Hemnet rapporterar idag utbudsstatistiken för februari och nya rekord på antalet lägenheter till salu slås säsongsmässigt i såväl landet som i Stockholm. För villor ser det mer normalt ut i landet som helhet även om antalet osålda villor ökar snabbt i Stor-Stockholm.
Bostadsrätter till salu per månad i Sverige 2014 – 2018. Data: Hemnet |
För bostadsrätter är antalet objekt till salu i februari upp 54% mot året innan, vilket kan ses som en säsongsmässig minskning då antalet objekt i januari var upp 61%.
Antalet villor till salu i Sverige är dock inte anmärkningsvärt alls och upp 18% mot föregående år, men både 2014 och 2015 var avsevärt fler villor till salu så här års.
Utbudet av osålda villor skenar dock i Stor-Stockholm och steg med 79% i februari jämfört med februari 2017. Säsongsmässigt kan man dock se en minskning då ökningen var 97% i januari.
|
Man kan dock inte tala om speciellt stort rekord på villafronten då 2016 hade i stort sett lika många villor till salu, även om trenden då var fallande.
Mest intressant är dock hur det ser ut på bostadsrättsfronten i Stockholm. Här är utbudet av bostadsrätter det största så långt som Hemnets statistik sträcker sig tillbaka till januari 2014, både nominellt och säsongsmässigt.
Bostadsrätter till salu per månad i Stor-Stockholm 2014 – 2018. Data: Hemnet |
Här är också den säsongsmässiga ökningen stigande. I januari hade antalet bostadsrätter till salu ökat med 64% i Stor-Stockholm mot samma månad året före och i februari hade den ökat med 65%.
Det har aldrig vare sig säsongsjusterat eller i absoluta tal mätt varit fler bostadsrätter till salu i Stor-Stockholm just nu. Och detta är oräknat det rekordstora inflödet av nybyggda bostadsrätter, då dessa inte ingår i Hemnets siffror.
Med “aldrig” avses så långt Hemnets statistik sträcker sig, dvs tillbaka till januari 2014.
För själva Stockholms kommun ser det likartat ut även om nominellt rekord inte slås.
Bostadsrätter till salu per månad i Stockholms kommun 2014 – 2018. Data: Hemnet |
Även i Stockholms kommun slås säsongsmässigt rekord och ökningen är 63% på ett år, mot en ökning på 60% i januari.
Säsongsjusterat ökar alltså utbudet av osålda lägenheter i Stockholms kommun, återigen oräknat nybyggen.
Hur exakt bostadspriserna ska stiga väsentligt med allt fler objekt till salu blir intressant att se. Men konstigare saker har hänt i bostadsbubblan, som trots allt är irrationell.
26 kommentarer
Goda nyheter för de som hoppas på ökande bostadspriser. Tydligen tror säljarna att de kan få sålt sina boenden på de prisnivåer som de vill ha för att bli nöjda nu.
Mm, eller hur, det är därför de sänkt priset 5-10%..
De har om inte panik, så åtminstone lite låg trygghet. Det är med god marginal köparens marknad på dessa nivåer.
Sänkt priset från vilken nivå menar du?
Jag menar att folk förväntar sig högre priser nu efter uppgångarna i januari och februari, vilket gör att det åter är intressant att sälja.
Vill minnas att lägenhetsutbudet stack i höjden 2008 precis efter kraschen också. Villautbudet låg nästan orört. Detta orsak->effekt-samband är lätt att förstå. Men hur är det idag?
Sverige inte haft någon närliggande kris, så varför sticker utbudet upp på lägenheter enbart? Hopp om att få sålt sitt spekulationsobjekt innan det nya amorteringskravet kom i kraft?
Hur som, det jag tycker är mer intressant är hur bortkopplad villa- och bostadsrättsmarknaden verkar vara. Finns det ett scenario där enbart bostadsrätterna "kraschar"? Städer tar smällen men landsbygden går oskadd?
Höjd ränta bör slå hårdare mot BR än villa på grund av föreningens lån och dess påverkan på avgiften.
På samma sätt borde lånetak av olika slag lägga ett tak också på priserna, och det taket kanske då är lägre än 100 000 kr/kvm som vi varit uppe på i centrala Stockholm. Antalet lägenheter som når denna prisnivå bör bli färre nu.
Jag har tänkt i samma banor. Men det kan ju också vara ett långsiktigare scenario där det inte är ekonomin som gör att marknaden går ner.
Tänk om det istället anses mindre attraktivt att bo i städerna? Ett stopp på urbaniseringen pga.:
-Ökad brottslighet/otrygghet
-Segregation
-Arbeta hemifrån
-Självständighet
-mm.
Dom "rika" flyttar ut och kvar blir dom fattiga i staden..
Kan vara så, en ny "grön våg" är inte omöjlig, särskilt om priserna fortsätter vara tokiga. Om man inte längre kan försvara ett bostadsköp med "priserna stiger ju ändå på sikt och då gör det inget att jag betalar lite mer idag", så kan det gå fort.
