Valueguards kvalitetsjusterade HOX-index visar på prisnedgångar i samtliga prisindex i februari, utom för villor i Malmö. Störst generell nedgång var förstås för bostadsrätter med i snitt -0.8%, även om den enskilt största nedgången var villor i Göteborg med -1.1%.
Arkivbild. |
Det enda index som är upp både senaste månaden och på helåret är villor i Malmö. Samtliga övriga index är ner på tolv månader, och samtliga index föll i februari. Störst kvalitetsjusterad nedgång gäller för bostadsrätter i Stockholm med -10.0% på ett år.
Index enligt nedan. Siffrorna avser senaste månaden, senaste tre månaderna och senaste tolv månaderna.
Bostadsrätter Sverige 282 -0,8% -1,0% -7,9%
Bostadsrätter Stockholm 267 -0,6% -0,6% -10,0%
Bostadsrätter Göteborg 324 -0,8% -2,4% -4,6%
Bostadsrätter Malmö 239 -0,2% -1,0% -4,8%
Villor Sverige 212 -0,2% +2,2% -1,0%
Villor Stockholm 215 -0,3% +0,6% -5,8%
Villor Göteborg 218 -1,1% +2,7% -1,7%
Villor Malmö 188 +0,1% +3,4% +5,1%
Dessvärre har Valueguard gjort om sin webplats och publicerar inte längre någon indexfil, så det finns inte längre historisk data (om man inte betalar för det killgissar jag), så det är i så fall slut med grafer över utvecklingen. Sedan toppen i somras är nedgången för bostadsrätter i Stockholm större än 10%, men frånvaron av historisk data gör att vi får klara oss utan siffror på det. Datat finns men måste manuellt läsas av månad för månad, vilket gör det hela fullständigt meningslöst och inte värt tidsinsatsen.
Nu kanske Valueguard åtgärdar detta och publicerar en nedladdningsbar indexfil igen, men annars är det intressant att man slutar redovisa historiken när bostadspriserna nu väl verkar falla.
Allmänheten och bloggen får väl sluta rapportera Valueguards data och hålla sig till Husmask eller Penates. Dessa tjänster rapporterar fall i mars än så länge, så det ser alltså ut som att det blir en mörk vår för de som byggt upp sina liv kring evigt stigande bostadspriser. Filen har nu lokaliserats hos Valueguard.
83 kommentarer
Jag antar att den andra listan visar nedgången för villor?
Ja. I cannot brain today. I has the dumb.
Marknader trendar inte bara upp och ned. De handlas sidledes i intervall också, "ranging". Det är vad vi ser nu.
Hur kommer det sig att Malmö (och regionen däromkring) fortsätter att streta emot? Letar hus här och kan meddela att marknaden i princip är lika het som på toppen, även om det tar lite längre tid för budgivningarna att komma igång.
Det är väl mycket bidrags och knarkpengar i omlopp.
Priserna är lägre i Malmö än i Göteborg och Stockholm. Lönerna är nästan samma hos de som är ute och köper.
Köpkraften är alltså hög och utbudet inte särskilt högt ändå, även om det byggs ordentligt. Det är mycket folk som letar bostäder.
Sen har du utjämningseffekten med Köpenhamn att ta hänsyn till också. Priserna stod rätt stilla 2007-2012 ungefär, för att sedan börja stiga igen.
Tycker själv att läget ser någorlunda hyggligt ut i mitt närområde. Om man leker med tanken att räntorna är låga under utdragen tid så är det ungefär samma kostnad att hyra en lägenhet som att köpa en lägenhet i samma område (med samma standard osv), så priserna är inte _extremt_ höga. Däremot ingen större anledning att köpa om man redan har boende (det är inte rea).
Det kommer aldrig någonsin att bli rea.
Den dagen bostadspriserna är låg i nominella belopp kommer finansieringskostnaden vara hög och indexfonderna som skulle finansiera köpet vara på en lägre nivå än dagens noteringar.
