vägen till elskåpet och bryter strömmen.
Har du luftledning fortfarande, eller har de grävt ner servisen ?
Luftledning. Lär inte gräva ner den för en fastighet.
Vi hade luftledning på landet och det var strömavbrott titt som tätt, för några år sen så slapp vi stolparna och då blinkade inte ljuset när grannen startade kompressorn. Jämte ledningen i graven så lade man en koppartråd för att undvika störningar vid åskväder och nu funkar allt som det skall.
Ah, ett gammalt och livsfarligt semko 17 don, de ska man definitivt ta bort om man har sådana.
Själv rev jag all onödig el som fanns i ladugården.
Det var till bland annat hötorkar, mjölkmakin och fläktar.
Dessutom är det helt värdelöst att ens försöka att koppla in något nytt på gamla kablar.
Det är bara att riva och dra nytt.
Jag hade ett liknande elskåp ute på en stolpe. Där blev det märkligt nog den relativt nya elmätare som blev dödsstöten. Den brann helt sonika upp. Elbolaget bytte elskåpet.
Mene tek-EL 🙂
Sänkpumpar är för amatörer. Ovanmarkpump smed ejektor är riktiga grejor. Men dyrare förstås.
Mongo du jobbar inte med pumpar gissar jag. Sänkpumpar har bättre och tryggare funktion. Torra pumpar är trevligare för teknikern.