Man kan också tänka sig att utbyggd kollektivtrafik + självkörande bilar kan göra sitt till. Jag vet att det för många är otänkbart med ett boende som inte ligger max 5min från en T-banestation, men om man under sitt liv får en, två eller fler miljoner över till annat så kommer man förr eller senare att fundera på saken. Det blir många taxiresor eller utlandssemestrar…
@eFFeT det du pratar om är delvis överlappande med sk Suburbanisation (eng). Dvs det som hänt i nordamerikanska städer. De som kunde flyttade ut. Kvar blev de fattigare.
Det kan inte vara så att det är gamla lägenheter som nu försöker igen? Dvs det har under en period köpts betydligt mindre och fler säljare hänger kvar på marknaden.
Som sagt marknaden är inte direkt rationell, det är bara att vänta och se vad som händer. Det är fortfarande så att alla känner minst 5 personer som gjort sig en förmögenhet på att bo, så nu kanske folk ser en möjlig ingång på marknaden när priserna gått ned lite och utbudet är större. "Köper jag inte nu så missar jag tåget igen."
Marknaden är inte rationell, men oavsett behöver de som säljer oavsett orsak bo någonstans, pch säljer de behöver de kunna betala för båda lägenheterna. Det blir väl mycket dyrare i en fallande marknad än inen stigande – där optimismen gör att det är inte ett problem.
Räntorna är på väg upp, FED har ju annonserat 4 eller så höjningar under året och RB kommer höja. Oberoende av det så börjar ju långa räntor ticka uppåt så smått.
Det är nog där den stora kraschen kommer initieras, folk har svårt att klara räntorna och priserna störtdyker.
Det blir en räntepuckel och efter det kraftig inflation så överlever man puckeln får man se sitt bolån reduceras med 3-4%/år.
De som har lån kommer nog klara räntorna, men de som ska köpa måste teckna nytt lån, vilket kan innebära upp till 3% i amortering. Det pressar priserna.
Hade varit intressant med statistik över hur gamla lån folk har. När 80-90% sitter med lån med de nya reglerna, så bör vi nå en ny jämvikt.
Intressant, då kan vi räkna med fortsatt fallande priser. Utbudet lär bil extra stort när alla de som köpte innan amortingskravet ska försöka kränga sin bostad, om en månad eller två.
Man kan ju notera också att nuläget inte slår rekord i antal bostadsrätter till salu just pga att utbudet i höstas var rekordstort. Så att det ligger högt i dagsläget är ingen outlier utan det följer trenden det senaste året (sedan i somras iaf).
Det naturliga vore ju att slå rekord varje år – antalet lägenheter och befolkningen ökar väl så smått.
Det kan väl knappast motivera en ökning på 18% dock.
Ser man även då jag är och tittar på objekt. Husägerna vägrar sälja för det pris som nu råder (20% ner sen toppen minst) utan väljer att låta husen ligga ute länge innan de drar tillbaka försäljningen.
Har sett flera objket där det är så uppenbart säljarna som registrerat ett bud över nuvarande marknadsvärde för att få ett intresse (budgivning pågår) men sen dras objektet tillbaka och läggs ut igen.
Hör även underhållande historier från kollegor som nu flyttar från hyrt boende till ägt om mäklare som säger "det finns massor av intresserade så skynda bestäm dig!" och sen ringer varje dag efteråt "men snälla du kan väll lägga ett bud bara…. Du kan säkert få den till ett bra pris nu".
Riktig putindödskylakrigsgrönamän-marknad just nu.
"Husägerna vägrar sälja för det pris som nu" En bra påminnelse om att köparen inte ensamt kan bestämma vad som är marknadsvärdet. Om säljaren inte vill sälja spelar det ingen roll hur låga bud köparen lägger.
Sen ska man inte lägga för stor vikt på vad mäklarna säger. Deras intresse är inte att få till en försäljning till marknadspris, utan att få till en affär så de kan få sin provision. Och det är heller inte mäklaren som bestämmer utan säljaren.
Det kommer inte bli någon krasch, vare sig på bostadsmarknaden eller på börsen. Vi befinner oss i den starkaste ekonomin någonsin, svensk industri är urstark och Europa expanderar. Bostäderna ligger 35-40% under det värde de ska ha. Lägg till det ett stort inflöde av nya svenskar som snart kommer att vara redo för sitt eget första boende. Själv går jag all in nu, både med ett rejält lägenhetsköp och på börsen.
Vi ses på Hawaii!
Mikael B: Årets kommentar. Jag dör av skratt 😂😂😂
Mikael B Du måste sitta i regeringen eller åtminstone vara en makthavare av rang i detta land!!
Uaww
Skrev på papperen idag. Sitter och myser. Det är inte lånade miljoner. Det är den bästa investering jag gjort.
Jag hoppas kunna fly till Hawaii. Eller åtminstone Åland.
Sedan flera år har jag planerat lämna Sverige och problemet är väl snarare vart man ska ta vägen. Vill inte riskera att bli utvisad eller statslös.
Funderar seriöst på Australien.
Intressant att småhus och lägenheter verkar skilja sig åt så pass mycket vad gäller prisvariationen.
Jag konstaterar att prestigeområden i Stockholm, t.ex. Enskede, delar av Bromma, Danderyd osv inte verkar lida av någon påtaglig nedgång i villapriser ännu.
Jag tror man känner sig tryggare i villaområdena. Här ser man att svartmålningen av Sverige är falsk.