Det var rea från 1993 och några år därefter.
Jag gissar att många av dem som tröttnat på gränskontroller redan flyttat till Köpenhamn, och därmed har ett tryck nedåt på priserna i Malmö släppt, och priserna ökar först nu.
@Leif Engström: Bara om man räknar med dagens räntenivåer, och det var det förstås ingen som gjorde då. Vet de som band räntan på tio år och 15% för att skydda sig mot att det skulle bli värre.
Vad spelar det för roll att det är nominell "rea" om man ändå inte har pengar att handla för? Men det är klart. Alla köpte så klart på botten 1993. Fanns inga säljare öht…
Stefan har helt rätt. Skulle det plötsligt igen blir 1 000, 2 000 eller 3 000 kr billigare per månad att köpa istället för att hyra, så skulle det snabbt dyka upp massor med köpare. Kan vara att läget i Stormalmö är i någorlunda balans.
1993-1997 var det billigt men då hade folk inte råd på samma sätt som idag. Lätt att säga i efterhand.
JaQob: Kollar med på villa i Malmö med omnejd.
Tycker dock att buden inte är lika hetsiga som i höstas. Finns visserligen enstaka fina hus i bra områden som ff kan gå upp några hundratusen. Men mediokra till dåliga hus når knappt utgångspris, tidigare kunde ju även dessa gå upp en del.
Instämmer för övrigt med Joakims svar. Köpkraften hos de som letar villa är hög, i kontrast till övriga befolkningen.
Sen har det inte byggts och inte planeras det mkt villor inom Malmö stad. Lägenheter och brfer har det byggts mkt och även kommande år, där kan vi nog få se en stor nedgång.
På måtten av 90-talet fanns det hur många bostadsrätter som helst att köpa i Malmö för nästan inga pengar alls, hyresrätterna hade hyresrabatt på 1000-2000:-/månad för en tvåa första året bara man flyttade in. Att då betala 30-40k för en ganska sunkig lägenhet som det kunde vara svårt att bli av med var inte många som ville göra. Jag köpte en tvåa -97 för 40k, säljaren hade försökt sälja i 9 månader utan framgång, utgångspris 50k. Han fick lika mycket som han gett innan men torskade mäklararvodet men var glad att bli av med månadsavgiften!
Problemet då var bara att det lönade sig inte att göra några större renoveringar, priset var lika lågt ändå! Föreningarna kunde inte höja avgifterna så yttre underhåll blev eftersatt.
JP, är det dyrare att köpa än att hyra?
Mr Perfect: Letar framförallt strax norr om Malmö, men jo, jag kan nog hålla med. Det är en tydligare skillnad mellan "bra och dåliga" hus. De bra går lika bra som tidigare medans de mindre attraktiva är mer svårsålda, och faktiskt ganska ofta dras tillbaka. Det jag uppfattar som drivande till att hålla priserna uppe är det väldigt låga utbudet, framförallt av lite "bättre" hus. Sextio och sjuttiotalshus i originalskick finns det ganska gott om.
Gunanr: Det beror på.
Jag hyr en lägenhet med ganska låg hyra. I samma område finns bostadsrätter.
Husen är byggda samtidigt, av samma arkitekt, med samma planlösningar och samma tekniska standard (kanske till och med något bättre i hyreshusen, då de är stambytta och inte bara relinade), så det är roligt att jämföra hur kostnaden för HR vs BR utvecklar sig i just detta lokala exempel under åren.
Om jag då jämför min hyra, med vad det skulle kosta att köpa motsvarande bostadsrätt, så kommer jag fram till att totalkostnaden är samma i dagens ränteläge.
Det vill säga: Hyran på hyresrätten är ungefär samma som (avgiften för bostadsrätten + ränta på lånet efter skatt + genomsnittligt inre underhåll som ingår i hyran). Då räknar jag med teoretiskt 100% lån (för kontantinsatsen har ju också en alternativ avkastning som man inte får glömma).
Uppsidan med att köpa är då förstås att bostadsrätten kan och bör stiga i pris i takt med inflationen på sikt, men nedsidan är att det kostar att sälja, att priset kan variera (nedåt), att räntekostnaden varierar och så vidare.
Eller, i faktiska lite anonymiserade siffror:
Hyra för hyresrätten: ~6 200 kr/mån
…
Avgift för bostadsrätten: ~4 000 kr/mån
Räntekostnad efter skatt för lånet till bostadsrätten: ~2 000 kr/mån
Långsiktigt inre underhåll för bostadsrätten: ~700 kr/mån
Det är ungefär hugget som stucket att köpa eller hyra med detta prisläge tycker jag.
JaQob: ja, t ex Hjärup och Åkarp har ju i perioder bara 1-2 hus ute åt gången. Är det fina hus för 4-5 milj så blir det ofta huggsexa om dom.
Köp inte huset i GA Åkarp som ligger ute just nu för strax under 4 mille, de ska bygga hyresrätter precis bakom tomten, dom har t o m fått sänka den i pris. Svedala, Staffanstorp, Bara har inte orimliga priser, trist att det är så tråkiga o själlösa orter.
Mr Perfect: Tack för tipset! Och samma för Lomma och Bjärred. Det är så få hus att alla går på alla visningar. Känns som att man känner alla i husletarsvängen snart 😉
Kul med exempel!
Å det funkar ju å se det så ”vad krävs för att Sven Svensson ska byta sin billiga hyres mot Br”
Avgift på 4k på en såpass gammal lgh som blivit stambytt.. du kunde jämfört per kvm istället så hade du haft kvar anonymiseringen men gett mer info.. 80-85kr i hyra e ju fint. Då flyttar (å köper) man bara om man är med i Bengts gäng eller vill bo i hus typ..
Men för alla inflyttande Londonbor kanske det står mer mellan hyra eller köpa i Annedal..(köper man så lär man köpa någon annanstans iofs) då kan man landa på en hyra på 130-150kr kanske.. (Fan vad jag fastnade på hemnet skåne nu…helt sjuka priser…)
Gunanr: Jepp, det blir ju ungefär de nivåerna, hyrorna för den här typen av lägenheter ligger på 1000-1100 kr/kvm/år (83-92 kr/kvm/mån), att jämföra med en avgift på säg 600 kr/kvm/år (50 kr/kvm/mån).
Grejen är att samma jämförelse kan göras med nybyggda lägenheter, där hyran är mycket högre, men totalpriset för bostadsrätten också sticker iväg (ny förening = ofta hög avgift _och_ högt säljpris).
För egen del är det hus (eller radhus) nästa, men det är precis som Mr Perfect och JaQoB säger — det är samma folk på visningarna för "attraktiva objekt", och priserna ligger därefter. Finns ingen gratislunch!
Jo men gör samma jämförelse på nybyggen då 🙂
Tar vi andrahandshyror så är det sjukt prisvärt i sthlm. Men säg att du får förstahandskontrakt i Annedal i Bromma/Sundbyberg där det byggts massvis med lgh (men ändå inte finns npgra lediga hyreslgh) 130kr kan vi räkna på (snällt).
En kul grej nu när jag kolla lediga hyreslgh i sthlm.
Hyra 8394/mån 55kvm
”När hyran är betald ska den sökande ha ett bestämt belopp kvar. För 2018 är beloppet 4814 kronor för en ensamstående vuxen”
Rimmar bra med lånereglerna…ca 16k i månadslön så kan du antingen hyra 55kvm i Annedal, eller om du har 150k i insats så kan du köpa en fin lgh för 1 miljon.
Gunanr: Nybyggen, när man pratar hus, begränsas något enormt av tillgången till tomter. I orterna kring Malmö finns det i princip varken tomter eller nyproduktionsprojekt att tillgå. Kön för en tomt i ett sämre läge i t.ex. Lomma Kommun är enligt uppgift 5-6 år. Inne i Lomma eller Bjärred existerar de helt enkelt inte.
JaQob du fattar väl att Mr Perfect baissar huset för att han tänker buda på det? Han e så sugen på hus nu men blir alltid överbudad
Nybyggen syftade såklart på de bostadsrätter som till 90% köps på spekulation enligt nån bloggkommenterares fadderbarn.
Gunnar: Du menar att jag bajsar på huset för att jag inte vill ha skiten? 😉
Det skulle vara möjligt att lägga ett lägre pris än det högst budade på Hemnet, om någon har lagt ett bulvanbud eller ett oseriöst bud skulle det bra för säljare att det finns ett seriöst bud att förhandla kring och ta ställning till än inget seriöst bud alls.
Finns väl absolut inget som hindrar dig att göra det? Det är faktiskt inte helt ovanligt att det läggs bud lägre, eller på samma som tidigare, med andra "erbjudanden" så som ingen besiktning, flexibel inflytt osv.
Finns det något som hindrar dig från att lägga ett bud som inte är det högsta?
Har inte någon praktisk erfarenhet av hur budgivning fungerar eftersom jag har dom bostäder jag är nöjd med sedan länge,
Fastighetsbyrån uttrycker sig på detta sätt angående budgivningsregler.
Inom Fastighetsbyrån vill vi arbeta med öppen budgivning, vilket
innebär att buden läggs i löpande tidsföljd, med information till
samtliga spekulanter om senast lagda bud, med möjlighet att buda
över andra spekulanters bud.
Varför skulle ni vilja lägga ett bud under högsta budet?
Brukar ni göra det även på auktion?
Nån budar 1 miljon för en tavla och ni bara måste buda 800 k efter det?
Inget jag gjort eller tänkt göra, men det händer inte helt sällan, och då ofta som dolda bud där budgivaren antingen frånsäger sig besiktningen eller köper i "befintligt skick".
Men vem är så in i helvete dum att han köper en fastighet utan besiktning?
Den enda gången den "lyckliga" budgivaren under högsta bud vinner i ett sådant fall är när huset är ruttet.
I den bästa av världar: Den som ändå tänker totalrenovera allt.
I verkligheten: Den som har letat hus i evigheter och förlorat budgivning efter budgivning till andra som låter bli besiktning.
Jo men nu är det väl rimligen så att säljs fastigheten under högsta bud ligger det rimligtvis en gravad hund i trossbotten.
var intresserad av ett hus där budgivningen skenade och sedan försvann alla bud med motiveringen att de två som budat nog "drogs med lite högre än de har täckning för". Att då ha lagt ett bud på vad man anser huset vara värt innebär plötsligt att man har högsta budet. Finns andra anledningar, om man misstänker att det är säljarens kompis som budar mot en för att driva upp priset, om man har annat än pengar att erbjuda (flexibelt tillträdesdatum, tårtor på födelsedagen i 10år framöver eller vad det nu må vara som ger ett mervärde som av säljaren värderas högre än det något högre högsta budet)
Tycker du är lite väl hård Östergren, har vänner som lagt högsta budet på lägenheter men ändå inte fått köpa av olika anledningar trots att de varit seriösa och inte krånglat. Jag är helt övertygad att det finns massor med folk som går en sväng i huset och tycker att "det här ser ju bra ut" och sen börjar lägga bud.
Stefan
Fick intrycket att diskussionen handlade om att lägga bud under högsta budet vilket jag såg som lite märkligt.
Men det är klart med ett usb-minne full med bitcoin kan man säkert få köpa till ett lägre pris än högsta officiella.
Vill att Linus Joensson bekräftar det där med usb-minnen innan jag tror på det.
Östergren: jo det var så det var menat. Jag håller med dig, bud under högsta bud kan verka märkligt men de anledningar jag listade tycker jag kan motivera det. Om inte annat kan man lägga det bud man max tycker det är värt (även om det finns högre), skulle de med högre bud av någon anledning inte få/kunna köpa så står man där på tur 🙂
Besiktning eller inte besiktning-sannolikheten att räkna fel som dolda fel är enstaka %. Det är om säljaren medvetet farit med osanning om vissa förhållanden (och mot säljares utsago är köparens undersökningsplikt mycket liten)
Men om du inte besiktigat huset har du inte uppfyllt din undersökningsplikt ( i princip) och då finns det inte scenario där du kan hävda dolt fel.
Så besiktningen är mest för din egen skull. Du skall känna dig säker i köpet av fastigheten.
Det verkar som om det värsta övertrycket i bostadsbubblan luftas ur lugnt, fint och kontrollerat. Inga tendenser till kollaps inte. Stabilt.
Det finns ju inga fundamenta för en kollaps heller.
liknar i hög grad hur boprisfallet började i Spanien för över tio år sedan
Lugnt och fint till att börja med. Privatpersoner som inte fick det pris de ville ha drog helt enkelt tillbaka objekten och marknaden torkade ihop.
Byggföretagen gick däremot i konken när alla nybyggnation inte gick att sälja.
Så du menar att Sverige snart har 1 miljon tomma lägenheter byggda på spekulation för svenskar och turister?
Svaret är inte en miljon men några 10 000 ,Spanien har trots allt flera gånger invånare, och jag tror att kris som ska uppstå i Sverige ska bli flera gånger värre än den som Spanien gick genom. Räknar att 2020-2022 blir inte alls roliga för högbelånade fastighetsägare . 2022-2025 kan bli nya 1991-1994 , de som har upplevt 90 talet vet vad jag pratar om. Förresten köpte lägenhet i Spanien 2012 /2013 för en tredjedel av priset som var 2008. Kan detta hända i Sverige? Vi är på väg dit.
Ja Bo T, så här långt är det en kontrollerad nedgång och skulle det fortsätta i samma takt till sög -35% så kanske det är över för denna gången?
Det måste dock komma tillsammans med en global uppgång och nedgången skall väl vara bruten runt 2020 spås det.
Chansen att flyplanet du sitter i skall krascha är oerhört liten. Det finns inget som talar för det. Ändå händer det. Alltid när det är flera samverkande orsaker till olyckorna.
Jag har flugit flera gånger utan att krascha.
Jag hamnade i Luleå när jag skulle till Göteborg…
Vad spelar det för roll? jag tycker Luleå är en väldigt trevlig stad på många sätt.
Ja det är det säkert, men vi trodde ju att vi suttit flyga hem, jag och dottern. Fick ingen mat från att vi kom till Sundsvall vid fyra på eftermiddagen till vid 8:30 morgonen efter, och allt var stängt. Kom hem nästan ett dygn försenade.
Är det inte rätt allvarligt att de släppte på folk på ett plan de inte skulle på? De som faktiskt skulle till Luleå blev kvar i Sundsvall…
https://www.lansfast.se/hitta/bostadsratt/stockholm/stockholm/bromma/tummelisas-gata-4-van-4/cmbolgh4keb9pbq878002lm/?From=Hemnet
Tre budgivare å 11% över utpriset… för en vecka sen.. ändå står den som budgivning pågår.. kämpa!
https://www.notar.se/kopa-bostad/objekt/4OCIRPPTUUFQPB4R
Uppbudat 30% för en månad sen men ligger kvar som budgivning pågår..
Säga vad man vill men språket de använder i annonserna är onekligen underhållande.
Det finns många lägenheter som ligger och skvalpar på Hemnet… Vem blir glad av det? Som köpare kan man undra varför lägenheten inte säljs – är det något fel/konstigt med den, eller är säljaren knepig? Det är väl smartare att dra tillbaka lägenheten och göra ett nytt försök senare om man tror på högre pris.
Fejkade bud, naturligtvis. Eller mycket orealistiska förväntningar på att budgivningen ska "ta fart".
101% säker
Klassiska exempel på när bulvanen råkade vinna budgivningen. Snart försvinner de för att sedan komma ut igen.
Lars Wideräng: Är detta slutet på tjurfälla vi ser eller har du blåst oss yterliggare en gång!?
Varför skulle "vi" ha blivit blåsta av Lars? Han skriver ju själv i om cornucopia: "Lita inte på det som skrivs här"
Mr P aka Boprisindikatorn.
Tony min vän! Vad tror du om bopriserna framöver?
Jag tror att byggbolagen drar ner på antal projekt, det man kan görs om till hyresrätter, mäklarna ser till att sälja objekt innan man lägger in nya och priserna står stilla ett tag till innan dom går upp igen förutsatt att ingenting sker på räntemarknaden och det även fortsättningsvis finns OK tillgång till jobb. Det är väl främst lyxobjekten och stora lägenheter och hus som kanske blir svårare att sälja p.g.a. bankernas nya lånebegränsningar. Du är väl ute efter hus i Skåne eller? Där är det ju redan ganska billigt.
Japp, kring Malmö. Där är det inte så billigt längre. Övriga Skåne är en annan grej.
De nya lånebegränsningarna gör det nog svårt för de flesta… Priserna lär tvingas ner till en nivå där köpare kan ordna finansiering. Spekulanter på små ettor i Sthlms innerstad har t.ex. ofta ganska begränsade möjligheter med de nya kraven. Många lär få sänka kraven på yta och/eller läge för att klara kalkylerna.
Problemet med "billiga" bostäder som dom flesta har råd att fixa finansiering till är att man betalar väldigt mkt per kvm och det vill man ogärna göra. Jag vill inte betala 60 000 kr/kvm för en etta när jag kan få en 3a för 45 000 kr/kvm i samma hus så därför tror jag inte dom mindre lägenheterna kommer gå ner särskilt mycket så länge vi har hyfsade jobbmöjligheter och dagens ränteläge består. Är man snål eller känner sig blåst över att betala 60 000 kr/kvm kan man istället välja att spara som fan och köpa 3an det första man gör.
Tony: Faktum är att priserna går ned i stort sätt hela Sverige. Än så länge har Cornu rätt.
Tror han kommer fortsätta att ha rätt. Priserna sjunker p g a fortsatte stort utbud, hårdare låneregler, räntan blir förhoppningsvis inte lägre, i höst är det val och efter det stramas det ev upp ännu mer.
Och när priserna går ned minskar omsättningen, kredittillväxten upphör och den av krediterna drivna ekonomin går i kvav. Bye, bye till alla jobb. Det kan en 5-åring räkna ut.
Varför skulle kredittillväxten avta om man bygger billigare bostäder som bankerna kan tänka sig att låna ut till? Byggbolagen slutar väl bara med att bygga lyxobjekt med inglasade balkonger i GBG och STHLM centrum då dom inser att den marknaden är mättad. Ifall bostäder byggs i utkanten av städerna där tomterna kostar mindre och byggbolagen accepterar lite lägre vinster men ändå good enough behöver ju inte kredittillväxten avta. Efterfrågan på bostäder finns fortfarande även på denna prisnivå men folk köper inte för att dom helt plötsligt inte längre har råd utan mer för att marknaden känns osäker och alla vill ju hellre köpa billigare.
Håller med Toni, och det kan väl tänkas också att tomtpriserna inte behöver fortsätta stiga och att det då blir relativt sett billigare även i "bra lägen".
Trycket på t ex nybyggda jättedyra hyresrätter tycker jag helt klart tyder på att det finns gott om underliggande efterfrågan.
Boprisfallet tar ny fart i Stockholm
Publicerad 11 mars 2018 kl 17.10
Ekonomi. Efter en kort tids paus i början av året faller nu bostadspriserna åter i snabb takt i Stockholm. Sedan början av januari har priserna fallit med ytterligare 4,8 procent.
Gilla artikeln på Facebook
I innerstaden är veckans medelpris nu 85.380 kronor per kvadratmeter – att jämföra med 89.713 kronor per kvadratmeter i samma område den första veckan i januari.
Men när januaripriset noterades hade lägenheterna i området redan sjunkit med drygt 11,2 procent sedan sommarens toppnotering på 101.588 kronor per kvadratmeter.
Priserna i Stockholms innerstad har därmed fallit totalt 16 procent sedan sommaren 2017.
De nya siffrorna är dyster läsning för de som hoppats på svenska analytikers prognos om en så kallad "mjuklandning" på bostadsmarknaden, där priserna nu ska stå still eller gå sakta uppåt.
Utländska bedömare har varnat för att Sverige och i synnerhet Stockholm går mot en krasch som kommer få återverkningar i hela Norden och Baltikum.
I förra veckan kom en rapport från den franska investmentbanken Natixis som i en analys konstaterade att Stockholms bostadsmarknad knappast står inför en mjuklandning. Att en överhettad bostadsmarknad "mjuklandar" istället för att krascha har nämligen aldrig tidigare hänt, konstaterar banken.
Tramsigt. Att basera en analys på en veckas medelvärde (baserat på 109 objekt) och sedan jämföra det med en annan veckas medelvärde (baserat på 42 objekt) är inte seriös journalistik. I skrivande stund är denna veckas medelvärde 89 628 kr/kvm (baserat på 30 objekt) men att dra några som helst slutsatsen på det vore mindre begåvat.
Och denna typ av journalistik bygger folk sin världsbild på…
*All data från husmask.se
Det kommer hända för första gången nu. Mjuklandningen. Det kan inte gå illa med så mycket godhet och vackra känslor. Tänk er själva, ett flygplan som tappar bägge vingarna med kabinen fylld av Moder Teresas avkommor. En gudomlig kraft ingriper och alla landar mjukt.
Så du tror på allvar att de enda alternativen här i världen är att blint tro på oseriös journalistik med en ideologisk agenda eller att tro på fåniga sagor? Skrämmande…
vad snackar ni om?
Mäklarna säger ju att priserna har vänt upp igen?
Mäklare har (generellt, med undantag) mycket, mycket låg kompetens, vilket gör dem till rena säljare. Ungefär som telesäljare fast med behov finare kläder.
Den renodlade säljare som inte lever i en fantasi kommer aldrig klara av att utföra sitt arbete på ett bra sätt. Vilket gör att om man lyssnar på en mäklare lyssnar man antingen på någon som är värdelös eller på någon som lever i sin egen fantasi.
Ingen besitter din närmast övernaturliga kompetens så ha lite överseende med oss andra.
Föreslog det vid nåt tillfälle att vi skulle byta ut alla säljare på jobbet mot rutinerade telesäljare.
försökte använda mig av en ironisk antydan men det var jag inte speciellt bra på inser jag nu 😉
Det avstyckas och planläggs otroligt få villatomter i storstäderna på bra lägen eller i premiumlägen. Jag gissar att bra belägna villor och radhus i de stora städerna inte kommer gå ner i pris, eller möjligen bara lite grand.
Göteborg har med sitt röd-gröna (van-) styre självklart begränsad planläggning för egnahemsbebyggelse och det finns för övrigt inte så mycket mark kvar i riktigt bra lägen. Man har mest satsat på flerbostadshus. Röd-gröna är självfallet livrädda att det ska flytta in för många borgerliga i egnahem.
De som vill bygga radhus eller villa hänvisas till Kungsbacka (dyrt) eller någon av grannkommunerna som Ale, Kungälv, Mölndal (ganska dyrt), Partille osv.
Vad menas med "riktigt bra lägen"? Långedrag och Örgryte eller räknas obebyggda centrala områden med?
https://imgur.com/a/UPN2c
Nu kommer raset, det har jag trott sedan 2010 och bloggägaren sedan 2002. Nu blir det åka av.